banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 10:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 20:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
*Sisiban* je napisao:
A što da ne? Ako sam pročitao djelce Jehovinih svjedoka "I ti možeš živjeti vječno na Zemlji", da li me to čini jednim od njih? Ili, da li sam baptista ako su mi se svidele neke od Spurgeon-ovih propovijedi? Ne dopada mi se ni sajentologija, pa sam prosto "progutao" biografiju njenog osnivača L. Rona Hubbarda "Bare-faced Messiah". Samo da ne naletim iza ćoška na Toma Cruisea... :wink:

Treba biti informisan o nečemu da bi se moglo diskutovati o tome, zar ne?

Svaka cast interesovanju. Ali me opet cudi da si tolike adventisticke knjige procitao. Mora da su ti se svidjele :)

Procitam i ja Kulu Strazara pa iako se ne slazem sa svime sto pise me ne tjera da pljujem po Jehovinim svjedocima..

I jos nesto mi nije jasno, zasto od toliko vjerskih zajednica samo adventisti bodu oci? Ima tu nesto :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 21:20 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Apr 2006, 23:07
Sisibane zao mi je sto si imao tako losa iskustva. Kao sto sam vec rekao ljudi sa kojima si se susretao nisu poznavali niti svoju crkvu niti Ellen White. Pastor koji je krstenika pitao da li veruje u Ellen White je radio protiv pravilnika crkve. Da je ziva, Ellen White bi bila sokirana da tako nesto cuje. Za svog zivota nikad nije dozvoljavala da je nazivaju prorokom. Nazalost grupa fanatika "koji su je uzdizali do neba" su ucinili vise stete nego koristi. Postoji mnogo slucajeva gde je ona kritikovala takve ljude i govorila im da se vrate Bibliji. Nikada nije dozvoljavala da se njeni spisi stavljaju u isti ravan sa Biblijom i uvek je uzdizala Bibliju kao merilo vere.
Sva adventisticka verovanja su zasnovana na Bibliji i jedino Bibliji. Zbog toga je ova diskusija bespotrebna.
Osim ovog, zelim reci da ako pristupis bilo kom tekstu sa predrasudama, uvek ces naci greske. Citaj Bibliju sa predrasudama i naci ces greske. Problem je u tome sto ljudi ne citaju ono sto je centralno vec marginalne stvari. Od hiljada stranica gde ona govori o ljubavi, toleranciji, postenju, pravdi, ti si se zakacio za neki san o andjelima i Enohu. To bi bilo isto kao da citas Bibliju i umesto poruke ljubavi koja je toliko izrazena i centralna ti uzmes vidjenja proroka Jezekilja (koja su usput veoma cudna) i na osnovu toga odbacis Bibliju. Kad citamo nesto vazno je traziti centralnu ideju a ne trositi vecinu vremena na marginalne stvari.
Zbog onih koji nisu nikad procitali nista od Ellen White, stavljam dva citata koja me uvek iznova odusevljavaju.
"Najveca potreba sveta je potreba za ljudima, ljudima koji se ne daju ni kupiti ni prodati, ljudima koji su u dubini svoje duse posteni i casni, ljudima koji se ne boje greh nazvati njegovim pravim imenom, ljudima cija je savest verna duznosti kao magnetska igla polu, ljudima koji ce stajati na strani pravednosti makar se i nebo srusilo."
Ellen G. White , Vaspitanje 57.
Ovaj drugi citat je komentar na Isusovu pricu o sudu iz Mateja 25 glave.
"Hristos je na Maslinskoj gori svojim ucenicima opisao prizor velikog sudnjeg dana. Istaknuo je da ce se odluka ovog suda doneti na osnovi jedne pojedinosti. Kad se narodi budu okupili pred Njim postojace samo dve grupe ljudi, a njihova vecna sudbina bice odredjena onim sto su ucinili ili zanemarili da ucine za Njega u licnosti siromasnih i napacenih.”
Ellen White, Ceznja Vekova, 548.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 21:50 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
e stara elen vajt, postala popularnija od milosevica. :lol:

ma pusti sisko elen, uzmi i samaraj po Bibliji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 22:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2006, 11:53
Ponekada mislim da neki ljudi citaju odredjene stvari samo da bi ih kritikovali. Cuo sam da ima ateista koji su doktorirali teologiju samo da bi pruzili kritiku vjere.
Tako isto i sa djelima Elen Vajt neki ih citaju samo da bi ih kritikovali.
Kada uzmemo konteks u kojem su pisana njezina djela i njihovu poruku vidimo koliko su znacajna i vazna. Njezin pristup biblijskim tekstovima je bio pastoralni (uzimanje poruke iz teksta) a ne teoloski (uzimanje doktrinalne poruke i teksta).
Stoga ako razumjemo poruku koja ona hoce da kaze to je veliki blagoslov.
Inace ovo je jako dobro objasnio Dzordz Najt u knjizi "UPOZNAJMO ELEN VAJT"
U knizi je opisana i uloga EGW u adventnoj isotoriji.
A isto tako jako ljep rad je napisao i Pavle Runic "ELEN VAJT: BOZIJI PROROK ILI NE"
Evo jedan, za mene, divan teksta iz knjige "CEZNJA VJEKOVA" :
Sa Hristom se postupalo onako kako mi zaslužujemo, da bi se s nama postupalo kako On zaslužuje. On je bio osuđen zbog naših greha, u kojima nije imao udela, da bismo mi mogli biti opravdani Njegovom pravdom, u kojoj nemamo udela. Pretrpeo je smrt koja je bila naša, da bismo mogli primiti život koji je bio Njegov. “Ranom njegovom mi se iscelismo.”(CEZNJA VJEKOVA)

U svakom slucaju se slazem da vjerovanje u EGW nije osnova advetne vjere. Nije to bila nikada.
A kada je rjec o slubenom stavu crkve o tom pitanju citajte na temi: "DUH PROROSTVA"
Vjera koja je zasnovana na opravdanju vjerom je za mene jedina prava vjera. Oko Hristove zrtve ako se ne roje sve ostale tacke istine onda je to cist promasaj.
Osim toga ja sam jeda u nizu adventista koji je ovde pisao o tome kako dozivljava EGW. Moze se vidjeti da ni jedan od nas nije ni pokusao da kaze ono sto nam drugi stavljaju u usta.
Ono sto je za mene vazno je da svima kazem sta je Bog ucinio za mene i da to moze uciniti za njih. Vreme kraja je blizu, valja cekati Njegov slavni dolazak (vidi matej 25)

NESTO MALO O MENI:
http://www.mladen.iwarp.com

Poslednji put menjao DEFENDER OF THE FAITH dana 07 Apr 2006, 22:00, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 22:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
e stara elen vajt, postala popularnija od milosevica. :lol:

ma pusti sisko elen, uzmi i samaraj po Bibliji.

Dobro receno!!!
Kada se ova tema vec bavi adventizmom pogledajmo jednu od osknovni tacaka adventne vjere:

............Sveto pismo - Božja reč
U prošloj temi govorili smo o tome kako se Bog otkriva. Između ostalog naveli smo i Sveto pismo ili Bibliju. Na samom početku treba naglasiti da je Sveto pismo: 1. naročito otkrivenje Boga (koje služi kao merilo za sva ostala otkrivenja), i 2. najpotpunije (u Bibliji je najviše otkrivenja o pravome Bogu). Kao takvo, Sveto pismo zaslužuje posebnu čovekovu pažnju. Jedan od poznatih hrišćanskih pisaca rekao je da je "prva dužnost svakog razumnog bića da upozna volju Božju kroz Sveto pismo i da živi po njoj”. Neka to bude i naš prvi zadatak.

A. Kako je nastalo Sveto Pismo?

1. Od čega se sastoji Sveto pismo? Sveto pismo obuhvata Stari i Novi zavet. Stari zavet je podeljen na tri glavna dela (ova podela je važila u Hristovo vreme, a kod Jevreja važi i danas): 1. Torah (Zakon ili Petoknjižje), 2. Naviim (rani i kasni proroci) i 3. Ketubim (ostali spisi). Ove tri grupe spisa Isus navodi u tekstu koji se nalazi u Jevanđelju po Luki 24, 44.45. Stari zavet obuhvata istoriju sveta od stvaranja do konačne izgradnje drugog hrama u Jerusalimu (krajem V. veka pre Hrista). Stari zavet je pisan od 15. veka pre Hrista do 5. veka pre Hrista i obuhvata kanon od 39 knjiga.
Novi zavet je podeljen na: 1. istorijske spise (4 Jevanđelja i Dela apostolska), 2. poučne spise (sve poslanice) i 3. proročke spise (Jovanovo Otkrivenje). Novi zavet nastao je u toku 1. veka posle Hrista i obuhvata 27 knjiga. Reč Biblija na grčkom jeziku znači "skup malih knjiga (biblion). Sveto pismo je božanski nadahnuti skup različitih knjiga.
Nastanak Svetog pisma je proces koji je trajao skoro šesnaest vekova. Pa ipak, između Starog i Novog zaveta postoji jedinstvo i sklad u poruci. Obično se kaže da je "Novi zavet u Starom sakriven, a Stari u Novom otkriven”. To znači da se Novi zavet ne može se razumeti bez proučavanja Starog zaveta i obratno. Mnoga lažna učenja u Hrišćanskoj crkvi vremenom su nastala zbog nepoštovanja ovog biblijskog pravila.
2. Ko je autor Svetog pisma? U 2. Timotiju 3, 16. apostol Pavle kaže da je celo Sveto pismo "od Boga dano”. Ovaj izraz preveden kao "dano” znači u stvari "udahnuto”. Bog je naime svojim Svetim Duhom "nadahnuo” pisce svetih spisa koji su jezikom svog vremena saopštavali božanske poruke. Apostol Petar kaže da "nikad proroštvo ne bi od čovečje volje, nego naučeni (bukvalno nošeni) Svetim Duhom govoriše sveti Božji ljudi”. (2. Petrova 1, 19-21) Ovaj tekst ukazuje na dvostruku prirodu Svetog pisma. Naime, s jedne strane Bog je bio Izvor otkrivenja i nadahnuća Svetog pisma, a s druge strane poruke su zapisivali sveti Božiji ljudi naučeni od Božijeg Duha. Ljudi koji su pisali Sveto pismo bili su različitog porekla i zanimanja (pastiri, plemići, carevi, ribari, itd). Svi oni pisali su jezikom svog vremena i kulture. Međutim, poruka koju su zapisali je božanska i značajna za sve ljude u sva vremena. Sveto Pismo nije obična knjiga, ono je Božja reč ili Božja objava o Njegovoj volji.
3. Kako je nastao kanon (skup svetih spisa) Svetog pisma? Kako je Biblija dobila svoj današnji oblik, s obzirom da su njeni spisi nastajali tokom više vekova i da su pored biblijskih spisa tokom istorije pisani još mnogi drugi poučni religiozni spisi? Kada je u pitanju Stari zavet, on je bio oblikovan još pre Hristovog vremena, a Bog je preko svojih proroka jasno posvedočio božansko nadahnuće njegovih spisa (Tora ili Zakon, Proroci i Spisi). Isus Hristos je potvrdio nadahnuće i autoritet sva tri dela Starog zaveta (Luka 24, 27; Jovan 5, 38.39), kao i apostoli (Dela 18, 24; 2 Timotiju 3, 16). Stari zavet je prvobitno bio Biblija prve Hrišćanske crkve.
Hrišćanska crkva vremenom je Starom zavetu priključila i spise Novog zaveta i tako je izgrađen sadašnji oblik Svetog pisma. Spisi Novog zaveta postali su neophodna karika između Crkve i Hrista, kada su umrli apostoli koji su bili Hristovi svedoci. Propovedanje apostola koji su imali lično poznanstvo sa Hristom i božansko posvećenje za rad, imalo je presudni značaj za Crkvu. Posle njihove smrti njihovi spisi ostali su kao njihovo autentično svedočanstvo. Autoritet Novog zaveta potiče od apostola, dok njihov autoritet i nadahnuće potiču od Hrista. Kako su se vremenom počeli javljati i drugi spisi koji su pretendovali da imaju božanski autoritet, nastala je potreba da se zvanično istaknu i odvoje sveti božanski spisi Novoga zaveta. To je učinjeno 367. godine.
Međutim, činjenica da je Crkva stvorila kanon ne znači da je ona stvorila Bibliju i da ima vlast nad njom. Prilikom stvaranju kanona Crkva nije dala autoritet određenim spisima. Naprotiv, ona je priznala božanski autoritet koji su ti spisi već dobili od Boga. Biblijski spisi nisu postali autoritativni zato što ih je Crkva takvim proglasila, već ih je Crkva uključila u kanon i izdvojila od ostalih spisa zato što su oni vekovima imali taj božanski autoritet imali i zato što ih je Crkva već smatrala božanski nadahnutim. Poslužimo se jednom ilustracijom da to bliže predstavimo: Otac i sin šetali su ulicom kojom se tiskalo mnoštvo ljudi. Dečak je čvrsto držao ruku svog oca, ali je u jednom trenutku ispustio očevu ruku i oca više nije bilo pored njega. U strahu okretao se, pokušavajući da u mnoštvu ljudi pronađe svog oca. Posle kraćeg vremena u gomili ljudi ugledao je svog oca, veselo ga pozvao i potrčao k njemu. To što je dečak potrčao prema određenom čoveku nije učinilo nepoznatog čoveka dečakovim ocem. Naprotiv, dečak je potrčao tom čoveku zato što je to bio njegov otac.
Međutim, i hrišćanska tradicija ima mesto u Hrišćanskoj crkvi, ali ona uvek mora da bude proverena Svetim pismom, jer je ono merilo svih drugih otkrivenja. Ukoliko u hrišćanskoj tradiciji postoji nešto što se ne sukobljava sa biblijskim učenjem svaki hrišćanin to treba da prihvati, ali opet ne na istom nivou kao pisanu Reč Božju koja svojim autoritetom prevazilazi sve druge Božje objave.

B. Zašto je dato Sveto pismo?

Sveto Pismo je dato iz više razloga. Ono je, kao Božja reč, neophodno u izgradnji hrišćanskog karaktera.
"I budući da iz malena znaš sveta pisma koja te mogu umudriti na spasenje u Hristu Isusu. Sve je pismo od Boga dano i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, da bude savršen čovek Božji, za svako dobro delo pripravljen.” (2. Timotiju 3, 15-17)
Ovaj tekst sadrži nekoliko značajnih ideja o tome zašto je dato Sveto pismo.
1. Za učenje. Sveto Pismo je otkrivenje Božje volje. U njemu postoje razna učenja (koja navodimo za vreme proučavanja) koja su jedini ispravni sistem verovanja. Prema tome, izuzetno je važno da poznajemo biblijsko učenje i da ga svakim danom primenjujemo (2. Timotiju 4, 2-4). Znajući da će se, posle njegove smrti uvući u Crkvu uvući lažni učitelji, apostol Pavle opominje Timotija da se drži jedine Istine a to je Reč, Sveto pismo.
2. Za karanje. Mnogi ljudi ne mogu da čitaju Bibliju, jer osuđuje njihov stvaran greh. Mi moramo biti otvoreni i spremni da prihvatimo Božje ukoravanje koje osuđuje greh u nama i želi da nam pomogne da se odreknemo greha i živimo pobožnim životom.
3. Za popravljanje. Biblija nas svakodnevno usavršava i pokazuje nam pravi životni put. Spasenje u Isusu Hristu je proces koji traje celokupnog života i u tom procesu Sveto pismo ima ključnu ulogu u ukazivanju na grehe i slabosti koji su duboko ukorenjene u čoveku. Popravljanje je svakodnevni proces.
4. Za poučavanje u pravdi. Sveto pismo nas uči koja dobra dela pravednosti da činimo. S obzirom da je Biblija jedino oštro merilo dobra i zla ona nas nadahnjuje da činimo dobro i tako nas čuva od zla.
Krajnji cilj ovog procesa je savršenstvo u Gospodu Isusu Hristu. Ovo savršenstvo je Božji dar i može se postići samo revnim istraživanjem Svetog pisma i molitvom. Ono je uzvišeni cilj svakog proučavanja Biblije.

C. Duh Sveti i razumevanje Svetog pisma

1. Sveto Pismo je duhovna knjiga. Ona govori o pojmovima koji ljudima ne bi bili dostupni da nisu preko Svetoga Duha otkriveni od Boga. To otkrivenje prevazilazi sve ljudske teorije (1. Korinćanima 2, 10-13). Zbog toga " telesni čovek (koji nije prosvetljen od Boga) ne razume što je od Duha Božjeg jer mu se čini ludost i ne može da razume, jer treba duhovno da se razgleda. Duhovni pak sve razgleda...” (1. Korinćanima 2, 14-15) Jasno je da nepreporođeni čovek, čovek koji nema Duha Božjeg, ne može da razume poruku Pisma. Prema tome, od izuzetnog je značaja da pre proučavanja Biblije molimo Boga da nam pruži prisustvo svog Duha koji je autor Svetog pisma. A ko može bolje da protumači smisao neke knjige od njenog autora? Bog je i te kako voljan da da svog Duha onima koji traže (Jovan 14, 26; Luka 11, 13; Dela 5, 32).
2. Prilikom proučavanja Biblije isto je tako važno da Pismu pristupimo "otvorenog uma” (bez predrasuda) i "otvorenog srca” (sa voljom i motivacijom da se menjamo). Bez ovakvog pristupa ne može se primiti ni razumeti Božja pouka. Božja pouka se saopštava samo poniznima i onima koji su spremni da budu poučeni. Isus je jednom prilikom rekao: "Hvalim te, Oče, Gospode neba i zemlje, što si ovo (otkrivenje Božje) sakrio od premudrih i razumnih (tj. od onih koji se uzdaju samo u svoje znanje i smatraju da im je ono dovoljno) a kazao si prostima” (ova reč u bukvalnom smislu znači deci, poniznima, koji traže). (Luka 10, 21)

D. Hristocentričnost Svetog pisma

Postoji zanimljiva paralela između Biblije i Hrista. Kao što je Biblija Božja reč(2. Timotiju 3, 16-4, 2), tako je i Hristos Reč Božja (Jovan 1, 1.14). Isus Hristos je utelovljena Reč, dok je Biblija pisana Božja reč. Kao što se u Hristu božansko nikada ne može da se odvoji od ljudskog, tako i u Bibliji postoji tajanstveni spoj božanskog otkrivenja i ljudskog glasa. Prema tome jasno je da Biblija ima cilj da svedoči o spasenju u Isusu Hristu. Gospod Isus kaže: "Pregledajte Pisma. . . ona svedoče za mene.” (Jovan 5, 39) Celokupno Sveto pismo svedoči o Isusu Hristu. U Starom zavetu On je večni Jahve (Gospod), Tvorac sveta i Bog Izrailju. U Novom zavetu On je ponizni tesar iz Nazareta koji je večni Bog u telu, On je Žrtva na krstu, On je Spasitelj i Posrednik iz poslanica, a iz Otkrivenja On je večni Car koji ponovo dolazi. Ne postoji ni jedna biblijska knjiga koja ne svedoči o Njemu. Zanimljivo je i to da je Božja reč (Božje učenje) nazvano Istinom (Jovan 8, 31-32), kao što je i Isus Hristos Božja Istina (Jovan 14, 6). Hristos i Biblija su neraskidivo povezani.
Prema tome, proučavanje Pisma nije zadovoljavanje čovekove znatiželje prema biblijskoj istoriji ili duhovnim vrednostima nego upoznavanje i susret sa božanskom ličnošću Gospoda Isusa Hrista koji nas poziva u nov život i osposobljava da pobožno živimo imajući za cilj večno spasenje. Vera u Sveto pismo je, stoga, vera u Autora te knjige, Gospoda Isusa Hrista. "Isus Hristos je žiža Svetog Pisma.” On je središte i sadržaj i Starog i Novog zaveta. On je jedinstvo i životodavni Duh Biblije. Zadatak Svetog pisma je da nas "umudri na spasenje u Isusu Hristu”. (2. Timotiju 3, 15)

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 23:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 08:54 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Њу је неко дете из школе звекнуло каменом у главу, након чега је она била неколико недеља у коми. Савремена медицина каже да су последице много краћег коамтозног стања - епилепсија. Вајтова је имала све симптоме каталепсије... због те повреде, она није узавршила више од 3 разреда основне школе, што јој није сметало да постане успешан бизнисмен. Каријеру "пророчице" је започела без иједног новчића, а ево какав је тестамент оставила својим наследницима:

http://www.true.faithweb.com/7-white-testament.htm :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 17:06 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 22:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ljudi moji pa vama se bas pricaju gluposti. Navali na Elen kao ludi.
Sve sto ima na tom sajtu su najobicnije dezinformacije, kritika EGW se bavi svime i svacim pogotovo dekontekstualizicijom , uzmu njenu izjavu i naprave od nje nesto sto ona nikada nije ni pomislila da kaze.
Kao u slucaju AMALGAMACIJE
Ko zeli neka pogleda kako radi kritika EGW
http://www.svetlostistine.com/Knjige/Je ... /Pdn5.aspx
Ovo je i vise nego nemoralno.
Najjaca kritika je upucena za PLAGIRANjE, pri cemu se zaboravlja da se u to doba sasvim drukcije pisalo, to potvrdjuju PRIMERI DRUGIH PISACA i da su ZAKONI u vrjeme EGW bili drukciji.

Osim toga kriticari su se toliko dali u osudu da su zaboravili sve ono sto je Elen Vajt prorekla pa se ispunilo.
Elen Vajt je pre sto godina pisala o stvarima koje je tek moderna nauka dokazala. Tipa da u mozgu postoji elektricitet, da su kafa i crni caj stetni, o raku, o srcanim tegobama. Posebno mi je zanimljivo njezino prorocanstvo koje se ispunilo kada su srusene BLIZNAKINJE U NJUJORKU.
Evo sta je o tome pisao novinar DAVID MOULD za magazin "TIME" pod naslovom: "POKAZANO MI JE"

Njezina poruka je jasna svakome ko je ustanju da mucne glavom pa u obzir uzme kontekst u kome je pisac pisao. Nema tu nicega loseg, samo malo muckanja :)
Za one koji nikada se nisu sreli sa njezinim radovima preporucujem knjigu [url=http://www.svetlostistine.com/Knjige/JelenaVajt/PutKristu/NaslovPredgovor.aspx] "PUT HRISTU"
[/url]

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2006, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

То што у оно време није постојао закон за плагијате, још увек не оправдава плагијат. Пошто је дотична очигледно преписивала из књига других аутора, а ви је сматрате за "надахнуту", да ли онда и оригиналне писце такође сматрате за "надахнуте"?!? :roll:

Или су мисли оригиналних аутора биле "ненадахнуте", а преписивачко перо Вајтове им утиснуло "надахнуће"?!? :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2006, 23:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2006, 04:55
ajkula je napisao:
*Sisiban* je napisao:
A što da ne? Ako sam pročitao dje...........
I jos nesto mi nije jasno, zasto od toliko vjerskih zajednica samo adventisti bodu oci? Ima tu nesto :)

Ђаво :evil:

„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 15:30 
Voajer
Voajer

Maran Ata je napisao:
То што у оно време није постојао закон за плагијате, још увек не оправдава плагијат. Пошто је дотична очигледно преписивала из књига других аутора, а ви је сматрате за "надахнуту", да ли онда и оригиналне писце такође сматрате за "надахнуте"?!? :roll:

Или су мисли оригиналних аутора биле "ненадахнуте", а преписивачко перо Вајтове им утиснуло "надахнуће"?!? :lol: :lol: :lol:

Pitanje o kome ti govoris je pitanje inspiracije ili nadahnuca. Ti verovatno verujes u mehanicki diktat tj. da Bog inspirise coveka tako sto mu diktira sta da napise. Adventisti veruju da Bog nadanjuje proroka a da prorok svojim recima pise ono sto mu je Bog otkrio. Bog moze i da nadahne proroka u izboru materijala koji cita da bi na najbolji nacin opisao poruku (ideju) koju mu je Bog dao. Primer za to je evandjelist Luka koji u prologu svog jevandjelja pise kako je pazljivo proucio i ispitao sve dogadjaje pre nego sto ih je napisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 21:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па коме је то Бог открио оно што је баба преписала од других аутора? :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2006, 19:11 
Voajer
Voajer

Bog je otkrivao prorocima generalnu ideju a oni su trazili najbolji nacin da to izraze. Petru je trebala pomoc drugih u vezi gramatike. Luka je sastavio svoje evandjelje tako sto je istrazivao savremene izvore a Pavle je na vise mesta posudjivao od nebiblijskih autora. Novi Zavet nam daje mnogo slucajeva posudjivanja iz nebiblijskih izvora kao sto su "Solomunova mudrost", "1 Enoh", "Svedocanstva dvanaest patrijaraha" i drugi.
Sto se tice Ellen White, osnovna ideja koju joj je Bog otkrio je kosmicki sukob izmedju Hrista i Sotone i o tome je ona pisala vise nego bilo koji drugi pisac. To je generalna ideja ali kad ona opisuje dogadjaje iz istorije ona koristi istoricare svog vremena. Takodje ako je kod nekog pisca pronasla upravo ono sto je sama htela da kaze ali izrazeno na lepsi nacin ona bi to koristila.
Ali jos jednom da naglasim da Adventisticka crkva ne smatra Ellen White nepogresivom. Osim toga ni jedno verovanje adventista se ne bazira na Elen White vec na Bibliji kao sto ni jedno verovanje nije doslo od Elen White vec kroz sistematsko izucavanje Biblije. Citava prica o Ellen White je sporedna ali mnogi zlonamerni ljudi potenciraju ovo pitanje predstavljajuci ga kao kljucnu stvar u adventizmu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2006, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

То је уобичајено мазање очију људима. Читава та прича о "космичкој борби Христа и Сатане" је безбожничка јер она предпоставља да су они равноправни противници, а епилептичарка је чак тврдила да су суботари ту да "помогну Христу"... што је још безбожније. Заправо, баба није никада веровала у Христа као Бога и то је и јавно изјављивала. Ни дан данас, суботари не верују да је он потпуни Бог, него верују да је некакав "мањи бог", тј. Арх. Михјало. Све је то заправо чисто аријанство, што су оснивачи суботарске секте и јавно изјављивали. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2006, 23:11 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
hehhe subotari ne vjeruju da je Isus Bog...maran ata, koju vrstu droge koristis, majke ti. :D :D :D
pre bi rekao da pravoslavci ne vjeruju da je Isus Bog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 10:06 
Voajer
Voajer

Maran Ata je napisao:
То је уобичајено мазање очију људима. Читава та прича о "космичкој борби Христа и Сатане" је безбожничка јер она предпоставља да су они равноправни противници, а епилептичарка је чак тврдила да су суботари ту да "помогну Христу"... што је још безбожније. Заправо, баба није никада веровала у Христа као Бога и то је и јавно изјављивала. Ни дан данас, суботари не верују да је он потпуни Бог, него верују да је некакав "мањи бог", тј. Арх. Михјало. Све је то заправо чисто аријанство, што су оснивачи суботарске секте и јавно изјављивали. :wink:

Puno dezinformacija si ovde naveo. Adventisti veruju da je Isus potpuni Bog i citavo jedno poglavlje u knjizi "Adventisticki hriscani veruju" je posveceno tome. Evo dajem samo sazetak tog verovanja:
"Bog vecni sin ovaplocen je u Isusu Hristu. Kroz njega je sve stvoreno, Bozji karakter otkriven, izvrseno spasenje ljudskog roda i sud svemu. Zivi Bog je postao covek Isus Hristos. Zacet je Svetim Duhom i rodila ga je devojka Marija..." str. 49.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 12:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
То је уобичајено мазање очију људима. Читава та прича о "космичкој борби Христа и Сатане" је безбожничка јер она предпоставља да су они равноправни противници, а епилептичарка је чак тврдила да су суботари ту да "помогну Христу"... што је још безбожније.

Ti zaista mislis da sve znas u vezi sa svim sto nije pravoslavno.
Daj nemoj se prospati dzaba, bolje ti je pisi sto mislis o pravoslavlju i ostavi druge na miru.
Na ovom sajtu sam okacio zvanicno vjerovanje adventista u vezi sa VELIKOM BORBOM pa svako ko zeli moze pogledati i vidjeti o kakvim ti nebulozama pricas.
http://www.aiku.rs.sr/blog/index.php?blogId=17

A MOZDA JE BOLJE DA PROCITAMO STA JE O TOME SAMA ELEN VAJT REKLA:
http://www.svetlostistine.com/Knjige/Je ... /Cv79.aspx

Maran Ata je napisao:
Заправо, баба није никада веровала у Христа као Бога и то је и јавно изјављивала. Ни дан данас, суботари не верују да је он потпуни Бог, него верују да је некакав "мањи бог", тј. Арх. Михјало. Све је то заправо чисто аријанство, што су оснивачи суботарске секте и јавно изјављивали. :wink:

Evo sta pise u knjizi CEZNJA VJEKOVA:
Nadenuće mu ime Emanuilo:" s nama Bog". "Svetlost poznanja slave Božije" videla se "u licu Isusa Hrista" /***2. Korinćanima 4,6/. Gospod Isus Hristos bio je jedno sa Ocem od večnih vremena; On je bio "obličje Boga", obličje Njegove veličine i veličanstva, "sjajnost slave" /***Jevrejima 1,3/. On je došao na naš svet da bi objavio ovu slavu. On je došao na ovu grehom pomračenu Zemlju da otkrije svetlost Božje ljubavi, da bude "s nama Bog." Zato je za Njega prorokovao: "Nadenuće mu ime Emanuilo."

Daj nemoj vise molim te, ako toliko budes pljuvao po adventizmu samo ces pokazati koliko si neinformisan.

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 12:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Elen Vajt - strasno ..... Ej vi adventisti zar ne znate da zena ne treba druge da uci...... kad vec citirate stihove iz biblije... pise vam lepo da se zenama ne dopusta druge da poucava...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]