Izvinjavam se diskutantima na mom izostanku, nisam bio prisutan u Banjaluci zadnjih par dana, a tako nisam bio ni u prilici da se "prikačim" i diskutujem.
Ovako.
Dust je napisao:
Sa selam i merhaba se pozdravljaju muslimani medjusobno. Arapski ili turski jezik se koristi onoliko koliko i crkveno- rusko- pravoslavni kod vas- religiozno.
"crkveno- rusko- pravoslavni" je, za neupućene, staroslavenski tj. jezik kojim su se bosanski Srbi (ili autohtoni Bosanci ako je zgodnije) služili u srednjem vijeku. Jezik, kao dinamična kategorija, podložan je promjenama, tako da sada imamo današnji književni (ili manje književni

) srpski jezik koji je evoluirao upravo iz jezika kojeg danas poznajemo kao staroslavenski.
Neki drugi "crkveno- rusko- pravoslavni" na koji si, možda, mislio, se ne koristi ni u crkvama - autokefalnost Srpske Pravoslavne Crkve, kao i ostalih pravoslavnih crkvi u svijetu, je omogućila pravoslavnim vjernicima da bogosluženje isprate na
maternjem jeziku.
Bitno je da se pozdravljate sa selam i merhaba
Dust je napisao:
bezze... nesto nema imena poput Jelisaveta, Sergej, Andza itd na steccima.
Dust je napisao:
Da li su Srbi manje Srbi ako daju imena poput: Svetlana- rusko, Aljosa- rusko, Jelisaveta, pa cak i Jasmina?
Srbi su manje Srbi ako svojoj djeci daju takva imena, više su - Rusi? Baš bez veze, Rusi niti su Slaveni, niti su iste vjere kao bosanski (ili bilo koji drugi) Srbi, niti imaju bilo kakve veze sa istima
Usput, znam čovjeka iz Banjaluke koji se zove Plavo Nebo (moraćeš mi vjerovati na riječ). Da li ga to više čini Pticom nego...?
Ne pokušavam ti ovdje uvaliti zabludu statističke silogizme. Činjenica je da autohtoni Bosanci svojoj djeci daju imena Vukašin, Radovan i Ljubiša, a predstavnici arapskog kulturnog nasljeđa daju imena Muhamed, Hamza i Amir, obrnuto se neće desiti (naravno, pravila imaju izuzetke, ali kakve su posljedice ako uzmemo u obzir sredinu odrastanja?), i to je poenta ove tačke.
Dust je napisao:
Ajvatovica, dovista kod Kladnja i kod "djevojacke pecine" nemaju veze sa arapskom kulturom i naslijedjem. Takodje ni kult zmije, kult Zlatne vile itd. Sve su to ostatci slavenske/ paganske kulture.
Šta to treba da dokaže?
Ne rekoh da niste Slaveni, samo da ste predstavnici arapskog kulturnog naslijeđa.
Dust je napisao:
Jedini koji neprestano spominju Tursko carstvo i Turke ste vi. Jos malo cu pomisliti da vam stvarno nedostaju.
Ne nedostaju... brate
Dust je napisao:
Jah, svi Bosnjacki mladici toga vremena su bili u nacistima. Oni silni heroji partizani su izmisljeni. Ma idi bjaaazi
Partizani su "zajednička svojina"

i kao takva - irelevantna. Bez obzira na moje partizansko porijeklo

, pokušajmo saznati čiji su STVARNO igrači bili četnici, čiji su bili ustače, čiji handžar divizija. I čije su nacionalne interese branili.
Dust je napisao:
Dolazio je da ratuje ko je htio i na vasoj i na nasoj strani. Nisi li ti manje Srbin zbog onog kretenskog Ruskog pjesnika koji je drk** na granatiranje Sarajeva.
Ajoj, da neko sad upadne "tatlane" i pročita ovo, stekao bi utisak da su na strani bosanskih Srba bili nenaoružani umjetnici, a znamo da nije baš tako
Neka mi oprosti Anatolij

(znaš već, niti je Slaven, niti pravoslavac...), ali Rusi se nisu uspjeli skupiti u Bosni za vrijeme prošlog sukoba u formaciju koja se može okarakterisati brigadom, pa čak ni vodom (za neupućene, jedan vod čini nekih pedesetak ljudi, bataljon čini minimalno tri voda, a za brigadu je potrebno, čini mi se, samo dva bataljona... Ako sam se preračunao "formacijski", molim prisutne stručnjake da me isprave

Ako ne, računajte!)
Kako god, znamo za brigadu Al Hamza, sačinjenu od omladinaca iz raznoraznih egzotičnih država, koja je... Opet molim stručnjake da me isprave ako sam...
Dust je napisao:
Nikakvo misljenje o Aliji nemam. Za mene je nula, jer je dozvolio Prijedor, Kozarac, Srebrenicu, Focu, Gorazde, Bratunac, Zvornik, itd itd itd Borio se samo za Sarajevo, eto im ga.
Hm... Ja, ipak, mislim da nije stvar u njegovom "dozvoljavanju", koliko u nedozvoljavanju iza kojeg stoje, nećeš vjerovati, autohtoni Bosanci
Dakle - Alija se nije zalagao za multietničku Bosnu.
Ali, nebitno za dalju raspravu - ni ja nisam nešto oduševljen Karadžićem

ako može pomoći...
Šta želim da kažem? He, to je to - ubrao si prvi poen na Bosanac testu! Čestitam!
Dust je napisao:
Kada prestanete negirati nase postojanje, prestat cemo i mi. Fairplay.
Nemojte negirati svoje postojanje, za Boga miloga!
Šalu na stranu, moraćeš mi u svim mojim dosadašnjim postovima ukazati na to negiranje (nema puno postova, tako da ti to neće biti neki pretjerani problem), pa da pojedem svoj lakat!
Problem sa postojanjem nacije (o naciji govorimo, je li tako?) prestaje da postoji čim uzmemo za primjer američki model.
Dust je napisao:
Haj' sretno i tebi.
Jagshemash!