banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2006, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Ja sam svoj kupio u ALF-OMu i zadovoljan sam. Nikakvih problema jos nisam imao. Mozda su malko skuplji od smecara iz media marketa ali su definitivno pouzdaniji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 17:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Okt 2005, 12:12
Ja sam kupio u aneksu, extra sam zadovoljan, iako je u pitanju malo starija konfiguracija, ali dobro radi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 10:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jan 2002, 01:00
U Pan-exu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2006, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Postoje i Aneks i Pan-ex :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 17:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Razlicita misljenja o istim firmama nastaju i usljed toga sto neko ko nema pojma kupi komp, ali da je sto jeftiniji, a onda kad ne moze igrati neku najnoviju igricu ili kad mu steka pocne se dernjati kako su mu uvalili smece.
Koliko para toliko i muzike. Nije ti kriva firma, vec plitak novcanik.

Bila sam u jednoj firmi kad je dosla cura sa stavom - prodali ste mi neispravan poki (USB memory stick).
Nakon dvije recenice ispostavi se da ona ima instaliran win 98.

Ili ljudi dodju i kazu hocu komp, ne znam do koliko para, ne znam sta bih konkretno, ali sastavite mi nesto. :roll:
I naravno da oni koji rade sastave nesto proizvoljno, sto ne mora odgovarati kupcu, jer ljudi prosto nisu vidoviti i kako bi oni znali sta liku treba kad ne zna ni on sam.

Nije uvijek do firme, dio krivice nose i kupci na svojim ledjima.

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Jeste to ventilator tacno, ali i ozbiljne firme ne bi proizvoljno sklapale, valjda bi ipak nastojale da saznaju za sta bi se racunar koristio, pa na osnovu zahteva da sastave konfiguraciju. Najlakse je uzeti pare.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Poznavajuci nase firme, njma je najvaznije da uzmu pare, pa onda ce vidjeti za sta ce taj PC biti koriscen...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 20:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2006, 19:40
Cim je dosao u radnju sa namjerom da kupi racunar dovoljno je da zna da mu treba i da je za to spreman odvojiti pare. Stim da je usao u radnju znaci da je poklonio povjerenje i to se mora postovati.

Najvazniji je razgovor sa kupcem, prvo treba saznati osnovne informacije za sta ce sluziti, dalje kolika su djeca i kojeg pola itd.
Ne moze se ocekivati da se svako razumje u racunare i da zna sta hoce ali je bas to umjesnost prodavaca da kroz jedan lezeran razgovor ispipa kupca i svoj nivo price prilagodi procjenjnom znanju kupca.

Dalje kroz razgovor treba mu ponuditi optimalnu konfiguraciju za njegove potrebe, i ako trazi nesto jace od onoga sto mu treba treba mu na to skrenuti paznju.

Prodavac je duzan kupca upozoriti na sva odstupanja u ponudi na osnovu njegovog zahtjeva a sto se kosi sa preporukom prodavaca, ako mu recimo prodaje plocu s video integracijom da na njoj ne moze igrati igrice

I na kraju prodavac mora imati svoj nivo i ne ici ispod neke granice bez obzira sto ce eventualno izgubiti kupca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 21:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Zaboravljate gdje zivimo i da kod nas udju u radnju i likovi koji bi da imaju komp, da vide prijatelji kad mu dodju u goste da on ima komp. :D
Boli njega uvo za sve. A najmanje za to da prodavacu trebaju osnovne informacije. On je poslovan covjek, zuri, silne pare ce da zaradi u tih par minuta koje bi trebao posvetiti kupovini racunara.
On bi racunar i to bi "glupom radniku koji radi za sitnu lovu" trebalo biti dovoljno, pa za sta je placen...
A kad poslije skonta da komp ne moze da posluzi umesto spejs satla reci ce frendovima da mu je tu krntiju uvalio glupi prodavac, ali da ce on vec sutra otici da kupi najskuplji moguci racunar. :D

Ima nas svakakvih, sa obe strane prodajnog pulta. :D

Svasta sam ja cula i vidjela, pa i to da je "glupa prodavacica" necijoj zeni prodala "cipele koje je zuljaju". :D
Kao da prodavacica zna da li njegovu zenu zuljaju cipele. Pa ne probava ih prodavacica.

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2006, 08:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
Broj Jedan je napisao:
Cim je dosao u radnju sa namjerom da kupi racunar dovoljno je da zna da mu treba i da je za to spreman odvojiti pare. Stim da je usao u radnju znaci da je poklonio povjerenje i to se mora postovati.

Najvazniji je razgovor sa kupcem, prvo treba saznati osnovne informacije za sta ce sluziti, dalje kolika su djeca i kojeg pola itd.
Ne moze se ocekivati da se svako razumje u racunare i da zna sta hoce ali je bas to umjesnost prodavaca da kroz jedan lezeran razgovor ispipa kupca i svoj nivo price prilagodi procjenjnom znanju kupca.

Dalje kroz razgovor treba mu ponuditi optimalnu konfiguraciju za njegove potrebe, i ako trazi nesto jace od onoga sto mu treba treba mu na to skrenuti paznju.

Prodavac je duzan kupca upozoriti na sva odstupanja u ponudi na osnovu njegovog zahtjeva a sto se kosi sa preporukom prodavaca, ako mu recimo prodaje plocu s video integracijom da na njoj ne moze igrati igrice

I na kraju prodavac mora imati svoj nivo i ne ici ispod neke granice bez obzira sto ce eventualno izgubiti kupca.

hvala na savjetima ;)

inace iz iskustva znam da vecina ljudi koji se ne razumiju uopste ne slusaju sta im se govori ili cesto to vide kao prevaru ili soljenje pameti. upravo iz tog razloga, licno, ne volim prodati integraciju niti neki posve slab comp...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2006, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jun 2004, 22:23
bigman je napisao:
Citiraj:
Prvi u Aneksu, nikad vise.

Ja imam TOTALNO drugacija iskustva.
Cak mislim da su Najjaci.

Podržavam. Po mom mišljenju vjerovatno su i najprofesionalniji. Ja sam sklapao do sada desetine konfiguracija i sebi i drugima, tako da o temi imam štošta reći. U Aneksu sam sebi uzeo dva harda po narudžbi, prethodni monitor, trenutno aktuelnu grafičku, tri kućišta, itd i naručio bar dve potpune konfiguracije, i ljudi su stvarno bili maksimalno OK i uglavnom su poštivali date rokove (ono što ja lično najviše cijenim, bar kad je u pitanju naručivanje nekih komponenti).

Od ostalih, tu je Mont (danas poznatiji kao MCT) koji je nekada bio velika firma i kod njih sam uzeo sebi jednu konfiguraciju i vjerovatno još 5 nekim drugim ljudima. Gđa koja radi kod njih (ne mogu joj se sada sjetiti imena) je uvijek bila izuzetno ljubazna.

U Infolinku su takođe jako ljubazni, iako donekle spori po rokovima. Gdin Branko se pokazao jako fer kada som rođaku uzimao specifičnu konfiguraciju za njegove potrebe (obrada zvuka, studio) i tu je bilo problema sa tom zvučnom karticom i šumom na audio ulazu, pa je gdin Branko dva puta naručivao novu i nijedna nije radila, bila fabrička greška u cijeloj seriji. Na kraju je čovjek vratio tu karticu, rođak doplatio pare i dobio drugi model koji fantastično radi, što je bilo čisto OK. Imaju jako dobru opremu jer su podružnica velike firme iz Bg. Pogotovo se kod njih isplate dobra mrežna oprema i serveri.

Alf Om su takođe OK. Kod njih kupio trenutno aktuelni monitor i još možda jednu ilil dvije konfiguracije. Prije su imali dobrih ATI grafičkih.

HG Spot su dobri sa opremom, i takođe jako ljubazni. Imaju dobru ponudu laptopa i multimedije. Dobra stvar kod njih je što su oni takođe podružnica velike firme iz Zg, tako da se kod njih stvarno puno toga može naručiti. Kod njih kolegici naručio Sonijev digitalni foto aparat, radi ko bela lala. Ona sretna ko dijete, i sada mi priča kako mi je veliki dužnik zbog toga.

KM je uvijek bio mala firma, uzeo bratu konfiguraciju kod njih još 2000te. I danas sve radi.

Od loših iskustava mogu jedino napomenuti Lanako. Mome kolegi uvalili u konfiguraciju noname memoriju a on platio Kingston. Znam i za slučajeve u kojima su firmama isto uvaljivali neke bijedne hard diskove i sl. tako da to nije izolovani slučaj nego više kao pravilo, ako misle da te mogu zavrnut za tvoje pare onda će to vjerovatno i uraditi. Osoblje im je prilično neljubazno u poslovnici kod Agroprom banke, jednom me ostavili da čekam 15 minuta kad sam vodio jednog stranca kod njih. Kasnije me čovjek pitao da li su svi u našoj zemlji tako neljubazni. Ja mu rekao da je to samo kod njih. Takođe su dok smo čekali stalno nešto vikali jedni na druge i psovali ko kočijaši, uopšteno se ponašajući kao da nas nema. Meni bilo drago što čovjek ne govori naš jezik.

Toliko. Neke ovdje nisam ni spomenuo ne zato što nisu vrijedni spomena nego što bi to bio stvarno dug post. Ako imaš nekog određenog na umu reci pa da ti kažem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 07:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Dva različito informisana kupca će u istoj firmi dobiti dva različita računara za iste pare. Plain and simple.
Pa vi vidite ko je kriv i zašto imamo ovakve firme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 08:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2006, 19:40
ned123 je napisao:
Dva različito informisana kupca će u istoj firmi dobiti dva različita računara za iste pare. Plain and simple.

I sta je tu cudno?
Imas kupaca koji zele iskljucivo AMD, drugi zeli iskljucivo Intela, prvi trazi malo veci HDD i tu smo negdje sa cijenom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 10:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
Broj Jedan je napisao:
ned123 je napisao:

I sta je tu cudno?
Imas kupaca koji zele iskljucivo AMD, drugi zeli iskljucivo Intela, prvi trazi malo veci HDD i tu smo negdje sa cijenom

bilo bi jednostavno kada bi sve bilo pitanje reda velicina
ne treba ipak omalovazavati kupce mada ima svakakvih bisera

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 15:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Broj Jedan je napisao:
ned123 je napisao:

I sta je tu cudno?

Nisi me shvatio. Može ovako:
-Čast izuzecima ali većina prodavaca će vam pokušati "uvaliti" neki 939 AMD iako se odavno ne proizvodi (čik nađite AM2 proc u BL a tek pristojnu ploču).
-Grafička 6600gt košta više nego 7600gs (koja je brža jedno 10-ak %). Većima prodavaca će vam po svaku cijenu "ugurati" ovu prvu (zalihe ?).
-Trebalo mi je mjesec dana da iz hrvatske nabavim Freezer 7 pro (inače best by cooler cca 50KM). Ovdje su mi nudili Zalman 9500 koji košta 100KM i postiže 2-3 stepena manje.
-Čik nađite kvalitetno napajanje u Banjaluci (osim Hgspot-a). Šta misliš ko je bolje prošao onaj koji je uštedio 100KM na napajanju ili onaj koji će svoj Antec kupljen 2002 koristiti i za dvije godine, jer ima 300W.
Treba li još?
PS: Nemojte misliti da su prodavci krivi za ovo. Njihovo je da nude a naše da se nasmijemo, okrenemo i izađemo.[/b]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 16:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
ned123 je napisao:
-Èik naðite kvalitetno napajanje u Banjaluci (osim Hgspot-a).

Pan-Ex.
Npr. http://www.pan-ex.net/prikaz.php?roba=1 ... Komponente
Odlicno napajanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 16:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Kad smo kod firmi, u DESK-u kupujem ono što mogu nabaviti. Ono što oni ne mogu nabaviti uglavnom ne može niko u BL (isti uvoznici).
Cijene su vjerovali ili ne u više navrata bile koju marku niže nego najniža u gradu.
Poštovanje garancije maksimalno i bez cimanja, bez zloglasne naljepnice na kućištu.
I najvažnije ako tražim komponentu ABC123, i kažu da će je nabaviti, za 7 dana me čeka komponenta ABC123, bez nagovaranja i soljenja pameti.

Poslednji put menjao ned123 dana 20 Jul 2006, 17:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 16:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

dsimic je napisao:
ned123 je napisao:
-Čik nađite kvalitetno napajanje u Banjaluci (osim Hgspot-a).

Pan-Ex.
Npr. http://www.pan-ex.net/prikaz.php?roba=1 ... Komponente
Odlicno napajanje.

Bez uvrede, ali ti onda nisi koristio kvalitetno napajanje. Codegen je jedna od lošijih marki jednom kada shvatiš da "MS" nije marka. Ja na njihovom sajtu nigdje ne mogu naći nijedan datasheet i nikakve podatke o ampražama i sl.
http://www.ochardware.com/reviews/codeg ... n3503.html
http://www.mikhailtech.com/articles/psu/codegen350/
Ovo su jedini review-i koje nalazim za Codegen. Govori samo za sebe. Zašto bih ja kupio nešto što niko neće ni da proba?
Ako se tebi Codegen ponaša dobro to je i normalno za "polumarke". Kvalitet im grozno varira od primjerka do primjerka.
Kada sam mislio na kvalitetna napajanja mislio sam na: Antec, Enermax, Tagan, Coolermaster, Hiper, OCZ eventualno na LC power, Seasonic ili Fortron.
Ako misliš da je normalno da jedan Enermax Coolergiant 535W košta 270KM (Biscom) ili Fortron 400W u Panex-u 137KM, pored OCZ Modstream 450W od 149KM u Hgspot-u, to je druga stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2006, 10:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
Vjeruj mi, vidio sam razna napajanja. :wink:

Prvo sto sam uradio je bilo da otvorim taj Codegen PSU. I, stvarno sam bio
prilicno impresioniran onim sto sam vidio -- ogromni hladnjaci, nije se stedilo
na kondenzatorima itd. Sa cijenom od 82KM, ne znam sta da dodam...
Vjerovatno je Enermax od 270KM daleko bolji, ali i 3.5 puta skuplji...

Evo ovdje neki hvale Codegen PSU 400W:
http://www.ferrago.com/story/2843
http://forums.kustompcs.co.uk/archive/i ... 11210.html

Evo review-a Codegen 480W dual-rail PSU, kazu da je "iznad prosjeka":
http://www.allround-pc.com/index.php?re ... ericht.htm

Ali svi ti review-i su po meni beskorisni, posto ih uglavnom pisu ljudi kojima
je veliki plus kada PSU ima plavu neonku u sebi. Mislim... :roll:

Specifikacije se nalaze na bocnoj strani PSU-a, kao na ovoj slici:
http://www.allround-pc.com/reviews/06034/images/c4.jpg

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2006, 11:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

dsimic je napisao:
I, stvarno sam bio
prilicno impresioniran onim sto sam vidio -- ogromni hladnjaci]

To nije mjerilo kvalitete već samo većeg zagrijavanja MOSFET-a kao i vjerovatno niskog koeficijenta iskorištenja.
dsimic je napisao:
nije se stedilo na kondenzatorima

Za pouzdanost nije bitan broj i veličina cond-ova nego njihov proizvođač.
Dovoljno je vidjeti sliku pa se zapitati: kakva je to firma koja na kutiju ne smije staviti svoje ime?
http://www.allround-pc.com/bv.php?image ... ges/c2.jpg

Pravo mjerilo kvaliteta jesu:
-Stabilnost napona pri promjeni oterećenja od npr. 10% na 95%.
-Maksimalna snaga u odnosu na nazivnu.
-Stepen iskorištenja.
-Promjena svih gore navedenih parametara sa vremenom.
I najbitinije, šta dotično napajanje "uradi" kad mu struja, napon, snaga ili temperatura pređu granične vrijednosti.
Sve ovo jednostavno ne možeš postiči sa 80 KM (a moj računar vrijedi mnogo više od toga). Ako nečije no-name napajanje postigne nešto od ovoga, to je više slučajnost nego pravilo.
Enermax iz Biscom-a sam pomenuo kao ilustraciju tvrdnje da ako u BL nađeš nešto kvalitetno, onda to ima suludo veliku cijenu (dotični enermax vrijedi oko 100€).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]