Ево црно на бело како су аријански јеретици основали суботарску секту...
Joseph Bates
------------------
„У вези Светог Тројства, закључио сам да је за мене немогуће да верујем да је Господ Исус Христос, Син Очев, исто тако и Свемогући Бог, Отац, једно и исто биће. Рекао сам свом оцу. 'Ако ме можеш убедити да смо ми једно, да си ти мој отац, а ја твој син, и да си ти мој син а ја твој отац, тада ћу моћи веровати у Свето Тројство...” (Joseph Bates, The Autobiography of Elder Joseph Bates, Battle Creek, Michigan: Steam Press of the Seventh-day Adventist Publishing Association, 1868).
Uriah Smith
----------------
„У вези Духа, Библија користи изразе који не могу да се ускладе са идејом да је реч о личности попут Оца и Сина. Уместо тога, показује се да је то божански утицај од оба, медиј који представља њихово присуство и кроз које они добијају сазнање и силу у целом универзуму, када нису лично приосутни” (Uriah Smith, „In the Question Chair,” Review and Herald, LXVII, October 28, 1890, p. 664).
Коментаришући Отк 3,14-22, писао је да верује како је Спаситељ „прво створено биће” (Uriah Smith, Thoughts Critical and Practical on the Book of Revelation, Battle Creek, Michigan: Steam Press of the Seventh-day Adventist Publishing Association, 1865, p. 59).
J.N. Loughborough
---------------------
„Које озбиљне приговоре имамо на доктрину Светог Тројства? Има много приговора које можемо да потенцирамо, али због ограниченог простора, смањићемо их на следећа три:
1. У супротности је са здравим разумом.
2. У супротности је са Писмом.
3. Корени су јој пагански и небулозни.”
(J.N. Loughborough, „Questions for Bro. Loughborough,” Review and Herald, XVIII, November 5, 1861, p. 184).
J.H. Waggoner
-----------------
„Засигурно можемо са правом речи да доктрина Светог Тројства деградира искупљење, снизавајући жртву и крв којом смо купљени, на ниво Социнианизма (одрицање божанства Исуса Христа)... Реч је била Бог, и Реч је била са Богом. Заиста није потребан никакав доказ, и само се показује да Реч као Бог, није била Бог са којим је била. И термин да има само 'један Бог', мора да се користи у односу на Реч у подчињеном смислу...” (J.H. Waggoner, The Atonement, Oakland, California: Pacific Press, 1884, pp. 174, 153).
J. N. Andrews:
---------------------
Доктрина Светог Тројства је установљена у цркви на сабору у Никеји, 325АД. Та доктрина уништава личност Бога, и његовог Сина Исуса Христа нашег Господа. (J. N. Andrews, March 6, 1855, Review & Herald, vol. 6, no. 24, page 185)
-------------------------------------
Данашњи суботари не верују идентично са овим ликовима изнад.
Дакле... постоје два могућа решења:
1. Ови ликови које сам цитирао су у праву, што данашње суботаре чини - Вавилоном великим.
2. Данашњи суботари су у праву што ће рећи да су ови ликови који су основали суботарски бизнис били чисти сатанисти.
Бирајте.