banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 12:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Sledeća

Da li su Bosnjaci porijeklom starosjedioci ili Sloveni
Starosjedioci 15%  15%  [ 11 ]
Sloveni 85%  85%  [ 62 ]
Ukupno glasova : 73
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 20:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Mr. Laoce, ti uzimas jednu recenicu iz teksta i onda postavljas pitanje, iako poslije te recenice koju si citirao, slijedi jos nekoliko recenica koje pojasnjavaju prvu tvrdnju.

Kompletna prica nije zavrsena, bolje receno, nikad nece biti ni zavrsena, sto cu pokusati pojasniti u zakljucku, onoliko koliko mi vrijeme dozvoli. Moj pozdrav i sve najbolje Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 01:32 
Veteran
Veteran

Poslednji nastavak, nakon cega slijedi zakljucak, koji namjeravan zavisno od raspolozivog vremena. Pozdrav Zah

Potkraj osmog i na pocetku devetog stoljeca sjevernu Hrvatsku, pa i dobar dio sjeverne i sjeverozapadne Bosne, osvojili su Franci Karla Velikog. Ti su teritoriji ostali pod franackom vlašcu sve do sedamdesetih godina devetog stoljeca. Vjerojatno se baš u tom razdoblju stari plemenski poredak u Bosni i Hrvatskoj poceo mijenjati po uzoru na zapadnoeuropski feudalizam.

Povijesni kontekst u kojem se prvi put spominje Bosna kao teritorij je politicko-geografski prirucnik koji je 958. godine napisao bizantski car Konstantin Porfirogenet. U dijelu posvecenom srpskj kneževini piše: "u pokrštenoj Srbiji nalaze se napuceni gradovi Destinikon a na tlu Bosone Katera i Desnik." (Constantine Porphyrogenitus, De administrando imperil), str. 160 ("kai cis to chörion Bosona to Katera kai to Desnek"), Pretpostavlja se da je Desnek današnji Tešanj na rijeci Usori), a Katera je vjerojatno današnje selo Kotor ili Kotorac, pokraj Sarajeva: vidi Jiracek, Die Han-Jehstrassen, str. 29-30; Skaric, Sarajevo i njegova okolina, str. 32; Corovic, Historija Bosne, str. 112)

Zatim je, 1019. godine, ponovo mocno Bizantsko Carstvo pod carem Vasilijem II., "zatornikom Bugara", prisililo srpske i hrvatske vladare da priznaju bizantsku vrhovnu vlast. Nominalno podaništvo Hrvata postupno se pretvorilo u nešto kao savezništvo, pa je u 11. stoljecu Bosnom neko vrijeme vladao hrvatski namjesnik, a u istocnom dijelu stanovito vrijeme srpski vladari koji su bili neposrednije pod bizantskim nadzorom.

Kraj 11. stoljeca oznacava prekretnicu u povijesti zapadnog Balkana. Dotle je hrvatske zemlje prigrabila Ugarska, a 1102. godine ugarski kralj Koloman okrunjen je za kralja Hrvatske - tako je uspostavljen odnos izmedu te dvije države, koji ce trajati (uz nekoliko prekida i preinaka) sve do 1918. godine.

Ugarska je vlast 1102. godine protegnula i na Bosnu, ali je Bosnom kao udaljenijim i nedostupnijim teritorijem vladao ban, cija je vlast u toku 12. stoljeca bivala sve samostalnija. (Fine, Earlv Medieval Balkans, str. 288) U šezdesetim i sedamdesetim godinama 12. stoljeca Hrvatska i Bosna potpale su nakratko opet pod bizantsku vlast, nakon uspješnog vojnog pohoda ekspanzionistickog cara Manuela Komnena, ali su nakon njegove smrti 1180. godine svi njegovi vojni uspjesi ubrzo pali u vodu, jer je Hrvatska obnovila svoju uniju s Ugarskom.

Bosna se, medutim, u biti oslobodila ugarske vlasti; a kako njome nije više vladalo ni Bizantsko Carstvo ni Hrvatska, uspjela je prvi put postati manje-više nezavisna država. Odatle onaj glasoviti opis Bosne iz pera tajnika Manuela Komnena, Ijetopisca Kinama, koji je vjerojatno u osamdesetim godinama zapisao: "Bosna ne sluša srpskog velikog župana; to im je tek susjedni narod koji ima svoje obicaje i vlast." (Cinnamus (Kinam), Epitome, str. 104 (knj. 3, pog. 7) Kinam je takoder pribilježio da Bosnu od Srbije dijeli rijeka Drina - crta razdjelnica koja je ostala istocna granica Bosne u vecem dijelu njene kasnije povijesti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...iz svega navedenog meni jos uvek nije jasno ssta bosnjaci misle o svom poreklu...ako je neko skonto nek mi javi...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 21:07 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 00:38 
Veteran
Veteran

Zakljucak

Ono sto razborito mozemo kazati o etnickom identitetu Bosanaca jeste ovo: oni su bili Slaveni koji su prebivali u Bosni. U etnickoim smislu rijeci, oni su bili pripadnici razlicitih etnickih plemena koja su naseljavali cijeli prostor Balkana i koja jos nikako nisu bila formirana u narode. Sigurno je da nisu bili ni Hrvati ni Srbi i da ih kao takve nikad nije obiljezio i prepoznao.

Medjutim jedan drugi autor Hrvat porijeklom Josip Vrbic ima drugo misljenje koje iznosi u svojoj knjizi "Hitstorija Bosne i Hercegoivine" knjiga I SAD, 1994.godine. On smatra da su Hrvati jedno avarsko pleme koje se utopilo u slavenskom i ilirskom stanovnistvu. Tako su po njemu danasnji Hrvati mjesevina:Avara, Dalmata, Liburnjana, Histra i Japuda, da su Srbi slavensko-tracanskog porijekla, a Bosnjacima su preci Dezijati kao i pripadnici nekih drugih keltskih i ilirskoh plemena.

Po njemu povjesnicari se slazu samo u jednom, to jest, da hrvatsko ime nije slavenskog nego avarskog porijekla, a sve ostalo su teorije koje cekaju svoj konacan rasplet. Isto tako po njegovom misljenju, historija tvrdi, da danasnji Bugari, Hrvati i Turci nisu narodi cija imena nose.

U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".. Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto".

Iz izlozenog se da zakljuciti da o porijeklu Bosnjaka-Bosanaca, Bugara, Hrvata, Srba, i Turaka istinski malo znamo, da su to samo neka hipoteticka razmisljanja zanovana na nedovoljnim dokozaima, to jest da su to samo teorije, koje cekaju svoj konacan rasplet, a to ce biti zadaca mladjih istoricara koji ce se baviti ovom problematikom.

Dakle, mi jos uvijek zasigurno ne znamo, ko smo u etnickom smilu, odakle smo tacno dosli na ove prostore, koga smo tu zatekle, ko je cije obicaje primao, a svoje gubio. Ono sto sigurno znamo jeste to, da se danas opredjeljujemo kao Bosnajci, Hrvati i Srbi.

Nikome nije zbranjeno da Bosnjake smatra Hrvatima islamske vjere, ili pak Srbima islamske vjere, nikom nije zabranjeno da Bosnjake i Hrvate smatra Srbima, islamske i katolicke vjere. To je stvar licnog opredjeljenja, licnog ubjedjenja, nastalog iz ovih ili onih politickih razloga, ali istorija je nesto sasvim drugo.

Od mene toliko. Najlakse je postavljatiu pitanja, upucivati kritike, izrazvati sumnje, obezvredjivati neciji trud, iznosenjem jedne Sokratove tvrdnje "ja znam da nista ne znam" ili sad mi bas nista nije jasno, a to nije jnikavo cudo, jer je nasa davna proslost, ostala nspoznata, ne samo za obicne ljude, nego i za one ljude koji se bave istorijom kao naukom.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
...Goti pravi preci Hrvata i/ili Bošnjaka.

Ovo je zanimljivo. Poklapa sa nekim mojim hipotezama.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 10:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Apr 2003, 21:06
Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
...Goti pravi preci Hrvata i/ili Bošnjaka.

Ovo je zanimljivo. Poklapa sa nekim mojim hipotezama.

a vidiš moja je hipoteza ta da smo Bošnjaci (bar moja loza) keltskog roda, jer ja kad god čujem kakvu irsku muziku pjesma me ponese samo tako 8) :D

neg' pitanje za ostale učesnike ove debate: kad biste kojim slučajem mogli putovati nazad kroz vrijeme i tako se zadesiti na teritoriji Bosne krajem 12. stoljeća recimo, i tamo jednog mještanina upitali šta je on po narodnoj pripadnosti, šta mislite šta bi vam odgovorio, da li:

a) Srbin
b) Hrvat
c) Bošnjanin iliti Bošnjak
d) nešto četvrto??

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 04 Maj 2006, 15:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Rek'o bi ko iz topa :"Bosnjak!" :D ..Kako ja vidim,stav dragih nam kolega iz "komsiluka" je da je Bog stvorio vazduh,nebo,more,pa Bosnjake..I to moguce ne tim redoslijedom...

Napraviste cirkus od foruma..Ajmo sad raspravljati da li je voda mokra,i to na minumum 5 strana postova...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 16:02 
Veteran
Veteran

Ti pokusavas od ozbiljne teme napraviti cirkus, jer ko je ko na ovom brdovitom Balkanu, mi i danas ne znamo, i najvjerovatnije jos dugo necemo znati. Vrijeme pisanja politcke istorije balkanskih naroda, uskoro ce biti proslost. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 04 Maj 2006, 16:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zah,jel istorija u osnovnim i srednjim skolama u bivsoj YU,bila politicka?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 16:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
zah je napisao:
Ti pokusavas od ozbiljne teme napraviti cirkus, jer ko je ko na ovom brdovitom Balkanu, mi i danas ne znamo, i najvjerovatnije jos dugo necemo znati. Vrijeme pisanja politcke istorije balkanskih naroda, uskoro ce biti proslost. Pozdrav Zah

Знамо ми, друже зах, ко је ко, а то што неко неће да призна или не жели да види шта је - његова је лична ствар...

Vrh

Tema posta: Re: ...
PostPoslato: 04 Maj 2006, 17:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Rek'o bi ko iz topa :"Bosnjak!".

pa ja kao laik smatram da je daleko vjerovatnije da bi rekao Bošnjanin, nego Srbin ili Hrvat :wink:

Citiraj:
Знамо ми, друже зах, ко је ко, а то што неко неће да призна или не жели да види шта је - његова је лична ствар...

dobro je da znaš, nadam se da si u svom znanju svjestan i činjenice da je Bosna u zadnjih hiljadu godina uvijek bila posebna jedinica odnosno posebna društvena zajednica, sa stanovništvom koje je (u većinskoj ili znatnoj mjeri) uvijek imalo i gajilo neki svoj zaseban identitet na kojeg se i današnji Bošnjaci s pravom pozivaju.

Vrh

Tema posta: ....
PostPoslato: 04 Maj 2006, 19:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

shaka brzi:

Citiraj:
dobro je da znaš, nadam se da si u svom znanju svjestan i činjenice da je Bosna u zadnjih hiljadu godina uvijek bila posebna jedinica odnosno posebna društvena zajednica, sa stanovništvom koje je (u većinskoj ili znatnoj mjeri) uvijek imalo i gajilo neki svoj zaseban identitet na kojeg se i današnji Bošnjaci s pravom pozivaju.

Pa kad odredjen broj populacije,neke drzave,republike i sl,"preko noci" promijeni vjeru,kulturu,odbaci pretke,to je definitivno zaseban identitet.Ne desava se to bas tako cesto.

Vrh

Tema posta: Re: ....
PostPoslato: 04 Maj 2006, 21:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Pa kad odredjen broj populacije,neke drzave,republike i sl,"preko noci" promijeni vjeru,kulturu,odbaci pretke,to je definitivno zaseban identitet.Ne desava se to bas tako cesto.

ma vjere se i ne mjenjaju tako rijetko ko što se tebi čini, nisu li ono i preci današnjih Srba na jednoj tački staroslavensko paganstvo mjenjali hrišćanstvom?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2006, 00:10 
DELETED

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2006, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

*Sisiban* je napisao:
shaka brzi je napisao:
ma vjere se i ne mjenjaju tako rijetko ko što se tebi čini, nisu li ono i preci današnjih Srba na jednoj tački staroslavensko paganstvo mjenjali hrišćanstvom?

Drugari to uvijek vješto prećute... :wink:

Не знам само зашто је то толико битно...

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2006, 10:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:

pa vama je to očito veoma bitno čim kompletan bošnjački narod promatrate isključivo kroz prizmu "vjeru za večeru", iz čega onda u vašim interpretacijama tog konvertiranja slijedi da smo Bošnjaci izdajice odnosno svojevrsni "kukolj u plemenitom srpskom žitu" iz čega opet proizilazi da mi Bošnjaci kao narod nikad ne možemo biti jednako vrijedni vama srbima, odnosno da smo izmišljeni kao narod i u svakom slučaju uvijek inferiorni u odnosu na Srbe. A ta inferiornost uzeta zdravo za gotovo od strane srpskih masa može poslužiti kao platforma za ovakva ili onaka istrebljivanja Bošnjaka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 12:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Од свега овога што си написао стоји само да су Бошњаци измишљен народ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 13:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

a ko ga je izmislio?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2006, 13:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2006, 14:28
shaka brzi je napisao:
Daljac je napisao:

pa vama je to očito veoma bitno čim kompletan bošnjački narod promatrate isključivo kroz prizmu "vjeru za večeru", iz čega onda u vašim interpretacijama tog konvertiranja slijedi da smo Bošnjaci izdajice odnosno svojevrsni "kukolj u plemenitom srpskom žitu" iz čega opet proizilazi da mi Bošnjaci kao narod nikad ne možemo biti jednako vrijedni vama srbima, odnosno da smo izmišljeni kao narod i u svakom slučaju uvijek inferiorni u odnosu na Srbe. A ta inferiornost uzeta zdravo za gotovo od strane srpskih masa može poslužiti kao platforma za ovakva ili onaka istrebljivanja Bošnjaka.

"Трећину Бошњака поправославити (пародија на "покатоличити", да случајно не би било забуне), трећину протјерати, а трећину побити"
Јеси ли на то мислио? Ипак ми нисмо Хрвати...

Дакле, резиме:

1. Свако има свој став и неће га промијенити па макар се и небо срушило, је ли тако?

2. Зар је уопште битно да ли су Бошњаци исламски Срби, Хрвати, илири, Трачани, Словени... па чак и Готи, ако они данас желе да се представљају тако како желе, па нека им. Неће убити ни нас ни њих.

3. Пошто нико нема изгледа, а ни прави доказ, да докаже право поријекло Бошњака, ја сам да се ова тема затвори (док неко не нађе валидан документ којим може све увјерити у оно што тврди). Слажете ли се?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]