Kad covjek procita sve komentare koje pisu ucesnici Srbi, onda nije teskjo primijetiti da osporavaju Bosnjacima nacionalnost, jezik, kulturu knjizevnost, itd. To je za njih normalno, i oni ce kazati da ne mrze, ali ako ja ja kazem, da o nekom pitanju ima i drugih misljenja i prezentiram ta misljenja, onda cu dobiti odgovor kako ja mrzim Srbe. Slicna je situacija i sa svakim drugim Bosnjakom ili Hrvatom.
Zasto je to tako? Jednostavno zato, sto su oni uvrijezneog misljenja, da svako mrzi Srbe, da su Srbi ugrozen narod, ama bas od svakoga samo ne od Rumuna i Grka, dok ne postave pitanje Temisvara i okoline ili Soluna i okoline. Ovdje necu da citiram poznatu izreku akademika Dr. Raskovica, to prepustam njima samima.
Oslobodite se straha od ugrozenosti, i prestanite ugrozavati druge. Puste svakoga da o sebi misli sta hoce, da svoj jezik naziva kako hoce. Vi ste Srbi i niko vam to ne osporava, vi govorite sprki ni to vam niko ne osporava, vasa vjera je pravoslavlje i to vam niko ne osporava. Zivite u svom srpstvu, ponosite se svojim jezikom, praktikujete svoju vjeru, ali pustite i druge da to isto rade na svoj nacin.
Bosnjastvo ne ugrozava srsptvo, bosdnaski jezik ne ugrozava srspki jezik, islam ne ugrozava pravoslavlje. Cini mi se, da sadasnjost pokazuje obrnutu situaciju.
Da gospodine, druze, ahbabu moj Kapo, objektivna istina ne psitoji. Istina se zasniva na objektivbnim cinjenicama. Ali objektivnih cinjenica nema. Ono sto je danas objektivno, i sto smatramo objektivnom istinom, vec sutra to nije, jer smo dosli do nekih novih saznanja, koja potiru ona ranija-predjasnja-stara saznanja. Zato nisam pristalica kategoricnih tvrdnji, posebno kada je u pitanju rat i ratna desavanja, pa i nasa cjelokupna istorijska proslost.
Ono sto znamo jeste to, da su pale mnoge zrtve, da je proliveno mnogo krvi, da je Sarajevo bilo opkoljeni grad od strane Srba, da je granatiran svo vrijeme rata iz svim mogudjih orudja i oruzja. Ono sto sigurno ne znamo, jeste to, ko je tome najvise doprinijeo, ali naslucujemo. Isto tako znamo da Banja Luka nije bila opkoljeni grad, da na Banja Luku nije pala ni jedna granta, da u njoj nije ispaljen ni jedan metak, niti je bacena i jedna boma od strane Bsonjaka i Hrvata, ali Bosnjaci i Hrvati su protjerani, sve dzamije su srusene, neka mezarlja bagerom poravnana itd. Zasto??????
Ono sto ne znamo, jeste to, ko je to naredio, kao sto i ne znamo, ko je Bosnake i Hrvate Banja Luke spasio lopgora i logorskih desavanja, kakvi su bili u okolini Prijedora. U svakom slucaju, hvala onome, ko je nas spasio logora i logorskih desavanja, a sram bilo onoga ko je naredio nase protjerivanje i oduzimanje cjelokupene imovine, mukom stecene generacijama. Svako ce dobiti sto je zasluzio, ovozemaljskom pravdom, ako ako ona izostane, ima ona druga koja nece izostati, a sto ce se ispastati generacijima, na ovaj ili onaj nacin.
Ne osporavajte nase bosnjastvo, ne osporavjte bosanski jezik, ne osporavajte nasu knjizevnost, jer nase je nase, vase je vase. Svako nek izucava svoje, a po mogucnosti i drugo, radi sebe i spoznaje onih drugih, jer niko nikoga nacionalnoscu, jezikom i knjizevnoscu ne ugrozava..
Pozdrav Zah
Poslednji put menjao zah dana 28 Mar 2006, 02:40, izmenjena 2 puta
|