Magazini, ali i retusirane slike na netu i bilbordima, u katalozima, na reklamama i izoperisane zvijezde u svim medijima imaju negativan uticaj na stav zena prema sopstvenom tijelu.
Ne mogu reci da 24 sata dnevno na sve strane gledam nesto (nasilje, odredjeni vid ljepote, bilo sta) i da to ne utice na mene.
Medjutim, po meni, ta je ocjena pretjerana. Utice, ali ne bas toliko.
Ja prva sam gundjala kako mi se pojavio celulit, eh ja bih mogla ovo i ono poduzeti, ali bas mi se nesto ne daje lova za anticelulitne kreme i gelove koji kostaju od 30 km navise, a da ne govorim o cijenama tretmana u salonima.
Na kraju ja dobijem na poklon anticelulit gel - koji sam upotrijebila cak 2 puta za vise od godinu dana.
Toliko o tome koliko meni taj celulit zaista smeta.
Nekako, mi zene vise volimo gindjati o tome nego sto nam to stvarno smeta, jer da nam smeta nesto bi i poduzele povodom toga.
I ako ja kazem da moje tijelo nije savrseno to ne znaci da ne volim sebe ili da sam iskompleksirana, vec samo da sam svjesna cinjenica.
Moja tijelo odskace od neke standardne opsteprihvacene slike ljepote. Ali je moje i ja ga volim.
Da li bi mi bilo drago da je savrsenije - naravno. Isto kao sto bi mi bilo drago da sam pametnije.
Sta tu ima lose?
Cinjenica je, ma koliko sutjeli o tome

, da ljepsi ljudi imaju bolji prolaz u svemu.
Nije to na duge staze jedino sto je bitno, ali daje dodatne poene na samom pocetku (pa bilo da se radi o poslu ili o ljubavnoj vezi).
Ako nisi lijep ne mozes biti foto model ili maneken.
A ljepota te neogranicava. Niko nece reci ti ne mozes biti doktor nauka jer si prelijepa za to.
U mnogim poslovima ljudi ce, izmedju 2 kandidata istih sposobnosti, izabrati fizicki ljepsu osobu.
Samim tim, ako su te zene rekle da bi im se zivot poboljsao kad bi bile ljepse to ne mora biti znak njihove psihicke neravnoteze i ogorcenosti na svoje tijelo, vec moze biti i znak prisustva zdrave pameti.