banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Jul 2025, 17:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2006, 13:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
:salute: :thumbleft: :toothy10:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 03:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
Warrior,pripazi,nemoj previshe vjerovat u reinkarnaciju,ili cesh se vratit kao lijevi testis sina Davida Hasselhoffa :lol: :lol:

Nego,Ako uzmemo reinkarnaciju kao cinjenicu,onda dolazimo do nezbjeznog zakljucka o konacnom broju dusha.problem?ili trip?ili plan? :fadein:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 07:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Konačan broj?
Znam da su teozofi govorili o broju od 777 inkarnacija jedne "duše" unutar svake glavne rase ljudske evolucije (rasa ima ukupno 7, mi smo valjda peta po redu).
Ako pretpostavimo da je ovo istina, onda se nameće pitanje odkud u ovom trenutku ovoliko ljudi na Zemlji??? Nekome se očigledno žuri... :D :D :D

@Ljudna
Sad gledam tvoj potpis... Da nisi slučajno registrovan na Inner Sunrise forumu (odnedavno) :) jer imamo lika s istim potpisom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2006, 20:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
Moguce je naravno, sve je moguce pa i reinkarnacija. Ne znam zasto bi to Njemu bio problem ako je htio da tako bude jer zaista jedan ljudski zivot je kratak da ga iskusimo u svim bojama i oblicima, dubinama i vibracijama. Zar vam ne padnu na pamet svi promaseni zivoti, rodjeni nesrecni, nevoljeni, muceni, zatvoreni, neostvareni, odsjeceni od Svijetla jos od utrobe jer kao sto rece On nije svakom jednako dato, Budisticki pogled na zivot daje nadu za drugu sansu.

No ipak, ludo bi bilo uzdati se u drugu sansu, treba dati sve od sebe SAD u ovom zivotu, zazmuriti i cekati odgovor na kraju. Ne znam isto zasto su nasi pravoslavci toliko zatvoreni, sve sto nije po dogmi je od Satane, to je smijesno. Treba se otvoriti, istina je univerzalna........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2006, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
jer zaista jedan ljudski zivot je kratak da ga iskusimo u svim bojama i oblicima, dubinama i vibracijama.

Мислим да се са вама не би сложила већина великих људи кроз историју.
Зар није највеће чудо једна људска ћелија, зар није чудо сваки дан који проживимо, све што нас окружује?
Непрекидно смо окружени чудесним, само требамо научити да примјећујемо красоту Творевине Божије око нас...

Citiraj:
Zar vam ne padnu na pamet svi promaseni zivoti, rodjeni nesrecni, nevoljeni, muceni, zatvoreni, neostvareni, odsjeceni od Svijetla jos od utrobe jer kao sto rece On nije svakom jednako dato, Budisticki pogled na zivot daje nadu za drugu sansu.

Да ли под овим мислите на хендикепиране људе?
Зар нам сам живот често не доказује да су они често далеко духовно узвишенији и зрелији од оних који се роде са свим преимућствима и благодатима?
Ако, пак, мислите на неку нихилистичку варијанту типа
"Да ли сам се довољно науживао", онда говорите о истој ствари у другом контексту и свијетлу.

Citiraj:
No ipak, ludo bi bilo uzdati se u drugu sansu, treba dati sve od sebe SAD u ovom zivotu, zazmuriti i cekati odgovor na kraju.

У овоме се у потпуности слажемо!

Citiraj:
Ne znam isto zasto su nasi pravoslavci toliko zatvoreni, sve sto nije po dogmi je od Satane, to je smijesno. Treba se otvoriti, istina je univerzalna....

Истина јесте универзална али није релативизована!
Та, то вам је као да тврдите да једна једначина има безброј рјешења!

Замислите да имамо одређени круг људи који су дошли до рјешења једног великог научног проблема из којег ће цијело човјечанство имати вишеструке користи, а да се појаве друге групе научника са различитим погрешним рјешењима који их почну због тога оптуживати за гордост и умишљеност и инсистирати да они прогласе да су сви и свачији резултати тачни...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2006, 01:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
"Zar vam ne padnu na pamet svi promaseni zivoti, rodjeni nesrecni, nevoljeni, muceni, zatvoreni, neostvareni, odsjeceni od Svijetla jos od utrobe jer kao sto rece On nije svakom jednako dato, Budisticki pogled na zivot daje nadu za drugu sansu."

Mislim na ljude koji su se rodili sa nepovoljnim startom, na one koje roditelji nisu voljeli, zlostavljane, mucene, milione gladnih i zednih koji
nisu dobili sansu za razvoj, zatvorenike, kriminalce.... Nikako mi nisu
bili na umu hedonisticki porivi i materijalno blagostanje, ali neka osnova je ipak pozeljna za duhovni razvoj i razumjevanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2006, 03:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Quester ::

Mislim na ljude koji su se rodili sa nepovoljnim startom, na one koje roditelji nisu voljeli, zlostavljane, mucene, milione gladnih i zednih koji
nisu dobili sansu za razvoj, zatvorenike, kriminalce....

Опрости, ја сам крив што сам те погрешно разумио, надам се да ми нећеш узети за зло...А питање, ти је у ствари одлично, и сам велики Достојевски се кроз сва своја дјела бавио тим питањем...

Кад читам Јеванђеље, управо ми се чини да је Христос дошао због "ових малих" како он каже, тј, управо гладних, жедних, напаћених, болесних и оптерећених...
И сам је тако говорио, па ми се чини да кад је показао у свом тјелесном пребивању међу нама толику бригу за немоћне и нејаке, за све напаћене и презрене, како се тек о њима стара након васкрења...

Мислим да је Он њима ближи него нама који имамо свакодневне благодати, и чини ми се, да смо понекад баш због тога поприлично духовно размажени...

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2006, 21:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2006, 12:46
Jedno pitanje: Kako hriscani znaju da je Marija bila djevica?
Ja kazem da nije..
Sada da li je moja tvrdnja osnovana ako to kazem tj. da sam provjerio da li je djevica ili OPET tvrdim nesto sto neko tamo pise???

Ja licno to ne znam.. niti me interesuje, ali mi je ta ideja izuzetno smijesna.. ali to ne znaci da sam u pravu.
Tako SKORO sve ovo sto sam procitao od Serafima mi lici na ovo sto sam rekao gore.

Pitanje je: Da li je on imao iskustvo reinkarnacije?
Da li je ovo pisano iz iskustva ili iz misljenje?
Sada, da li je preciznije iskustvo pros. zivota ili misljenje o necijim iskustvima prosl. zivota?

Licno, ako je Serafim jedan od najvecih poznavalaca dalekoistocnjackih ucenja, onda je onda je moja tastatura najveci poznavalac otisaka prstiju!

No.. kako god.. :) Covjek slobodno moze tvrditi da je poznavalac, ali nije znalac istocnjackih ucenja.
A tu se krije velika razlika.

Citiraj:
Међу окултним идејама о којима се данас нашироко расправља и које понекад прихватају они који су имали "вантелесна" или "посмртна" искуства, па чак и неки научници, јесте и идеја о реинкарнацији (преваплоћењу). Према овој идеји, душа се после смрти не подвргава "посебном" суду (а потом упућује на Небеса или у ад, да чека васкрсење тела и Општи Суд), него се (после краћег или дужег боравка на "астралној равни") враћа натраг на земљу и преузима ново тело, било човека, било животиње.

Zasto pod navodnicima ovo: vantjelesna i posmrtna?

Tesko je da ce neka "dusa" preuzeti tijelo zivotinje. Razlika je prevelika u evoluciji sviejsti. Ovo mi vise lici kao zastrasivanje ljudi da nesto rade. Ali sam ne znam za takve slucajeve..

Citiraj:
Ова идеја је била веома распрострањена на Западу у старо паганско доба, пре но што ју је заменило хришћанско учење, али њено ширење у данашње време повезано је углавном са утицајем хиндуизма и будизма, код којих је она општа појава.

Da budemo precizni Damaskin..: pre nego sto je nematnuto hriscansko ucenje vatrom i macem. No, necemo o tome.. ;) jer to nije tema.

Meni ovo sve lici na hriscansko ubjedjivanje da je hriscanstvo jedina istinita i prava religija, a ostalo je sve sr...e. Zar ne?

Citiraj:
Данас се ова идеја обично "хуманизује", у том смислу што људи сматрају да су њихови "претходни животи" били у људском облику, иако је како међу индуистима и будистима, тако и међу старим Грцима и Римљанима, владало убеђење да је веома тешко постићи људску "реинкарнацију", и да већину могућих "инкарнација" чине животиње, инсекти, па чак и биљке.

Po vjerovanju u renkarnaciju, svaka dusa je morala proci svih 8, 4 miliona zivotnih oblika. Sada koliko tu ima istine, tesko je prosuditi.
I svi se slazu da je svijest covjeka najteze zadobiti.

Citiraj:
Они који у ову идеју верују говоре да она објашњава многе "неправде" земаљског живота, а такође и безразложне фобије - ако је неко рођен слеп, или сиромашан, он је само оно што је у "претходном животу" заслужио (или, како то индуисти и будисти кажу, због његове "лоше карме"), а ако се неко плаши воде, то је због тога што се у "претходном животу" удавио.

U vecini slucajeva to i jeste nacin utjehe. Slazem se sa autorom. ALi nije uvijek i u svakom slucaju tako.
Sta ako Bice, odluci uzeti oblik sljepog covjeka radi brzeg ucenja i okretanja prema sebi samom?
Da li je to tada "bed karma Shahib"?
Ali u ovom sto Serafim kaze ima dosta istine, iako on mozda nije vidio to kao tako.

Citiraj:
Они који верују у реинкарнацију немају никакво заокружено учење о пореклу и назначењу душе, нити било какве убедљиве доказе у прилог своје теорије.

Ne bih bas to rekao.
Ima li Serafim dokaze ali izvan biblije i slicnih tekstova u postojanje duse?
Volio bih da ih procitam.
Hindusi u vecini slucajeva govore da postoji individualna dusa, ego, i univerzalna dusa, Bog. Ego je akter, onaj koji cini, koji je u neznanju, Bog je ono u covjeku sto je prapocetak svega.
On je svjedok covjeka. On je pravi i Istinski znalac ljudskog zivota, (ovo je sve iskazano slobodnom upotrebom rijeci, jer mi se ne da sada traziti i citirati tekstove koji pricaju o tome. Ali je dovoljno prelistati Bhagavad Ghitu, tu se dobro vidi kakv je Hindu stav o ovoj temi.) i jedina svrha zivota.

Citiraj:
Оно што код ње највише привлачи јесте, међутим, површног карактера: привидно остваривање "правде" на земљи, објашњење неких психичких загонетки, и обезбеђивање некаквог сурогата "бесмртности" за оне који не прихватају хришћанско становиште.

Ovo je dobro receno.. "Ono sto kod nje najvise privlaci.. " Ali ono sto najvise privlaci ne mora biti istina. To isto moze znaciti da je dobar marketing u pitanju. ;)

Oni koji znaju sta je stvarno renkarancija, prihvataju Hriscansko stanoviste, jer znaju da je i ono u pravu. ALi je problem kod vecine hriscana sto ne prihvataju druga ucenja i sto vjeruju da su samo oni u pravu.
Ako prihvatimo da nismo svi na istoj duhovnoj razini, onda je shvatljivo da svako ovo razumije u skladu sa svojim stanje svesti. Tako da istina za onog koji ima dosta iskustva nije ista kao za onog koji svoje iskustvo temelji na poznavanju.. necega.. ali ne zna znanju istog.
Tako istine, koje su vecina velikana razumjeli, su istine koje vecina ljudi koji funkcinisu sa 5 % mozga nisu iste.
Ako Ajnstajn razumije teoriju relativiteta, a ja ne razumijem, to samo znaci da moja istina o toj teoriji nije istinita, vec je samo misano-recito nerazumjevanje i prepricavanje procitanog od onih koji malo vise razumiju ono sto je taj covjek rekao.. i tako u nedogled.. ;) Zar ne?
Samo govori da ja o tome nemam pojma. I da citam od onih koji isto tako nemaju pojma.. ali da bi ista razumio, makar i intelektualno, JA MORAM da citam od ljudi koji razumiju pojedine djelove tog "problema" i da na taj nacin sklapam kockice u glavi sto bi to moglo biti. Jer nemam dovoljno iskustva a ni mozda vijuge mi nisu razvijene u tom smijeru da bih mogao da citam izvorne tekstove Ajnstajna kako bih sebi na neki nacin pojasnio to sto on prica.
Tako stvari stoje i sa tekstovima o reinkarnaciji.. i ostalim slicnim ili manje slicnim tekstovima..

Citiraj:
У ова три учења хришћанско откривење је јасно и одређено, за разлику од незнабожачких (паганских) религија, које не верују у васкрсење или искупљење, и ништа одређено не говоре ни о Суду ни о будућем животу. Једини одговор на сва могућа искуства или "сећања на претходне животе" јесте јасно изнето хришћанско учење о природи људског живота и односу Бога према људима.

Predivno..
Iskazano hriscansko misljenje u punom sjaju..
"Mi znamo, ostali laju na zvijezde."

Znaci Damaskin, oni koji ne vjeruju u Hriscanske istine, nisi zasluzili da se zovu ljudima (mozda malo pretska rijec.. ali..)?
Kako znamo da je hriscanstvo koje je u vecini dijelova svijeta NAMETNUTO silom, silovanjima, ubistvima, ucjenama, manipulacijama, ubijanjima onih koji ovore suprotno od njega.. ono koje je u pravu?
Ova zadnja recenica sve govori.

Nije smisao u nepostojanju reinkarnacije, vec je izgleda smisao u istinitosti hriscanstva i neistinama ostalih religija.. Dokazivanju pravednosti i pravicnosti.. Ubjedjivanju u svoju svrhovitost..

Meni licno, sve ovo govori koliko je hriscanstvo u krivu.
Govori mi da je po hriscanima, taj pravedni i istiniti Bog, veliki glupak, kada je dozvolio da na ovom svijetu ima 5 PRIZNATIH I RAVNOPRAVNIH RELIGIJA, kao i niz drugih ucenja u mistiku postojanja.. Zasto?
Zato sto poneki Serafim i slicni ljudi, ubjedjuju druge da nemaju blage veze o porjeklu svijeta, postojanja, kosmosa, covjecanstva... Zato sto na posredan nacin govore kako Bog ne zna sta ima u "svojoj basti", a oni izgleda sluze da isprave krive Drine i objasne tom istom Bogu kako oni nije u pravu.. Zato sto su negirali sve ono sto kazu o tom Bogu.. jer dokazivanjem kako drugi nisu u pravu i nasilnim pokrstavanjem, su pokazali kako ne vjeruju u osnovno nacelo Hriscanstva a to je Ljubav, da je Bog jedan, ... itd..
A da ne pricam o Slobodi i Slobodnoj volji..

Eto Damaskin.. uz duzno postovanje.. i dobre namjere.. na tvom putovanju.. vecina ovog sto je Serafim rekao, nema nikakvu osnovu, kao sto nema osnovu da je Marija djevica.. ;).. NIti da je Cunga Lunga najbolja zvaka na svijetu.. Hriscanska nauka koju citam na slicnim sajtovima i ponekad slusam od drugih.. je najbolja zvaka na svijetu.
Uz duzno postovanje Hriscanima koji Znaju i Razumiju Rijeci Onog Koji Jeste.

Pozdrav .. i vidimo se u iducem zivotu.. ;):D

On ima svrhu, koju ne moľeą spoznati kroz svoj konačni um.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2006, 21:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ah da Damaskin.. nemoj misliti da ista od ovoga sto pisem pisem protiv tebe licno..
Ne. Niti mi je to namjera..
Samo pokusavam kao suprotnost onog sto pisu pojedini pripadnici drugih religija i ucenja a vidim da nije potpuno razumjevanje o tome sto pisu, napisem suprotno ili iznesem svoj stav.

Tako da licno, meni je drago da si ti zadovoljan na svom putu.. i u potpunosti ga podrzavam..

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2006, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Jedno pitanje: Kako hriscani znaju da je Marija bila djevica?
Ja kazem da nije..
Sada da li je moja tvrdnja osnovana ako to kazem tj. da sam provjerio da li je djevica ili OPET tvrdim nesto sto neko tamo pise???
Ja licno to ne znam.. niti me interesuje,
ali mi je ta ideja izuzetno smijesna.. ali to ne znaci da sam u pravu.

И..? Причате о нечему о чему и сами кажете да немате појма и још притом да вас уопште не интересује, а изводите тако храбре закључке???
То много говори о вашем духовном узрасту...

Citiraj:
Tako SKORO sve ovo sto sam procitao od Serafima mi lici na ovo sto sam rekao gore. Pitanje je: Da li je on imao iskustvo reinkarnacije?
Da li je ovo pisano iz iskustva ili iz misljenje?
Sada, da li je preciznije iskustvo pros. zivota ili misljenje o necijim iskustvima prosl. zivota?

Па видте, једно је причати о Богу, а друго живјети у Богу, мислим да нисте уопште упознати са животом и дјелима св.Серафима Платинског.
Да ли сте прочитали неку његову књигу, или његов животопис "Свјетлост са запада?"...
Да јесте, онда бисте знали да је човјек доктор наука на УЦЛА и да је радио као асистент на катедри за Далекоисточну философију...
Али ми се не да причати кад ствари гледате на овако дјетињаст и једностран начин...

Citiraj:
Da budemo precizni Damaskin..: pre nego sto je nematnuto hriscansko ucenje vatrom i macem. No, necemo o tome.. ;) jer to nije tema.

Сада бих ја вама могао да поставим питање:
" Да ли је и мени и још маилијарду и кусур људи који данас вјерују и исповједају Христа као Сина божијег и Спаситеља исто неко ставио нож под грло и рекао - Вјеруј!?"

Докле ћете наметати своја мишљења, па човече, у средњем вијеку у католичкој Европи је било и пагана и магова и свега...
Откуд они, ако су сви побијени а књиге им спаљене, или ако су сви насилно вјеровали, шта је онда са вјером данас, ко је данашње хришћане присилио да вјерују...
Да ли је и мени неко ставио пиштољ на чело и дао ми ултиматуум да повјерујем у Христа до сутра или добијам метак?

Уопште, имам осјећај као да читам Маркса док дискутујем са вама, или још горе, Енгелсов трактат о хришћанству...
Гомила трућања и предрасуда, а прије свега неупућености и неизучене теме...

Оптужујете човјека који је доктор далекоисточне философије Универзитета у Калифорнији да не познаје религијске системе Далеког Истока, а изгледа да ни Библију нисте до краја прочитали, а камоли изучили све историјске и ерменевтичке списе...

Citiraj:
Meni ovo sve lici na hriscansko ubjedjivanje da je hriscanstvo jedina istinita i prava religija, a ostalo je sve sr...e. Zar ne?
Oni koji znaju sta je stvarno renkarancija, prihvataju Hriscansko stanoviste, jer znaju da je i ono u pravu.
ALi je problem kod vecine hriscana sto ne prihvataju druga ucenja i sto vjeruju da su samo oni u pravu.

Да, замислите да имамо гомилу научника који траже рјешење једне невјероватно комплексне једначине, и одједном се појаве двије групе, једна каже да је задовољна јер је дошла до резултата, а другу групу чине све остале групе научника која тврде да су сва рјешења тачна и притом се сви љуте на оне који тврде да рјешење постоји и да је једино тачно...

Ја не видим проблем, ако постоји одређена групица залуђеника која има своје схватање свијета, они у мени не би изазивали накаво огорчење, макар тврдили да су само они у праву...
Уосталом, таквих групица постоји безброј на свијету и лично ми нити једна од њих не смета, нити видим проблем...

Вас нервира јер остале религије не доживљавају Истину релативизирано, а ви бисте "јако" вољели да сви тврде да су сви на свијету у праву.
Парадокс = "рат за демократију"...

Citiraj:
Ako prihvatimo da nismo svi na istoj duhovnoj razini, onda je shvatljivo da svako ovo razumije u skladu sa svojim stanje svesti. Tako da istina za onog koji ima dosta iskustva nije ista kao za onog koji svoje iskustvo temelji na poznavanju.. necega.. ali ne zna znanju istog.

Потпуно се слажем, па и ја тврдим исто.
Али бисте морали онда примјенити ону реченицу "Лекару, лечи се сам"...тј, зашто понекад у искуству тих мисли не погледате на себе?
Или сматрате себе одвише "духовно високим"?

Citiraj:
Tako istine, koje su vecina velikana razumjeli, su istine koje vecina ljudi koji funkcinisu sa 5 % mozga nisu iste.

Било би лијепо кад бисте ово мало примјенили на себе док причате о Христу, Апостолима, Богородици... итд.

Citiraj:
Ako Ajnstajn razumije teoriju relativiteta, a ja ne razumijem, to samo znaci da moja istina o toj teoriji nije istinita, vec je samo misano-recito nerazumjevanje i prepricavanje procitanog od onih koji malo vise razumiju ono sto je taj covjek rekao.. i tako u nedogled.. ;) Zar ne?

Шта тек онда рећи о Библији којој се диве и математичари и физичари, па тај исти Ајнштајн којег помињете је био вјерник...

Citiraj:
Samo govori da ja o tome nemam pojma. I da citam od onih koji isto tako nemaju pojma.. ali da bi ista razumio, makar i intelektualno, JA MORAM da citam od ljudi koji razumiju pojedine djelove tog "problema" i da na taj nacin sklapam kockice u glavi sto bi to moglo biti. Jer nemam dovoljno iskustva a ni mozda vijuge mi nisu razvijene u tom smijeru da bih mogao da citam izvorne tekstove Ajnstajna kako bih sebi na neki nacin pojasnio to sto on prica.

Потпуно сте у праву!
Али зашто онда не узмете неку књигу св.Јована Златоустог, св.Јована Дамаскина итд.?
Него само летимично прелиставате Библију, и још дајете скандалозне изјаве, тако да наводите човјека да се запита колико сте уопште прочитали?

Citiraj:
Kako znamo da je hriscanstvo koje je u vecini dijelova svijeta NAMETNUTO silom, silovanjima, ubistvima, ucjenama, manipulacijama, ubijanjima onih koji ovore suprotno od njega.. ono koje je u pravu?
Ova zadnja recenica sve govori.

Шта кажете?...
Некога су силовали, па је он након тога повјеровао? ...
Или убили па је постао вјерник?...

Јако занимљива теорема...
Зар не видите колико сте контрадикторни?

Нажалост, мене сте успјели само убиједити да сте необразовани, а што је још горе, затворени за другачија мишљења и дијалог.

У овој нашој преписци (која се тешко може дијалогом назвати), непрестано сте агресивно осуђивали хришћанство за агресивност,
без аргумената тврдили да Библија нема аргументе,
критиковали докторанта далекоисточне филозофије за непознавање материје, а сами нисте нити прочитали Свето Писмо итд...

Не знам шта бих вам рекао, осим да ћемо се заиста видјети у следећем животу, само не на начин који ће се допасти обојици...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2006, 23:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Oh Damaskin.. pa Vi ste se malo izfurali.
Jako mi je zao zbog toga.

Sada, da ne prepisujem vecinu onog sto Ste napisali.. ali probajte taj tekst, prebaciti na latinicu, pa onda zamislite da je namjenjen vama i od vas, i vidicemo ko sta tvrdi i ko koga podcjenjuje.
Da li ja Vas i Hriscanstvo, ili Vi, Hriscanstvo, i Serafimi druge religije i ucenja. :)

Za mene, to sto neko imas diplomu doktora nauka UCLA znaci samo da on ima diplomu doktora nauka UCLA i da je jako pametan, tj. jako dobro nacitan i jako dobro prenosi ono sto je procitao. To mi uopste ne znaci da taj covjek.. pardon doktor nauka, ista zna o tome sto prica.
Dapace, problem je u tome sto Vi znanje i informacije povezujete u jedan te isti kos. A to mi puno govori o znanju kojim razpolazete. :(

Jeste.. dragi Damaskin.. jedno je pricati o Bogu, a drugo je zivjeti.. Nisam upoznat sa zivotima tih ljudi, kao ni zivotima slicnim ili manje slicnih.. :).. niti me njihovi zivoti interesuju. Znate zasto?
Zato sto mi ne pada na pamet da sljedim tudje misljenje, ideje, citate itd. A ponajmanje onih koji su to i sami radili. (Ovo nije osuda tih koji ste naveli, vec uopsten prikaz).

O da odavno su vam stavili noz pod grlo.. Damaskin.. samo da biste to vidjeli, morate progledati. A ne VJEROVATI da gledate.

Citiraj:
Докле ћете наметати своја мишљења, па човече, у средњем вијеку у католичкој Европи је било и пагана и магова и свега...

Jeste u rpavu ste.
Bilo ih je dva metra pod zemljom, u pecinama, zatvorima, skriveni na sve moguce i nemoguce nacine. Tu se slazem sa Vama.

Pa ako gledamo ko je danasnje Muslimane iz Bosne natjerao da vjeruju u Alaha?
Vjerovatno njihov cukun cukun cukun deda koji je nasilno natjeran da promjeni vjeru.. ;)

Ali to nije tema ove teme.. zar ne? :)

Citiraj:
Уопште, имам осјећај као да читам Маркса док дискутујем са вама, или још горе, Енгелсов трактат о хришћанству...
Гомила трућања и предрасуда, а прије свега неупућености и неизучене теме...

Hvala na komplimentu.. ;)

Citiraj:
Оптужујете човјека који је доктор далекоисточне философије Универзитета у Калифорнији да не познаје религијске системе Далеког Истока, а изгледа да ни Библију нисте до краја прочитали, а камоли изучили све историјске и ерменевтичке списе...

Da, jel Vam lakse ako kazem da ga optuzujem.. Da optuzujem ga, da nema blage veze o onom sto je napisao, da nista od toga nije probao, ali je imao "smjelosti" da tvrdi kako je sve sto nije ispod njegove mantije izaslo bezvrijedno i pogresno..
Iako to gore nigdje nije receno.. sada to kazem.. ;)

Da.. Biblija.. hm..
Citao sam ja to.. Damaskine.. i bile su zanimljive reakcije.. ali ne smijem da Vam ih kazem.. jer bojim se da ne dozivite aritmiju ili slicnu srcanu manu..

Citiraj:
Ја не видим проблем, ако постоји одређена групица залуђеника која има своје схватање свијета, они у мени не би изазивали накаво огорчење, макар тврдили да су само они у праву...
Уосталом, таквих групица постоји безброј на свијету и лично ми нити једна од њих не смета, нити видим проблем...

Вас нервира јер остале религије не доживљавају Истину релативизирано, а ви бисте "јако" вољели да сви тврде да су сви на свијету у праву.
Парадокс = "рат за демократију"...

Napokon Damaskin.. :)
Napokon pokazujete svoje lice.. izvan maski..
Jesu li ti zaludjenici svi oni koji nisu pravoslavci i hriscani?
Dajte jos malo..

Ma ne Damaskin.. ne zivcira me. dapace.. mene zivcira sto postoje religije koje misle da su bogom dane.. ;)
Mene zivciraju oni koji ne razumiju druge.. niti ih prihvataju.. A isto me zivciraju oni koji kada laju protiv drugih.. jako burno reaguju kada neko na njih zalaje.. ;)
Eto to mene nervira..

Citiraj:
Или сматрате себе одвише "духовно високим"?

Ah.. klasicna igrica..
Da Damaskin smatram se jako daleko od klasicnih duhovnjaka.. :D
Zadovoljni?

Citiraj:
Citat:

Било би лијепо кад бисте ово мало примјенили на себе док причате о Христу, Апостолима, Богородици... итд.

:)..
Zasto.. ne?
To znaci, ako ja to primjenim i Vi cete primjeniti na sebe?
Zasto.. je to problem?
Ako Vi i slicni Vama mogu da sude o svemu sto nije hriscansko, zasto ja ne mogu da sudim o svemu sto je hriscansko?
Zasto bih ja morao prihvatiti Isusa kao Boga? Ili vjerovati u bajke o zacecu?.. :)
Za mene je vjerovanje u vecinu bilo kojih religioznih dogmi uvreda za inteligenciju..
A nisam intelektualac, jer ne vjerujem u otpad inteligencije..

Citiraj:
Шта тек онда рећи о Библији којој се диве и математичари и физичари, па тај исти Ајнштајн којег помињете је био вјерник...

Sta reci o Bhagavad Ghiti kojoj se dive mnogi matematicari, fizicari, istoricari.. O Mahabharati..
Sta reci o Lao Ceu, sta reci o Sung Ceu i Umjecu ratovanja, kada to proucavaju na svim vojnim skolama u svijetu.. ???
Sta reci o sta reci?? Sem reci da svako ima pravo da se divi onom cemu hoce.

Citiraj:
Потпуно сте у праву!
Али зашто онда не узмете неку књигу св.Јована Златоустог, св.Јована Дамаскина итд.?
Него само летимично прелиставате Библију, и још дајете скандалозне изјаве, тако да наводите човјека да се запита колико сте уопште прочитали?

Zato sto kada uzmem slicne knjige u ruke, zamori me njihova mrtvacka ozbiljnost, neznanje kada sude o drugima, a Vi i slicni samo pridonosite tome.. ;)
Zasto vi ne procitati malo bolje Bhagavad Ghitu, ili Lao Cea, ili Konfucja, ili neke od vrhunskih Majstora istoka?

Da i ja se zapitam.. koliko su ti koji spominjete imali uopste pravog znanja, a koliko provarene ceuloze.. kada su pisali o drugim ljudima i njihovim vjerovanjima.

Citiraj:
Шта кажете?...
Некога су силовали, па је он након тога повјеровао? ...
Или убили па је постао вјерник?...

:D
Sljepi kod ociju ili igrice intelekta?

Nemojte molim Vas.. vredjate inteligenciju ljudi koji ovo citaju..
Kazite mi adresu.. i poslacu vam povjesne knjige o tome sto su hriscani radili ljudima drugih vjeroispovjesti.. Ako vec ne mozete ili ne zelite vidjeti povjest hriscanstva..
To je kao kada bi fundamentalisticki orjentisani muslimani rekli da ne ubijaju zarad Islama... ;)

Citiraj:
Нажалост, мене сте успјели само убиједити да сте необразовани, а што је још горе, затворени за другачија мишљења и дијалог.

Naravno.. neobrazovan sam.. to Vam tvrdim.. i to kategoricno.. :)
A dijalog.. nigdje ga nisam vidio u tekstovima koje objavljujete.. ;)
Zasto onda da Vam ga dam?

Citiraj:
У овој нашој преписци (која се тешко може дијалогом назвати), непрестано сте агресивно осуђивали хришћанство за агресивност,
без аргумената тврдили да Библија нема аргументе,
критиковали докторанта далекоисточне филозофије за непознавање материје, а сами нисте нити прочитали Свето Писмо итд...

Uh.. jesam priznajem..
Mozete li meni neukom dati neke argumente o istinosti Bibliije.. i slicnih knjiga?
Ali nemojte mi prodavati zvake koje prodajete u crkvama, djamija, i hramovima.. molim Vas.. Chunga Lunga mi je sasvim dovoljna..

Citiraj:
Не знам шта бих вам рекао, осим да ћемо се заиста видјети у следећем животу, само не на начин који ће се допасти обојици...

Mislim da se necemo vidjeti. Vi ne vjerujete u reinkarnaciju.. za Vas je smrt kraj.. za mene samo pocetak.. (grubo govoreci).

Uzivajte.. :). .

Puno pozdrava i lijepih zelja..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2006, 00:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Oh Damaskin.. pa Vi ste se malo izfurali.
Jako mi je zao zbog toga.

Нисам се изфурао, али нисам се ни исфурао. :)

Citiraj:
ali probajte taj tekst, prebaciti na latinicu

Ово постаје заиста забавно....

Citiraj:
Za mene, to sto neko imas diplomu doktora nauka UCLA znaci samo da on ima diplomu doktora nauka UCLA i da je jako pametan, tj. jako dobro nacitan i jako dobro prenosi ono sto je procitao.
To mi uopste ne znaci da taj covjek.. pardon doktor nauka, ista zna o tome sto prica.

Да али он говори са признатим му ауторитетом од стране науке, и са духовним ауторитетом који му признаје пола Америке,
само ме је занимало са којим ви ауторитетом причате, па твридте да материју боље познајете од дотичног доктора наука и признатог духовника? :-?

Citiraj:
Zato sto mi ne pada na pamet da sljedim tudje misljenje, ideje, citate itd. A ponajmanje onih koji su to i sami radili.

Значи тврдите да све што чините није продукт учења примјером, већ искључиво ваше непатворено искуство?

Citiraj:
O da odavno su vam stavili noz pod grlo.. Damaskin.. samo da biste to vidjeli, morate progledati. A ne VJEROVATI da gledate.

Какав логички обрт, сад сте ме стварно увјерили :D

Citiraj:
Da optuzujem ga, da nema blage veze o onom sto je napisao, da nista od toga nije probao, ali je imao "smjelosti" da tvrdi kako je sve sto nije ispod njegove mantije izaslo bezvrijedno i pogresno..

Ето докле човјека може да доведе умишљеност...Жао ми је што сад не можете да се смијете са мном, јер не знате шта сте управо рекли...Па човјече, управо симбол човјека "који је све кушао" у америчким филозофским круговима јесте Јуџин Роуз, касније о.Серафим...

Citiraj:
Da.. Biblija.. hm..
Citao sam ja to.. Damaskine.. i bile su zanimljive reakcije.. ali ne smijem da Vam ih kazem.. jer bojim se da ne dozivite aritmiju ili slicnu srcanu manu..

Неће, драги Шива, али опет вам кажем, то не говори ништа о хришћанству или о Библији, али много тога каже о вама. Постоји много књига које мени лично не леже, али то није било разлог да их само прелистам јер ми нису јасне "на прву", па онда идем около и лупам и тиме бламирам само себе, а не Ничеа, Фојербаха или Шопенхауера... :)

Citiraj:
Jesu li ti zaludjenici svi oni koji nisu pravoslavci i hriscani?
Dajte jos malo..

Мислио сам на оне несретнике из пар америчких секти који су завршили на страницама жуте штапе након колективних самоубистава...Кажем опет, може само човјеку да буде искрено жао таквих схватања...а ваша злурадост вам не помаже да будете јаснији у својим ставовима...

Citiraj:
Ma ne Damaskin.. ne zivcira me. dapace.. mene zivcira sto postoje religije koje misle da su bogom dane..
Mene zivciraju oni koji ne razumiju druge.. niti ih prihvataju.. A isto me zivciraju oni koji kada laju protiv drugih.. jako burno reaguju kada neko na njih zalaje..

Па зашто онда то не примјените и на себе?
Да ли то значи да и сами себе нервирате сада кад вам хришћани и хришћанство иду на живце и овако их нетолерантно и без имало респекта пљујете? :)

Citiraj:
Ako Vi i slicni Vama mogu da sude o svemu sto nije hriscansko, zasto ja ne mogu da sudim o svemu sto je hriscansko?

Наравно, јер је то основна одлика хришћана, да не мисле високо о себи, а поготово да не осуђују...

Нађите ми цитат у којем сам рекао да неки религиозни систем или поглед нас свијет не вриједи ништа...

Citiraj:
Za mene je vjerovanje u vecinu bilo kojih religioznih dogmi uvreda za inteligenciju..

Па како онда вјерујете у индијске догме о реинкарнацији? :roll:

Citiraj:
Zato sto kada uzmem slicne knjige u ruke, zamori me njihova mrtvacka ozbiljnost, neznanje kada sude o drugima, a Vi i slicni samo pridonosite tome..

Ок, наведите ми једну књигу наведених аутора коју сте прочитали, па вам можда повјерујем :)

Citiraj:
Da i ja se zapitam.. koliko su ti koji spominjete imali uopste pravog znanja, a koliko provarene ceuloze.. kada su pisali o drugim ljudima i njihovim vjerovanjima.

Па будући да Христа боље познајете од Апостола, вјероватно и њих позанајете без читања њихових дјела или познавања њихових живота...

Citiraj:
Nemojte molim Vas.. vredjate inteligenciju ljudi koji ovo citaju..
Kazite mi adresu.. i poslacu vam povjesne knjige o tome sto su hriscani radili ljudima drugih vjeroispovjesti..
Ako vec ne mozete ili ne zelite vidjeti povjest hriscanstva..
To je kao kada bi fundamentalisticki orjentisani muslimani rekli da ne ubijaju zarad Islama...

(Ово је јаче од мене)...Јесте, хришћанство је у бити крволочна религија, исто као и тај њихов духовни вођа Исус...чит'о сам ја то Јеванђеље - жива агресија, требало би бранити дјеци да то читају...мој мали чит'о па се сав крвав вратио из школе... :) :D

Citiraj:
Chunga Lunga mi je sasvim dovoljna..

Ок, то могу да прихватим... :)

Citiraj:
Mislim da se necemo vidjeti. Vi ne vjerujete u reinkarnaciju.. za Vas je smrt kraj.. za mene samo pocetak.. (grubo govoreci).

Опет кажем, да сте се мало распитали....ех, 'дје би нам био крај... овако нам је дошао брзо, а да нисмо проговорили ништа...

Искрено ћу се молити за вас да не носите толику количину мржње према хришћанима и да научите толерисати другачије људе и погледе на свијет...

Искрено ћу се молити за вас да ако већ искрено желите живјети духовним животом да вам Господ да, да живите по оној чувеној реченици написаној на пророчишту у Делфима...

Искрено ћу се молити да вам Господ подари ону стару Сократову мисао о знању и сазнању у срце, и да почнете гледати на ствари другим очима...

Свако добро и Христос Васкрсе!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2006, 08:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Ako dozvolite nešto bih dodao ovoj diskusiji.

Više puta sam razgovarao sa ljudima koji su osjetili duhovnost na svojoj koži, odnosno sa onima koji imaju proživljeno iskustvo.
Nažalost, nedugo nakon toga sam primjećivao da isti takvi to svoje iskustvo nameću kao jedino ispravno, dok su ostali "knjiški moljci", "pametnjakovići" i sl.
I na forumu je bio jedan takav. Nick name mu je bio šipak. Možda ti ovo ime nešto govori, Šiva?
Razmijenili smo nekoliko privatnih mailova i složio se sa mnom da je radio istu onu stvar koju rade religiozne vođe - nametanje svog stava kao jednino ispravnog.
Iskreno, Šiva, poštujući tvoj duhovni put, stekao sam utisak da nisi daleko od gorepomenutog/ih.

Damaskin jeste pravoslavac, ali to ne znači da je ne pogrešnom putu. Niko od nas ne zna kakve namjere naš Tvorac ima sa svakim od nas.
Neko treba da odradi svoj duhovni posao u ovoj ili onoj konfesiji, na ovaj ili onaj način... Mi to ne znamo.
Mislim da je daleko važnije da taj koji živi na takav način otkrije šta je njegova svrha na ovoj planeti zemlji, šta je, otkuda je, šta treba da radi...
Sveti spisi (i Sveto Pismo i Mahabharata i Kur`an) su vodiči za različite mentalne sklopove, za ljude koji žive pod različitim podnebljima, u različitim okolnostima.
Najgore što možemo učiniti je da osuđujemo jedni druge, pojave i dešavanja, naročito ako ne znamo zašto se nešto dešava na način kako se dešava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2006, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

života je napisao:

Niko od nas ne zna kakve namjere naš Tvorac ima sa svakim od nas.
Neko treba da odradi svoj duhovni posao u ovoj ili onoj konfesiji, na ovaj ili onaj način... Mi to ne znamo.

Mislim da je daleko važnije da taj koji živi na takav način otkrije šta je njegova svrha na ovoj planeti zemlji, šta je, otkuda je, šta treba da radi...

Sveti spisi (i Sveto Pismo i Mahabharata i Kur`an) su vodiči za različite mentalne sklopove, za ljude koji žive pod različitim podnebljima, u različitim okolnostima.

Najgore što možemo učiniti je da osuđujemo jedni druge, pojave i dešavanja, naročito ako ne znamo zašto se nešto dešava na način kako se dešava.

Врло лијепо речено! Апсолутно се слажем са Животом...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2006, 20:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Нисам се изфурао, али нисам се ни исфурао.

Zahvaljujem na ispravci, nisam znao da gledamo pravopisne greske. Od sada cu obratiti paznju.

Citiraj:
Да али он говори са признатим му ауторитетом од стране науке, и са духовним ауторитетом који му признаје пола Америке,
само ме је занимало са којим ви ауторитетом причате, па твридте да материју боље познајете од дотичног доктора наука и признатог духовника?

Zasto ne?
Zasto mislis da ja ne poznajem materiju istocnjacke mudrosti?
NIje li i sam Serafim proucavao budizam i istocnjacke religije? Nije li on sam se odvojio od Protestantizma te "prionio" na Nichea i slicne autore?
Da bi naposljetku presao, tj. prekrstio se u pravoslavlje.
Ja ne negiram to sto je on i sto je postao, vec negiram to sto je rekao o reinkarnaciji.
On ne navodi da li svoj sud o reinkarnaciji donosi na iskustvu koje ima, a koje bi moglo da kaze:"MOJE iskustvo mi govori da inkarnacija ne postoji..." te navodi dokaze zasto ON ne vjeruje da je reinkarnacija stvarna. Ili barem toga nema u ovom tekstu sto si stavio na forumu.

Koliko vidim za tebe je jedino ispravno ko kojim autoritetom tvrdi nesto. :) Ja sam autoritet za sebe. Ne skrivam se iza nikog drugog autoriteta. I pricam o reinkarnaciji temeljno na svom iskustvu. Nisam jedan od onih koji listaju knjige poznatih autora i autoriteta kako bih dokazao svoju tvrdnju da je reinkarnacija istinita. Ja ZNAM da je jeste. Ne treba mi Shankacarya kako bih to potvrdio bilo kome. Niti listam tekstove Bhagavad Ghite gdje Krisna govori o reinkarnaciji. Jasno i precizno. Gdje govori o nastanku duse, sta ona jeste, gdje ide posle smrti.. itd.
Ono sto govorim govorim iz svog iskustva, a tu se ne pika da li ispred imena stoji Dr ili Mr.. ili tome slicno.

Citiraj:
Значи тврдите да све што чините није продукт учења примјером, већ искључиво ваше непатворено искуство?

Mudro Damaskin.. :D
Niko nista nije zapoceo a da nije imao nekog koga je slijedio, ili ucio od njega ili cuo i procitao. NIKO.
Sve sto SADA cinim je produkt onog sto osjecam i znam. Ali pre toga sam cinio ponukan primjerima oko sebe, zdravom pamecu i logikom. Citao sam sve sto mi je palo pod sake a imalo je veze sa duhovnoscu. Upoznavao ljude koji se s tim bave. Ucio od njih i ucio od Zivota.
Ali pre svega svi ti ljudi od kojih sam ucio i od kojih danas ucim, govore jednu stvar: "Ne vjeruj mi, provjeri sve sto ti kazemo, sve sto procitas. I ako tvoje iskustvo govori suprotno to je za tebe istina."
Tako da SADA stvari o kojima govorim, govorim iz svog iskustva.
Sam Budha je rekao da ucenik MORA sve da provjeri i na svom primjeru dokaze. Zato kazem, da ono sto je rekao gospodin Serafim, nije istina sa moje strane iskustva. Ali sa njegove, vjerovatno jeste. Ali kakve to ima veze sa ostalih 6 milijardi ljudi na ovoj planeti?

Citiraj:
Citat:

Какав логички обрт, сад сте ме стварно увјерили

Stvarno?
Drago mi je zbog toga. :)

Koliko sam citao, kazu da prije 2000 godina nije bilo Hriscanstva. A posle jos kazu, da se ono sistematski sirilo. Znaci neko od tvojih predaka, nije bio Hriscanin. Vec je ili prihvatio Hriscanstvo ili bio nasilno pokrsten. Tako da, dragi moj Damaskine, velika mogucnost je "da ti je bio noz" pod grlom. ;)

Citiraj:
Неће, драги Шива, али опет вам кажем, то не говори ништа о хришћанству или о Библији, али много тога каже о вама. Постоји много књига које мени лично не леже, али то није било разлог да их само прелистам јер ми нису јасне "на прву", па онда идем около и лупам и тиме бламирам само себе, а не Ничеа, Фојербаха или Шопенхауера...

Prelistao.. !!!!!!
Hm, pomislih da nisam napisao:
Citiraj:
a.. Biblija.. hm..
Citao sam ja to..

Izvini na TO. Mislio sam na Bibliju. ;)

Da primjetih da ne odgovaras na pitanja, a trazis odgovore na svoja. Jel to slucajno ili namjerno?

Citiraj:
Мислио сам на оне несретнике из пар америчких секти који су завршили на страницама жуте штапе након колективних самоубистава...Кажем опет, може само човјеку да буде искрено жао таквих схватања...а ваша злурадост вам не помаже да будете јаснији у својим ставовима...

Za jednog Hriscanina puno sudis.
Nije li receno: "Ne sudi, da ti ne bi bilo sudjeno!"?
Ako si STVARNO Hriscanin, pokazujes bas suprotno.
Pa vecina tih americkih nesrecnika, pripadalo je nekim od Hriscanskih sekti. Zar ne?
Bas nisam cuo da su se pripadnici Istocnjackih sekti i ucenja masovno ubijali.. no i to je moguce.

Citiraj:
Па зашто онда то не примјените и на себе?
Да ли то значи да и сами себе нервирате сада кад вам хришћани и хришћанство иду на живце и овако их нетолерантно и без имало респекта пљујете?

Zato sto OVDJE na ovoj temi ne vidjeh da se Hriscani pridrzavaju svog ucenja koji se temelji na Ljubavi i toleranciji. Zasto ona ti isti Hrscani ocekuju da neko treba da im okrene drugi obraz, kada oni to sami ne cine?
Pljujem??
Uh.. vjerovatno nosis naocale sa dioptrijom.. jer jos nigdje nisam direktno pljuvao po Hriscanstvu, vec po pojedincima koji tumace ostala ucenja kao lazna i niza od Hriscanstva.
Licno cijenim Hriscanstvo, kao i onog koji NIJE bio Hriscanin, ali je po njemu nastalo Hriscanstvo. Ali to ne znaci da moram da cijenim svakog ko misli da ZNA nesto o necem sto ne zna.
Licno za mene, Krist je bio i jeste, izuzetan Covjek, izuzetno britkog uma, sirine duha, jasnoce izrecenog, siroke tolerancije i duboke ljubavi. To je ono sto ja osjecam iz reci tog Covjeka. A ne trebaju mi reci Otaca, niti drugih autoriteta Hriscanstva kako bih to osjetio.
Koliko znam, a malo znam, ni taj Covjek nije nikog sljedio, ako izuzmemo Jovana Kristitelja koji ga je kristio na Jordanu. Sve sto je govorio BILE SU NJEGOVE RECI. A nigdje nisam nasao da je ista rekao protiv reinkarnacije. Dapace, mogao bih navesti par recenica koje idu u prilog Istocnjackoj mudrosti a izasle su iz njegovih usta.
Ali ne vidim svrhu, jer cete i to izvrnuti, onako kako vama odgovara.

Citiraj:
Наравно, јер је то основна одлика хришћана, да не мисле високо о себи, а поготово да не осуђују...

Нађите ми цитат у којем сам рекао да неки религиозни систем или поглед нас свијет не вриједи ништа...

Stvarno nisi.
Ali zato svojski se trudis da ponudis autoritete iza kojih se skrivas i koji govore bas to sto ti kazes da nisi rekao.
Odlika Hriscansta.. da ne misle visoko o sebi.. uh:

Citiraj:
У ова три учења хришћанско откривење је јасно и одређено, за разлику од незнабожачких (паганских) религија, које не верују у васкрсење или искупљење, и ништа одређено не говоре ни о Суду ни о будућем животу. Једини одговор на сва могућа искуства или "сећања на претходне животе" јесте јасно изнето хришћанско учење о природи људског живота и односу Бога према људима.

Sta li ovo znaci?
Tu nije izreceno da je Hriscanstvo iznad drugih "neznabozackih" i "paganskih" religija?
Naravno, imas puno pravo da NE VIDIS to izreceno.
Po ovom samo Hriscani poznaju Boga. Barem ja tako shvatam rec: "neznabozacki". ili to ima drugo znacenje za koje ne znam! :(

Citiraj:
Па како онда вјерујете у индијске догме о реинкарнацији?

Zar sam rekao da vjerujem? Ne sjecam se.. ako naletis negdje u nekom tekstu citiraj mi, molim te. Ja sam rekao, da moje ISKUSTVO govori da je nesto takvo ili nije takvo. Ja ne vjerujem.. nisam vjernik.. ucenik sam.. a velika je tu razlika.
I nigdje nisam naglasio da je Indijska dogma ispravna.. dapace.. ima dosta rupa i ona sama. Narocito prica o reinkarnaciji. Na nekom mjestu sam potvrdio da je u Indijskoj dogmi, reinkarnacija najcesce isprika za ljenost. Znaci, nisam podrzao ni Indijsku dogmu. Ocigledno je da ili pogresno shvatas sto sam napisao, ili namjerno navodis stvari koje nisam rekao.

Citiraj:
Па будући да Христа боље познајете од Апостола, вјероватно и њих позанајете без читања њихових дјела или познавања њихових живота...

Ah kako je ovo zajedljivo.. jel tako? :D
Necu na ovo odogovoriti.. nije Hriscanski.. ;)

Citiraj:
(Ово је јаче од мене)...Јесте, хришћанство је у бити крволочна религија, исто као и тај њихов духовни вођа Исус...чит'о сам ја то Јеванђеље - жива агресија, требало би бранити дјеци да то читају...мој мали чит'о па се сав крвав вратио из школе...

Citajuci tvoje reci zakljucih.. da je povjest pogresna kada kaze recimo ovo:
Citiraj:
Rimska crkva rat protiv nevjernika proglasava Bogu ugodnim djelom, obecava oprost grijeha svima onima koji se odazovu pozivu u krizarski rat. Ucesnici u ovim ratovima prisivali su na svoja odijela znak kriza i otuda su dobili naziv krizari....U prolje}e 1096. godine iz Francuske i srednje Evrope krenule su gomile seoske sirotinje predvodjene svestenim licima. Dvije skupine su naisle kroz Madjarsku pljackajuci i paleci sve pred sobom, jer su smatrali Madjare paganima....

Ili ovo nema veze sa Hriscanima.. ???
Nemoj sada da trazimo dokaze da cesto puta Hriscani nisu pokazivali da stvarno sljede reci Krista.

Citiraj:
Опет кажем, да сте се мало распитали....ех, 'дје би нам био крај... овако нам је дошао брзо, а да нисмо проговорили ништа...

Искрено ћу се молити за вас да не носите толику количину мржње према хришћанима и да научите толерисати другачије људе и погледе на свијет...

Искрено ћу се молити за вас да ако већ искрено желите живјети духовним животом да вам Господ да, да живите по оној чувеној реченици написаној на пророчишту у Делфима...

Искрено ћу се молити да вам Господ подари ону стару Сократову мисао о знању и сазнању у срце, и да почнете гледати на ствари другим очима...

Nemoj.. molim.. te. :)
To je za mene jako licemjerno.
Cijenim ja tvoje misljenje.. ali imam svoje. Sto ne znaci da mora da se slozi sa tvojim.. i obrnuto.
A da se molis za mene?!?
Nemas potrebe, ja u molitvu bas i ne vjerujem.. Vise vjerujem u ono sto bi trebalo da stoji iza te molitve, a nisam je vidio u tvom pisanju. Vidio sam da zelis da budes u pravu i da reagujes na sitne provokacije u vezi tvoje vjere, sto mi nekako govori da i ti sam se bojis da nisi u pravu. Jer da jesi, sada bismo obojica se smijali razlici u Bozijoj basti. I svoj ljepoti te Ljubavi na ovoj planeti i ovom univerzumu. Kao sto bismo znali da ni jedan od nas nije u pravu sem Njega.

Oprosti, iskreno, na sitnim provokacijama, nisu nanesene tebi licno. Niti bilo kojem Iskrenom Hriscaninu.. Hindusu... Muslimanu..
Ja sam pricam svoju pricu.. svoj licni zivot.. ali ni u jednom trenutku nisam pomislio da ti nisi u pravu.

Eto toliko..

Puno lijepih zelja.. i pozdrava.. Dragi Damaskine.. :)
I drago mi je da sam razmjenio koju sa Njim u tvom oblicju.

Znam da je On u svemu oko mene. Tako i u tebi... i ostalim ljudima sa ovog ili ko zna kojeg foruma.. i u svim ucenjima koja postoje na ovoj planeti. Samo se On ispoljava i sam sa Sobom igra.

Uzdravlje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2006, 20:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

života je napisao:
Ako dozvolite nešto bih dodao ovoj diskusiji.

Više puta sam razgovarao sa ljudima koji su osjetili duhovnost na svojoj koži, odnosno sa onima koji imaju proživljeno iskustvo.
Nažalost, nedugo nakon toga sam primjećivao da isti takvi to svoje iskustvo nameću kao jedino ispravno, dok su ostali "knjiški moljci", "pametnjakovići" i sl.
I na forumu je bio jedan takav. Nick name mu je bio šipak. Možda ti ovo ime nešto govori, Šiva?
Razmijenili smo nekoliko privatnih mailova i složio se sa mnom da je radio istu onu stvar koju rade religiozne vođe - nametanje svog stava kao jednino ispravnog.
Iskreno, Šiva, poštujući tvoj duhovni put, stekao sam utisak da nisi daleko od gorepomenutog/ih.

Damaskin jeste pravoslavac, ali to ne znači da je ne pogrešnom putu. Niko od nas ne zna kakve namjere naš Tvorac ima sa svakim od nas.

Ne ne govori mi nista taj nick... Imas neke sumnje da sam to ja?
Nisam..

Moguce da nisam.. ali zasto mislis da ja moram da se slozim sa tvojim misljenjem?
Ja to ne ocekujem od tebe. I zasto mislis da moram da govorim suprotno od onog sto znam, kako bi se tebi ili Damaskinu, ili ne znam kome dodvorio?
Ja pricam, to sto pricam. I u nijednom trenutku ne trazim da se slozis samnom. A vjeruj ja sa tobom necu, ako stvarno ne vidim ni jednu mogucnost da se slozim sa necim sto si iznio.

Damskin, za mene, prvenstveno je Covjek, pa onda sve ostalo. Ja se ne obracam pravoslavcu, vec Covjeku.
Ja sam covjek, a tantra, zen i meditacija su samo nacini mog izrazavanja. Nisam za njih vezan, niti mi pada na pament.

Tvorac..
ne znam.. niti spekulisem o tome. Ali znam da ne postoji nista sto ne treba da postoji. Sve je sa svrhom.. Tako i ucenje o reinkarnaciji, a i pravoslavlje.
I za mene licno, Damskin nije na pogresnom putu. Ne stavljaj svoje reci meni u usta. Nigdje nije izreceno da je taj Covjek na pogresnom putu. Ja sam diskutovao o temi reinkarnacija i rekao sam da Serafim to sto je napisao, za mene licno i hiljade drugih je pogresio. On za mene nije autoritet. I to je bila sredisnjica sukoba mene i Damaskina. A ne da li je Damaskin na pravom putu.
za mene ne postoji pogresan put. Svaki je pravi, ako iza njega stoji Covjek.

Apsolutno se slazem.. sa ovim:
Citiraj:

I to cijelo vrijeme govorim. Mozda na malo drugaciji nacin.
Zato sam "zapeo" na teskt o reinkarnaciji.. jer je cijela jedna istorija Istocnjackog ucenja stara nekoliko hiljada godina proglasena neznabozackom, paganskom i pogresnom, laznom.. i sta vec sve ne.
Da mi je to isto rekao Istocnjak, isto bih reagovao kao na Serfimov tekst.

A mislim da ti ne trebas da branis Damaskina.. moze on to sam da na pravi.

Osjecas li se ti knjiskim moljcem?
Vidim reagujes na to. Pa me interesuje.

Zanimljivo je kako ljudi reaguju na neciji tekst ne pitajuci za objasnjenje. Hm.. vjerovatno to i ja radim.. :(

Pozzz..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2006, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja sam autoritet za sebe.
Ne skrivam se iza nikog drugog autoriteta.
I pricam o reinkarnaciji temeljno na svom iskustvu.
Nisam jedan od onih koji listaju knjige poznatih autora i autoriteta kako bih dokazao svoju tvrdnju da je reinkarnacija istinita.

Ja ZNAM da je jeste.

Ne treba mi Shankacarya kako bih to potvrdio bilo kome.
Niti listam tekstove Bhagavad Ghite gdje Krisna govori o reinkarnaciji.

Ono sto govorim govorim iz svog iskustva, a tu se ne pika da li ispred imena stoji Dr ili Mr.. ili tome slicno.

...

Citiraj:
Koliko sam citao, kazu da prije 2000 godina nije bilo Hriscanstva.
A posle jos kazu, da se ono sistematski sirilo.
Znaci neko od tvojih predaka, nije bio Hriscanin. Vec je ili prihvatio Hriscanstvo ili bio nasilno pokrsten.
Tako da, dragi moj Damaskine, velika mogucnost je "da ti je bio noz" pod grlom.

Драги Шива, ја сам потао Хришћанином након дуге фазе будизма, тезофије, антропозофије и многих система које сам дуго изучавао...
Нисам крштен као беба већ као одрастао и зрео човјек, својом жељом и својом вољом, (мада то сматрам призивом Божијимнакон мог дугог периода боготражитељства)....
Да ли сада прихватате да је моја вјера ипак израз слободе и љубави, а не неко насилно или традиционално покрштавање?

Citiraj:
Bas nisam cuo da su se pripadnici Istocnjackih sekti i ucenja masovno ubijali.. no i to je moguce.

Нажалост јесу,
један од највећих масовних убистава из религиозних разлога су извршили припадници једне далекоисточне секте у Токијском метроу прије пар година...

Citiraj:
Rimska crkva rat protiv nevjernika proglasava Bogu ugodnim djelom, obecava oprost grijeha svima onima koji se odazovu pozivu u krizarski rat. Ucesnici u ovim ratovima prisivali su na svoja odijela znak kriza i otuda su dobili naziv krizari....U prolje}e 1096. godine iz Francuske i srednje Evrope krenule su gomile seoske sirotinje predvodjene svestenim licima. Dvije skupine su naisle kroz Madjarsku pljackajuci i paleci sve pred sobom, jer su smatrali Madjare paganima....

Сами рекосте - 1096...
Тада су браћа Римљани већ били у расколу са Апостолским предањским Хришћанством, одричући се духовног у корист материјалних добара и политичке власти...
Опет кажем нажалост...
Након тога су покренули инквизицију, индулгенцију и све остале ствари због којих дан данас свијет осуђује све хришћане редом, чак и оне који су увијек проповиједали "други образ"...

Али ми је веома драго, да је ово наше дружење ипак прешло у дијалог...а мислим да знате на шта мислим...опет кажем, радујем се и видим да су моје молитве имале одјека, без обзира што се можда у томе нећете сада сложити са мном...

Свако добро и Христос васкрсе!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2006, 09:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Šiva,
i meni je zanimljvo kako ljudi reguju na nečije tekstove... I tvoja reakcija mi je zanimljiva...

Ne mislim da si ti forumaš "šipak". Tekstove koje si kasnije pisao (a i oni od ranije) odudaraju od njegovih. Stil tvog načina ispoljavanja je sličan njegovom.

Osjećam li se knjiškim moljcem? Ne osjećam se tako, iskreno. Napisao sam ti da su knjige vodiči, mogućnost kontakta sa Tvorcem, za nekog je to molitva, za nekog nešto drugo. Bitno je iskustvo, jer je to proživljena istina. Ja to tako osjećam i doživljavam.
Osjećaš li me ti knjiškim moljcem?

Pozdravio bih te istim tvojim riječima, jer su mi se izuzetno svidjele (nadam se da ne zamjeraš na tvojim autorskim pravima :) )

Puno lijepih zelja.. i pozdrava.. Dragi Šiva..
I drago mi je da sam razmjenio koju sa Njim u tvom oblicju.
Znam da je On u svemu oko mene. Tako i u tebi... i ostalim ljudima sa ovog ili ko zna kojeg foruma.. i u svim ucenjima koja postoje na ovoj planeti. Samo se On ispoljava i sam sa Sobom igra.

Uzdravlje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]