Citiraj:
Koliko mogu primijetiti, u nedostatku adekvatnih odgovora, ti postajes sve vise i vise drzak. Ako sam ja poceo da tonem, ti si davno potonuo.
jedina osoba koja intezivno odbija da odgovar na pitanja si ti habab.
Citiraj:
Svakome je jasno, da smo u skoli ucili srpskohrvatski a ne bosanski jezik, da samo u skoli ucili srpsku i hrvatsku knjizevnost, a nebosnjacku knjizevnost. Zasto je to tako, zato sto su se bratja trudila da to tako bude.
Da li si ikada naucio pjesmu od Skendera Kulenovica, "Ucvale primule" ili ovu drugu "Na pravi put sam ti majko izas'o". Naravno da nisi, ali si naucio onu drugu, jer su se obrijana bratja potrudila da tako bude.
nije tacno da se nije ucila bosnjacka knjizevnost, a i ne maili broj srpskih djela je bio nepozeljan u jugoslovenskim udzbenicima
te nabrojane pjesme nisam citao.
dali si ti citao petra cetinskog "sinovi ivanbegovi", djuru jaksica "jevropi", milos crnjanski "jugoslaviji". naravno da nisi jer su se copavi zagorac i kompanija potrudila da tako ne bude.
Citiraj:
Dakle, ja sam u skoli ucio srpskohrvatski jezik i srpskohrvatsku knjizevnost, a kod kuce sam slusao kao pricaju moji djedovi i moje nene, koji-je nikada nisu kazale lako, nego lahko, melem, nego mehlem, nevaljalac nego alcak, ljutnja nego huja, gdje nego dje, dje si bolan bio, stara baka nego sijeda nena, izasao nego izas'o , ujak nego dajdza itd.
prosetaj se malo po zaostalim predjelima ove zaostale drzave pa ces vidjeti da izrazi koje upotrebljavaju seljaci nemaju veze s skolsim jezikom, sto ne znaci da te njihove rijeci predstavljaju nas knjizevni jezik, vec da su oni nazalost ne skolovani i nepravilno govore.
Citiraj:
izasao nego izas'o
zah ubijas me, pa covjece ispade da je pravilno reci izaso jer je tako tvoja nena govorila
Citiraj:
pradjed je postao Srbin i poceo pricati svojim unucima da govori srpski, po istom principu kao sto je Gramatika bosanskog jezika preimenovana u Gramatiku srpskohrvatskog jezika.
da ali ako je on govorio bosanski, kao tvoja nana idedo, znaci govorio je lahko, mehlem, alcak, kako je on onda zaboravio taj jezik i poceo pricati srpski. on nije isao u skolu 1907, zivio je u selu, nije citao novine, nije bilo televizije, kako je do njega doprio taj novodosli jezik i kako ga je covjek koji je radio od zore do sumraka naucio. kako je zaboravio sve ove rijeci i odjenom pricao srpski?????
Citiraj:
Ti razumijes i Hrvate kad govore, ali njima ne tvrdis, da hrvatski jezik ne postoji. Zasto? Zato sto ste od njih porazeni na bojnom polju, a vi samo priznajete one koji vas poraze.
kao prvo ovde se niko nije javio da zapocne raspravu o hrvatskom jeziku, a ako neko hoce oran sam da i o tome raspravljamo. Kao drugo zar niste zajedno ucestvovali u akciji oluja, po tome smo mi na bojnom polju porazeni i od hrvata i od bosnjaka. s obzirom da kako ti kazes mi samo priznajemo one koji nas poraze (nema sta strucnjak si za srbe), cudi me da ne priznajemo vase uvazeno misljenje, jer nam je dudakovi *ebo nanu 95.
za kraj evo sta kazu "hrvati" dubrovcani:
"Srpska vila nadahnjivala je dubrovačkepesnike", rekaoje Medo Pucić a sam je napisao pesmu "Srpskoj zemlji staroj" - 1848. U to vreme je i Georgije Nikolajević javno rekao da Dubrovčani govore "srpskim, hercegovačkim narečjem".
Mavro Orbin piše o Vojvodstvu Svetog Save u Bosni, a za Hrvatsku kaže da je "vrlo daleka zemlja", posvećujući joj samo desetak redova. Ivo (Dživo) Gundulić, pored nekoliko stihova posvećenih Hrvatskoj, u "Osmanu" sve ostale, a ima ih 11 000, posvećuje Srbima u Srbiji, Makedoniji, Hercegovini i Bosni.
Dubrovački poslanik u Parizu Antun Sorgo-Sorkočević (1775 - 1841) štampao je u Parizu brošuru: "Postanak i propast Republike Dubrovačke", u kojoj je predložio da se ujedine, u jednu državu, Dubrovnik, Boka Kotorska, Crna Gora i Srbija. Brošura je bila zabranjena u Austriji.
Rođen od Srbina vlastelina, odnegovan u slobodi i bogatstvu, Gundulić se posveti nauci. Iz mladačke duše njegove počeše se odlegati pesma u stihovima, najsavršenijim onog vremena. Njegov pesnički rad beše obilat, ali se izdvajahu najznatnija i najslavnija dva dela: "Dubravka" i "Osman". U prvom slavi slobodu svog milog Dubrovnika; u "Osmanu" peva pobednu pesmu krsta nad polumesecom i proriče bolju budućnost svom srpskom narodu."
DA TE PITAM ZAH ZASTO NAS OBRIJANI CETNICI NISU UCILI O SRPSTVU U DUBROVNIKU???