banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 13:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Banjalucki_Behar je napisao:
podpuno

Mislis poTpuno? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
cirilica se ne moze pisati latinicom! :iconbiggrin:
pismo srpskog jezika je cirilica... to sto se moze i na latinici pisati gramaticki ispravne recenice na srpskom, ne znace da je to potpuno pravilo. samo je dopusteno ali pravilno nije!

Kingica je napisao:
Ali i pored toga sto ja ne bacam smece okolo opet nista ne mijenja. Pojedinac nikad nista ne moze promijeniti. Zakon je zakon. Kad to bacanje papirica bude kao bacanje 200 KM da vidim ko ce onda bacati?!

jesi sigurna? ;) :iconbiggrin:
ajde sada zamisli svoju ulicu koja je besprijekorno cista i da je takva svakodnevno! e sada sebe zamisli kako bacis papir... i kako ta ulica vise ne izgleda cisto... zato sto jedan papir narusava tu cistocu. i tvoja ulica automatski nije cista... i sad mi reci kako ti ne bacanjem tog papira nisi promjenila izgled svoje ulice!
ovaj primjer besprijekorno ciste ulice je ideal... ali pobogu zar idealima ne treba teziti?! mada ih je nemoguce dostici... ;) ako ne tezimo idealima onda tezimo suprotnom tj anarhiji i rasulu. a to naravno ne zelimo.
treba se osvrnuti i na druge narode, njihove obicaje i jezike... svaki postuje, cuva i cijeni svoje... jedino mi to ne radimo... tj kod nas vlada neki vid anarhije... i ako mi ne sredimo sami sebe svojim zakonima doci ce drugi i nametnuti nam svoje zakone.. jelte? pa tako nas isto ceka sa jezikom... znaci necemo mozda u buducnosti uopste da pricamo srpski vec mozda engl. e ako ti kao obrazovana osoba ili bilo koja obrazovana osoba ne radis protiv toga tj ako to vec sada prihvatis ... onda mozemo odmah svi da promjenimo i vjeru i jezik i zastavu i roditelje i bracu, sestre... tj onda to vise nisi ti! onda si ti jedno VELIKO NIKO I NISTA!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
Revan je napisao:

Tek sad sam ovo vidjela. To sa pisanjem engleskog jezika ćirilicom su neka nova "pravila" oko kojih nisam baš sigurna. Nije ih bilo kad sam ja išla u osnovnu, a išla sam i u srednju, sad sam na fakultetu (kad već spominješ obrazovanje i pamet). Kako "nou hau" ćirilicom može biti pravilno kad ni "nou" ni "hau" na srpskom jeziku ne znače ništa? Drugo, zašto je pravilno samo ćirilicom, a ne i latinicom kad se srpski može jednako pisati sa oba pisma? Ili možda više ne može, propustila sam nešto, je li.

da, u pravu si. a meni je i dalje nepismenost pisanje engleskih reci cirilicom. ok, zakonski je uvedeno da se nazivi moraju pisati cirilicom jer se srpski jezik zvanicno pise cirilicom. TOTALNA GLUPOST, do svog se moze drzati i na drugi nacin. ako vec imamo mogucnost i priliku da pisemo sa dva pisma, zasto onda "prilagodjavati" engleske reci sebi. ali ne, latinicom pisu samo "balijaci", kao sto kingica rece, a cirilicu koriste samo pravi srbi. UZAS!!!
ali, Revan, kingica nam je vec u svom prethodnom postu dala odgovor:
kingica je napisao:
Naprosto ne mogu da vjerujem da se ne znaju ovakve stvari. Izvinite, ja ne studiram srpski jezik, ovo sam naucila u osnovnoj skoli. A osnovna skola je obavezna za sve gradjane.

I moj savjet bi vam bio da ne ulazite u raspravu o necemu ako nemate blage veze o istom. Samo cete ispasti glupi.

tako da cemo cutati da ne ispadnemo glupi :wink: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 19:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Tema je prilicno zabavna, sto je izgleda i razlog zasto stoji ovdje, iako vec postoji par tema o pravopisu (jedna je i "ljepljiva"/sticky* na podforumu "Opšte teme") . :)
*Ili ipak "стики" (sto kod nas ne znaci apsolutno nista)? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 20:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
treba pojednostaviti ako je ikako moguce!

srpski jezik-cirilicom treba pisati i imamo sve rijeci za sve pojmove to je jasno!

engleski jezik-latinicom se pise, i ako se iz njega nesto preuzima teba preuzeti U CJELOSTI...znaci latinicom onako kako se pise na engleskom!

tako radim, jel OSJECAM da tako treba.....novi pravopisi su dosta neobicni, i ima takoreci i "gresaka" u njima...

a strani nazivi uvijek su me nervirali jer jedini cilj koji zele postici time ti koji ih daju kafanama je da ZVUCE SVJETSKI I STO KOMPLIKOVANIJE - to je narodu zanimljivo! :roll: :roll: :roll:

davno sam rekla kad bi imala svoj kafic zvao bi se -zrno-. -klas- il nesto slicno jer ko kaze da se kafic treba zvati "milenium" a pekara "klas" ?! :roll:

originalnost prije svega, a jos kad je na srpskom onda je to pravi pogodak ! 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Sva vremena su u UTC [ DST ]