banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 09:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ...
PostPoslato: 27 Mar 2006, 10:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
MuskoBre je napisao:
cosma:

Ja sam prije rata pricao srpsko-hrvatski,i pricam ga i dan danas..Vjerujem i ogromna vecina Srba na ovom forumu..Hrvati iz Bosne su pricali isti taj jezik,i dan danas ga pricaju..Znaci dolazimo do situacije,da ste samo VI prije rata pricali jedan jezik,a u ratu i poslije rata neki drugi jezik,izmisljeni jezik.Tako da pitanja mozete samo sami sebi postavljati,kod nas je situacija vise nego jasna.

da, samo sto vi srpsko-hrvatski danas srpskim nazivate, kao sto hrvati taj isti hrvatskim nazivaju.. daaaaaj, mani se te politike.. pogledaj malo po forumu pa mi nadji ijedan post gdje se spominje srpsko-hrvatski kao neciji jezik danas.. samo znate drugom prebaciti - a sebe ne vidite.. koja paranoja :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 10:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Ja tvrdim da pricam srpskohrvatskim. Tako su me ucili u skoli, tako su me ucili roditelji. A vidim da isti jezik kojim pricam ja, pricaju i u Slavoniji, Hercegovini, Bosni, Dalmaciji, Crnoj Gori, Vojvodini, Sandzaku/Raskoj, Sumadiji... pa sam malo zbunjen sto se on naziva razlicitim imenima :-?

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 27 Mar 2006, 11:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Cosma,niko od nas se nikad ne buni na pomen srpskohrvatskog,i ja nekad kazem da pricam srpski,nekad srpsko-hrvatski.Ono sto je najbitnije je to da i ti i ja ,a i ostali,jako dobro razumijemo o cemu to ja pricam.Nisu ni Srbi,ni Hrvati,juce izmislili novi jezik i dali mu novo ime.Sta ces,ko istorije nema,mora da je izmislja.Sto kaze Metallica,Sad but true :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
За друга/другарицу cosmu:да ли би ти могао/могла одговорити макар на једно питање које се овдје постављају или жеш стално ићи и оф и засипати нас свакаквим небулозама које немају везе са темом?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 00:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Kad covjek procita sve komentare koje pisu ucesnici Srbi, onda nije teskjo primijetiti da osporavaju Bosnjacima nacionalnost, jezik, kulturu knjizevnost, itd. To je za njih normalno, i oni ce kazati da ne mrze, ali ako ja ja kazem, da o nekom pitanju ima i drugih misljenja i prezentiram ta misljenja, onda cu dobiti odgovor kako ja mrzim Srbe. Slicna je situacija i sa svakim drugim Bosnjakom ili Hrvatom.

Zasto je to tako? Jednostavno zato, sto su oni uvrijezneog misljenja, da svako mrzi Srbe, da su Srbi ugrozen narod, ama bas od svakoga samo ne od Rumuna i Grka, dok ne postave pitanje Temisvara i okoline ili Soluna i okoline. Ovdje necu da citiram poznatu izreku akademika Dr. Raskovica, to prepustam njima samima.

Oslobodite se straha od ugrozenosti, i prestanite ugrozavati druge. Puste svakoga da o sebi misli sta hoce, da svoj jezik naziva kako hoce. Vi ste Srbi i niko vam to ne osporava, vi govorite sprki ni to vam niko ne osporava, vasa vjera je pravoslavlje i to vam niko ne osporava. Zivite u svom srpstvu, ponosite se svojim jezikom, praktikujete svoju vjeru, ali pustite i druge da to isto rade na svoj nacin.

Bosnjastvo ne ugrozava srsptvo, bosdnaski jezik ne ugrozava srspki jezik, islam ne ugrozava pravoslavlje. Cini mi se, da sadasnjost pokazuje obrnutu situaciju.

Da gospodine, druze, ahbabu moj Kapo, objektivna istina ne psitoji. Istina se zasniva na objektivbnim cinjenicama. Ali objektivnih cinjenica nema. Ono sto je danas objektivno, i sto smatramo objektivnom istinom, vec sutra to nije, jer smo dosli do nekih novih saznanja, koja potiru ona ranija-predjasnja-stara saznanja. Zato nisam pristalica kategoricnih tvrdnji, posebno kada je u pitanju rat i ratna desavanja, pa i nasa cjelokupna istorijska proslost.

Ono sto znamo jeste to, da su pale mnoge zrtve, da je proliveno mnogo krvi, da je Sarajevo bilo opkoljeni grad od strane Srba, da je granatiran svo vrijeme rata iz svim mogudjih orudja i oruzja. Ono sto sigurno ne znamo, jeste to, ko je tome najvise doprinijeo, ali naslucujemo. Isto tako znamo da Banja Luka nije bila opkoljeni grad, da na Banja Luku nije pala ni jedna granta, da u njoj nije ispaljen ni jedan metak, niti je bacena i jedna boma od strane Bsonjaka i Hrvata, ali Bosnjaci i Hrvati su protjerani, sve dzamije su srusene, neka mezarlja bagerom poravnana itd. Zasto??????

Ono sto ne znamo, jeste to, ko je to naredio, kao sto i ne znamo, ko je Bosnake i Hrvate Banja Luke spasio lopgora i logorskih desavanja, kakvi su bili u okolini Prijedora. U svakom slucaju, hvala onome, ko je nas spasio logora i logorskih desavanja, a sram bilo onoga ko je naredio nase protjerivanje i oduzimanje cjelokupene imovine, mukom stecene generacijama. Svako ce dobiti sto je zasluzio, ovozemaljskom pravdom, ako ako ona izostane, ima ona druga koja nece izostati, a sto ce se ispastati generacijima, na ovaj ili onaj nacin.

Ne osporavajte nase bosnjastvo, ne osporavjte bosanski jezik, ne osporavajte nasu knjizevnost, jer nase je nase, vase je vase. Svako nek izucava svoje, a po mogucnosti i drugo, radi sebe i spoznaje onih drugih, jer niko nikoga nacionalnoscu, jezikom i knjizevnoscu ne ugrozava..

Pozdrav Zah

Poslednji put menjao zah dana 28 Mar 2006, 02:40, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 01:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Zah, sve bi ovo oko jezika bilo puno jednostavnije da se jezik kojim pričaju Bošnjaci i nazivaju ga bosanskim od jezika kojim pričaju Srbi i nazivaju ga srpskim razlikuje barem onoliko koliko se ukrajinski razlikuje od ruskog ili makedonski od slovenačkog. Međutim, fakat je da ti, ja i svi ovi učesnici pričamo jedan jezik, isti jezik. 80 godina zajedničke države je učinilo svoje. I ma koliko se trudio, ja bosanski ne mogu nikako drugačije da posmatram nego kao dijalekt jednog jezika isto kao što je dalmatinski, hercegovački, crnogorski, vojvođanski, pa i hrvatski i srpski ako baš hoćete. Međutim, ne pada mi na pamet niti jednom Bošnjaku, Srbinu ili Hrvatu nametati kako da zove svoj jezik, ali je u najmanju ruku smiješno, da jedan jezik ima tri imena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 02:28 
Veteran
Veteran

Nemam nista protiv tvoga stava. Opcenito receno to je jedan jezik, samo ga Srbi nazivaju srpskim, Hrvati hrvastskim a Bosnjaci bosanskim. Gramaticka osnova je ista. Ono sto jedni sebi uzimaju za pravo, trebaju dozvoliti i drugima. Nesreca je u tome, sto taj jezik nije nasao jedno ime koje bi bilo prihvatljivo za sve, bez obzira na neke specificnosti koje ima svaki od ovih jezika.

Po mom misljenju sasvim-posve je pogresno, silom nametati ime svog jezika drugima. To ne vodi nicemo, nego daljim konfliktima, koji samo jos uvecavaju ove politicke konflikte koje imamo.

Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
Po mom misljenju sasvim-posve je pogresno, silom nametati ime svog jezika drugima

Na ovo sam vec dva- tri puta odgovorio,ali,izgleda da moram ponovo.
Mnogo manji bi bio problem da se taj jezik naziva BOSNJACKI, jer ako se narod koji se sluzi tim jezikom naziva Bosnjacima, onda se taj jezik ne moze nazivati BOSANSKIM.Ali,to nije napravljeno iz prostog razloga sto se na razne nacine, medju ostalim i preko jezika, zeli dokazati da u BiH zivi samo jedan narod(Bosanci),a ne 3 naroda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 15:24 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 15:43 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Glupost ... obicna.
U Ustavu pise TRI naroda ... i dalje nema.

Bosanski jezik ... svidjelo se to vama ili ne .... je cinjenica.

Vrh

Tema posta: ....
PostPoslato: 28 Mar 2006, 16:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ezan,u Americi imas izmedju ostalih Amerikance,Engleze,Australijance,Skote,Irce...I tako tih 5 naroda prica 5 jezika...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 16:12 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
To kod njih je nesto kao "SH" :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
ezan,

ovdje niko nikome ne nameće srpski jezik, već upravo obrnuto. konstantno se u ime unitarne i cjelovite tzv. bih nameće neki nepostojeći bosanski jezik kako bi se potisnulo sve srpsko, a i hrvatsko, a država još više centralizovala i uredila po željama samo jednih - muslimana. ovdje se jezik koristi kao neki kohezioni faktor kojim se žele povezati razni narodi i kulture.
i to nije ništa novo, to su i austougarski činovnici u 19 vijeku radili nametanjem njemačkog jezika cijeloj raznorodnoj monarhiji. posebno je po tome poznat period bahovog apsolutizma.

Vrh

Tema posta: Re: ....
PostPoslato: 28 Mar 2006, 18:23 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
niti si shavatio cinizam u njegovim riječima. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 23:31 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 23:34 
Veteran
Veteran

A sta kazati za one ljude koji zive u Juznoj Ameici. Puno razlicitih naroda, ali svi govore spanski, a u Brazilu portugalski. Znaci nemamo jedan narod jedan jezik, pa da se jezik naziva po narodu.

Ponovo zelim kazati da je u vrtijeme ukidanja bosanskog jezika kao sluzbenog jezika u Bosni, napravravljena greska, sto je taj jezik samo preimenovan u srpskohrvatski, iskljucivo sa nacional-sovinistickih pozicija, a za potrebe druga dva naroda i njihove matice.

Trebeo se naci jedan naziv za jezik koji Bosnjaci nazivaju bosankim, Hrvati hrvatskim a Srbi srpskim. Tako bi imali jedan jezik sa tri varijante, a svaki narod bi imao mogucnost da razvija svoj jezik, i da ga doradjuje. Ovako, jedna varijanta je ukinuta, druge dvije su doradjivanje kao jedan jezik, ali tako da se sve bosnjacko zatiralo. Za tako nesto sad je isuvise kasno, i moramo se naviknuti na sadasnjost, to jest bosanski, hrvastki i srpski.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2006, 00:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zah:

Citiraj:
A sta kazati za one ljude koji zive u Juznoj Ameici. Puno razlicitih naroda, ali svi govore spanski, a u Brazilu portugalski

Zah,u Brazilu pricaju portugalski,i jako dobro znas iz kojih razloga je to tako.Dalje,portugalski jezik je sirom svijeta priznat jezik, a Portugal priznata drzava.Hocu reci,ne bi bili nimalo smijesno,da se pripadnici muslimanske vjeroispovijesti u BiH odluce da odsutra pricaju engleski ili marokanski.Niti bi se mi bunili,niti bi nam bilo smijesno,kao sto je sad slucaj sa bosanskim,bosnjackim ili kako vec.Na kraju krajeva,kad si vec spomenuo Brazil kao poredjenje,pocnite i vi da pricate turski,jer zaboga,oni su vas porobili,tj vi ste im se predali,iz nama dobro znanih razloga.Ali za ime Boga,ne izmisljajte ni kulturu ni jezik.Jel sad malo jasnije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 00:31 
Veteran
Veteran

Musko bre, tvoje tvrdnje, tvoji primjeri i preporuke nemaju niceg zajednickog sa logikom. Nisam mogao povjerovati, da bi i ti mogao nesto ovako kazati. Ja znam, da ti sve to mozesi bolje kazati, navodeci valjanije, logicnije primjere. Ovako ostaje samo razmisljenje covjeka opterecenog srpstvom i mrznjom prema svemu drugome sto nije srpsko.

Moj pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2006, 00:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I meni neki tvoji postovi djeluju u najmanju ruku konfuzno,nelogicno,i besmisleno,pa dajem odgovor i komentar.U startu prihvatam da sam 100% u krivu,samo mi to pokazi,gdje moja teorija ne drzi vodu.Ovo opterecenje,necu ni komentarisati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]