banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Avg 2006, 23:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Pozdrav, imam malo veci problem na maticnoj ploci. Naime, desilo mi se to da je otpao plasticni nosac na koji se kaci procesorski kuler. Gdje god sam trazio da kupim taj dio, kazu mi da to dolazi na ploci i nema ga u prodaji, ali ja sam vidio da neke nove ploce nemaju taj nosac. Odgovor je uglavnom bio da nadjem neku staru plocu i skinem dio ako odgovara mojoj. To je ploca za Intel Socket 478, ploca je PlatiniX, a dimenzije kopcanja na ploci (izmedju rupica) su 6 * 7.5. E, sad ako neko zna da li je moguce nekako nabaviti ovaj dio, novi ili polovni, ili ako ima neku staru plocu slicnih osobina i da zivi u Banja Luci, neka se javi na PP oko eventualnog dogovora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 23:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
kako ti se uspio otkaciti nosac? prilikom montiranja kulera, ili sam od sebe?

sto se tice ploce, pogledaj mozda u Bozicu ( aleja u boriku, preko puta dvorane borik )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 08:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Taj nosač bi trebao da na ploču bude pričvršćen zakačkama. Šta si ti konkretno slomio?
Možeš naći neki od kulera koji imaju svoje šarafe i ne trebaju nosač na ploči. To su uglavnom neki univerzalni kuleri pa jednog dana možeš i apgrejdovati a zadržati stari kuler.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 09:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@Tommy Vercetti
Nije se otkacio nego je slomljen, znaci kad smo ja i moj kolega otvorili racunar da ocistimo malo od prasine (nije otvaran 5 godina), primjetio sam da se klima kuler. Moja dijagnoza je bila: Kuler nije ciscen 5 godina pa se toliko prasine nakupilo u rebrima da nije mogao vazduh da cirkulise. Zbog toga se procesor vise grijao, a ovaj nosac kako je napravljen od neke lose plastike vjerovatno se razmeksao malo i pod uticajem tezine hladnjaka, vjerovatno i pukao. Ali nije to neki veliki AMD hladnjak (socket 478) pa mi jos nije bas najjasnije kako se ovo desilo.

Sto se tice Bozica, mislio sam da nemaju dijelove, znam da prodaju gotove konfiguracije.

@ ned123
Taj nosac je bio pricvrscen na plocu bijelim plasticnim klinovima (od kojih ni jedan nije prezivio), ali ne samo da su klinovi slomljeni , nego je pola nosaca ostalo na kuleru, a druga polovica se raspala potpuno zdrobljena. Opet kazem, ovo me vrlo cudi, jer racunar nije godinama otvaran, niti je igdje pomican i nosen, tako da nije bilo sanse da ga neko rucno slomi.

Sto se tice tih kulera sa sarafima, znas li mozda gdje bih to mogao naci, prosao sam cijelu BL i niko mi nije to ni spomenuo, niti sam ja u zivotu sreo takav kuler. Uglavnom sem od servisera nailazio na blijede pogleda sa pitanjem :"Pa kako si to uspio?"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 09:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Desdenova je napisao:
@Tommy Vercetti
Nije se otkacio nego je slomljen, znaci kad smo ja i moj kolega otvorili racunar da ocistimo malo od prasine (nije otvaran 5 godina), primjetio sam da se klima kuler. Moja dijagnoza je bila: Kuler nije ciscen 5 godina pa se toliko prasine nakupilo u rebrima da nije mogao vazduh da cirkulise. Zbog toga se procesor vise grijao, a ovaj nosac kako je napravljen od neke lose plastike vjerovatno se razmeksao malo i pod uticajem tezine hladnjaka, vjerovatno i pukao. Ali nije to neki veliki AMD hladnjak (socket 478) pa mi jos nije bas najjasnije kako se ovo desilo.

Plastika može da strada od prevelikog zagrijavanja ili mehaničkog šoka (padanje kućišta recimo sa 10-ak cm).
Što se tiče kulera potraži na internetu neki koji se kači direktno na ploču. Ima ih mali milion (uglavnom malo bolji). Sad, da li ćeš moći neki od njih naći u BL to je već drugo pitanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 10:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja bih najradije nasao staru plocu da skinem taj nosac i zamjenim, to je najjeftinije rjesenje, jer moj kuler je sasvim ispravan i OK samo ga treba prikaciti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 11:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
imam ja neispravnu plocu sa ispravnom plastikom, ali moras doci u Teslic ;)

prica kako plastika strada od temperature je bajka i ocito se radi o pricanju napamet (za neke stvari treba imati iskustvo a ne samo citati sadrzaje foruma na netu). imao sam na servisu more ovih ploca (s478) i sve i jedan proizvodjac je to radio od iste nekvalitetne plastike koja je izuzetno krta. vjeruj da je problem ovo naci na nasem trzistu i da ima ja bih to prvi imao u prodaji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 11:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Možeš da tražiš i neispravnu socket 478 ploču, sa čitavim nosačem (to je još jeftinije :wink: ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 11:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Samo da napomenem da neke vrste plastičnih masa itekako mijenjaju svoju elastičnost ako se izlože većim temperaturama određeno vrijeme. Pošto se nosači kulera zbog potrebne tvrdoće uglavnom prave od polikarbonata oni vremenom postaju krhki, zbog grijanja koje proizvode Mosfeti (koji mogu raditi i na 100+ stepeni) i socket, ako kuler dopusti održavanje više temperature u okolini socket-a.
Wanabee overklokeri često pri svojoj raboti zaborave na mosfete koji nerijetko dožive "odlemljavanje" uslijed temperature. Ne moram ti valjda govoriti koja je temperatura razmekšavanja fabričkog lema. Možeš li zamisliti kojem temperaturnom naporu su pri tome izložene plastične komponente u njihovoj blizini? Pošto starije i jeftinije ploče, uglavnom nemaju hladnjake na mosfetima njihovo hlađenje ide preko ploče i folija na njoj.
Sam socket je već druga priča. Napravljen je od termostabilne plastike koja može da izdrži i preko 200 stepeni, ali njih uglavnom prave nekoliko firmi u svijetu.
Ne treba sve svaljivati na neuke firme koje, eto, prave nosače kulera koji ne mogu izdržati težinu kulera.

Poslednji put menjao ned123 dana 10 Avg 2006, 17:53, izmenjena 5 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 12:07 
Pripravnik
Pripravnik

ned123 je napisao:
_stef_ je napisao:

Ja se duboko izvinjavam, najpametniji i najiskusniji čovječe na svijetu.

ne razumijem zasto se izvinjavas meni

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 12:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

-

Poslednji put menjao ned123 dana 10 Avg 2006, 17:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 16:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dobro, dobro, u redu je, smirite se, nema potrebe sada da zakuvamo zbog ploce, moze se i improvizovati. Zavezacu kuler bodljikavom zicom :).
Ne, stvarno bas mi jedan drug rece da se i njemu desilo isto i kad je odnio u servis, oni su brutalno zalemili kuler na plocu, dobra ideja, zar ne. Naravno ja sam uvijek za neka suptilnija rjesenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 17:08 
Pripravnik
Pripravnik

ned123 je napisao:
_stef_ je napisao:
ned123 je napisao:
_stef_ je napisao:

Ja se duboko izvinjavam, najpametniji i najiskusniji čovječe na svijetu.

ne razumijem zasto se izvinjavas meni

Ne znaš ko sam, i nemaš dovoljno elemenata da tvrdiš da li govorim napamet, ili ne.

ne sjecam se da sam te prozvao po nicku

ne zanima me ni da te upoznam vjeruj da nisam tako nastran ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 17:12 
Pripravnik
Pripravnik

Desdenova je napisao:
Dobro, dobro, u redu je, smirite se, nema potrebe sada da zakuvamo zbog ploce, moze se i improvizovati. Zavezacu kuler bodljikavom zicom :).
Ne, stvarno bas mi jedan drug rece da se i njemu desilo isto i kad je odnio u servis, oni su brutalno zalemili kuler na plocu, dobra ideja, zar ne. Naravno ja sam uvijek za neka suptilnija rjesenja.

bilo bi najbolje da nadjec te nosace mada mozes pokusati da izvedes i nesto drugo vidjao sam i rjesenja sa zicom, jeste da nije bodljikava ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 17:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

[quote="_stef_"][/quote]Ako nemaš više šta da kažeš o ovoj temi molim te da se uzdržiš od ličnih komentara, jer na tvoj nivo ne želim/ne mogu da se spuštam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 18:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Gledajuci neke stare uporedne testove kulera, skontao sam da Zalman kuleri imaju direktno kopcanje na plocu, pomocu cetiri zavrtnja, bez ikakvih dodatnih komplikacija. Da li neko zna gdje u BL ima naci Zalmana?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 18:46 
Pripravnik
Pripravnik

ned123 je napisao:
_stef_ je napisao:
Ako nemaš više šta da kažeš o ovoj temi molim te da se uzdržiš od ličnih komentara, jer na tvoj nivo ne želim/ne mogu da se spuštam.

ma ti si covjece kralj ;)

ti si car

ma ti si moj idol ;)

Poslednji put menjao _stef_ dana 10 Avg 2006, 18:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 18:48 
Pripravnik
Pripravnik

Desdenova je napisao:
Gledajuci neke stare uporedne testove kulera, skontao sam da Zalman kuleri imaju direktno kopcanje na plocu, pomocu cetiri zavrtnja, bez ikakvih dodatnih komplikacija. Da li neko zna gdje u BL ima naci Zalmana?

Problem je inace naci bolje kulere jer svo traze "jeftinocu" ;)

A la, eurosplet, mediamarket i sl...

nadam se da se sada opet njihovi fanovi nece osjetiti prozvanima...

huh, stef je rekao ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 19:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Mozda ti nije losa ideja da promijenis tu plocu umjesto kupovine novog kulera? Jer ce te neki kvalitetniji kuler izaci skoro kao i nova ploca. Ima dosta modela koji podrzavaju SATA diskove na s478, pa ti to moze biti mali upgrade, plus naravno neki noviji chipset sa kojim ces imati nesto bolje performase.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 14:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Desdenova je napisao:

Zastupnik za BiH je firma Formel: http://www.formel.ba
Većina firmi nabavljaju opremu i od nje. Samo vidi da te ne zeznu za cijenu (mora biti ista kao maloprodajna u Sarajevu, sve ostalo je nekakav extra profit). Nažalost kuleri na koje ti misliš su već pred end of life i nema ih u Formelu, i pitanje da li će ih ikad biti (serija 6000 i 5000).
Zalman je ionako previše skupa firma za CPU kulere, mogu je preporučiti jedino za GPU kulere gdje jednostavno nemaju konkurenciju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]