banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 06:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Citiraj:
Она "компонента" која ова два тела држи заједно је дах (дисање), које је преведено у нашим Библијама као "дух".... па прави конфузију.

U redu, moglo bi i da bude ovako po nekoj logici. Ali, kako covjek moze da sacuva i telo, i dusu i dah?
Znamo kako treba cuvati tijelo.
Znamo i kako se cuva dusa
Od cega i kako da cuvamo dah ili disanje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 23:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Maran Ata je napisao:
Душа је наше духовно тело.
Тело је наше телесно тело.

Она "компонента" која ова два тела држи заједно је дах (дисање), које је преведено у нашим Библијама као "дух".... па прави конфузију.

Када Бог узме свој дах, долази до раздвајање душе и тела - биолошка смрт. Тело иде у земљу а душа зависно од стања при смрти, или бива примљена у Небески Јерусалим, или не. Опис Небеског Јерусалима је у Библији. Када Христос буде долазио, довешће са собом те душе, и почеће опште Васкрсење.

Васкрсење је поновно спајање душа са телом, овај пут непропадљивим. Оне душе које се затекну тада живе у телу, добиће исто непропадљива тела.

Дакле, душа, тело и дух су ентитети који тек у целини чине човека.

Buraz, ovaj tvoj stav vidim kao jedno interesantno i kompromisno rjesenje.
Vidusa, ja ne tvrdim da pakao (kao mjesto unistenja) ne postoji. Ja vjerujem da ce gresnici u ognjenom jezeru primiti kaznu i da ce biti muceni ali ne vjerujem da ce biti muceni za svu vjecnost. Kao prvo Bog nije fer ako za grijehe ucinjene u vremenu (60-70 godina) muci ljude kroz citavu vjecnost. Drugo, ako je Bog ljubav kao sto to u Bibliji tvrdi, kako moze da muci svoja stvorenja milionima i milionima godina bez kraja. Trece, ako prihvatimo da postoji vjecni pakao mi se vracamo u neznabostvo koje tvrdi da postoje dva vjecna principa - dobro i zlo. Prema Bibliji samo je Bog vjecni princip. Zlo ima svoj pocetak ali ce imati i svoj kraj. Biblija govori da ce Bog jednog dana ocistiti svemir od grijeha i zla. Zlo nije vjecni princip. Ja vjerujem da ne moramo tvrditi da postoji vjecni pakao jer imamo dovoljno biblijskih tekstova koji govore o konacnom i totalnom unistenju gresnika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Прика, то што ти причаш није утемељено н аБиблији, него на философирању оних који су себи умислили да су "милосрднији и од Бога", који у Библији ипак каже да су муке - вечне. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
ali ne vjerujem da ce biti muceni za svu vjecnost.

Bog rece da su vjecne. Hocemo li vjerovati po vjeri ili po razumu! Tacno je da protestanti vjeruju po razumu i zato su ihaaa-ha odlutali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 20:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2006, 11:53
Maran Ata je napisao:
Душа је наше духовно тело.
Тело је наше телесно тело.

Када Бог узме свој дах, долази до раздвајање душе и тела - биолошка смрт. Тело иде у земљу а душа зависно од стања при смрти, или бива примљена у Небески Јерусалим, или не. Опис Небеског Јерусалима је у Библији. Када Христос буде долазио, довешће са собом те душе, и почеће опште Васкрсење.

Васкрсење је поновно спајање душа са телом, овај пут непропадљивим. Оне душе које се затекну тада живе у телу, добиће исто непропадљива тела.

Дакле, душа, тело и дух су ентитети који тек у целини чине човека.

Ovo je sve iz prve poslanice po MARAN ATI 5.17-21. :lol:
ILI MOZDA IZ NEKE BIBLIJE KOJU JA NEMAM.
Daj reci mi koju Bibliju ti citas? Moram je imati!

PS: Lijepo sam gore naveo sta na hebrejskom i grckom znace izrazi za duha i dusu.

NESTO MALO O MENI:
http://www.mladen.iwarp.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Jehovac: Ljudi koji veruju da nakon smrti duša ili duh nastavlja da živi i da komunicira sa živima, postaju lak sotonin plen koji se javlja kao dobronamerni duh umrloga sa željom da pomogne, dok mu je pravi cilj da uništi osobu za večnost

Otkad to hriscani prizivaju duhove?
Svi koji vjeruju da je dusa smrtna, vec su plijen sotonin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 22:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Mene zanima samo jedna stvar!!!
Kako to da oni koji toliko vjeruju u zagrobni zivot osecaju strah prema smrti? Zasto strah kada se moze odmah u Raj.
Smrt je suocavanje sa unistenjem, nije cudo sto je i sam Gospod na krstu osjecao toliku bol suocen sa unistenjem zbog nasih greha. Samo ako je on umro pravom smrcu, njegova zrtva ima smisla. On je to uradio da mi nebi morali umreti vecnom smrti.
Vjerovati u zagrobni zivot je opasna obmana. Ista ona na koju je i Eva nasjela. Kada joj je sotona rekao da nece umreti ona je povjerovala, iako joj je Bog rekao da ce umreti kada okusi plod. Bog je rekao Adamu da je prah i da ce se u prah vratiti. A ne u Nebo. (Vidi u 1.Mojsijevoj 3. glava).
Zasto potkopavati velicinu zrtve Gospodinove?

PS: U Pravoslavnoj crkvi postoji frakcija koja ne vjeruje u zagrobni zivot!!!

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 14:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

"Mene zanima samo jedna stvar!!!
Kako to da oni koji toliko vjeruju u zagrobni zivot osecaju strah prema smrti? Zasto strah kada se moze odmah u Raj. "

Mnogi vjeruju samo rijecima, a ne djelom vjere.
Kod ostalih se ne radi o strahu, nego o teskoci rastanka sa voljenim ovoga svijeta.

"Smrt je suocavanje sa unistenjem, nije cudo sto je i sam Gospod na krstu osjecao toliku bol suocen sa unistenjem zbog nasih greha. Samo ako je on umro pravom smrcu, njegova zrtva ima smisla. On je to uradio da mi nebi morali umreti vecnom smrti."

Zar ima i neprava smrt?

"Vjerovati u zagrobni zivot je opasna obmana. Ista ona na koju je i Eva nasjela. Kada joj je sotona rekao da nece umreti ona je povjerovala, iako joj je Bog rekao da ce umreti kada okusi plod. Bog je rekao Adamu da je prah i da ce se u prah vratiti. A ne u Nebo. (Vidi u 1.Mojsijevoj 3. glava).
Zasto potkopavati velicinu zrtve Gospodinove?"

Adam je umro prahom (tijelom) i u prah se vratio. I nije otisao u Nebo nego u dio pakla. Pa zar ne vjerujes Pismu:"Jer i Hristos jedan put za grijehe nase postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, tijelom, no ozivljevsi Duhom;
KOJIJEM SISAVSI PROPOVIJEDA I DUHOVIMA KOJI SU U TAMNICI." KOJI NEKAD NE HTJESE DA SLUSAJU KAD IH OCEKIVASE BOZIJE TRPLJENJE U VRIJEME NOJEVO, KAD SE GRADJASE KOVCEG, U KOME MALO, TO JEST OSAM DUSA OSTADE OD VODE."
U ovim rijecima nema nista nerazumljivo: Hristos je po smrti na Golgoti sisao u pakao (tamnicu) i propovijedao duhovima (umrlim ljudima).
Eto jasno pise i da su duse (duhovi) zivi i da su boravile u odredjenom mjestu. I to nisu bilo koje duse (duhovi) nego onih sto su stradali u Potopu.

"PS: U Pravoslavnoj crkvi postoji frakcija koja ne vjeruje u zagrobni zivot!!![/quote]"

U ovo nase vrijeme svasta ces ti cuti od mnogih koji pripadaju Pravoslavnoj Crkvi. Tu ima strasnih modernih ucitelja koji odbacuju ucenje Hristove Crkve, odbacuju rijeci Jevandjelja, apostola i Svetih otaca i koji narod zavode i odvode antihristu.
Ovo su posljednja su vremena, prijatelju. Kad papa postane glava Crkve (a samo sto nije) Antihrist ce i Pravoslavlje poklopiti. Samo ce malobrojni pojedinci odstupiti od Antihrista.
Vjeruj Pismu u Crkvi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2006, 01:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vidusa je napisao:
Adam je umro prahom (tijelom) i u prah se vratio. I nije otisao u Nebo nego u dio pakla. Pa zar ne vjerujes Pismu:"Jer i Hristos jedan put za grijehe nase postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, tijelom, no ozivljevsi Duhom;
KOJIJEM SISAVSI PROPOVIJEDA I DUHOVIMA KOJI SU U TAMNICI." KOJI NEKAD NE HTJESE DA SLUSAJU KAD IH OCEKIVASE BOZIJE TRPLJENJE U VRIJEME NOJEVO, KAD SE GRADJASE KOVCEG, U KOME MALO, TO JEST OSAM DUSA OSTADE OD VODE."
U ovim rijecima nema nista nerazumljivo: Hristos je po smrti na Golgoti sisao u pakao (tamnicu) i propovijedao duhovima (umrlim ljudima).
Eto jasno pise i da su duse (duhovi) zivi i da su boravile u odredjenom mjestu. I to nisu bilo koje duse (duhovi) nego onih sto su stradali u Potopu.

Na ovu tvoju izjavu psalmista bi sa cudjenjem izjavio:
Citiraj:
11. Еда ли ће се у гробу приповедати милост Твоја, и истина Твоја у труљењу?
(Psalam 88,11)

Ali osim cudjenja i pitanja, koje mozemo da podjelimo sa psalmistom, a koji dokazuju da Biblija nije saglasna sa ovakvim ucenjem, valja ipak reci nekoliko rjeci o ovom biblijskom tekstu koji inace spada u teze razumljiva mjesta.

Da li je zaista Isus nakon svoje smrti sisao u ad svojim duhom da bi propovjedao jevandjelje bestjelesnim duhovima i tako im dao priliku da prihvate jevandjelje?
Hristovo tjelo je ostalo u grobu- u to niko ne sumnja! Ali gdje je bio Hristov Duh?
Pogledajmo sta je sam Hristos rekao na krstu:
Citiraj:
46. "И повикавши Исус гласно рече: Оче! У руке Твоје предајем дух свој. И рекавши ово издахну."(Luka 23,46)

Dakle, Isus je povikao, i svi su culi, i svima je bilo jasno da je on svoj duh predao u ruke smom Ocu! A Bog Otac, naravno, nije tog trenutka bio u adu, niti su mu ruke bile u adu. Prema tome ni Hristov duh nije bio tamo.

Za one koji ocekuju jaci teoloski komentar:
Niti jevrejski izraz za duh- ruah, niti grcki-pneuma, ne sugerisu neko inteligentno bice, koje moze postojati odvojeno od tjela. Oni jednostavno oznacavaju "dah zivotni", koje svako zivo bice ima u sebi, racunajuci tu i zivotinje. Pogledajmo sta mudri Solomon kaze:

Citiraj:
19. Јер шта бива синовима људским (a Isus je bio sin covjeciji) то бива и стоци, једнако им бива; како гине она тако гину и они, и сви имају исти дух(ruah); и човек ништа није бољи од стоке, јер је све таштина.
20. Све иде на једно место; све је од праха и све се враћа у прах.
21. Ко зна да дух (ruah)синова људских иде горе, а дух (ruah)стоке да иде доле под земљу?(Propovjednik 3,19-21)

Prema tome "dah zivotni", sam zivot Isusa Hrista bio u rukama Ocevim.

Sta zapravo Petar pokusava reci u ovim stihovima o kojima pricamo?

Petar iznosi zalosnu cinjenicu da je u vrejme potopa samo osam ljudi poslusalo glas Duha Svetoga koji se naziva i Duh Boziji odnosno Hristov Duh. (1. Petrova 1,11).
Duhovi u tamnici bili su isto tako ljudi kao i osam dusa koje su se spasile, a ne bestelesni duhovi.
Osim toga Biblija ne kaze "svima" koji su od Adama i sa Adamom cekali kroz sve vjekove krajnu sudbinu, nego samo "duhovima u vrjeme Nojevo" 1.Petrova. 3,19.20
Pogledajmo kako je to bas izgledalo u Nojevo vrijeme:
Citiraj:
3. А Господ рече: Неће се дух мој до века прети с људима, јер су тело; нека им још сто двадесет година.(1.Mojsijeva 6,3)

Petar jednostavno kaze da je Isus vaskrsno duhom Svetim i da je tim istim duhom propovjedao kada je bio potop.

Citiraj:
U ovo nase vrijeme svasta ces ti cuti od mnogih koji pripadaju Pravoslavnoj Crkvi. Tu ima strasnih modernih ucitelja koji odbacuju ucenje Hristove Crkve, odbacuju rijeci Jevandjelja, apostola i Svetih otaca i koji narod zavode i odvode antihristu.
Ovo su posljednja su vremena, prijatelju. Kad papa postane glava Crkve (a samo sto nije) Antihrist ce i Pravoslavlje poklopiti. Samo ce malobrojni pojedinci odstupiti od Antihrista.
Vjeruj Pismu u Crkvi.

Hej, pa sa ovim se poprilicno slazem. Svaka cast, bas ljepo receno.
Pozdrav!!!

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 02:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tvoja vjera ce ti dusu ukopati.
Za one koji su otpali od Crkve, receno je da ih je nemoguce vratiti, pa ni ja necu da se trudim. Idi kud si krenuo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Следбеници оне епилептичне американке не схватају да стање упокојених пре и после Христове победе над смрти није исто. Па често видимо како цитирају Стари Завет "доказујући" глупости бабе Вајтове, не схватајући да тиме само доказују своју теолошку неписменост. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]