Ja sam zaista zbunjena naslovom u kojem se spominje cirilica.
Ne sjecam se da je u mom djetinjstvu frcalo od kafana sa cirilicnim imenima.
Citam sta pisete i kontam - ma oni se zajebavaju. Bogami.
Pogotovo ovi sto imaju nesto protiv stranih imena.
Napisu ljudi - dajte nasa imena, dajte mlinove i tockove, sta ce nam strano, imamo mi nase i dobro nam je nase...
A nakon toga ide - ja bih u svom kaficu "Kod opanka" ili "Usur dajem Milijani" pustao Coolia, ja bih onog Eminema, ja bih trash/dance/house/rap...ja bih u svom kaficu sa nasim imenom "Cetir' konja debela" dijelio member card...
A ja bih u "Cetir' konja debela" ocekivala clansku karticu, komunisticki crvenu...
Pa u cemu je poanta onda gospodo?
Ime mora biti nase, inace je gazda umisljeni kreten, a muzika ni slucajno ne smije biti nasa...
Ako dajes nase ime samo da bi zadovoljio formu, onda NEMOJ!
Stavi ime u skladu sa muzikom i uopste atmosferom koju zelis u svom lokalu!
Nekad, u manjim sredinama, kafane su nosile ponosno imena "Kod Brke", "Kod Laze", "Kod Jovana Rajkovog"...jer su to bile manje sredine i svi su znali ko je Brko, ko je Lazo, a ko Jovan...Kad se drustvo zapije zapjevaju svi skupa neku izvornu, Jovan Rajkov snese harmoniku i da Miloradu da razveze Moravac, uhvati se kolce...
Kafane su nosile naziv "Stari fijaker", "Skripi djeram" i slicno jer su u tim kafanama rakiju i domacu tursku kaficu ispijali gradski momci sa sesirima i brcicicima, slusajuci tamburase kako 'prase' starogradske pjesme u kojima "Fijaker stari ulicama luta i sobom nosi zaljubljeni par...", pjesme u kojima "Skripi djeram...", pjesme koje se danas nigdje ne pustaju i ne sviraju.
Danas imamo "Space", imamo "My Way", "Herc"...jer svi slusaju Eminema, Anastasiju i slicne...
Svi pljuju na svoje korijene, ne dao bog starogradsku muziku cuti ili izvorne pjesme. To je seljacki, to je fuj, jer treba biti fensi, treba biti in, a fansi i in nisu rijeci koje idu uz etno, uz izvornu muziku, uz tamburice i trube...
E pa kakva muzika i nacin zivota, kakav nacin plesa takva i imena.
Vi bi "Stari fijaker" u kojem DJ pusta najnovije svjetske hitove, a fensi curice u in odjeci djuskaju kopirajuci najmodernije pokrete vidjene prethodnog dana u spotu od Sakire i Britni.
E pa nemERe. Neide brate. Nema smisla.
Jeste da nase gazde malo pretjeruju, ali vise mi uz ova in mjesta idu in engleski nazivi nego "Stari fijaker" ili "Svilen konac".
Ja jesam za ocuvanje tradicije, ali sve ima svoje mjesto i vrijeme.
Insistirati na necemu cak i kad je rezultat komican, podrugljiv ili tugaljiv pretvara sve u parodiju, a ne u ocuvanje tradicije.
Nema potrebe da pravimo sami od sebe karikature.
Treba sacuvati nesto svoje prepoznatljivo, ali ne treba ostati ni zarobljen u proslosti.
Svako vrijeme nosi nesto svoje, neki napredak. Ne treba to odbacivati u strahu od gubljenja identiteta i ko zna cega.
Ne trebamo dozvoliti da nas lokal patriotizam zarobi i da ostanemo odsjeceni od svijeta, od civilizacije i napretka.