banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 18:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2005, 22:29
EZAN je napisao:
:lol:

A ti trazeci etnicitet BOSANAC .... izbjegavaj ogledala

:lol: :wink: хахаха, све, све, али ТО никако не могу бити :lol:

Али, волим ја такве као ти.... док је Бисере Турковић и вас сличних, који ће говорити другим људима шта су :D - ја знам да од ове ''заједнице'' нема ништа-нема шансе за опстанак!

Зато увијек кажем:''Тићили се, легли се, такви као ви!!!'' :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 10:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
EZAN je napisao:
Bosanski jezik je FAKTUM .... kako je to bio 1180 ... 1500 .. 1800 a Boga mi i evo 2006.

Баш сте доказали да јесте, нема шта...
Само наставите тако... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 11:15 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
:lol: ,
a ti si kao nesto dokazao .... :lol:
Glagoljica je srpsko pismo .... PSSSSSSSSTTTTTTTTT.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Citiraj:
Али, волим ја такве као ти.... док је Бисере Турковић и вас сличних, који ће говорити другим људима шта су - ја знам да од ове ''заједнице'' нема ништа-нема шансе за опстанак!

bez_razmisljanja ..... jel ti to kazes .... ti koji tvrdis da nema bosanskog, da nema bosanaca, da nema ni Bosnjaka, da nema ni Bosne .... :lol: :lol:
Vi koji tvrdite da smo mi u stvari poturceni Srbi ... :lol:
Vi koji tvrdite da je i Bosna odvajkada u stvari srpska zemlja ... :lol:

Dobar si ...., ali nije ni Biseri mane .... a Boga mi ni meni (kad nece niko drugi da me pohvali :lol: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 11:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Citiraj:
Vi koji tvrdite da smo mi u stvari poturceni Srbi ...

Pa zar to nije istina bre...!!:D

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 11:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Ma jok BONA .... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 18:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Citiraj:
Али, волим ја такве као ти.... док је Бисере Турковић и вас сличних, који ће говорити другим људима шта су - ја знам да од ове ''заједнице'' нема ништа-нема шансе за опстанак!

bez_razmisljanja ..... jel ti to kazes .... ti koji tvrdis da nema bosanskog, da nema bosanaca, da nema ni Bosnjaka, da nema ni Bosne .... :lol: :lol:
Vi koji tvrdite da smo mi u stvari poturceni Srbi ... :lol:
Vi koji tvrdite da je i Bosna odvajkada u stvari srpska zemlja ... :lol:

Dobar si ...., ali nije ni Biseri mane .... a Boga mi ni meni (kad nece niko drugi da me pohvali :lol: )

:D Значи слажеш се да ова насилна заједница нема шансе за опстанак! :D Ево ја ћу те напокон похвалити:''ДОБАР ЈЕ МЕМО!!!!!'' :lol: :lol: :lol:

P.S. Никад нисам рекао да нема Бошњака и ријеке Босне (и хотела ''Босне'' :wink: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2006, 00:36 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2006, 02:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Hele nejse po ravnogorskoj logici sve je bilo srpsko . Svo znanje slilo se u ovu jednu jedinu rijec " srsko ". Pa dokle takvo razmisljanje. Eto to je ta naopak istorija, naopaki odgoj kroz obrazovanje.Ne cudim se sto ce uskoro izaci udzbenik istorije za srednje skole Balkana, gdje ce svi srednjoskolci uciti istu istoriju. Isto tako se ne cudim se sto neki uopske ne znaju za upotrebu glasa "h" u govornom i knjizevnom jeziku bosanskom.

Bas juce slusam neke stare bosanske pjesme koje pjeva S. Isovic, naravno sevdfalinke. Tako slusajuci ove stihove sjetim se Daljca i Bez respekta koji neke stvari nece ili ne mogu da shvate.Jedna od pjesam je stara bosanska pjesma, "Put putuje Latif aga sa jaranom Sulejmanom", nastala odmah poslije okupoacije BiH od strane Austro-Ugarske, kada se Bosnjaci sele, i ostavljaju sve svoje.

U jednom dijelu pjesme stih ide ova:

Jest mi zao Banjaluke
banjaluckih teferica
u Seheru asikluka
i pobrdja Djumisica
i mahale Dervisica
lijepe Fatme Maglajlica

Dakle, ponovo rijec mahala, za koju Dalkjac kaze "mala"

Kako bi shvatili ovaj stih, ako bi iz rijeci mahala izbacili glas "H", a to bi Daljac s voljom ucinio.

U Seheru asikluka
I pobrdja Djumisica
i male Dervisica
Lijepe Fatme Maglajlica

Ovo " male Dervisica" moglo bi se protumaciti na vise nacina, ako izbacimo glas "H". Iskreno receno, jos nisam susreo Bosnjaka koji umjesto mahala kaze mala.

Evo neki rijeci koje pocinju sa glasom "H": haber, hadis, hafiz, hair, s hairom, hairsuz, hajvan, hala, halabuka, halal, halaliti, halka, halija, halvat, hamam, haman, ham pamuk, haraba, harac, haram, haramiti, harar, harem, harf, haruniti se, hatat, hasta, hava, havadis, hazretleri, hedija, helac uciniti, hicaja, hifz, hinla, Hiseta, hizmet, hizmecar, hudnica, hudjeti, hujiv, buret.

Mozemo upotrebijit ove rijeci i u kontekstu recenice radi boljeg razumijevanja, ali nekom drugom prilikom.

Mahsuz selam mome ahbabu Daljscu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2006, 01:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Hele nejse po ravnogorskoj logici sve je bilo srpsko .

:D:D Шта је ово?? Опет умро Чомски??!! :lol::lol:

Не, Заше, не, не - опет се понашаш као дијете коме су отели туђу играчку и сада плачеш и јаучеш и вичеш:''Све сте ми играчке отели...''...Не, Заше, нећемо ти узети све, зна се чије је шта...не можеш красти туђе играчке-па то си бар морао давно, давно схватити :D
Citiraj:

Isto tako se ne cudim se sto neki uopske ne znaju za upotrebu glasa "h" u govornom i knjizevnom jeziku bosanskom.

У ЧЕМУ???? :oops::lol::lol:

Citiraj:
Tako slusajuci ove stihove sjetim se Daljca i Bez respekta

Ма, волимо и ми тебе, само нам не дирај Чомског!! :lol::lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2006, 23:36 
Veteran
Veteran

Nas "uvazeni" modereator postavlja neka pitanja i trazi odgovore. Ali, ako bi malo, samo malo logicki razmislio, koristeci znanje koje ima, sigurno bi dosao do odgovora, koji ni malo nije tezak, nego sasvim jednostavan. Medjutim, problem je sto Ravnogorci ne mogu logicki misliti, jer su isuvise optereceni sovinizmom, a sovinizam, iskljucuje svaku logiku, bez obzira sto se kriju iza nakih grbova i zastava bivse YU. Sovinisti imaju samo jedan cilj, a to je da dokazu ono, sto opravdava njihove sovinisticke stavove.

Necemo pricati o Bogumilima, njihovim progonima od istocne i zapadne crkve, ali cemo kazati da su mnogi Bogumili presli na katolicizam, pravoslavlje, a najveci broj na islam. Ovi koji su presli na islam, uzeli su islamska imena: Ahmed, Mehmed, Muhamed itd. Kako je taj prelazak bio u vrijeme okupacije Bosne od strane Turaka, to su u upotrebu usle turske titule: beg, aga, itd. Dakle, sve ovo si znao Micelius, ali ti se nesto nije dalo da izvedes zakljucak.
Mahsuz pozdrav mome ahbabu Miceliusu, Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2006, 02:18 
Veteran
Veteran

Ponovo ista stvar Micelius. Samo malo razmisli, i odgovor je tu. Ali da ne ponavljam ono o Ravnogorcima, samo cu ti reci da su se psima svih naroda kroz istoriju mijenjala. Pogledaj samo koliko je evropskih naroda svoje pismo nastojalo prilagoditi fonetskom sitemu. Neki su u tome bili vise, neki manje uspjesni. Neki narodi su to pocinjali ranije, neki kasnije. Bosancica je jedan vid ciricnog pisma, i nju niko vise ne koristi, iako su je neki Bosnjaci koristili u svojim prepiskama do pocetka Drugog svjetskog rata. Slicna je situacija i sa arebicom koju su iskljucivo koristili Bosnjaci.

Ti se hvatas za Bosnjake. Kao Srbin ako si pravi Srbin, jer ima i drugih tumacanje, pogledaj-prouci malo srpsko pismo, srpski jezik kroz istoriju. Eto ja sam poceo sa prezentacijom tekstova o Vuku i njegovim protivnicima, u zelji da pokazem, sta je uradio Vuk a sta su uradili ljudi prije njega, ali ti nadje za potrebno da tu temu izbrises. Ti si moderator, po mom misljenju nedorastao za ulogu koju obavljas, ali to nije moj problem, nego problem Kolegija moderatora.

Ne mozes sadasnja gledanja na jezik, pismo, vjeru, naciju presadjivati u neko davno vrijeme, jer su tada postojala druga gledanja na te probleme. Sjeti se onog primjera koji naviodi Josip Vrbic kada ljudi odlaze u Visoko na pjacu, pa jedan drugom kaze "sacekaj me samo da ime promijenim". Ko bi danas tako nesto uradi. Niko naravno, ali tada je to bilo nesto sasvim normnalno, nama danas nepojmnjivo. Mahsuz pozdrav ahbabu od Zaha.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2006, 17:00 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2006, 22:18 
Veteran
Veteran

Bosnjacki front ima zaista izvanredne stranice posebno iz istorije, i ja ne vidim zasto to tebi smeta. Sa stranica Bosnjackog fronat nista nisam prezentraio u poslednjig 6 mjeseci, pa ne znam, zasto ti se Bosnjacki front vrti po glavi. Mora da te ensto zulja.

Kazes da se kod Bosnjaka "promijenilo se sve osim jezika". Sasvim normalna i logicna stvar. Mi smo primili islam od Turaka, a to je istocnjacka kultura, koja se umnogome razlikuje od kulture naroda koji su zivjeli na Balkanu prinje dolaska Turaka. Neces valjda tvrditi da i Srbi nisu nista primili od Turaka. Primili su mnoge obicaje, jedno vrijeme cak i nosnju, pa turski uticaji na srpski jerzik (koliko samo turskih ili orjentanlih rijeci ima u srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku), pa uticaj na srpsku kuhinju, muziku itd,itd.
Mahsuz pozdrav ahbabu Miceliusu od Zaha.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2006, 22:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
Citiraj:
Primili su mnoge obicaje, jedno vrijeme cak i nosnju, pa turski uticaji na srpski jerzik (koliko samo turskih ili orjentanlih rijeci ima u srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku), pa uticaj na srpsku kuhinju, muziku itd,itd.

sljedeci put kad posjetis bosnu otidji u knjizaru i kupi rjecnik stranih rjeci. strani izrazi koji se koriste u svakodnevnom govoru nisu dio naseg jezika tako recimo za sarafciger postoji nasa rjec izvijac, ducan je prodavnica, far je svjetlo, frend (veoma popularan izraz medju mladima danas) je prijatelj, merhaba je zdravo il' dobar dan (ne govorim arapski).

najcitanije novine u pedraciji dnevni avaz, sta je sljedece sarajevo times ili mostar observer

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2006, 22:34 
Veteran
Veteran

Navrati u Biblioteku "Petar Kocic" i potrazi djela Prof. Dr. Ismeta Smajlovica, tamo ces naci ono sto ne znas, a sto Zah tvrdi.

Koliko si poznavalac jezika, najbolje govori ovaj tvoj komentar.Medjutim, on ne govori samo o tvom "poznavanju jezika" nego i jos o necemu, ali to je druga tema.

acrobatico
Veteran

Pridružio/la se: 12.02.2002.
Poruka: 1276
Poslao: 21.02.2006. 09:10 Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

ne piše se tuzla, nego tuhzla.
e, slab si mi ti ... kako se već ono trenutno zovete. uvijek zaboravim.
---------------------------------------------------------------------------------

Ako si ti zaboravi kako se mi nacionalno odredjujem, sigurno nece zaboraviti tvoja djeca.

Mahsuz pozdrav ahbabu Akrobatiku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2006, 22:46 
Veteran
Veteran

Pogledaj samo ove oriujentalne persijske, arapske i turske rijeci koje su usle u bosnaski, hrvatski i srpski jezik, za koje mi danas gotovo nemamo zamjene:

admiral, ajvar, aksamluk, alat, algebra, alhemija, arsenal, bakar, basta, behar, besika, boja, bor, bubreg, burek, cifra, carapa, carsaf, cekic, cesma, celik, cerga, cizma, coban, corba, cevap, cilim, corav, cufta, dernek, ducan, duhan, durbin, dustaban, dzep, djon, ekser, ergela, guba, gurabija, halva, hapsiti, hasis, hosaf, jastuk, jorgan jorgovan, jufka, juris, kafa, kafaz, kajak, kajgana, kajmak kajsija, kalaj, kalemiti, kalup, kapija, karaula, karavan, kasika, kat, katanac, kicma, komsija, krec, kula, kundak, kutija, lakrdija, les, limun, makaze, majmun, majstor, mama, mangup, mastuluk, marama, matirati, memla, miraz, odja, ortak, pamuk, papuca, parce, pekmez, peskir, pirinac, pita, rakija, rusvaj, saksija, veresija, zanat, zavrzlama, zenit, itd, itd.

Mnogi bi bili spremni tvrditi da to nije tako, ali oni koji se bave jezikom to dobro znaju. Skoro je izasla jedna knjiga, naslov sam zaboravio, autor je Prof. Dr. Ismet Smajlovic, koji govori o ovoj problematici, a mogal se do skora kupiti preko Inetrliber .com. Sad je rasprodata, a da nije preuzeo bih komentar na ovu knjigu i prezentirao ga . Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2006, 23:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Koliko si poznavalac jezika, najbolje govori ovaj tvoj komentar.Medjutim, on ne govori samo o tvom "poznavanju jezika" nego i jos o necemu, ali to je druga tema.

ja nisam "strucnjak" za jezik (kao ni ti) al jedno znam sigurno a to je da:
Citiraj:
Mahsuz pozdrav ahbabu Miceliusu

ovo nije jezik ni tvojin a ni mojih predaka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2006, 23:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

evo da se i ja priljucim raspravi, jer vidim da mlatite praznu slamu, pa da vas pocastim istorijskim podatcima :D

Bosanski franjevci su sami imali svog šefa hijerarhije, kojeg su oni birali, i koji je stanovao u kakvom bosanskom samostanu. Pisali su svi ćirilicom. Zvali su se "kršćanima" za razliku od pravoslavnih, koje su zvali "rišćanima". Možda je na ove ljude mislio Angelo Roka kad je pisao: "A Bosanci, između ostalih plemena koja govore SRPSKIM jezikom, obično upotrebljavaju i odabraniji način govora" (Bibl. Vaticana, 171, Đerić).

Ko je taj Angelo Roka: Angelo Rocca
Founder of the Angelica Library at Rome, b. at Rocca, now Arecevia, near Ancone, 1545; d. at Rome, 8 April, 1620. He was received at the age of seven into the Augustinian monastery at Camerino (hence also called Camers, Camerinus), studied at Perugia, Rome, Venice, and in 1577 graduated as doctor in theology from Padua.

"Bosanski ban Stjepan Kotromanic (1322-1353) izdaje 1333. darovnu povelju Dubrovniku i kaze: "i zato stavljam ja gospodin ban Stefan svoju zlatnu pecat, da je vjerovano svaki da zna i vidi istinu. A zato su četiri povelje jednake, dvije latinski, a dvije SRPSKI, a sve su pecacene zlatnim pecatima".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2006, 01:59 
Veteran
Veteran

Del Kapo, onaj koji ne poznaje bosanski narodni govor, o njemu ne teba da prica. Ti si zivio iskljucivo u srpskoj sredini, i tebi su mnoge rijeci nepoznate. Tako kao sto vidim, ti prigovaras na upoptrebu rijeci mahsuz, ahbab, jaran, ali ne prigovar na rijeci jetra, jorgan, dusek, cevap, kicma itd, jer su to postale uobicajene rijeci u srpskom, hrvatskom jeziku, za koje ovi jezici nemaju adekvatnu zamjenu.

Berzvrijedno je dokazivati nesto o cemu postoje oprecni podaci. Ako o jednom problemu imamo vise vidjenja, treba sacekati da se ona iskristalisu, i da se prihvati jedno istorisko saznaje, jedna istorijska cinjenica, jedna istorijska tvrdnja.

" Pa i onda kada je Bosna godine 1137/38 svojevoljno dosla u sastav drzave ugarskih kraljeva (zabiljezio je hercegovacki povjesnicar fra. Dominik Mandic:Etnicka povjest Bosne i Hercegovine), ona je zadrzala svoje dotadasnje banovinsko uredjenje i samoupravu. U kasnijim stoljecima bosansko posebnistvo sve se vise razvijalo radom bosanske banske obitelji i bosanskih kristjana, dok godine 1377 nije Tvrtko proglasio Bosnu kraljevinom i time je pravno uciniuo potpuno neovisnom drzavom. Od tada bosanska drzava, bosanski narod, bosanski jezik bosansko ime uopce postaju poznati i upotrebljavaju se i u medjunarodnom svijetu"

"Kako se Bosna sirila i njene granice obuhvacale i druge oblasti, tako se sirila i svijest o narodnoj bosanskoj osebujnosti. Pa tako ni ban Kulin, a ni Matija Ninoslav, u svojim zvanicnim titulama naslovima, ne spominju ni jednu drugu oblast osim svoje maticne Bosne, te se i jedan i drugi nazivaju samo " Ja ban bosanski"
------------------------------------------------------------------------------

Josip Vrbic, Povjest Bosne, II dio st. 28 i 29.

Jos jedno mahsuz pozdrav hababima i jaranima Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2006, 17:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Del Kapo, onaj koji ne poznaje bosanski narodni govor, o njemu ne teba da prica. Ti si zivio iskljucivo u srpskoj sredini, i tebi su mnoge rijeci nepoznate.

poznajem koliko i ti. banjaluka nije bila iskljucivo srpska sredina.

Citiraj:
Tako kao sto vidim, ti prigovaras na upoptrebu rijeci mahsuz, ahbab, jaran, ali ne prigovar na rijeci jetra, jorgan, dusek, cevap, kicma itd, jer su to postale uobicajene rijeci u srpskom, hrvatskom jeziku, za koje ovi jezici nemaju adekvatnu zamjenu.

ja prigovaram na svojatanje stranih rijeci. ja licno koristim izraze carsija, maksuz, jaran, basket ponekad i ducan, ali ja znam da su to strane rijeci za koje postoje "nasi" izrazi. sad ti spominjes izraze za koje ne postoji rijec u nasem jeziku, kao npr. automobil, volan...

Citiraj:
Od tada bosanska drzava, bosanski narod, bosanski jezik bosansko ime uopce postaju poznati i upotrebljavaju se i u medjunarodnom svijetu"

ma jeste, bosnjacki jezik je bio zvanicni jezik na francuskom dvoru :D
gdje su ti dokazi na osnovu kojih je franjevac zakljucio da se bosanki koristio u svijetu?

Citiraj:
Kako se Bosna sirila i njene granice obuhvacale i druge oblasti, tako se sirila i svijest o narodnoj bosanskoj osebujnosti.

no comment

Citiraj:
u svojim zvanicnim titulama naslovima, ne spominju ni jednu drugu oblast osim svoje maticne Bosne, te se i jedan i drugi nazivaju samo " Ja ban bosanski"

dal treba da ti navedem i vladare koji su se nazivali kraljevi, vojvode od bavarske, bohemije, stajarske, saxonije...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]