banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 12:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Maj 2006, 00:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Apr 2006, 02:23
Ponovicu skoro sve sto sam odgovorio na jednu temu ovdje.
Mnogi pricaju o crkvama danasnjim, o vjeri, o paklu, o raju , zagrobnom zivotu....
Polemise se sta je tacno a sta ne. Prica li ko o ljubavi ?
Bog postojase oduvijek i zauvijek. Ni vrijeme nije postojalo jer nije bilo ni materije ni kretanja. Samo Bog i nista vise. I to je bilo jedino postojanje- postojanje Boga. Bice koje je savrseno i potpuno. Bice koje moze sve, koje postoji oduvjiek i zauvijek. alfa i omega.
Pa zast o onda odjednom stvori i vrijeme i materiju i sva ova divna cuda oko nas? Sam svemir beskrajni?
Zasto podari taj najveci dar postojanja nama i zivotinjama i biljakama i andjelima na nebu ?
Znaci tak o savrsen i potpun i dade jos nekom takj dar d a postoji.
Zato sto je Bog nas pun ljubavi bozanske. Ljubavi ciste i savrsene. Ljubavi nemjerljive i nasem malom umu nezamislivo velike.
Njegova moc oprastanja prevazilazi nasa shvatanja.
zamislite sta bi osjecali prma nekome d a vam ubije vaseg bliznjeg iz porodice.
A sta ljudi uradise sinu bozijemu ? i sta rade neki onima koji su vjerne sluge bozije ? ali bog opet prasta i zove nas jer nas voli koliko ne mozemo n i zamisliti. i zna da smo slabi i bespomocni bez njega. Pa zamislite kolika je ljubav njegova kad ni nakon toliko zla koje covjek cini iduci za sotonom i dalje nas zove da ga ljubimo jer i on ljubi nas. Zasto jednostavno ne unisti sve sto je napravio ili ne pusti da sotona unisti ?
zat o sto je bog izvor ljubavi. i ljubav njegova beskonacna je.
A zar bi bice poput boga stvorilo pakao kako danasnje velike religije uce ?
Mjesto gdje ce s e neko muciti ne dan ili dva ili godinu vec VJECNO u najstrasnijim mukama ???
To nebi pal o na pamet ni najvecem zlotovru i monstrumu na ovom svijetu. i on bi poludio od svega toga i slomio se. Pa zar bi bog dopustio da takvo nesto postoji a kamoli stvorio. Znamo da je sotona andjeo sa neba koji se odmetnuo od boga jer je hti o da pokaze da s e moze bez boga postojati i bez njegove sile koja je sve stvorila pa i prirodne zakone.
pa je i cvjeka nagovorio na to da sam sudi sta je dobro a sta zl o kao da je bog.
Ali bog je pun ljubavi i opet ga nije jednostavn o unistio ni tad. Jer bog to ne radi to radi sotona. sotona sklanja onog ko m u na put staje. Ali kada stojimo u ljubavi i vjerujemo u ljubav boziju tada nam sotona nista ne moze jer tvorevina tvorcu ne moze nista, i sta je sotona u odnosu na boga? Mrva obicna. I opet g a gosopdin ne zgazi na pocetku zato sto je ljubav njegova neizmjerna , d as e vidi d a je bog nas pravedan i ljubazan.
A zlo ce sam o sebe unistiti i nestati jer nema temelje jer nema istinskog tvorca kao sto ljubav ia boga. Jer bog je izvor ljubavi i zbog ljubavi je sve i stvorio i sve postoji.
A akoi govorimo o ljubavi i o vjerovanuju u zagrobni zivot. Ako znamo d a je ljubav bozija beskonacna i istinska Gdje se tu uklapa PAKAO?
Oganj vjecni ne znaci pakao. Bog nebi nikada dozvolio d a s e bilo ko muci u najstrasnijim mukama VJECNO ??? Jer bog nije monstrum vec njadivnije i najljubaznije i najmilostivjje bice koje niko ne stvori vec koje biva i postoji oduvijek i zauvijek.
I njegova ljubav je vjecna. Ja ne mogu vjerovati u pakao jer osjecam ljubav i vidim rijesenje i smisao svega u ljubavi.
A vi ?

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 16 Maj 2006, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Oganj vjecni ne znaci pakao. Bog nebi nikada dozvolio d a s e bilo ko muci u najstrasnijim mukama VJECNO ??? Jer bog nije monstrum vec njadivnije i najljubaznije i najmilostivjje bice koje niko ne stvori vec koje biva i postoji oduvijek i zauvijek.
I njegova ljubav je vjecna. Ja ne mogu vjerovati u pakao jer osjecam ljubav i vidim rijesenje i smisao svega u ljubavi

Mislim da je već na nekoliko tema pisano o Paklu, pogledaj malo niže. Međutim, bez uvrede, ovo što si napisao gore su sve same proizvoljne tvrdnje, u Novom Zavjetu se prilično eksplicitno spominju "oganj vječni", "sramota vječna" itd. Nadam se da ćeš navesti neki konkretan citat koji podržava tvoje mišljenje. Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2006, 23:14 
Početnik
Početnik

Pa dobro opet cu ponoviti. Zar bi bice koje je izvor ljubavi, bice koje je savrseno i potpuno i svemocno, a ipak iz ljubavi podari nam sve, bice koje je sve pozitivno i izgradjujuce, zar bi stvorilo pakao ?
Zar bi bog ovakav kakav jeste stvorio mjesto gdje ce s e neko vjecno muciti, V J E C N O ? Ili dopustiti da postoji pakao. Pa da je tako u cemu bi onda bila razlika izmedju njega i sotone ?
Zar ste toliko nerazumni da to osjetite i shvatite. Zar ne osjecate ljubav boziju zaista ?
Nemoj tako doslovno shvatati oganj vjecni. Sve knjige svetog pisma su pisane starohebrejskim jezikom naravno. Poslije su prevodjene s a jednog na drugi. Ovdje kod sebe imam prevod koji je vuk karadzic preveo sa grckog npr. Ali ne zaboravi da se pod uticajem danasnjih crkava tu nesto i dodalo i izmijenilo. Vjerovatno znas sta su apokrifi. Ali isto tako danas ima i prvoda koji su originalni tj najblizi izvornom pismu, bez apokrifa i izmjena.
Ali da s e vratimo na temu pakla. Najvise se o ovome govori u otkrovenju (knjizi buducnosti ) koja se jos nije desila.
Sada bi m itrebalo jako mnogo teksta i vremena za ovo jer otkrovenje je obimno. Oganj vjecni s e spominje vis e puta. Kada se kaze d a ce neko biti bacen u oganj vjecni sta bi to znacilo ?
Da ce s e vjecno prziti u paklu ? Ne nikako, pa nije bog monstrum.
I sam djavo ce biti bacen u ogan j vjecni. Znaci nestace za sva vremena. Nestace u ognju vjecnom. Realno receno nigdje se u originalnim spisima i ne opisuje niti spominje pakao kao pakao.
i zar nije glupo i besmisleno shvatanje : ako neslusas ices u pakao da s e mucis vjecno.
I ne treba mnogo da s e shvati kako bog niej monstrum koji izmislja i kreira mjesta za mucenje vjecno.
Bog je bice nevjerovatno velike i nadahnjujce ljubavi.
iduci put cu malo vise i konkretnije o ovome. Sad moram ici nazalost u nocnu smjenu. Pozdrav svima.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2006, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eh, nisam ja toliko bukvalno shvatao oganj, koliko je u pitanju onaj dio gdje se kaže "vječni". Ja stvarno nemam blagog pojma kako bi Pakao trebalo da izgleda i šta on podrazumijeva (i iskreno se nadam da neću ni saznati :D ).
Nego, čekaj. Zar nisu knjige Novog Zavjeta pisane na grčkom?
Inače, znam da se nigdje ne spominje Pakao u smislu u kojem ga mali Đokica zamišlja, kao ono ključalo ulje, vatra i Đavo sa rogovima i šiljatim repom. Ali ako je Pakao stanje duha (tj. odvojenost od Boga), zašto ne bi moglo da traje vječno?
U svakom slučaju, pozdrav, pa piši još kad budeš imao vremena i kad se vratiš iz noćne smjene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 03:02 
Početnik
Početnik

Vidiš pakao ne traje vječno jer Bog nije mučitelj. Bog je nada sve kreativan a ne destruktivan.
Vidi m da si ponosan na neko srpstvo i pravoslavlje po tome sto pominjes radovana i sl.
Ne bitno. ja jesam srbin po nacionalnosti ali s e neslazem sa danasnjom pravoslavno crkvom niti sa katolickom niti sa islamom.
Moj motiv vjere je ljubav i razumijevanje.
Ne ubijanje, ponos i slicno i sve to pod okriljem vjere u ime boga i pravde. Ne zelim da sudim da mi nebi bilo sudjeno, niti da s e maca lacam jer od maca s e i pogine.
Izvinjavam se ako sam pogresno procijenio tebe zbog onog o radovanu i djurdjevdanu jer zaista ne zelim da sudim.
Vjerujem da ce doci do uskrsenja onda kada sud boziji dodje i kada zvijer zla bude bacena u ogan j vjecni.
tj kada zlo bude pobijedjeno , kad nestane.
Ali uskrsnuce s e ovdje na zemlji jer na zamlji su i Adam i Eva bili u raju a ne na nebu. Postoji broj od 144 000 koji s e pominje u svetom pismu i oni su odabrani da budu sa Isusom na nebu i da upravljaju carstvom hristovim tj. rajem koji ce tada zavaladati na zemlji. Evo za pocetak primjera.
David nije otisao na nebo. Dj. apostolska 2:34 Jer David ne izdje na nebesa nego sam govori: Rece Gospodin Gospodinu mojemu: sjedi meni s desne strane 35. Dok ne polozim neprijatelje tvoje podnozje nogama tvojim. Eto ako David ne ode na nebo znaci li to da je on u paklu ili nesto drugo ?
Ne i david ce d auskrsne kada dodje vrijeme suda bozijega i uskrsnuca. Jer Isus je prvi otisao na nebo i niko prije njega. poslije njega na nebo ce doci vremenom 144000 jos. medju njima su i apostoli. To su pomazani ljudi.
Cak ni Jovan krstitelj nije na nebu sada. ev. po mateju 11:11 Zaista vam kazem ni jedan izmedjuridjenijeh od zena nije izasao veci od Jovana krstitelja, a najmanji u carstvu nebeskome veci je od njega.
Eto vidis Jovan nije u tih 144 000 jer on ce uskrsnuti u raju koji ce s e desiti na zemlji kad dodje dan suda sotoni i prestanak zla.
Medjutim jos od davnina se proteze vjerovanje u zgrobni zivot i tako su ovo ucenje zadrzale danasnje crkve.
Tako crkve izmijenjuju sveto pismo sto je grijeh nad grijehovima praveci dodatke tj. apokrife. oni kao imaju pravo to raditi kak o bi pojasnili neke stvari. Evo primjera.
Kad je Isus bio razapet izmedju dva obicna prestupnika zakona ili lupeza jednome je rekao da ce sa njim biti u raju.
Danas s e u prevodima nalazi ovakav citat.
ev. po Luci 23:43 Zaista ti kažem; danas ćeš biti samnom u raju. Ovo je apokrif jer originalan tekst evandjelja bi glasio: Zaista ti kažem danas; bićeš samnom u raju.
Znači Isus je obećao tom čovjeku da će biti u raju kada dodje carstvo hristovo na zemlji tj. kada nastane opet raj i kad zlo bude baceno u oganj vjecni i nestane. A ne kaze danas da ce biti u raju. Pa i sama crkva kaze da je Isus vaskrsao treci dan. Znaci sam ovakav apokrif je kontradiktoran jer nikako (danas) nije mogao biti u raju.
Mnogo je ovakvih primjera i pogrsnih ucenja crkve i izokretanja.
Kaze ne stvaraj sebi idola niti rezana lika nemoj mu sluziti niti s e klanjati. danas se stalno crtaju slike i ikone i ljube se a sve manje s e moli direktno nasem tvorcu tj bogu. Ljudi misle da ako stave 10 maraka na ikonu i poljube to je to. A ne shvataju da treba zivjeti u ljubavi da je to isusova nauka i zapovijest.
Kaze lijepo ne ubij a pop dodje i blagosilja me u vojsci na zakletvi pod oruzjem i otvorenim bajonetima kao savrsena masina za ubijanje. Nas 2000 na stadionu. Zastrasujuci prizor savrseno postrojenih masina spremnih na smrt. i to pop blagosilja kao. Blagosilja smrt a lijepo kaze ne ubij. kaze nam i Isus lako je ljubiti prijatelja a ja vam kazem ljubite neprijatelje svoje.
Mogao bih ovako citavu noc ali ne smijem vise jer tipkam s a posla. Slucajno postrojenje stoji pa imam vremena. Ali evo moramo pokretati sve pa idem. Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2006, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Samo kratko javljanje, večeras ću detaljno da pročitam što si napisao. Htio sam samo da napomenem da je ovo u mom potpisu zezancija - u pitanju je nešto što su Nele i Kusturica pjevali prije izvjesnog vremena. Inače nisam obožavalac Radovana (niti bilo kojeg političara).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 20:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Још једна демонска превара која има за циљ да људе увери у то како "нема Пакла", и како могу слободно да проводе безакоње јер једном кад умру, неће се патити. Тако демон вара људе идвлачећи их од Бога и истине да оне који се за живота нису показали достојним вечног живота, чека вечна смрт у Паклу.

Свето Писмо на многим местима говори о Паклу. Приче неких да Бог као Љубав не може да препусти вечној патњи нечастиве је заправо покушај јадника да се направе "милостивијим" и до самог Бога. Све еј то људска философија која нема никакво упориште у Библији. Довљан је један стих да сахранимо ову јерештину:

Otkr. 20,10. I đavo koji ih varaše bi bačen u jezero ognjeno i sumporito, gdje je zvijer i lažni prorok; i biće mučeni dan i noć va vijek vijeka. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 06:58 
Početnik
Početnik

Maran ata, ne moze covjek niti jadnik nikad biti milostivij i od boga. A demonsko je shvatanje d a bi bog nekog mucio vjecno. Jer ljudi jesu grijesni i zasto ih bog onda sve ne pobije ? Zato sto zna d a su slabi da je neko drugi mnogo jaci od ljudi taj koji ih gura u grijeh a to je sotona. Bozija ljubav je nezamislivo velika i nadahnjujuca i nikada nebi nikog mucio vjeco. Jer da je bog takav zasto onda pakao, zasto raj, zasto zemlja, zasto sve zlo ? Zasto jednostavno odmah ne unisti ipobije sve koji ne slusaju a ostavi dobre i gotovo ? Zato sto bog nije takav. Nije demon nije monstrum koji muci vjecno i koji sklanja one koji mu stanu na put.
Smisao svega je da je trenutno ovako zat o sto bog nece iz ljubav i da ubija i muci kao sto ti vjerujes. On je pusti covjeka i ostale pobunjene andjele. Pustio ih je same da odlucuju kao sto su to uradili adam i eva. Pustio im je na volju jer je bog bog ljubazni. Da bi sami vidjeli da bez boga i vodstva bozijeg ne mogu i da bi se sami vratili bogu. Oni koji ljubav osjecaju naravno i koji su srca blaga. Oni koji se ne vrate bogu i ljubavi propasce sami sa sotonom jer je bijes njegov veliki jer zna da pobijediti boga ne moze i da ce propasti jer se odmetnu od boga. A posto je Bog nas stovritelj svega nista bez njega ne moze ni funkcionisati ni postojati. i To je bog ljubavui a ne bog mucitelj.
Ideja o paklu je preuzeta iz davnih paganskih vjerovanja o vis e svijetova i neistinita je. Danasnje crkve iskrecu originalne svete spise i prevode i cak uvode apokrife na svoju ruku a znamo koliki je grijeh dodati ili oduzeti nesto svetom pismu.
Iduci put cu ti dati mnostvo primjera apokrifa i pogresnih i izokrenutih tumacenja. dacu ti mnostvo biblijskih dokaza o nepostojanju pakla i o tome sta je oganj vjecni. Oganj vjecni jeste vjecan ali se u njemu niko ne przi vjecno kao sto mislis. Evo jednog primjera danasnjih svetogrdja i apokrifa:
Ev. po Luci 23:43. I reče mu Isus: zaista ti kažem; danas ćeš biti samnom u raju.
Evo jednog jako dobrog primjera gdje crkva tvrdi da postoji pakao i raj i vječno mučenje. vječno mučenje niti je bili niti će biti jer bog nije monstrum a raj će na zemlji biti nakon sudnjeg dana kada će zlo nestati.
Originalne rijeci tj prevod glasi : ( obratite paznju )
I reče mu Isus: zaista ti kažem danas; bićeš samnom u raju.
Jer i da je istina kako kaže crkva ( danas ćeš biti samnom u raju) opet je konradiktorno. Jer je Isus vaskrsao tek treci dan a ne taj dan tj danas. Ali Isus covjeku do sebe DANAS tj taj dan obecava i govori da ce sa njim biti u raju. Kada sotona bude bacen u oganj vjecni i u propast i kada s e vrati raj i blagostanje na zemlji gdje je i bio kada su stvoreni adam i eva. toliko za sada a dacu jos mnogo primjera dok stigem.
Vjerujte u ljubav i sve ce vam biti jasno. danas crkve blagosiljaju vojske a vojska je masina za ubijanje. Mozda s e nekad i neka vojska brani ali u sustini svaka vojska tokom rata osim sto se brani cesto i ubija neduzne namjerno ili nenamjerno i cini zla. Ubijanje je zlo i lijepo kaze ljubi bliznjeg svoga a ne ubij. Pa ako crkve blagosiljaju vojske kao sto su i mene na zakletvi kako onda to moze biti ljubav koju nam hrist naredjuje i kako onda to moze biti ispravno ?
Ja ne vjerujem jer vjerujem u ono sto nam Hrist dade da vjerujem i u njaveci i najjaci zakon a to je ljubav.
pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Можеш ли ти да наведеш неки цитат Библије где пише да ће било шта што је Бог створио да нестане?!?

Без философије и испразног наклапања молићу лепо.. цитат ће бити довољан. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2006, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Citiraj:
spaceedge:
I njegova ljubav je vjecna. Ja ne mogu vjerovati u pakao jer osjecam ljubav i vidim rijesenje i smisao svega u ljubavi.
A vi ?

Oganj vjecni je pakao gdje je plac i skrgut zuba. Tako rece Bog, i nema druge istine.
Ne smijemo vjerovati svom umu i svom mudrovanju, nego moramo vjerovati u istinu rijeci Bozijih.
Cuvaj se te prevelike ljubavi koja Hristove rijeci pretvara u laz (a znas da svaka laz od oca lazi dolazi). I tvoje rijeci jasno pokazuju da si vec u lazi i lazju zarobljen. Cupaj se dok imas vremena.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]