banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 08:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
e vidis ovo bas i jeste momenat za raspravu...
ali ocigledno to ne dopire niti do tebe niti do mnogih na ovome forumu jer se mozete kriti iza nekog nadimka i ne stati sa covjekom oci u oci

meni zaista JESTE stalo do mojih kupaca i do njihovog misljenja i to ce ti sigurno potvrditi SVAKI moj kupac

sada dolazimo do onoga glavnog, ko si uopste ti da sudis ko sta smije a ko sta ne?
tacno je da je site neazuriran 4 mjeseca ali sam o tome cesto govorio zasto je to tako
da ja imam istu ponudu kao i ostali zato sto imas gomilu ljudi koji traze upravo to jer mozda nemaju novac za bolje jer nisu razmazeni mamini i tatini sinovi i kceri koji studiraju u bl i trose novac sa tudje grbace i koji misle da su zbog toga bogovi...
isto tako ja imam u ponudi AM2 procesore i odgovarajuce ploce, medjutim nekome koje toliko inteligentan da sjedi u "bozijoj" fotelji nije palo na pamet da site moze da sluzi zbog kontakta?!?

MSI MAINBOARD K9N Neo SktAM2, DDR2-800, nF550, PCI-ex, SATA2, 8Ch, 1GbLAN 171
MSI MAINBOARD K9N Ultra-2F SktAM2, DDR2-800, nF570, PCI-ex, SATA2, 8Ch, 1GbLAN 208
AMD CPU ADA3000CNBOX SktAM2, 64bit, FSB1000, 512K, Athlon 3000 (Orleans), BOX 202
AMD CPU ADA3200CNBOX SktAM2, 64bit, FSB1000, 512K, Athlon 3200 (Orleans), BOX 233
AMD CPU ADA3800CUBOX SktAM2, 64bit, FSB1000, 1Mb, Athlon X2 3800, BOX 664

p.s. savjet, kada neko nesto komentarise onda komentarise/diskutuje RAZLOGE a ne postavlja nesto u domen DOGME, sto je uglavnom stvar religije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 10:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
ned123 je napisao:
Citiraj:
Meni licno se dize kosa na glavi od ljudi/klinaca koji kupuju veoma skup hardver
za koji i ne znaju za sta ce im, i odatle dolazi ono sto sam rekao o "Enermax
PSU i 15 PCI-E kartica"... Tako da citanje rasprava oko hardvera kod mene
automatski trigeruje prelazak u "pokudni" rezim.

Tebi je najvjerovatnije dovoljna i 486-ica (ili te u Blicu slabo plaæaju).

Bez uvrede, ali nemas pojma o cemu pricas kada to kazes...

Zasto diskusije o hardveru uvijek moraju preci u nesto slicno raspravma
o religijskim ubjedjenjima? Sta bi tek bilo da pricamo o maticnim plocama, ili
o vjecnoj Intel/AMD "podjeli"?

Ljudi, neka svako radi sa svojim PC-je(vi)m(a) sta god hoce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 11:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2006, 19:40
_stef_ je napisao:

p.s. savjet, kada neko nesto komentarise onda komentarise/diskutuje RAZLOGE a ne postavlja nesto u domen DOGME, sto je uglavnom stvar religije

Ajde a probamo ovako iz perspektive prodavaca
1. Kupac je bog, svetinja i treba postovati i njega i njegove pare. Da li on uzima polovnjaka ili najskuplju masinu to je njegova licna stvar i prodavac NE SMIJE ulaziti u to niti praviti bilo kakve razlike u odnosu prema kupcima, niti to komentarisati u bilo kojoj prilici.

_stef_ je napisao:
... jer nisu razmazeni mamini i tatini sinovi i kceri koji studiraju u bl i trose novac sa tudje grbace i koji misle da su zbog toga bogovi...

Pogledati pod 1.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 12:33 
Pripravnik
Pripravnik

Broj Jedan je napisao:
_stef_ je napisao:

Ajde a probamo ovako iz perspektive prodavaca
1. Kupac je bog, svetinja i treba postovati i njega i njegove pare. Da li on uzima polovnjaka ili najskuplju masinu to je njegova licna stvar i prodavac NE SMIJE ulaziti u to niti praviti bilo kakve razlike u odnosu prema kupcima, niti to komentarisati u bilo kojoj prilici.

_stef_ je napisao:
... jer nisu razmazeni mamini i tatini sinovi i kceri koji studiraju u bl i trose novac sa tudje grbace i koji misle da su zbog toga bogovi...

Pogledati pod 1.

Vidis u raspravu se upravo upada sto imaju TAKVI prodavci koji ne prave razliku izmedju babe i zabe i bitno im je da se samo proda roba. Ja ili se varam ili si ti promasio sta mi covjek napisa...

Kupac IMA PRAVO izabrati STA ce kupiti i da li mu ODGOVARAJU USLOVI kupovine. Medjutim, mjenjati poslovnu politiku prodavaca ne moze uvredama i onda ocekivati da se ne desi "oko za oko". Posao prodavca i jeste da UPUTI i INFORMISE kupca koji se ne razumije. Vjeruj da je najjednostavnije kada kupac dodje i kaze da hoce taj i taj hard disk i ti mu prodas i svi sretni i zadovoljni. Medjutim, u praksi nije tako. Ono sto mene licno nervira je ta sprega koja se stalno ponavlja.

Rjesenje koje ja vidim je saradnja izmedju kupca i prodavca. Vecina Vas "kriticara" na to nije sposobna. Vi ne trazite rjesenje vec svadju. Vi ne zelite nesto kupiti vec zanovjetati. Upravo iz tih razloga ne radim sa takvim likovima. Upravo iz navedenih razloga ste nezadovoljni i necete nikada biti zadovoljeni.

Meni je bas iz slicnih razloga interesantno biti na forumu i skontati logiku "heroja" koji se kriju iza nadimka i nauciti da prepoznam takvog lika kada udje na vrata i poslati ga da zatvori vrata sa vanjske strane...

Nisam ja niti bilo koji prodavac na ovome prostoru kriv za socijalne i emotivne probleme ljudi. Meni ne trebaju novci tih ljudi koji nece i ne mogu biti zadovoljeni samo traze kome ce dzangrizati.

O ovome bih mogao pisati romane ali nema smisla, niti cu se promjeniti ja niti cete se promjeniti Vi (pod Vi mislim na doticne "heroje"). Zao mi je sto se forum bez potrebe "prlja" bezvrijednim smecem i sto se ne rjesavaju konkretni problemi. Ovo o cemu se cesto diskutuje je slucaj za psihijatriju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 12:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Mar 2005, 11:07
nebi kupio racunar kod srpchicaa da mi ga dzabe daju...radije cu na divljaka i bez garancije...ali barem cu dobiti prave komponente i nece mi uvaljivati smece...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 14:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Citiraj:
1.Vidis u raspravu se upravo upada sto imaju TAKVI prodavci koji ne prave razliku izmedju babe i zabe i bitno im je da se samo proda roba. Ja ili se varam ili si ti promasio sta mi covjek napisa...

Ne znam koliko si ti kupovao hardver okolo, ali apsolutna je cinjenica da je kod nas to, kao uostalom i mnoge druge stvari, na vrlo niskom nivou i zaista ima gomila razloga zasto neko ko se bavi tim treba biti nezadovoljan. Sto se tice prodavaca ima ih raznih, od korektnih i profesionalnih, neupucenih u hardver, do onih bezobraznih i drskih koji ce ti pokusati prodati bilo sta. Vidio sam mnogo puta sta se vecinom prodaje neupucenim kupcima. Mozda ti _stef_ ne poslujes tako, ali onda mi vjeruj na rijec da toga ima dosta.
Druga stvar su prevelike cijene. Ploce koje su u Beogradu 80 evra su kod nas 95, procesori od 50 E su kod nas 75 itd... Izgleda da nam preostaje samo da se pomirimo sa tim. Tu grabe priliku sposobnije i pametnije firme koje ce realnijim cijenama bolje poslovati. To ce se vremenom iskristalisati, ko zeli da opstane morace da postavi realnije cijene.
Pa onda garancije, gdje postoje garancije od 15 dana i 3 mjeseca? Ako recimo AMD daje 3 godine na svoj procesor, zasto meni prodavac daje samo jednu? Isto za hard diskove, ploce itd...
Dosta puta sam vidio da prodaju stvari koje je neko reklamirao, dodje covjek i vrati, kaze da je neispravno, ovi ga samo malo pogledaju i ako komponenta nije potpuno neispravna da ne daje znakove zivota, samo je vrate na policu pa neka se neko drugi muci sa njom.
Pa onda zavlacenje ako se nesto reklamira, sacekajte par dana da mi ispitamo pa cemo vas zvati, pa nikad da zove, pa ubjedjivanje da je neispravna komponenta ispravna, samo treba X drajver, itd...

Citiraj:
Rjesenje koje ja vidim je saradnja izmedju kupca i prodavca. Vecina Vas "kriticara" na to nije sposobna. Vi ne trazite rjesenje vec svadju. Vi ne zelite nesto kupiti vec zanovjetati. Upravo iz tih razloga ne radim sa takvim likovima. Upravo iz navedenih razloga ste nezadovoljni i necete nikada biti zadovoljeni.

O cemu ti ovdje pricas zaista ne razumijem. Odakle ti samo ova gomila pogresnih pretpostavki? Koliko ja pratim ovaj forum najvece cangrizalo ovdje si ti. Kad god se neko zali na neki hardver, ti odmah upadas, pa da narod nista ne zna, ne treba to tako da radi nego ovako i sl.

Citiraj:
Meni je bas iz slicnih razloga interesantno biti na forumu i skontati logiku "heroja" koji se kriju iza nadimka i nauciti da prepoznam takvog lika kada udje na vrata i poslati ga da zatvori vrata sa vanjske strane...

Ti znaci dolazis na forum sa negativnim namjerama, da nekoga ko je nekada imao problema sa nekom komponentom, ili mu je neko prodao nesto zastarjelo po prevelikoj cijeni, vratis kuci jer je mozda oprezan pri kupovini i ima losa iskustva sa prodavacima?

Citiraj:
Nisam ja niti bilo koji prodavac na ovome prostoru kriv za socijalne i emotivne probleme ljudi. Meni ne trebaju novci tih ljudi koji nece i ne mogu biti zadovoljeni samo traze kome ce dzangrizati.

O ovome bih mogao pisati romane ali nema smisla, niti cu se promjeniti ja niti cete se promjeniti Vi (pod Vi mislim na doticne "heroje"). Zao mi je sto se forum bez potrebe "prlja" bezvrijednim smecem i sto se ne rjesavaju konkretni problemi. Ovo o cemu se cesto diskutuje je slucaj za psihijatriju...

Evo procitaj sad sam sta si napisao i reci da ovo nije to bezvrijedno smece o kojem pricas. Odakle ti samo te pretpostavke? Ti stvarno ne razumijes da je neko frustriran jer mu prodaju hardver po previsokim cijenama, sa slabim garancijama i sumnjivog kvaliteta i onda mu jos neki pametni kao ti govore da su kupci cangrizavi i da nemaju razloga za nezadovoljstvo?
Ako mi treba nesto od hardvera, kada kupujem zelim da imam korektnu cijenu, da prodavac zna o cemu govorim kada ga nesto upitam, da mi da normalnu garanciju koliku daje proizvodjac komponente, da ima regulisanu proceduru prilikom reklamacije i da me upozna sa njom i to je sve. Ukratko - profesionalizam.
Vrlo rijetko sam to sreo kod lokalnih dilera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 18:17 
Pripravnik
Pripravnik

i dalje ne vidim zasto bih JA trebao imati veze sa time sto je NEKO prodao nesto sto nekome nije odgovaralo

ja jesam dzangrizalo ali ako si dovoljno dobro citao uvidjeo bi da je moje dzangrizanje usmjereno u pozitivnom smislu

sve ja to postujem sto ti pises za sve te probleme koje navodis ste krivi Vi kupci jer kupujete robu, samim time pristajete na uslove koje ste dobili i sta sada hocete? Kakve veze ja imam sa time i zasto ja trebam biti svrstan u isti kos?

pitanje garancije je jako skakljivo. AMD daje 3 godine garancije i svaki prodavac ce ti reci da se obratis AMD-u za garanciju i da od njega trazis te 3 godine. problem je u sledecem NEMA PRAVOG DISTRIBUTERA i zato nema te garancije. kako da ti ja dam 5 godina garancije na nesto na sta ja imam godinu? zelis li da te lazem ili zelis posten odgovor? zar nisam dovoljno posten sto ti otvoreno kazem prije nego kupis sa cime se suocavas?
Kod mene u firmi na zidu stoji isprintan A4 list papira na kome stoji naslov GARANCIJA KVALITETA i svaki potencijalni kupac moze da to procita i prije kupnje utvrdi da li se slaze ili ne slaze sa uslovima koji se nude i samim time odluci se za ili protiv kupnje.
Takodje, na zidu stoji drugi A4 papir na kome je isprintan tekst sa naslovom USLOVI SERVISA, sto ce reci da ako se neko ne slaze sa tim uslovima, slobodan je ne donositi racunar na servis. Ako je neko nepismen, za njega svejedno i nije racunar, sta ce mu?!?

Koje bih to negativne namjere mogao imati sto sam na ovom forumu? Volio bih da to obrazlozis. Nacin na koji ja pisem je meni svojstven i ja sam takav. Tezak za saradnju kako kazu neki, a opet broj kupaca je iz dana u dan sve veci i veci sto govori nesto drugo (valjda je to relevantniji pokazatelj). Ako sam nekome "pametovao" sta treba da uradi, "pametovao" sam jer je covjek (i zene su ljudi) to trazio (odgovor koji je i dobio), pri tome zadrzavam pravo da pisem onako kako osjecam da je ispravno...

Ako cemo vec da sudimo o tome kakav sam to ja covjek, koliko je prodavaca otvoreno na ovom forumu obzbnanilo tu prostu cinjenicu da PRODAJU? Samim time sto se tu natezem sa Vama takvima govori nesto o meni. Kao sto jedan moj klijent rece :" dzabati je slijepu covjeku govoriti da vidi, on je slijep, ne vidi".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 19:21 
Pripravnik
Pripravnik

ratnik666 je napisao:
nebi kupio racunar kod srpchicaa da mi ga dzabe daju...radije cu na divljaka i bez garancije...ali barem cu dobiti prave komponente i nece mi uvaljivati smece...

nije li ovo fasisticki pristup?

niko nikome ne uvali a da na to druga strana ne pristane, u suprotnom je to silovanje ;)

to su vec slucajevi za sud, a za sud trebas imati dokaze, u suprotnom je kleveta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 19:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_stef_ je napisao:
Kod mene u firmi na zidu stoji isprintan A4 list papira na kome stoji naslov GARANCIJA KVALITETA i svaki potencijalni kupac moze da to procita i prije kupnje utvrdi da li se slaze ili ne slaze sa uslovima koji se nude i samim time odluci se za ili protiv kupnje.
Takodje, na zidu stoji drugi A4 papir na kome je isprintan tekst sa naslovom USLOVI SERVISA, sto ce reci da ako se neko ne slaze sa tim uslovima, slobodan je ne donositi racunar na servis.

Prvo sam mislio da ne odgovrim ali eto nisam izdrzao.
Toliko podcjenjivanje i omalovazavanje kupca mi je prosto neshvatljivo. Da li ti shvatas da se od kupaca zivi. Ne prodajem ja racunare iz hobija nego da bi si obezbjeio sredstva za zivot, a to sto sam za to skolovan i to prilicno dugo (ne za prodavca....) je samo usputno zadovoljstvo.
Ali isprintati listova A4 po zidu i da to kupac "moze da procita" je u najmanju ruku xxxxxx. Ti si kao prodavac DUZAN to kupcu objasniti i dati uz robu a ne kaciti pamflete po zidovima.
Ajde bas me kopka prepisi te uslove servisa (napisao si servisa ne grancije) pa da vidim bas me zanimaju koja ogranicenja postavljas kad ti neko donese masinu na popravku.

_stef_ je napisao:
Ako je neko nepismen, za njega svejedno i nije racunar, sta ce mu?!?

Pored ovakvih stavova cudim se da ti uposte neko i ulazi u radnju, znaci ako je nepismeni deda dosao da kupi unuku racunar za rodjendan ti ces ga sutnuti.
Ili hoces li iz moralnih razloga ako ti dodje neko sa 5kg zlata na sebi i trazi sve najskuplje sto ima reci da je to bacanje para sa njegove strane i odbiti da mu prodas racunar?

A garancija od 3 godine (medjunarodna), ponudi mu Dell-a ili HP-a (Compaqa) ako trazi garanciju 3 godine onda ima i dobar razlog za to pa ce i prihvatiti razliku u cijeni izmedju brenda i zutoga ako mu prodavac zna to na pravi nacin objasniti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 21:54 
Pripravnik
Pripravnik

vidi pretjerujes, naravno da OBJASNIM uslove, ali posto me toliko nakiljate za objasnjavanje, nisam to htio ni spomenuti

otisao si u drugu krajnost
ako te bas zanimaju uslovi koje nudim budi slobodan navratiti u Teslic pa da ih zajedno proucimo uz picence...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 22:35 
Pripravnik
Pripravnik

jos da dodam par stvari

* na zidu stoji GARANCIJA KVALITETA (posto nisam obrazlozio) sto upravo definise "garanciju"

* uz robu koja podlijeze garanciji kupac dobija GARANTNI LIST sa uslovima garancije

* prodaju ne radim iz hobija vec zbog egzistencije sebe i svoje porodice i ne radi se o tome da zelim omalovazavati kupca vec jednostavno ne mogu dozvoliti da kupac omalovazava mene. Imam uslove pod kojima radim i sa kojima se ja uklapam, zelim reci da ne moze doci kod mene neko i reci da hoce nesto da kupi za 25 KM a ono kosta 50 KM, ne moze doci i reci da ce kupiti ako ja promjenim ovo ili ono, kod mene u nazivu firme ne stoji PIJACA

* kupci i te kako imaju pravo SUGERISATI nepravilnosti iliti ucestvovati u poboljsanju poslovne politike firme, cijena, uslova prodaje i sl.

*vjeruj da sam imao slucajeva da dodje covjek kod mene i trazi racunar (kao da je dosao u mesnicu i trazi komad mesa), ja ga pitam za sta ce ga koristiti on ti meni na to da je samo sto skuplji racunar. Na to sam mu cisto odstampao ponudu bez vecih objasnjenja jer je covjek insistirao na tome da kupi NAJSKUPLJI racunar. Iz MORALNIH razloga nisam zelio covjeku prodati racunar jer covjek ne zna sta hoce vec cisto zeli potrositi pare i pohvaliti se komsiluku i prijateljima kako je skupo platio racunar (ovo je za mene dvosjekli mac, no da ne objasnjavam sada previse)

*imao sam situaciju, imam svjedoka, da je covjek kod mene dolazio oko 10 puta, nekad donese racunar (virusi, reinstalacija), nekad kertridze na punjenje, i pazite sada ovo, svaki puta kada dodje ponovo zali se na prethodnu uslugu. Na kraju, covjeka sam pitao koliko novca sam ja njemu uzeo za svoje usluge u namjeri da mu vratim novac nazad jer nije zadovoljan. Pazi sada ovo, lik kaze kako on to nije rekao, kako je sve ok sa mojom uslugom??? Na to sam mu rekao da me "za*ebava" i raskinuo sam svu saradnju sa njim. Kasnije me je zvao, indirektno mi se izvinuo (indirektno jer je objasnjavao kako mu sve ono na sta se zalio radi) i pitao me da li moze donijeti racunar na servis (kojeg nije ni kupio kod mene). Na to je dobio odgovor da nisam zainteresovan za dalju saradnju...

*moze pricati svako ko sta hoce o meni da sam naopak, tezak covjek, da sam skup, da sam ovakav, onakav, ali ono sto ne mogu da podnesem je to da mi neko dira u postenje. sve sto radim, radim u najboljoj zelji i namjeri prema kupcu i kroz mnostvo primjera koje bih jednog dana mogao objaviti (memoari ili nesto slicno), da se zakljuciti koliko je to istinito ili ne

* forum ima jednu veliku manu a to je da svako moze IZVRNUTI ono sto si napisao, sve se moze tumaciti na drugi nacin (to jako lici na nase zakone, mozda je to posljedica naseg jezika?)

* garancija kod brand racunara je 1 godina sa MOGUCNOSCU prosirenja garancija na 2 ili 3 godine sto se dodatno placa, izvinite ali eto ja radim sa tim pa dajem sebi slobodu da sam mozda bolje informisan

* po meni bolje je da dam garanciju 1 mjesec ali iza cega cu stajati, nego 100 godina sto ce biti obicna laz

*gospodo draga niko od Vas se ne bavi problemom zakona ove nazovi drzave jer mislite da Vas se to ne tice, ja sam prvi za to da se recimo uvede olaksica za kupovinu racunara za studente i ucenike (uz potvrdu skole/fakulteta) i da bude bez PDV, ali da li ce se to uvesti i kada ne zavisi od mene ili bilo kog prodavca vec od Vas i Vase inicijative gospodo (ja sam tu naopak skroz naskroz)

*pitanje garancije je jako povezano sa pitanjem carinskih zakona. da li ste znali da kosta vratiti neispravni dio u zemlju iz koje ste to kupili (mislim kao uvoznik)? da li ste znali da vecina uvoznika upravo iz tih razloga cest "sverca" robu iz povrata (nazad i ponovo nazad)?

*cijene zavise direktno od prometa vi mjerite Beograd sa Banja Lukom. ajde kada to vec radimo da vidimo koliko je potencijalno trziste bl a koliko beges. kada malo razmislimo dodjemo do zakljucka da je beges ne samo veci od bl vec i od RS. au!

*odakle dolazi roba u bih? najcesce iz hrvatske ili srbije (zagreb i beograd). odakle dolazi njima roba? najcesce iz beca (austrija). odakle dolazi njima roba? najcesce iz njemacke. i tako sve do kine... dolazimo do zakljucka zasto ne kupiti robu direktno u kini? dobro, super ajmo kupiti u kini. ali jeste djavola oni hoce minimalno kontejner, sa njima se ne prica bez 6-7 cifara. kome prodati toliko recimo maticnih ploca? jedan kupac hoce ovakvu drugi onakvu a sve treba prodati... mislim da sam bio jasan...

*ako sam sta izostavio i smatrate da nisam bio dovoljno iscrpan, uopste ne sumnjam, sigurno se necete ustezati da mi na to skrenete paznju ;)

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 23:59 
Veteran
Veteran

Citiraj:
i dalje ne vidim zasto bih JA trebao imati veze sa time sto je NEKO prodao nesto sto nekome nije odgovaralo

Ti si bez razloga poceo prozivati ljude da su kriticari, nikad zadovoljni, koji samo zele da zanovjetaju a ne da kupuju. Nije tebe niko prozivao da lose radis ili varas musterije i sl. Ali nije u redu i da odmah prozivas nekog da je kriticar ako mu se ne dopada sto neko prodaje stari hardver po velikim cijenama.
Citiraj:
sve ja to postujem sto ti pises za sve te probleme koje navodis ste krivi Vi kupci jer kupujete robu, samim time pristajete na uslove koje ste dobili i sta sada hocete? Kakve veze ja imam sa time i zasto ja trebam biti svrstan u isti kos?

Ovdje si potpuno u krivu. Odem da kupim graficku, dobijem neku losu koja mi pravi probleme. Odem da zamijenim, ne zelim isti model nego doplatim za nesto skuplju, zamijene mi bez problema, vratim se kuci i vidim da sam dobio koristenu karticu. Stavim je i radi. Mogao sam da je vratim naravno, ali izmucen pokusajima namjestanja one neispravne, promjenama drajvera i podesavanja, i ne zeleci da pravim scene, ostavim tu istu. Mogao sam da je vratim, jeste pristao sam na tu koristenu, ali zar je u redu da mi mijenjaju koristenu kartu kao novu?
Uopste ta logika nije ispravna, kao pristao si na to pa sta sada hoces. Kada sam kupovao kartu nije pisalo da je polovna, znaci da nisam pristao.

Citiraj:
pitanje garancije je jako skakljivo. AMD daje 3 godine garancije i svaki prodavac ce ti reci da se obratis AMD-u za garanciju i da od njega trazis te 3 godine. problem je u sledecem NEMA PRAVOG DISTRIBUTERA i zato nema te garancije.kako da ti ja dam 5 godina garancije na nesto na sta ja imam godinu?

Ako je AMD siguran da ce njegov proizvod raditi 3 godine, zasto ti kao prodavac nisi? Zasto ne zastitis kupce i preuzmes na sebe da vratis svome dobavljacu defektan hardver? Mora on tebi uvaziti reklamaciju isto kao ti svom kupcu. Ne trazi niko duzu garanciju nego sto daje proizvodjac.

Citiraj:
Koje bih to negativne namjere mogao imati sto sam na ovom forumu? Volio bih da to obrazlozis. Nacin na koji ja pisem je meni svojstven i ja sam takav.

Sam si napisao da ti je interesantno biti ovdje da bi mogao da "provalis" te kriticare od kupaca i da ih vratis kuci. Nije to smisao ovog foruma.

Citiraj:
Ako cemo vec da sudimo o tome kakav sam to ja covjek, koliko je prodavaca otvoreno na ovom forumu obzbnanilo tu prostu cinjenicu da PRODAJU? Samim time sto se tu natezem sa Vama takvima govori nesto o meni.

Nije se niko zalio kakav si covjek, pitanje je da li te neko poznaje na ovom forumu. Ti samo prebrzo izvodis neke netacne zakljucke i suvise krivis kupce za kvalitet usluga lokalnih prodavaca hardvera. Cinjenica je da se prodajom hardvera bavi svako, i ko ne zna skoro nista o tome i da je kvalitet usluge kao i robe na niskom nivou. Zaista imaju ljudi razloga biti frustrirani. I ova poruka dovoljno govori da prebrzo izvodis netacne zakljucke. Nisam vidio da se neko zalio kakva si ti licnost. To sto uopste zelis da komuniciras na ovaj nacin i sto ne krijes da si prodavac, zaista govori nesto o tebi. Ima ih da reklamiraju firme a predstavljaju se kao zadovoljne musterije.
Citiraj:
moze pricati svako ko sta hoce o meni da sam naopak, tezak covjek, da sam skup, da sam ovakav, onakav, ali ono sto ne mogu da podnesem je to da mi neko dira u postenje.

Eto, opet ti. Ko je pomenuo tvoje postenje? Ako se osjecas prozvanim sto postoje losi prodavaci koji vole da uvale losu robu neinformisanim kupcima, to je tvoja licna stvar.
Citiraj:
cijene zavise direktno od prometa vi mjerite Beograd sa Banja Lukom. ajde kada to vec radimo da vidimo koliko je potencijalno trziste bl a koliko beges. kada malo razmislimo dodjemo do zakljucka da je beges ne samo veci od bl vec i od RS. au!

Tu sada dolazi do pitanja velikih i manjih firmi. Te vece mogu nabaviti vece kolicine recimo maticnih ploca, samim tim imaju povoljniju cijenu kod uvoznika(distributera) ako to nisu oni sami. Ali oni ne prodaju te ploce po istim cijenama kakve su recimo u BG ili ZG, cisto jer je ovo Banjaluka, pa idu logikom ostali su dosta skuplji pa zasto ne bih i ja malo vise digao cijenu. To je ipak vrsta nepostenja, zato sto su tu gdje jesu drze vece cijene. Dobar primjer je HGspot, koji je znacajno skuplji ovdje nego u Zg ili BG.
Citiraj:
* kupci i te kako imaju pravo SUGERISATI nepravilnosti iliti ucestvovati u poboljsanju poslovne politike firme, cijena, uslova prodaje i sl.

Cijela moja diskusija je sa tim ciljem, nece ni prodavacima skoditi da malo imaju feedback od kupaca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 06:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_stef_ je napisao:
* garancija kod brand racunara je 1 godina sa MOGUCNOSCU prosirenja garancija na 2 ili 3 godine sto se dodatno placa, izvinite ali eto ja radim sa tim pa dajem sebi slobodu da sam mozda bolje informisan

Nemoj se prevse hvaliti i biti prepotentan nikad ne znas ko je sa druge strane

_stef_ je napisao:
*pitanje garancije je jako povezano sa pitanjem carinskih zakona. da li ste znali da kosta vratiti neispravni dio u zemlju iz koje ste to kupili (mislim kao uvoznik)? da li ste znali da vecina uvoznika upravo iz tih razloga cest "sverca" robu iz povrata (nazad i ponovo nazad)?

*cijene zavise direktno od prometa vi mjerite Beograd sa Banja Lukom. ajde kada to vec radimo da vidimo koliko je potencijalno trziste bl a koliko beges. kada malo razmislimo dodjemo do zakljucka da je beges ne samo veci od bl vec i od RS. au!

Objasnjenje zasto to nije tako kao sto navodis kod ozbiljnih firmi vec ulazi u domen poslovne tajne i ne moze se o tome ni ovdje ni uz kafu pa makar bila i u Teslicu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 07:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
dsimic je napisao:
Bez uvrede, ali nemas pojma o cemu pricas kada to kazes...

None taken. Napokon jedan konstruktivan post.
Mislim da ovo nije bila jedna od rasprava kakve pominješ. Ako misliš na onu raspravu o napajanju, to je bila rasprava o kvalitetu/nekvalitetu, za koju mislim da je uvijek i svuda primjerena i poželjna.
dsimic je napisao:
Ljudi, neka svako radi sa svojim PC-je(vi)m(a) sta god hoce.

Sasvim se slažem. Ono za 486-cu je bilo u smislu da nekom računar ove snage savršeno obavlja neki posao, ali meni je za programe koje koristim osnova računara iz 2002 godine postala "pretijesna" i teška za nadogradnju.
Citiraj:
_stef_ ::

Ako si se ti našao uvrijeđen (što je jedino objašnjenje prilično nekulturnog posta), to može biti jedino zato što si sebe (možda i neopravdano) našao u grupi onih prodavaca koje sam pomenuo, a to su oni koji prodaju komponente prema količini znanja kupca. Pošto su oni sa manjkom znanja u velikoj većini jasno je kakvih komponenti i najviše ima.
Vjerujte nije isto prodati nekome 29.04.2006, ploču od 200KM i MX4000 od 74KM (umjesto ploče sa integrisanom grafikom i PEG-slotom (nvidia 410-430, tada je AM2 bio raritet) od 180KM), a ne reći mu da razlike u performansama (2006 godine) neće biti.
Ja upravo nemam previše para da bi plaćao ono što ne vrijedi onoliko koliko košta i svaku računarsku komponentu sam zaradio sa svojom glavom i 10 prstiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 09:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
Ako misli¹ na onu raspravu o napajanju, to je bila rasprava o kvalitetu/nekvalitetu,
za koju mislim da je uvijek i svuda primjerena i po¾eljna.

Da dodam i ovo... Juce sam kupio Chieftec 450W PSU, 116KM u HGspot-u,
neka stara zaliha posto ga trenutno nema u HGspot-ovom cjenovniku -- imam
namjeru sklapati jos jedan PC.

Naravno, prvo sto sam uradio je da ga otvorim, posto nema warranty seal-a. ;)
Mogu reci da se cini jako solidno napravljeno, i evo koje su vizuelne razlike
u odnosu na taj dual-fan Codegen 480W PSU:

- generalno manja "guzva" u napajanju
- daleko manji hladnjaci na tranzistorima (vjerovatno je stepen iskoristenja veci?)
- samo jedan "veliki" elektrolit (e, to mi se nesto bas i ne svidja?!)
- izgleda nekako modernije u odnosu na Codegen
- tanji lim, :D a ukupna tezina je priblizno ista

Koliko se meni sada cini, Codegen PSU-ovi su zapravo "frizirani" stari dizajni, i zbog
toga imaju nizu cijenu -- razvoj je ono sto kosta, ionako se sve stanca u Kini.

Da zakljucim: Chieftec vs. Codegen -- 1:0. Razlika u cijeni (116KM : 82KM)
ne opravdava kupovinu jeftinijeg Codegen-a. Ono sto imam namjeru je da
sadasnji Codegen prebacim na mjesto stabilisanog izvora 12V, za sta sam
ionako trebao kupovati jedan PSU, a na njegovo mjesto stavim novi Chieftec
400W PSU (Pan-Ex, 109KM).

Drugim rijecima, ipak je Codegen low-end. Kao sto sam i rekao, nisam zagovarao
stav da je Codegen dobar, vec da mi se taj 480W PSU cini dobar, pogotovo sto sam
bio pomalo "biased" njegovom cijenom. ;) Ali, kada sam malo bolje sve to sagledao,
ipak se ne isplati, razlika u cijeni Chiefteca je mala za nekoga ko zeli kvalitet.

ned123 je napisao:
Ja upravo nemam previ¹e para da bi plaæao ono ¹to ne vrijedi onoliko koliko ko¹ta
i svaku raèunarsku komponentu sam zaradio sa svojom glavom i 10 prstiju.

Ista situacija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 09:24 
Veteran
Veteran

Koliko sam ja pratio, na ta nova Chieftec napajanja je bilo dosta povike. Bilo je dosta slucajeva da prerano otkazuju. Ako je to sto si kupio nova verzija naravno. Ima li Active PFC?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 10:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Taj 450W Chieftec PSU koji sam kupio, ima aktivni PFC... Oznaka napajanja je
GPS-450AA-101A, i to je valjda starija verzija (ATX 2.0).

400W Chieftec PSU takodje ima aktivni PFC, oznaka je GPS-400AA-101A, i valjda
je i to starija verzija.

Specifikacije napajanja: http://www.chieftec.com/products/psu/atx_psu.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 18:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

To o čemu fantomacan priča je slučaj kada Chieftec zbog ogromne potražnje za napajanjima od 300 i 350W, nije mogao da isporuči dovoljne količine pa je prepustio izradu subcontractorima (od kojih mnogi nisu bili u stanju ispoštovati norme kvalitete), što je na kraju dovelo do serija djelimično ispravnih napajanja. Suvišno je napomenuti da je najveći dio takvih napajanja stigao upravo na ova područja. Mislim da je kvalitet djelimično vraćen na prijašnji nivo sa novim serijama, ali jednom poljuljan ugled se teško vraća.
Ovo tvoje bi trebalo da je Deltino (svi GPS modeli). Možda ima nekih indikacija proizvođača na komponentama unutra.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 08:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
Ovo tvoje bi trebalo da je Deltino (svi GPS modeli).
Mo¾da ima nekih indikacija proizvoðaèa na komponentama unutra.

Jel' to znaci da je to Chieftec napajanje Ok ili...?

Edit: Pa sta sada sa tim sto je pravi proizvodjac Delta, dok je Chieftec zapravo nalijepio etiketu?
Pa i npr. Cisco ne proizvodi sve sam, vec hardverske komponente rade contractori prema
Ciscovom dizajnu. Mislis li da Cisco ima postrojenje za proizvodnju ASIC-a?!

Hocu da kazem, ispada da prije kupovine najobicnijeg PSU-a treba provoditi opsezna
tromjesecna istrazivanja? I za to vrijeme nesto se promijeni u sistemu projektant-izvodjac, i ponovo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 16:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da li je Chieftec OK znaćeš kad ga budeš koristio 2 godine. Deset vlasnika njihovih napajanja imaju deset različitih iskustava.
Radi se o tome da se jedan te isti model Chieftek PSU-a radi na 2-3 mjesta sa različitim komponentama (i različite kvalitete).
Ako je tvoj model Deltin trebao bi da bude visoke kvalitete.
Nisu potrebna 3 mjeseca već 3 sata da bi čovjek odabrao dobar PSU.
Svi veliki proizvođači napajanja proizvode svoja napajanja na jednom mjestu što je preduslov ujednačenosti kvaliteta i izvođenja zaključaka o kvalitetu pojedinog modela na osnovu jednog primjerka, što je kod Chiefteka nemoguće.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]