banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 05:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 15:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Od muke ......... :D .
Smijem se jer naprosto ne mogu da povjerujem da ti to ozbiljno mislis.

Pa bili su i Srbi kao starosjedioci u Srbiji pod turcima .... isto kao i mi "bosnje" u Bosni pa ne pricaju niti pisu turski, ali s kim ja to uopste pricam ..... ??????????

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 20 Mar 2006, 21:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ezan,

Krajnje je vrijeme da nam objasnis kako je to nastao "bosanski","bosnjacki",ili kako vec,od kojih jezika i ostalo?..Imaju li "bosanci","bosnjaci",ili kako vec,ista svoje autenticno?Svoje pretke ste odbacili zarad par povlastica,primili novu vjeru,primili ste turzicme od naroda koji je na Balkan dosao u koljacke pohode,i jos se time ponosite?I imate obraza reci kako ste ubacili tudje rijeci u jezik kojim ste do juce pricali,i to nazvati svojim novim jezikom?Sutra da dodju Norvezani na Balkan da ratuju,vi bi vjeru promijenili...Fino kaze nas narod,vuk dlaku mijenja,cud nikada....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 22:17 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 20 Mar 2006, 22:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 22:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2006, 17:03
Ma citav dunjaluk je srpski :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 22:29 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 22:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2006, 17:03
Ja slabo kontam cirilicu. Sorry!

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2006, 01:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Suljo,

Postoje edukativne ustanove,po imenu SKOLE.I to osnovne.Ocigledno vam je svima zajednicko,da ste ih zaobilazili u sirokom luku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 02:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Sa ovim pitanjem Daljac pokazao si veliko neznanje, a ono je vezano za neponavanje islama kao religije. Mi smo islam primili preko Turaka, a zadrzali smo svoj jezik bosanski i svoje pismo bosancicu.

Svi muslimani sirom svijeta sve molitve obavljaju na arapskom jeziku, bez obzira da li bili:Bosnjaci, Albanci, Turci, Arapi, Azerbejdzanci, Turkmeni, Uzbeci, Indijci, Indonezani itd, itd, jer je Kur'an objavljen na arapskom jeziku. Zbog toga svi muslimani sirom svijeta imaju osnovne skole - mektebe u kojima imaju vjersku nastavu, gdje uce arapski jezik i arapsko pismo, kako bi mogli citati-uciti Kur'an. Kasnije sticu veca znanja u medresama, gdje se posebno izucava Kur'an, arapski jezik itd. Dr.Haris Silajdzic, napominjem samo njega, zavrskio je mekteb, pa medresu, a onda je studirao u Maraoku, magistrirao u SAD itd.

Dakle, mi smo preko Turaka primili islam, a ne i tursko pismo, turski jezik. Medjutim, za vrijeme njihove vladavine, u bosanski ,hrvatski i srpski jezik usle su mnige turske rijeci ili rijeci orjentalnog porijekla, arapske persijske kao npr: joragan, dusek, cekic, jetra, pamuk, sapun, peskir, rusvaj saksija, veresija, zanat itd,itd o cemu smo vec pricali.

Za vrijeme Austro-Ugarske vladavine u bosnaski, hrvatski pa i srpski jezik usle su mnoge rijeci, koje su vec sada potisnute, ali ih i danas mozemo cuti :fabrika, streka-pruga, cug-voz, urar-sajdzija, tisler-stolar, snjajder-krojac, urlaub-odmor, curik-nazad, sprinatati-trcati itd,itd.

Dakler, Austro-Ugari su bili okupatori krscani, ali smo od njih bili primili puno njemackih rijeci, koje su vremeno iskorijenjene, ali je eto fabrika ostala. To je jedno vrijeme bilo jako prisutno u hrvatskom jeziku, sto ces primijetiti ako citas Krlezu.

Eto ja sam pokusao da ti odgovorim, ali malo duze, sa obrazlozenjem, da ne postavljas ponovo ista ili slicna pitanja. Vjerujem, da u ovom odgovoru i Musko bre moze naci nesto za sebe.
Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2006, 02:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zah,ali ni Srbi ni Hrvati nisu unijeli tislere,snajdere,urare u svoje jezike i to prozvali nekim novim jezikom,kao sto ste vi uradili sa turcizmima i izmislili neki svoj jezik.Pa zar nije u najmanju ruku smijesno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 03:31 
Veteran
Veteran

Daj malo logicki razmisli. Ako je Naredbom Zemaljsdke vlade BiH bosanski jezik ukinut i primenovan u srspkohrvatski, onda te ja pitam, da li se ukida nesto sto postili ili se pak ukida nesto sto ne postoji ili sto nije postojalo.
Iskljuci, politiku, iskljuci zelju za negiranjem svega bosnaskog, i logicki razmisli. Moj komentar ponovo procitaj i ne pojednostavljuj stvari.

Ko to kaze da se bosanski jezik sastoji samo od turcizama. Tako pricaju samo oni koji ne zele nesto priznati, pa i srpsoki jezik je pun turcizama, i vi ga i dalje nazivete srspkim jezikom. Ja sam kazao da smo islam primili preko Turak, a zadrzali smo svoj jezik bosanski i pismo bosancicu.Objsnio sam jos neke stvari radi boljeg razumijevanja problematike.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 06:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
Citiraj:
Mozda tvoj djed i baka nisu upotrebljavali glas "H" kao Bosnjaci, jer su svi stari Bosnjaci i Bosnjakinje prosli kroz mektebe-osnovne vjerske skole, gdje se ucilo arapsko pismo, a u arapskom pismu ima vise glasova "H", pa se tako glas "H" vise zadrzao kod Bosnjaka nego kod Srba
=D>
bravo zah, danas ja i citava moja generacija prolazimo kroz skole engleskog jezika, pa se kod nas zadrzavaju rijeci tipa basket umjesto kosarka, po tvojoj logici moji praunuci mogu da kazu, otac, djed i pradjed su govorili basket, tako da je basket srpska, hrvatska ili bosanska rijec. bravo genije!!!!!!!
sto se tice tvog kulenovica, to se zove pjesnicka sloboda, umjetnik u svome djelu ne mora da se sluzi knjizevnim jezikom, vec moze da koristi "narodni" govor, koji varira od regije do regije, tako da se mogu naci knjizevna djela u kojima se koristi nama umjesto odmah, vodje umjesto ovde, ljeb umjesto hljeb ili kruh itd.

sto se tice pitanja na koje nisi odgovorio vrati se na diskusiju doba osmanlijske vladavine. da te podsjetim na jedno od pitanja koja izbjegavas: tvrdis da su se pravoslavci u bosni osjecali kao bosnjaci, nikad kao srbi, sve do 19 vjeka kada popovi iz srbije dolaze u bosnu i propovjedaju da su oni srbi. pitanje glasi, na osnovu cega si ovo zakljucio, daj ime popa, gdje kad i sta je propovjedao???
ima jos pitanja

mozede vi da izmisljate sta hocete, cinjenica je da su na ovim prostorima bili stranci, nesrbi, koji su jos dok bosna nije bila bosna zabiljezli da su se sve do rijeke cetine naselili srbi, nema ni pomena o nekakvom hibridnom narodu bosnjanima, a zna se koji jezik srbi pricaju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 10:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
zah je napisao:
Mi smo islam primili preko Turaka, a zadrzali smo svoj jezik bosanski i svoje pismo bosancicu.

zah je napisao:
Dakle, mi smo preko Turaka primili islam, a ne i tursko pismo, turski jezik.

Који то ми, друже зах?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 15:47 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
episkopalac
- protestant
Citiraj:
metodista
-protestant
Citiraj:
prezbiterijanstvo
-protestantizam
Citiraj:
baptista
-protestant
...ili?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 22:09 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2006, 00:03 
Veteran
Veteran

Ti Kapo isuvise pojednostavljuje stvari kada je u pitannmu jezik i istorija Bosna. To sto sam ranije napisao o Srbima, Vlasima i Karavlasima i dalje stoje, jer to isto tvrde i drugi. Ista je situacija i propagandom u koju su se stavili neki politicari i crkveni dostojanstvenici.

E sad ti trazis imena popova, bas cudno da cudnije ne moze biti. Znaci ja bih trebao znati kako se zvao prvi, drugi i ne znam koji po redu pop u Bosni. Odmah da ti kazem, da me to uopste ne interesuje. To pitanje si postavljhao i ranije vezano za problematiku Vlaha i Karavlaha u okolini Maglaja. U tekstu je receno da su sa njima dosla i dva popa, a ti si trazio njihova imena. Pa kad te to interesuje, pokusaj napisati jedan seminarski rad na tu temu.

A sad malo za tvoje rasmisljanje, vezano za orjentalizme u Bosnjaka, Hrvata i Srba.
Orijentalizme iz prve kategorije (neophodni) moguće je, posmatrati kao:

- riječi kod kojih čak više i ne osjećamo njihovo orijentalno porijeklo (npr. alkohol, arsenal, cifra, eliksir, gazela, kiosk, košava, lepeza, monsun, mumija, šafran, šifra, zenit itd.);

- riječi koje idu u red nezamjenjive leksike (npr. čarapa, čekić, čizma, ćup, duhan, džep, lula, oklagija, šahj itd.);

- riječi koje u okviru savremenog književnog jezika egzistiraju ravnopravna sa svojim sinonimima neorijentalne provenijencije (npr. deva: kamila, hurma: datula, džigerica: jetra, pirinač: riža, testera; pila, kat: sprat itd.).
Mahsuz pozdrav Zah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2006, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
*Sisiban* je napisao:
U SAD je sasvim normalna stvar odrasti kao metodista, u mladosti postati episkopalac, preseliti se u zrelim godinama u drugu sredinu i prihvatiti prezbiterijanstvo, a starost dočekati kao baptista...

Што само говори каква је Америка држава...

Пошто друг зах тврди да се каже

Citiraj:
hurma

предлажем да од сада ове ријечи пишемо слично овом заховом примјеру:

Citiraj:
deva - дехва: kamila - кахмила: datula - дахтула: džigerica - џихгерица

и остало томе подобно... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2006, 17:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
Citiraj:
To sto sam ranije napisao o Srbima, Vlasima i Karavlasima i dalje stoje, jer to isto tvrde i drugi. Ista je situacija i propagandom u koju su se stavili neki politicari i crkveni dostojanstvenici.

to za tebe mozda, za mene, a tvrde i drugi, to ne pije vode. Da Vlasi u istocnoj srbiji okruzeni srbima zadrze jezik, nosnju i obicaje, i da isti ti vlasi samo par stotina kilometara dalje okruzeni s dva srpska popa (njih 800 porodica) zaborave jezik, obicaje i foklor je naucna fantastika. a da nespominjem da se vlah na ovim prostorima koristi u sasvim drugom kontekstu i ima drugacije znacenje.
Citiraj:
E sad ti trazis imena popova, bas cudno da cudnije ne moze biti. Znaci ja bih trebao znati kako se zvao prvi, drugi i ne znam koji po redu pop u Bosni. Odmah da ti kazem, da me to uopste ne interesuje. To pitanje si postavljhao i ranije vezano za problematiku Vlaha i Karavlaha u okolini Maglaja. U tekstu je receno da su sa njima dosla i dva popa, a ti si trazio njihova imena.

sta je tu cudno. ne moras davati imena, ako tvrdite to sto tvrdite, daj dokaze na osnovu cega ste zakljucili. ako su srbijanski popovi propovjedali velikosrpske ideje po bosni, pa gdje su to propovjedali, valjda se zna crkva ili grad i kad je to bilo. Ne trazim tacan datum ali moraju postojati cinjenice za takvu teoriju. dali su bosnjaci poslali svoje spijune u crkvu da cuju sta se tamo prica, ili je neki srbin izblebetao sta popovi propovjedaju? da cujem na osnovu cega ste dosli do takvog zakljucka???
Citiraj:
Pa kad te to interesuje, pokusaj napisati jedan seminarski rad na tu temu.

hahahahah, nemam preca posla. dal si ti strucnjak objavio neki svoj rad???

ja ne pricam o stranim rijecima za koje ne postoji "nasa" rijec tipa volan ili cup, vec za rijeci koje su koristili nasi pretci dok su turci jos uvijek bili u centralnoj aziji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2006, 01:06 
Veteran
Veteran

Tekst koji sam prezentirao o Vlasima i Karavlasima, vlaskom jesiku, njegovom gubljenju, dovoljno je jasan svakome, pa se cudim da tebi nije. Vrati se na te tekstove i jos jednom procitaj, bez obaveze da mijenjas svoje misljenje. Nemam ja nista protiv da ti ostanes pri svom misljenju.

Pokusat cu ti prezentirati nesto o crkvenoj i politickoj propagandi iz Srbije, u cilju opredijeljenja pravoslavaca u Srbe, ali nekom drugom prilikom jer sad nemam vremena, mozda sutra ili prekosutra ako stignem.

Ja nisam Kapo strucnjak za istoriju niti srpskohrvatski jezik, ali ovo nemoj shvatiti kao moju hvalu. Nisam objavio jedan nego vise strucnih radova u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, a najvise u Beogradu, ukupno negdje oko 140 strana.

Mahsuz posdrav ahvabu od Zaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2006, 06:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
kažeš da nisi stručnjak za istoriju i jezik. lijepo si to priznao.

dobro zah. to nam je odavno jasno. zašto onda i dalje gnjaviš, petljaš i lupetaš?

ako hoćeš da ispadneš duhovit i zabavan, onda si uspio. ne prestajemo se smijati tvojim nebulozama. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]