banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 18:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: DVD / CD mediji
PostPoslato: 12 Sep 2006, 09:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
I ovo valjda spada u neki domen hardwarea ..

Dakle, kakva su vasa iskustva sa proizvodjacima CD / DVD medija? Koji su najbolji? Gdje ih nabaviti u BL i po kojoj cijeni?

Sto se mene tice,

DVD

Najbolje iskustvo imam sa Emtecovim DVD-r 8x, kupujem ih u Tropicu po cijeni od 7.5KM za spindl od 10 komada. Narezao sam do sada barem 40-50 komada i nijedan nije pravio nikakav problem, ni pri pisanju ni pri citanju. Po meni najbolji odnos cijene/kvaliteta u BL.
Iako se svi kunu u Verbatim, ja sam sa njima imao najvise problema. Prije Emteca, kupovao sam Verbatim DVD-r 16x (par puta u Euromedia-i, par puta u Tropicu) i u vecini slucajeva, iako je deklarisana brzina 16x, meni je narezivanje DVDa trajalo 7-8 minuta duze od onoga koje Nero na pocetku napise. Prvo sam mislio da je to do mog DVD rezaca, ali sam ih onda probao i na laptopu, i situacija je bila ista. Sta vise, ponekada se desavalo da ih jednostavno prepozna kao medije cija je maksimalna brzina pisanja 4x. Cudno je to sto sam samo sa tim -r 16x imao probleme. Drugi problema, osim toga i nije bilo (2-3 DVDa su pukla, ali to i nije toliko strasno, posto sam ih narezao poprilicnu kolicinu) ni sa citanjem ni sa pisanje. Prije njih sam narezao 10ak komada +r 8x i oni su radili fenomenalno. Ista situacija je i sa +rw (takodje Verbatim) 4x koji takodje rade odlicno. Te +r 8x ima u Euromedia-i, ali nisam siguran kolika im je cijena. +rw sam kupio u Tropicu.
Od ostalih proizvodjaca sam koristio par puta Princo i par puta Benq. Nisam imao nikakvih problema, doduse nisam ni narezao puno DVDa.

Radi lakseg pregleda, moje preporuke :

Emtec -r 8x / 10 komada / 7.5KM / Tropic
Verbatim +rw 4x / 10 komada / ~17 KM / Tropic

CD

Ovde sam kupovao sve i svasta i u vecini slucajeva nisam imao nikakvih problema. Velika vecina CDova koje sam narezao i nakon duzeg vremenskog perioda rade kako treba. Ipak, nisam bas veliki pristalica potpunih no-name CDova. Obicno kupujem Verbatim CD-r 52x (sa bijelom povrsinom) na spindlu po 25 ili 50 komada, zavisno sta mi treba. Cuo sam od par ljudi da su Verbatimi sa pastelnom povrsinom najkvalitetniji, ali ih ja nisam nasao 'na veliko'.

Dakle,

Verbatim CD -r 52x / 50 komada / ~22 KM / Gdje god :)

Gdje vi kupujete DVD / CD medije? Koja je radnja najpovoljnija? Bila je jedno vrijeme na starcevici, kada se krene ravno od Venecija mosta, prodavnica sa racunarskom opremom koja je izmedju ostalog prodavala i DVD/CD medije, ali su se sad preselili. Zna li ko gdje?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 11:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ja uzimam od onih pored Topolina,a li od sad cu u Tropiku, jer mogu ustedeti bar 4 marke po 10 kom DVD-a. Hvala na preporuci. :D 8)

ps. sto se tice marki, javicu kasnije. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 11:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Što se tiče CD-ova, definitivno najkvalitetniji su Verbatim pastelni (Taiyo Yuden sloj). Mogu postaviti podatke koji dokazuju to. Od Emteca treba bježati k'o đavo od krsta, što me veoma čudi pošto su oni važili za veoma kvalitetne proizvođače magnetnih medija (bivši BASF).
Što se tiče DVD-ova tu nema nekog izbora. Kupujem Verbatim.

Inače CD-ove kupujem u Novoj Varoši, firma Ekoprint. Mislim da su prilično povoljni, ako ne najpovoljniji. Ako ništa, uvijek imaju ono što tražim. Ako neko zna gdje su povoljniji CD-ovi, neka kaže.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 12:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jan 2003, 21:10
Ako smijem da se pohvalim :) da vas informišem, sve ono što vi kupite ja prije toga naručim :)

Što se tiče proizvodjača medija trenutno vam je ovakva situacija na svjetskom tržištu:

Verbatim: problem sa NERO i 16x rezanjem DVD-ova, rešenje: samo orginalni NERO vam neće praviti probleme ( nije do DVD-a, već interni dogovor NERO - Verbatim ) ...na svijetu nema boljeg od Verbatima.

EMTEC ( kao što je već napisano ex-BASF ) je sada i zvanično ex-BASF.
Kupljen je od strane Francuske kompanije DEXXON, gubi pravo na logo BASF-a. Dobri su mu DVD-ovi, CD-ovi su najjeftiniji ( koliko para toliko muzike )

IMATION - Poznat po tome što je u Evropi trenutno jedina konkurencija Verbatimu! Izuzetno jak u USA, prije par mjeseci pruzeo 52% firme MEMOREX koja drži oko 44% (zvanični podatci ) američkog tržišta.

Summe; Što se tiče svih vrsta medija VERBATIM je daleko ispred svih po svemu. Najkvalitetniji CD-R medij je bio čisti keramički medij koga je proizvodio BASF za EMTEC i nema ga više, on je odozdo potpuno crn (kao za orginalne Plays.. ) kada narežete na njega, možete izgrebati žicom za sudje itd....

Što se tiče cijena :) :) :) :) :) :) :) za sve znam ali to vam ne igra ulogu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Inače CD-ove kupujem u Novoj Varoši, firma Ekoprint. Mislim da su prilično povoljni, ako ne najpovoljniji. Ako ništa, uvijek imaju ono što tražim. Ako neko zna gdje su povoljniji CD-ovi, neka kaže.

Gdje tacno u NV? Jel' to ona prodavnica pored Haniotia? Ima li tih pastelnih Verbatima na spindlu? Kolika im je cijena?

Citiraj:
Verbatim: problem sa NERO i 16x rezanjem DVD-ova, rešenje: samo orginalni NERO vam neće praviti probleme ( nije do DVD-a, već interni dogovor NERO - Verbatim ) ...na svijetu nema boljeg od Verbatima.

Hm .. moze biti. Imam jednu, doduse malo stariju, originalnu verziju Neroa. Probacu pa cu javiti.

Citiraj:
Dobri su mu DVD-ovi, CD-ovi su najjeftiniji ( koliko para toliko muzike )

Emtec CDove nisam ni nasao u BL, a kao sto sam vec rekao DVDovi su mi se pokazali sasvim OK.

Citiraj:
IMATION - Poznat po tome što je u Evropi trenutno jedina konkurencija Verbatimu! Izuzetno jak u USA, prije par mjeseci pruzeo 52% firme MEMOREX koja drži oko 44% (zvanični podatci ) američkog tržišta.

Memorex sam vidio tu i tamo, ali nikada u vecim kolicinama. Obicno se prodaju na komad, u kutijama, sto se meni ne isplati. Imation nisam nigdje nasao (doduse mozda i jesam, ali nisam obratio paznju).

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 13:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
I CD-ove i DVD-ove isključivo Verbatim (uglavnom pored Topolina, najbliže mi je). Nemam prevelike potrebe za rezanjem pa uzimam one u normalnim kutijama, nikada štap (kvaliteta nije ista). Nemam nikakvih problema ni u Nero-u (zadnja 6-ica), ni u k3b-u sa 16x.
PS. Ne razumijem kakva je to priča sa Nero-om. Svaki je originalan jednom kada prihvati serial koga ukucate.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 14:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
V@nja je napisao:
Gdje tacno u NV? Jel' to ona prodavnica pored Haniotia? Ima li tih pastelnih Verbatima na spindlu? Kolika im je cijena?

Da, to je ta prodavnica. Mislim da već duže nemaju pastelne na spindlu, iako sam ranije viđao. Ja kupujem paket od 20 CD-ova sa tankim kutijama, oko 15 KM. Cijena mi nije toliko bitna, pošto su sve približne. Bitno mi je da ono što narežem da traje. Sa Emtecom sam izgubio dosta bitnih stvari nakon kratkog vremena. Zna se i među pastelnim naći poneki feleričan CD, ali ja sve CD-ove provjeravam pomoću Nero CD/DVD Speed, ili kako se već zove program...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2006, 16:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
ned123 je napisao:
PS. Ne razumijem kakva je to priča sa Nero-om. Svaki je originalan jednom kada prihvati serial koga ukucate.

Da ti pravis software, da li bi se ti sluzio blacklistingom seriala?

Nista nije sigurno dok se ne provjeri! Svi ljudi po inerciji traze sto jeftinije i uglavnom zrtvuju kvalitet jer vecina ih ga nije ni svjesna. To koriste proizvodjaci (dakle ne samo trgovci) da bi prodali gomilu djubreta po niskoj cijeni i zadovoljili zelje gladnog naroda :fist:

Ja prodajem iskljucivo Verbatim medij i isto tako koristim iskljucivo Verbatim medij (mislim na opticke medije). Probao sam druge medije i vjerujte da nisu ni blizu. Ako neko ne vjeruje naravno ima pravo se i sam uvjeriti i probati ne drzim mu noz pod grlom.
Primjera radi, imam medij koji je star nekih 7-8 godina i radi a koristen je mnogo puta u proslosti (sada vec vise ne s obzirom da su na njemu sadrzani programi iz tog vremena). Takodje imam TDK CD koji je star nekih 5 godina on se ne moze u potpunosti procitati. Imam nekoliko medija Princo, Ritek, TraxData i cak Noname koji su prestali raditi (nemoguce ih je procitati) nakon maksimalno mjesec dana.

Sumarum svega:
Medije loseg kvaliteta uglavnom koriste pirati, s obzirom na nisku cijenu, jer tako postizu nisku cijenu serije (kupovina na kolicinu). To su uglavnom mediji upakovani u lose crne DVD kutije (i to cak "plastificirane" najlonom) i prodaju se po BL na ulicnim standovima :lol:
Ako neko ima podatke koji su mu bitni da zive, ipak preporuka koristite Verbatim.

Vrh

Tema posta: Re: DVD / CD mediji
PostPoslato: 13 Sep 2006, 17:02 
Pripravnik
Pripravnik

V@nja je napisao:
I ovo valjda spada u neki domen hardwarea ..
DVD

Najbolje iskustvo imam sa Emtecovim DVD-r 8x, kupujem ih u Tropicu po cijeni od 7.5KM za spindl od 10 komada. Narezao sam do sada barem 40-50 komada i nijedan nije pravio nikakav problem, ni pri pisanju ni pri citanju. Po meni najbolji odnos cijene/kvaliteta u BL.
Iako se svi kunu u Verbatim, ja sam sa njima imao najvise problema. Prije Emteca, kupovao sam Verbatim DVD-r 16x (par puta u Euromedia-i, par puta u Tropicu) i u vecini slucajeva, iako je deklarisana brzina 16x, meni je narezivanje DVDa trajalo 7-8 minuta duze od onoga koje Nero na pocetku napise. Prvo sam mislio da je to do mog DVD rezaca, ali sam ih onda probao i na laptopu, i situacija je bila ista. Sta vise, ponekada se desavalo da ih jednostavno prepozna kao medije cija je maksimalna brzina pisanja 4x. Cudno je to sto sam samo sa tim -r 16x imao probleme. Drugi problema, osim toga i nije bilo (2-3 DVDa su pukla, ali to i nije toliko strasno, posto sam ih narezao poprilicnu kolicinu) ni sa citanjem ni sa pisanje. Prije njih sam narezao 10ak komada +r 8x i oni su radili fenomenalno. Ista situacija je i sa +rw (takodje Verbatim) 4x koji takodje rade odlicno. Te +r 8x ima u Euromedia-i, ali nisam siguran kolika im je cijena. +rw sam kupio u Tropicu.
Od ostalih proizvodjaca sam koristio par puta Princo i par puta Benq. Nisam imao nikakvih problema, doduse nisam ni narezao puno DVDa.

Radi lakseg pregleda, moje preporuke :

Emtec -r 8x / 10 komada / 7.5KM / Tropic
Verbatim +rw 4x / 10 komada / ~17 KM / Tropic

1. provjeri koju verziju firmware-a rezaca imas
2. verzija Nere moze biti da ti je bugovita
3. mozda bi trebao zamjeniti rezac?

Verbatim:
spin 10 DVD+R 10,00
spin 10 DVD-R 10,00
spin 25 DVD+R printable 22,00
spin 25 DVD-R printable 22,00
spin 25 DVD+R 22,00
spin 50 DVD+R 46,00
spin 50 DVD-R 46,00

V@nja je napisao:
CD
Verbatim CD -r 52x / 50 komada / ~22 KM / Gdje god :)

Verbatim CD
spin 10 4,80
spin 25 printable 12,50
spin 50 20,00
spin 50 pastel 22,00
spin 100 39,00
spin 100 pastel 42,00 (mozda nisi trazio dovoljno)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2006, 17:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

stef, firmware je aktuelan. Probao sam takodje i 2 rezaca i verzije Neroa. Doduse, problema sam imao samo sa 10-15 komada, mozda me jednostavno zapala felericna serija.

Nego, te tvoje cijene su dosta povoljne :)

Citiraj:

Moze biti, ali na par mijesta na kojim sam pitao .. nisu ih imali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2006, 19:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
_stef_ je napisao:
ned123 je napisao:

Mi valjda nismo govorili o trial verziji? Zaboga, pa ako jedan serial ne radi, uvijek ima drugi.
Što se tiče odnosa u kvaliteti Verbatima (pogotovo jedne serije iz Tayio Yuden pogona) i ostalih, moja iskustva su jako slična.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2006, 19:28 
Pripravnik
Pripravnik

V@nja je napisao:
stef, firmware je aktuelan. Probao sam takodje i 2 rezaca i verzije Neroa. Doduse, problema sam imao samo sa 10-15 komada, mozda me jednostavno zapala felericna serija.

Nego, te tvoje cijene su dosta povoljne :)

Citiraj:

Moze biti, ali na par mijesta na kojim sam pitao .. nisu ih imali.

Vidi ja rezem na Verbatim, moguce je da si zalomio "losu"seriju. Svi proizvodjaci cesto imaju skart i nikakvo cudo da cesto zavrsi kod nas pogotovo kad pogledas nase cijene i cijene u US. Iznenadio sam se da neke kuce u US koje vaze jeli kao za povoljne imaju skuplji medij od mene ?!? Moze biti da je i to ne znam, uglavnom nisam imao problem... A mozda nije original ? :wink:

Sto se tice cijena, znam da jesu ali je moja logika bila da ako to ima kod mene u Teslicu, ne kontam sta je problem da bude kod Vas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2006, 19:49 
Pripravnik
Pripravnik

ned123 je napisao:
_stef_ je napisao:
ned123 je napisao:

Mi valjda nismo govorili o trial verziji? Zaboga, pa ako jedan serial ne radi, uvijek ima drugi.

Ja koliko znam niko kod nas i ne koristi original. Moguce je da zivim na drugoj planeti ali sta ces, naopak sam :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2006, 20:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
ned123 je napisao:
Što se tiče odnosa u kvaliteti Verbatima (pogotovo jedne serije iz Tayio Yuden pogona) i ostalih, moja iskustva su jako slična.

Nisam ovdje nesto vidjao te Taiyo Yuden Verbatime, kao ni drugih proizvodjaca. Mozda se moze naci poneki CD (Verbatim pastel), a DVD Taiyo Yuden jos nisam vidio ovdje kupljen. Slazem se da su Verbatim CD-ovi najbolji odnos cijena/kvalitet sto se ovdje moze naci, TDK je sigurno barem pribliznog kvaliteta samo sto je skuplji i slabo ko ga ima. Kod DVD-a je drugacija situacija, Verbatim je i tu odlican, samo su se pojavili dobri Imation i Benq diskovi koji daju bolji quality scan od Verbatima, samo nisam siguran kako stoji stanje sto se tice propadanja sa vremenom. Odlicni su i Sony DVD+-16X. Imation se pravi u Indiji (Moser Baer), diskovi se odlicno rezu, uradicu skenove kada prodje pola godine ili godina od kada sam snimio disk i onda cu znati kakav je kvalitet. Benq diskove proizvodi Daxon, ne znam gdje se proizvode.
Kad imam dovoljno para kupujem Verbatim i CD i DVD-ove, kada nemam onda dolaze u obzir i druge stvari. Za Cdove prvi izbor bi mi bio TDK samo sto su preskupi sad a ima ih samo FIS koliko znam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]