banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 00:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 18 Jul 2006, 10:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Harvester je napisao:
Micelijuse i sintore, je li se iko od vas dvojice molio za neku drugu osobu osim za sebe?

U svojoj svakdnevnoj molitvi vise vremena posvecujem potrebama drugih nego svojim licnim. Pa cak i onima koji su mi ucnili zlo,Bogu sam neizmjerno zahvalan sto mi je dao mir putem prastanja drugim jer tako osobadjam sebe i to me cini radosnim. Isus dosao i umro da nas gresne pomiri sa Bogom bez obzira na nasa ucinjena zla i dao nam primjer koji trebamo sljediti rekavsi :"Volite bliznjeg kao samog sebe " sve ucinjeno i receno je za nase dobro i samo cudni ljudi to ne zele sljediti !!!!
Bozije zapovjesti su vjecne i ako ljubis Boga onda postujes i njegove zapovjesti. Ako ne postujes samo jednu nepostujes ni ostalih devet. Tako je i sa drugom.
Prijateljski, Harvestere ako imas kakvu potrebu ili ako zelis molicu se za tebe vrlo rado. Javi pp
sintorr!!!
[-o< [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Знаш ли ти да је декалог изменио Исус Христос лично и персонално? Да си читао Библију, знао би. Пошто читаш само глупости америчке епилептичарке Вајтове, наравно да не можеш знато шта пише у Библији... Ево ти само једног примера:

21 čuli ste kako je kazano starima: ne ubij; jer ko ubije, biće kriv sudu.
22 A ja vam kažem...

Дакле, вечни Бог каже да је оно било казано старима... а нама новима, он је рекао како треба. :lol: :lol: :lol:

Сад нам ти овде напиши шта је нама новима речено поводом икона. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 14:48 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav svima!

Da su sveci sa ikona zivi i da me vide kako im se klanjam i molim rekli bi mi isto ono sto je rekao Pavle Grcima kad su htjeli da mu zrtvuju junce. Da me vide kako slavim slavu u njihovu cast znam sta bi mi rekli. Onaj ko ne zna u srcu sta je idolopoklonstvo postaje teolog i "tumac" Svetog Pisma, objasnjava zapovjesti logicki, umom, posmatra Boga kao crnu kutiju kojoj treba odredjeni input da bi dobio odredjeni output, ne znamo sta je unutra ali "znamo" kako funkcionise.

"Nikome nista ne budite duzni, osim
    da ljubite jedan drugoga, jer tko ljubi
    bliznjega, ispunio je Zakon. Uistinu:
    "Ne cini preljuba! Ne ubij! Ne ukra-
    di! Ne pozeli!" - i ako ima koja dru-
    ga zapovijed - sadrzana je u ovoj ri-
    jeci: "Ljubi bliznjega svoga kao samo-
    ga sebe!" ljubav ne cini bliznjemu
    zla. Dakle: "ljubav je ispunjeni Zakon." (Rimljanima, 13.8 )
Apostol Pavle je kao vjernik citav zivot govorio o onome o cemu mi najmanje pricamo. Ja volim apostola Pavla kao brata rodjenog ne zbog toga sto je citav zivot razoblicavao i vredjao pagane, sto je pljuvao po paganima, sto je ismijavao i raskrinkavao sektase i zalutale, sto je vredjao kad i gdje i koga je stigao, sto je ismijavao Atinjane zbog mnostva bogova, nego zato sto je ljude vodio Hristu, Bogu, sto je zivio po duhu, u ljubavi, sto je citav zivot svojim primjerom ucio druge. Citav zivot on je proveo pricajuci istinu o Bogu medju paganima, sa ljubavlju.
Jedna pjesma iz Novog Zavjeta kaze otprilike: "ako imam vjere a nemam ljubavi, kakva je korist?" Ako vrsim sve zapovjesti, ako se savrseno drzim Zakona, a nemam ljubavi, kakva je korist? Sta sam dobro ucinio?

"Ja znam i uvjeren sam u Gospodinu
    Isusu da nista nije necisto po sebi,ne-
    go samo onomu koji nesto drzi ne-
    cistim, necisto je. Ako ti jelom zalo-
    stis brata svoga, VEC NE POSTUPAS PO
    LJUBAVI. Ne upropascuj svojim jelom
    onoga za koga je Hrist umro". (Rimaljanima, 14.14)

"Istina, sve su
    stvari ciste, ali su zlo za covjeka koji
    ih jede sa zlom savjescu" (Rimljanima, 14.20)

Velike rijeci, evo najezio sam se!

sintorr, ovo ti kazem kao brat bratu: pustimo svece na miru i zapitajmo se: "Ljubim bliznjeg svoga - istina ili laz?". Kad nadjemo odgovor na to pitanje onda ce se "problem" ikona rijesiti sam od sebe. Bavimo se takvim pitanjima, zar Bog ne trazi samo to od nas?

VELIK JE GOSPOD U MOJIM OCIMA, BLAGO ONOME KO SE U GOSPODA UZDA!

Veliki pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 16:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nikome nista ne budite duzni, osim da ljubite jedan drugoga...

Управо је прослављање Божјих угодника који су са Њим у Небеском Јерусалиму је израз љубави према онима које је Бог прославио. Јеретици који мрзе на њих пљуваће и на нашу љубав према њима. Јеретици тиме само показују да је њихова "љаубав" све само не нелицемерна... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2006, 17:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Знаш ли ти да је декалог изменио Исус Христос лично и персонално? Да си читао Библију, знао би. Пошто читаш само глупости америчке епилептичарке Вајтове, наравно да не можеш знато шта пише у Библији...

Evo sta rece Isus:"Jer vam zaista kazem: dok nebo i zemlja stoje nece nestati ni najmanjeg slovca, ili jedne title iz zakona, a da se sve ne ispuni "
( Matej 5,18 )
Isus nam je primjer u drzanju zakona. On kaze:"Nemojte misliti da sam ja dosao da narusim zakon ili proroke, nisam ja dosao da rusim nego da ispunim."
( Matej 5,17 )
Kod onih koji se potpuno predaju Bogu, Duh Sveti urezuje Boziji zakon u njihove misli i srca, tako da oni vise ne prestupaju taj zakon, vec zive u saglasnosti s njime.
( Jevrejima 8,10 10,16 ) NJima je poslusnost Bozijem zakonu radost, a ne teret !!!
Znaci dragi moj Marane to sto ti pricas je daleko od istine!!!!
Citiraj:

Nema novih ili starih istina, istina je samo jedna vjecna, koja je bila koja jeste i koja ce biti.
Slike ( ikone ) i njihovo obozavanje je
Kod:
idolopoklonstvo

Zalosno je to da su pojedini ljudi iskrivili apostolsku jednostavnost Jevandjelja i pomjesali je sa neznabozackim obicajima.
Evo jednog zalosnog primjera :
Drugi nikejski sabor (787. god ) je izjavio da svaka Hristova, Marijina ili slika andjela ili svetaca zasluzuje da joj se iskazuje pozdrav ( aspasmos ) i smerno obozavanje ( proskunesis ) i da im se moze u njihovu cast prineti tamjan i zapaliti svijeca.
A Bog preko Mojsija govori sasvim nesto suprotno ( vidi 2. Mojsijevu 20, 1-17 ).
Slazem se da se samo drzanjem zakona ne mozemo spasiti ( kao sto su mislili fariseji ) i da je Bogu milo ponizno i iskreno srce puno ljubavi prema bliznjem ali postovanje NJegovih zakona se podrazumjeva samo po sebi ako ga VOLIMO!!!!!

Volimo bliznjeg svoga kao samog sebe
pozdrav sintorr [-o< [-o< [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2006, 20:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Ako je Bog dao neke zapovesti u gradjenju svetinje, kao sto je i ovde navedeno, i ako je sve to naslo ispunjenje u Isusu Hristu, znaci sa dolaskom Isusa sve to prestaje, cemu onda ikone? Ja teologiju ikona dovoljno razumem, ja ne zelim nikoga vredjati, ali cemu ikone? Koga postovati osim Boga? Ko trazi postovanje, osim Bog? Naravno, trazi i djavo. Ali ostavimo njega po strani. Osim Boga, kome je potrebno obozavanje, klanjanje, sluzenje, na bilo koji nacin? Andjeo, koji je pokazaio stosta apostolu Jovano, nije bio dostojan da mu se Jovan klanja. Nemoj se meni klanjati, kaze on. Ne znam zasto bi neko 'postovao' ikone, i gde ima takva direktna zapovest u Svetom Pismu? Upravo taj stari zavet, koji nekad neki odbacuju kada im nije zgodno da ga citiraju, govori o idolopoklonstvu jevreja. Pa nikom nije nikada palo na pamet da idolopoklonstvo dovede u vezu sa gradjenjem svetinje, jer svi ti detalji u svetinji su tipoloske prirode. Posto je to ispunjeno u Isusu, kao sto i rekoh, nema potrebe za njima. Valjda je Isus vise nego dovoljan za poboznost i veru!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2006, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Ево шта о иконама и њиховој природи заиста каже СПЦ...

Да ли се Другом Божијом заповешћу забрањује поштовање икона? – Овом заповешћу се не забрањује поштовање светих икона, јер иконе нису идоли!

Света Црква је на Седмом васељенском сабору одредила, у погледу икона, да ми не одајемо поштовање самој материји икона, него са наша мисао преноси на Бога, или на светитеље Богом прослављене, који нас приводе Богу, а чији су ликови на икони представљени. Тако се ми клањамо не самим иконама као материји, већ нас оне побуђују да се умом и срцем обраћамо Богу.

"Поштовање које се одаје икони односи се на њен прототип (оригинал), и онај ко се клања икони, клања се лицу које је на њој насликано"

Икона је као нека књига... која нам помаже да се сетимо дела Божијих и светитеља Његових.

Да ли се у Св. писму може видети да се допушта израда светих ликова? – Да, Господ је сам био наредио Мојсију, при изради скиније (покретног храма), да начини ликове херувима на ковчегу завета (II Мојс. 25:18-22).

Како се Црква односи према питању о чудотворности икона? – Према речима Христа Спаситеља, "Дух је оно што оживљава" (Јн 6:63); икона је чудотворна уколико се човек заиста клања не материји него Господу, било непосредно, или преко Пресвете Богородице, или светитеља који су на икони приказани, и уколико Господ на њој показује своју неограничену моћ. Свето писмо нам казује да је у том смислу и сама сенка апостола Петра лечила болеснике, кад је преко њих прелазила (Дела апостолска 5:15).

(Из Катихизиса митрополита Дамаскина)

Из саме узвишене сврхе светих икона јасно произлази захтев како оне морају бити израђене. Увек се запитајмо имамо ли у икони достојан символ који ће нас подстицати да се Господу обратимо умом и срцем? Иконе на којима су ликови светих невешто, лоше – дакле недостојно приказани, не могу красити наше храмове и домове.

Јер, каже апостол Павле: "Молићу се Богу духом, а молићу се и умом; хвалићу Бога духом, а хвалићу и умом" (I Кор. 14:15).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 15:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Xm, nije li mitropolit Damaskin ziveto tek u 8 veku? Nije li to malo kasno 'teolosko' objasnjenje u vezi ikona? Mislim da je on sam sebi kontradiktoran...:) Bog ne trazi jedno takvo postovanje, bar ga ja nisam nasao. I ipak je to krsenje II zapovesti, jer ona jasno kaze "Ne gradi...", zatim "Nemoj im se klanjati..." i "Nemoj im sluziti..."

Mislim da je u Novome zavetu ovo ocigledno, upravo zbog ove cinjenice: da ne bi pravili neku vizuelnu fikciju Boga, sto je bila praxa paganskih naroda oko izrailja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2006, 20:26 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Maran Ata je napisao:
Знаш ли ти да је декалог изменио Исус Христос лично и персонално? Да си читао Библију, знао би. Пошто читаш само глупости америчке епилептичарке Вајтове, наравно да не можеш знато шта пише у Библији... Ево ти само једног примера:

21 čuli ste kako je kazano starima: ne ubij; jer ko ubije, biće kriv sudu.
22 A ja vam kažem...

Дакле, вечни Бог каже да је оно било казано старима... а нама новима, он је рекао како треба. :lol: :lol: :lol:

jao majko mila. jel citas ti sebe kad nesto napises ili uvjek lupas. prijateljski daj saberi se.

koji to dekalog je Isus promjenio. i kad rece da ga je izmjenio, znaci mozemo se ubijati do mile volje. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 10:18 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 15:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Видим да одговор на моје питање немаш... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2006, 16:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Jeli iko od vas sektasa ovdje citao Bibliju ili samo ponavlja neke svoje papirice koje je dobio na "predavanju", i sto su mu drugi tuvili?
Draga djeco, obratite se u pravoslavlje i nemojte bulazniti sa tim svojim pricama, pa prvo bi trebali da upisete matematiku ili filosofiju pa da vidite sta se tacno podrazumjeva pod dokazom, a sta pod retorikom, sta je iskaz i odgovor, a sta svrljanje. To nije tesko, za pocetak iako su problemi u logici jedni od najtezih, predmet na filosofiji je formalna logika, a i logika (opstije od formalne), a na matematici su osnove matematike i matematicka logika.
Ja predlazem da se svaka tema zakljuca gdje krene vise ispitanika da nepostuje onovne logicke zakone i jedini nacina razmisljanja kod covjeka a to je modus ponens, ako niste znali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 09:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

krajiski je napisao:
Jeli iko od vas sektasa ovdje citao Bibliju ili samo ponavlja neke svoje papirice koje je dobio na "predavanju", i sto su mu drugi tuvili?
Draga djeco, obratite se u pravoslavlje i nemojte bulazniti sa tim svojim pricama, pa prvo bi trebali da upisete matematiku ili filosofiju pa da vidite sta se tacno podrazumjeva pod dokazom, a sta pod retorikom, sta je iskaz i odgovor, a sta svrljanje. To nije tesko, za pocetak iako su problemi u logici jedni od najtezih, predmet na filosofiji je formalna logika, a i logika (opstije od formalne), a na matematici su osnove matematike i matematicka logika.
Ja predlazem da se svaka tema zakljuca gdje krene vise ispitanika da nepostuje onovne logicke zakone i jedini nacina razmisljanja kod covjeka a to je modus ponens, ako niste znali.

Evo, ja sam procitao Bibliju vise puta i jos uvjek je citam i stvarno nigdje nisam procitao da se ikone trebaju obozavati nego da je to zabranjeno od Boga licno.Slazem se da je Solomun u hramu naredio da se naprave odredjene slike ali to je bila Bozija uputa.I niko se nije klanjao slikama heruvima nego Bogu.Slike ( ikone ) svetaca koje se upotrebljavaju u spc su slike ljudi( ne ulazim u to da li su ti ljudi zivjeli bogobojaznim zivotom i protiv njih licno nemam apsolutno nista niti zelim da ja njima sudim jer sam gresnik kao i oni i kao svaki covjek .Ako su zivjeli u vjeri onda su moja braca u Hristu koja su izdrzali velika iskusenja a neki i umrli u ime Bozije ali to nije razlog da im se ja klanjam i da preko njih trazim posrednistvo kod Boga kad je jedino ime preko kojega se mozemo spasti tj. traziti posrednistvo kod Boga : ISUS HRIST!!!!) kojima se moli i kojima se kadi pa zar Bog to nije izricito zabranio u drugoj zapovjesti. Molim te bez uvrede ako ja grijesim navedi citat iz Biblije koji to pobija mozda sam zista u krivu ?
Ta prica o sektasima me podsjeca na pricu o unijacenju kome je to dobra donjelo nikome. A ti druze nemas pravo nikome reci da si bolji od njega ili Bogu miliji zato sto prpadas spc,katolickoj,protenstantskoj ili bilo kojoj drugoj hriscanskoj crkvi. Ne zaboravi da je Isus Hrist jednako umro za sve ma ko on bio i kojoj konfesiji pripadao!!!
pozdrav sintorr [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Шинторе, мени је пуна кућа слика моје дјеце, жене и драгих ми особа.

Да ли ова заповјест означава такође да не смијемих сликати, фотографисати и држати њихове слике у кући јер је и то *грађење лика*?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 18:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Шинторе, мени је пуна кућа слика моје дјеце, жене и драгих ми особа.

Да ли ова заповјест означава такође да не смијемих сликати, фотографисати и држати њихове слике у кући јер је и то *грађење лика*?

Dragi moj Damaskine ja u opste nisam mislio o tome o cemu ti govoris i ja imam slike svojih najblizih koje volim. Najmanje se sa tobom zelim prepirati i vrijedjati tvoja ubjedjenja i tvoje stavove.Ja samo iznosim svoje misljenje o obozavanju ikona tj. kada se ljudima koji su na toj slici daje epitet svetaca i kada im se klanja i kadi kao i Bogu! Ja znam da ti kao pravoslavac imas svoje misljenje o tome i to je tvoj izbor ok. Ja ga postujem i ti imas pravo da vjerujes onako kako ti to hoces jer nam je dobri Bog svima dao slobodnu volju i razum kako tebi tako i meni . Forum je upravo divno mjesto gdje mozemo izraziti svoja razlicita misljenja i uporediti ih sa Svetim Pismom. Jos jednom izvini ako sam te necim povrijedio!!!
ps. nisam sintor kao onaj sto hvata i ubija pse, nego tri prva slova su pocetna slova mog imena a sledeca tri su ime pasmine koju uzgajam samo su okrenuti naopako (rotvajler)
bratski pozdrav sintorr [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 19:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Stvarno mi je zao sto sam ovom temom uvrijedio pojedine sagovornike!!!
Nije mi to bila zelja niti naum!!!
IZVINJAVAM SE ISKRENOG SRCA SVIM PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA ZA SVE STO IH JE SA MOJE STRANE NAPISANO PUVRIJEDILO NJIH I NJIHOVA VJERSKA UBJEDJENA!!!!!![color=blue]

sintorr [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ама човече, не морате се извињавати, па зашто и служи форум, него да размјењујемо мишљења.
Опроштено унапријед, бар са моје стране!

Гријех мрзи, човјека воли, Богу се клањај, кажу наши стари.
То јест, човјека као особу цијенимо и волимо, а клањамо се божијој енергији која може да просијава кроз сваку твар, а камоли људе, тј, поштујући божију енергију-благодат, и самоме Богу.
Овдје није ријеч о клањању дрвету, боји, или не знам ни ја чему.

Па ја ти рекох, видио си на шта циљам, као што у кући држимо слике драгих нам особа, из истих разлога држимо и иконе, што ће рећи, не клањам се људима, него Духу и светости који живи у њима и који из њих сија.

Светост одређених људи је нешто што је познато читавом људском роду.
Библијски стих каже:
*Јер нећу дати да светац твој види труљења*, и на много мјеста се помиње појам свеца, тј, човјека у потпуној љубавно-благодатној вези са Богом.

Свако ти добро у Христу нашем Господу!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2007, 13:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Mar 2007, 12:47
Sintorr
Drago mi je za tebe ostani i dalje na ugaonom kamenu koji drži svu građevinu. Reč je Božja jasna i razumeće je onaj ko želi tvoriti volju Božju, naša borba je protiv duhova tame koji žele da prevare što više naroda zato ne odustaj od pisanja istine jer ćeš time pomoći nekoj duši koja nepozna Bibliju i počeće je istraživati. Bog je obećao blagoslov svakom ko čita ili sluša reči iz Biblije zato napred ,, Gospod s tobom hrabri junače'' idi u toj sili jer naša borba tek treba da počne protiv zveri i njene slike (ikone). Ne pripadam ni jednoj verskoj organizaciji niti imam zemaljskog poglavara nad sobom već čekam nebeskog da bi zajedno svi mi koji smo bili ili ne u nekoj verskoj zajednici oslobođeni od dogmi sa Bogom u srcu i Biblijom u ruci spremno dočekali ono što stiže. Deo traktata sam objavio u ovom forumu pod naslovom ,,Kraj civilizacije'' pa ako želiš pročitaj. Od Boga ti svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 01:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Ај, овај лажњакл од дружељубивости, јеси лик лицјемјер, али нема везе, добро дошао у друштво, само ти жеи нама добро, а ми теби , па ћемо заједно да једемо гуску на дан независности.... :D

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2008, 12:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Okt 2008, 12:15
Ja bih htela samo da pitam ko je taj S.Srkulj i kakva je to kniga Povest srednjeg veka?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]