Citiraj:
Нисам се изфурао, али нисам се ни исфурао.
Zahvaljujem na ispravci, nisam znao da gledamo pravopisne greske. Od sada cu obratiti paznju.
Citiraj:
Да али он говори са признатим му ауторитетом од стране науке, и са духовним ауторитетом који му признаје пола Америке,
само ме је занимало са којим ви ауторитетом причате, па твридте да материју боље познајете од дотичног доктора наука и признатог духовника?
Zasto ne?
Zasto mislis da ja ne poznajem materiju istocnjacke mudrosti?
NIje li i sam Serafim proucavao budizam i istocnjacke religije? Nije li on sam se odvojio od Protestantizma te "prionio" na Nichea i slicne autore?
Da bi naposljetku presao, tj. prekrstio se u pravoslavlje.
Ja ne negiram to sto je on i sto je postao, vec negiram to sto je rekao o reinkarnaciji.
On ne navodi da li svoj sud o reinkarnaciji donosi na iskustvu koje ima, a koje bi moglo da kaze:"MOJE iskustvo mi govori da inkarnacija ne postoji..." te navodi dokaze zasto ON ne vjeruje da je reinkarnacija stvarna. Ili barem toga nema u ovom tekstu sto si stavio na forumu.
Koliko vidim za tebe je jedino ispravno ko kojim autoritetom tvrdi nesto.

Ja sam autoritet za sebe. Ne skrivam se iza nikog drugog autoriteta. I pricam o reinkarnaciji temeljno na svom iskustvu. Nisam jedan od onih koji listaju knjige poznatih autora i autoriteta kako bih dokazao svoju tvrdnju da je reinkarnacija istinita. Ja ZNAM da je jeste. Ne treba mi Shankacarya kako bih to potvrdio bilo kome. Niti listam tekstove Bhagavad Ghite gdje Krisna govori o reinkarnaciji. Jasno i precizno. Gdje govori o nastanku duse, sta ona jeste, gdje ide posle smrti.. itd.
Ono sto govorim govorim iz svog iskustva, a tu se ne pika da li ispred imena stoji Dr ili Mr.. ili tome slicno.
Citiraj:
Значи тврдите да све што чините није продукт учења примјером, већ искључиво ваше непатворено искуство?
Mudro Damaskin..

Niko nista nije zapoceo a da nije imao nekog koga je slijedio, ili ucio od njega ili cuo i procitao. NIKO.
Sve sto SADA cinim je produkt onog sto osjecam i znam. Ali pre toga sam cinio ponukan primjerima oko sebe, zdravom pamecu i logikom. Citao sam sve sto mi je palo pod sake a imalo je veze sa duhovnoscu. Upoznavao ljude koji se s tim bave. Ucio od njih i ucio od Zivota.
Ali pre svega svi ti ljudi od kojih sam ucio i od kojih danas ucim, govore jednu stvar: "Ne vjeruj mi, provjeri sve sto ti kazemo, sve sto procitas. I ako tvoje iskustvo govori suprotno to je za tebe istina."
Tako da SADA stvari o kojima govorim, govorim iz svog iskustva.
Sam Budha je rekao da ucenik MORA sve da provjeri i na svom primjeru dokaze. Zato kazem, da ono sto je rekao gospodin Serafim, nije istina sa moje strane iskustva. Ali sa njegove, vjerovatno jeste. Ali kakve to ima veze sa ostalih 6 milijardi ljudi na ovoj planeti?
Citiraj:
Citat:
O da odavno su vam stavili noz pod grlo.. Damaskin.. samo da biste to vidjeli, morate progledati. A ne VJEROVATI da gledate.
Какав логички обрт, сад сте ме стварно увјерили
Stvarno?
Drago mi je zbog toga.

Koliko sam citao, kazu da prije 2000 godina nije bilo Hriscanstva. A posle jos kazu, da se ono sistematski sirilo. Znaci neko od tvojih predaka, nije bio Hriscanin. Vec je ili prihvatio Hriscanstvo ili bio nasilno pokrsten. Tako da, dragi moj Damaskine, velika mogucnost je "da ti je bio noz" pod grlom.

Citiraj:
Неће, драги Шива, али опет вам кажем, то не говори ништа о хришћанству или о Библији, али много тога каже о вама. Постоји много књига које мени лично не леже, али то није било разлог да их само прелистам јер ми нису јасне "на прву", па онда идем около и лупам и тиме бламирам само себе, а не Ничеа, Фојербаха или Шопенхауера...
Prelistao.. !!!!!!
Hm, pomislih da nisam napisao:
Citiraj:
a.. Biblija.. hm..
Citao sam ja to..
Izvini na TO. Mislio sam na Bibliju.

Da primjetih da ne odgovaras na pitanja, a trazis odgovore na svoja. Jel to slucajno ili namjerno?
Citiraj:
Мислио сам на оне несретнике из пар америчких секти који су завршили на страницама жуте штапе након колективних самоубистава...Кажем опет, може само човјеку да буде искрено жао таквих схватања...а ваша злурадост вам не помаже да будете јаснији у својим ставовима...
Za jednog Hriscanina puno sudis.
Nije li receno: "Ne sudi, da ti ne bi bilo sudjeno!"?
Ako si STVARNO Hriscanin, pokazujes bas suprotno.
Pa vecina tih americkih nesrecnika, pripadalo je nekim od Hriscanskih sekti. Zar ne?
Bas nisam cuo da su se pripadnici Istocnjackih sekti i ucenja masovno ubijali.. no i to je moguce.
Citiraj:
Па зашто онда то не примјените и на себе?
Да ли то значи да и сами себе нервирате сада кад вам хришћани и хришћанство иду на живце и овако их нетолерантно и без имало респекта пљујете?
Zato sto OVDJE na ovoj temi ne vidjeh da se Hriscani pridrzavaju svog ucenja koji se temelji na Ljubavi i toleranciji. Zasto ona ti isti Hrscani ocekuju da neko treba da im okrene drugi obraz, kada oni to sami ne cine?
Pljujem??
Uh.. vjerovatno nosis naocale sa dioptrijom.. jer jos nigdje nisam direktno pljuvao po Hriscanstvu, vec po pojedincima koji tumace ostala ucenja kao lazna i niza od Hriscanstva.
Licno cijenim Hriscanstvo, kao i onog koji NIJE bio Hriscanin, ali je po njemu nastalo Hriscanstvo. Ali to ne znaci da moram da cijenim svakog ko misli da ZNA nesto o necem sto ne zna.
Licno za mene, Krist je bio i jeste, izuzetan Covjek, izuzetno britkog uma, sirine duha, jasnoce izrecenog, siroke tolerancije i duboke ljubavi. To je ono sto ja osjecam iz reci tog Covjeka. A ne trebaju mi reci Otaca, niti drugih autoriteta Hriscanstva kako bih to osjetio.
Koliko znam, a malo znam, ni taj Covjek nije nikog sljedio, ako izuzmemo Jovana Kristitelja koji ga je kristio na Jordanu. Sve sto je govorio BILE SU NJEGOVE RECI. A nigdje nisam nasao da je ista rekao protiv reinkarnacije. Dapace, mogao bih navesti par recenica koje idu u prilog Istocnjackoj mudrosti a izasle su iz njegovih usta.
Ali ne vidim svrhu, jer cete i to izvrnuti, onako kako vama odgovara.
Citiraj:
Наравно, јер је то основна одлика хришћана, да не мисле високо о себи, а поготово да не осуђују...
Нађите ми цитат у којем сам рекао да неки религиозни систем или поглед нас свијет не вриједи ништа...
Stvarno nisi.
Ali zato svojski se trudis da ponudis autoritete iza kojih se skrivas i koji govore bas to sto ti kazes da nisi rekao.
Odlika Hriscansta.. da ne misle visoko o sebi.. uh:
Citiraj:
У ова три учења хришћанско откривење је јасно и одређено, за разлику од незнабожачких (паганских) религија, које не верују у васкрсење или искупљење, и ништа одређено не говоре ни о Суду ни о будућем животу. Једини одговор на сва могућа искуства или "сећања на претходне животе" јесте јасно изнето хришћанско учење о природи људског живота и односу Бога према људима.
Sta li ovo znaci?
Tu nije izreceno da je Hriscanstvo iznad drugih "neznabozackih" i "paganskih" religija?
Naravno, imas puno pravo da NE VIDIS to izreceno.
Po ovom samo Hriscani poznaju Boga. Barem ja tako shvatam rec: "neznabozacki". ili to ima drugo znacenje za koje ne znam!

Citiraj:
Па како онда вјерујете у индијске догме о реинкарнацији?
Zar sam rekao da vjerujem? Ne sjecam se.. ako naletis negdje u nekom tekstu citiraj mi, molim te. Ja sam rekao, da moje ISKUSTVO govori da je nesto takvo ili nije takvo. Ja ne vjerujem.. nisam vjernik.. ucenik sam.. a velika je tu razlika.
I nigdje nisam naglasio da je Indijska dogma ispravna.. dapace.. ima dosta rupa i ona sama. Narocito prica o reinkarnaciji. Na nekom mjestu sam potvrdio da je u Indijskoj dogmi, reinkarnacija najcesce isprika za ljenost. Znaci, nisam podrzao ni Indijsku dogmu. Ocigledno je da ili pogresno shvatas sto sam napisao, ili namjerno navodis stvari koje nisam rekao.
Citiraj:
Па будући да Христа боље познајете од Апостола, вјероватно и њих позанајете без читања њихових дјела или познавања њихових живота...
Ah kako je ovo zajedljivo.. jel tako?

Necu na ovo odogovoriti.. nije Hriscanski..

Citiraj:
(Ово је јаче од мене)...Јесте, хришћанство је у бити крволочна религија, исто као и тај њихов духовни вођа Исус...чит'о сам ја то Јеванђеље - жива агресија, требало би бранити дјеци да то читају...мој мали чит'о па се сав крвав вратио из школе...
Citajuci tvoje reci zakljucih.. da je povjest pogresna kada kaze recimo ovo:
Citiraj:
Rimska crkva rat protiv nevjernika proglasava Bogu ugodnim djelom, obecava oprost grijeha svima onima koji se odazovu pozivu u krizarski rat. Ucesnici u ovim ratovima prisivali su na svoja odijela znak kriza i otuda su dobili naziv krizari....U prolje}e 1096. godine iz Francuske i srednje Evrope krenule su gomile seoske sirotinje predvodjene svestenim licima. Dvije skupine su naisle kroz Madjarsku pljackajuci i paleci sve pred sobom, jer su smatrali Madjare paganima....
Ili ovo nema veze sa Hriscanima.. ???
Nemoj sada da trazimo dokaze da cesto puta Hriscani nisu pokazivali da stvarno sljede reci Krista.
Citiraj:
Опет кажем, да сте се мало распитали....ех, 'дје би нам био крај... овако нам је дошао брзо, а да нисмо проговорили ништа...
Искрено ћу се молити за вас да не носите толику количину мржње према хришћанима и да научите толерисати другачије људе и погледе на свијет...
Искрено ћу се молити за вас да ако већ искрено желите живјети духовним животом да вам Господ да, да живите по оној чувеној реченици написаној на пророчишту у Делфима...
Искрено ћу се молити да вам Господ подари ону стару Сократову мисао о знању и сазнању у срце, и да почнете гледати на ствари другим очима...
Nemoj.. molim.. te.
To je za mene jako licemjerno.
Cijenim ja tvoje misljenje.. ali imam svoje. Sto ne znaci da mora da se slozi sa tvojim.. i obrnuto.
A da se molis za mene?!?
Nemas potrebe, ja u molitvu bas i ne vjerujem.. Vise vjerujem u ono sto bi trebalo da stoji iza te molitve, a nisam je vidio u tvom pisanju. Vidio sam da zelis da budes u pravu i da reagujes na sitne provokacije u vezi tvoje vjere, sto mi nekako govori da i ti sam se bojis da nisi u pravu. Jer da jesi, sada bismo obojica se smijali razlici u Bozijoj basti. I svoj ljepoti te Ljubavi na ovoj planeti i ovom univerzumu. Kao sto bismo znali da ni jedan od nas nije u pravu sem Njega.
Oprosti, iskreno, na sitnim provokacijama, nisu nanesene tebi licno. Niti bilo kojem Iskrenom Hriscaninu.. Hindusu... Muslimanu..
Ja sam pricam svoju pricu.. svoj licni zivot.. ali ni u jednom trenutku nisam pomislio da ti nisi u pravu.
Eto toliko..
Puno lijepih zelja.. i pozdrava.. Dragi Damaskine..
I drago mi je da sam razmjenio koju sa Njim u tvom oblicju.
Znam da je On u svemu oko mene. Tako i u tebi... i ostalim ljudima sa ovog ili ko zna kojeg foruma.. i u svim ucenjima koja postoje na ovoj planeti. Samo se On ispoljava i sam sa Sobom igra.
Uzdravlje.