banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 09:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2006, 23:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2006, 23:32
Gimnazija nije definitivno mogla ostat.ta je bila totalno odhebala.isto ko i titanik,socjalno,đački dom,bolnica,hotel bosna(bas je bio finčukast).samo šteta da realku nisu ponovno napravili.neako se zbilja isticala.i mogli su onu kuću sa kupolom preko puta snack bara obnovit.a ne ono čudo od zenita tamo nasadit

ajd jel netko zna,tj. pitajte svoje ak se sjećaju.šta je to bilo iza titanika tj.na mjestu boske?(titanik je bio ispred) moja stara kaže da je tamo bio trudbenik(fabrika donjeg rublja itd.).iako baš nemogu vjerovat da je neka fabrika u centru bila!!!

ajd još nek netko pita svoje za ovo zgradu iza titanika i hotela palas.jel to bio dio hotela ili neaka zgrada.

ova u gornjem lijevom čošku please??? moja stara se nesječa

Slika

mislim baš ne izgleda nešto previše oštečeno.za razliku od titanika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 08:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2006, 19:40
Raskiskiša je napisao:

ajd još nek netko pita svoje za ovo zgradu iza titanika i hotela palas.jel to bio dio hotela ili neaka zgrada.

Slika

Zgrada za koju se raspitujes bila je novi dogradjeni dio hotela palas. U prizemlju je bila prodavnica suvenira, iza u dvoristu se nalazila lijepo uredjena basta, navece stolovi muzika, tu su dolazili najpoznatiji pjevaci onog vremena (Djordje Marjanovic, Miki Jevremovic...) , dalje, iza je bilo kino palas otprilike ispod ona dva prozora koja se vide izmedju starog i novog dijela palasa. Na povrsini iza palasa i titanika nalazio se veliki autoservis sa praonom automobila.

Za trudbenik ne znam, ali se sjecam poslije zemljotresa na prostoru danasnje jevrejske (oko picete...) bila je redakcija glasa. Taj prostor bi mogao po svom izgledu asocirati da je tu nekad bila fabrika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 08:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2006, 11:54
laoce je napisao:
Ma jasta je bilo, nego mahala.
Sto rece jedan stariji cova, najbolje sto se Banja Luci desilo je zemljotres. Poslije toga je pocela poprimati oblike grada.

Kakvog grada? Mislis komunististickih zgradurina(Starcevica-Laus). BL je imala svo identitet do prije zemljotresa, sada je BL uglavnom mjesavina komunosticke gradevine, i kopije moderne.

Ipak i dans u Bl ima dosta mahala,najvise na Mejdanu, Tranzitu,Dolac,Caire,Seher.Novoselija,

http://www.geocities.com/Eureka/Park/73 ... is_jus.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 09:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Nov 2005, 16:26
Banja Luka tek sad (prvi put u svojoj istoriji) poprima oblik grada. Kao glavni grad RS i glavi ekonomski centar ima mogućnost da se ovako ekspanzivno razvija.

Mahalas je napisao:
a to malo eurroskoga izgleda sto danas ima u BL je 99% sagradeno u doba aostrougarske valadavine.

Sve što je vrijedno u BL od starih građevina je izgrađeno za vrijeme vladavine Bana Milosavljevića ali to nema nikakve veze sa današnjim evropskim izgledom nego sa tipom građevina koje su se gradile u to vrijeme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 12:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
Ciao Raskiskisa

imas na ovoj stranici http://www.cyberbulevar.com/bl/foto.php puno slika o Banjaluci, od pocetka 20. stoljeca pa do danas.. ako ti sta zatreba mogu ti nesto i preko maila prebaciti, sama imam preko 300 slika jos od pocetka 20. stoljeca
slobodno se javi na pp

Pozdrav :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 13:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Broj Jedan je napisao:
Raskiskiša je napisao:

Slika

Zgrada za koju se raspitujes bila je novi dogradjeni dio hotela palas. U prizemlju je bila prodavnica suvenira, iza u dvoristu se nalazila lijepo uredjena basta, navece stolovi muzika, tu su dolazili najpoznatiji pjevaci onog vremena (Djordje Marjanovic, Miki Jevremovic...) , dalje, iza je bilo kino palas otprilike ispod ona dva prozora koja se vide izmedju starog i novog dijela palasa. Na povrsini iza palasa i titanika nalazio se veliki autoservis sa praonom automobila.

Za trudbenik ne znam, ali se sjecam poslije zemljotresa na prostoru danasnje jevrejske (oko picete...) bila je redakcija glasa. Taj prostor bi mogao po svom izgledu asocirati da je tu nekad bila fabrika.

e puno hvala.sad je i to odgonetnuto!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 13:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Mahalas je napisao:
laoce je napisao:
Ma jasta je bilo, nego mahala.
Sto rece jedan stariji cova, najbolje sto se Banja Luci desilo je zemljotres. Poslije toga je pocela poprimati oblike grada.

Kakvog grada? Mislis komunististickih zgradurina(Starcevica-Laus). BL je imala svo identitet do prije zemljotresa, sada je BL uglavnom mjesavina komunosticke gradevine, i kopije moderne.

Ipak i dans u Bl ima dosta mahala,najvise na Mejdanu, Tranzitu,Dolac,Caire,Seher.Novoselija,

meni se čini da se u posljednje vrijeme u banjaluci puno gradi neako neplanski.Šta nepostoji neki prostorni plan??Sve se neako nagurava u onaj centar,grade se nekakve zgradurine.a trotoari sve manji i manji.nemogu se 2 čovjeka mimoič.dok recimo kod malte tj.oko lesnine i dalje u pravcu budžaka toliko ima prostora,koji bezveze stoji prazan.

najružniji su mi djelovi grada borik i starčevica za lauš neznam,nisam nikad gore bio.najdalje sam bio na paprikovcu---> bolnica,dok se neako najbolje osječam u budžaku i hisetima od poljokanovog parka i kosmosa pravac novoselijai .a s druge strane od zelenog mosta prema alibabi i dalje..nekako više prirode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 13:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Nov 2005, 16:26
Raskiskiša je napisao:
meni se čini da se u posljednje vrijeme u banjaluci puno gradi neako neplanski.Šta nepostoji neki prostorni plan??Sve se neako nagurava u onaj centar,grade se nekakve zgradurine.a trotoari sve manji i manji.nemogu se 2 čovjeka mimoič.dok recimo kod malte tj.oko lesnine i dalje u pravcu budžaka toliko ima prostora,koji bezveze stoji prazan.

To se tebi samo čini. Ima prostorni plan i sve se gradi prema planu. Kad se neke zgrade (kuće) poruše i ostale izgrade grad će dobiti drugi izgled. Nije istina da se sve nagurava u centar, grad se širi u svim pravcima samo se ti izgleda slabo krećeš.

Raskiskiša je napisao:
..nekako više prirode.

Ima i lijepih sela oko Banja Luke ako ti se ne sviđaju "zgradurine". :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 16:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
najružniji su mi djelovi grada borik i starčevica za lauš neznam,nisam nikad gore bio.najdalje sam bio na paprikovcu---> bolnica,dok se neako najbolje osječam u budžaku i hisetima od poljokanovog parka i kosmosa pravac novoselijai .a s druge strane od zelenog mosta prema alibabi i dalje..nekako više prirode.

Za mene daleko najljepsi dio grada

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 00:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
micelijus, to je onaj cd plavi, kako se ono zvase, banjaluka nekad i sad, zar ne?

sto se tice borika, to je naselje sa kud i kamo normalnim izgledom. jedino naselje na koje se moze nakaciti onaj epitet evropski koji procitah na prvoj strani ove teme sto neko dade za banjaluku.

zasto?

zato jer je to jedino naselje PLANSKI izgradjeno. ono sto nema plan gradnje je sta? MAHALA. selo. smece. grad MORA imati PRAVILAN plan grada. o cemu govorim? trk po google earth pa pogledajte ove gradove: atina, barselona, tokio. ta tri za pocetak. kako oni izgledaju iz svemira? KAO GRADOVI. banjaluka je i sada irelevantna siva mrlja negdje u evropi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 00:56 
Stara kuka
Stara kuka

Mahalas je napisao:

izgradnja mahala je put ka razvoju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 10:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pa sto se mahalasa tice jeste...i sto se njega tice treba vjerovatno srusiti i cajavec i bosku i cijelu gospodsku i tu fino sve mahale da se prave. Cisto da se povrati identitet grada.
Dobro mahalas skontali smo da ti volis mahale, nije nikakvo cudo, ali nemoj da pises gluposti vise, jel moze?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka

samo nek je burekdzinica, to je put u evropu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 16:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Pa sto se mahalasa tice jeste...i sto se njega tice treba vjerovatno srusiti i cajavec i bosku i cijelu gospodsku i tu fino sve mahale da se prave. Cisto da se povrati identitet grada.
Dobro mahalas skontali smo da ti volis mahale, nije nikakvo cudo, ali nemoj da pises gluposti vise, jel moze?

Vidim da bas dosta znate u BL :D

Mahale su davno izgradene,naveo sam u kojim djelovima grada i danas dan postoje.
Eh sada sto vi komunisticke zgrade smatrate europskim stilom gradnje to je vas problem :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kakve crne "komunisticke" zgrade??? Sta tripas? Zgrada ko zgrada, svuda ih ima znas.... cak i tamo gdje nije bilo komunizma, zamisli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka

veliko, zidano i nakrcano stanovima. u narodu poznato ko zgrada...imas ih na paprikovcu, petricevcu, starcevici, boriku, sad nicu cak i po lausu. ne razumijem te.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 20:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
U Banja Luci je izgradjeno dosta novih nasalja i to lijepih naselja. Pokusajte konsultovati neke arhitekte u vezi Borika.Mnogi smatraju da je to bio promasaj.I u Munchenu je napravljeno jedno naselje slicno nasem Boriku. I tamo to smatraju promasajem, iako imaju vise zelenila, vise prodavnica i drugih sadzaja neophodnih za ljepsi zivot. Ali ipak, sve je stavr ukusa, a o ukusima se ne moze diskutovati. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 20:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Iako nisam arhitekta, takođe smatram da se prostor gdje je izgrađen Borik mogao i morao racionalnije iskoristiti. Inače, u Banjaluci je najveći problem nedovoljna saobraćajna infastruktura koja je predviđena za daleko manji broj automobila nego što ih krstari danas gradom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 22:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Kakve crne "komunisticke" zgrade??? Sta tripas? Zgrada ko zgrada, svuda ih ima znas.... cak i tamo gdje nije bilo komunizma, zamisli.

Nista ekstra, samo uporedi zgrade u Boriku i zgrade tipa Palasa, ali to je tebi sve isto. :D :D

Jako europski :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2006, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ok... Od danas neka se u knjige Arhitekture ubaci novi stil gradnje gradjevinskih objekata!!!! KOMUNISTICKI STIL - neka se tako zove! Glavna odlika ovog stila je ta sto se zgrade ovog stila razlikuju od zgrade tipa Palasa... Mahalas, molim da nam das jos neke od karakteristika.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]