Micelijus je napisao:
Занимљив коментар, друже "шкљоцо", могао бих се са овим твојим коментаром скоро у потпуности сложити, међутим, шта су онда, у контексту твог претходног коментара, "бошњаци", или можда боље питање, од када?
Такође, шта је са категоријом језика, културе и обичаја који са језиком иду, зар језик, култрура и обичаји немају ама баш никакву улогу при одређивању да ли нека скупина људи може или не може да се назове народ или нација?
П.С.
У будуће смањи мало доживљај са смајлијима, твој коментар се веома тешко могао читати док их нисам обрисао.
"bosnjaci" , hm ...
"bosnjacki" identitet NE postoji u stvari taj identitet nema legitimitet za postojanjem , on je izmisljen i silom se pokusava nametnuti iako je vrlo dobro poznato da je on ( taj identitet ) izvan svih okvira nastalih na historijskim-istorijskim-povjesnim ovozemaljskim procesima .
turci su prvi koji su "lansirali" "bosnjastvo" a tu odrednicu , podrugljivu sa njihove strane, prilipili su Poturicama i pripadnicima kurdskog plemena Akoyunlu koje su oni doveli u Bosnu .
ovi su to prihvatili zdravo za gotovo i u tom podrugljivom nazivu vidili svoju sansu da se u buducnosti predstave da su oni potomci autohtonog naroda bosanske drzave .
njihovo tvdoglavo negiranje bosanskog na racun "bosnjackog" naroda traje i danas iako to njihovo negiranje nema ni jedne historijske cinjenice koja bi to negiranje potkrijepila.
zbog toga niko od glasnogovornika "bosnjastva" NE moze da odgovori kojoj kategoriji identiteta pripada taj "bosnjacki" identitet.
vec sam objasnjavao,
postoji kategorija identiteta
- Etnicki Narod
i taj proces stvaranja etnosa je vec vijekovima zavrsen za sva vremena.
svi ljudi na svijetu imaju svoj etnicki identitet ali i tu postoji izuzetak jer
postoje neka plemena koja su za sva vremena ostala izvan tog procesa pa su ti clanovi tih plemena jedini stanovnici svijeta bez etniskog identiteta.
kultura,obicaji , jezik mogu biti ali u najvecem broju oni nisu odrednice koje karakterisu neki Etnicki narod .
np.
Etnicki germani govore i engleskim i njemackim i svedskim i norveskim i bosanskohercegovackim itd.
a obicaje i kulturu im namecu podnevlja gdje zive.
- skupina ljudi je Skupina ljudi i oni se nikako NE mogu nazvati narod ili nacija.
svaki termin mora da ima svoju osnovu za postojanjem,
postoje dva najvaznija Narodna identiteta i to su,
- Etnicki narodni i
- Drzavni narodni
a postoje i drugi( narod nekog grada, kontinenta,sela,ulice ... ) ali su oni nebitni za temu o kojoj diskutujemo.
vec sam rekao al evo da ponovim,
- Nacija je odrednica za nacionalni identitet a nacionalni identitet je identitet koji pripada Drzavi ,
te stoga ,
nema nacije odnosno nema nacionalnog identiteta bez drzave nit ima drzave bez nacionalnog identiteta !
poznato mi je da se na teritoriji bivse jugoslavije eksploatisu i "nacionalni" termini kao sto su
- "romski" i
- "jevrejski"
i to od politicara na drzavnom nivou pa cak i od clanova akademija ali to je vec njihov problem a ne moj.
a rijec je o gluposti koja nije mjerljiva !