banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 19:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
24. Plivanje sa tokom

Onda ne vidim izlaz, rekoh. "A što da ne?" - Nasmeja se. -"Ostvariti moraš odnose, u kojima će ti se stvari razokriti direktno i u svojoj praznini. Moraš ih osećati. Moraš se podrediti njihovoj osobenosti sasvim nezaštićen, bez straha, bez svrhe, bez oduševljenja. Samo posmatraj. Posveti pažnju steni, a istovremeno osećanjima koje izaziva u tebi, zabrinutosti, radoznalosti, nestrpljenju; svemu što je u tebi i izvan tebe. Posmatraj ne dajući značaj onome što vidiš. Pažnja nije koncentracija. Ako se događa nešto što naizgled nije deo trenutka: fantaziranja, sanjarenje, sećanje, prilikom opažanja ćeš videti da je svet deo trenutka, sve SAMO trenutak. Priroda pažnje je kao plivanje u toku, otvorena je svemu što tok donosi, ne smeta toku, s njim teče, kao što reka teče s talasima na svojoj površini."

Da plivam s tokom, ponovio je. Ne iza njega, ne ispred njega, već s njim. Ne treba da ponavljam grešku, koju sam napravio tražeći odnos između udaha i izdaha. Tada sam ulazio udisajem unutra i izdisajem napolje, a istovremeno čekao da nađem odmor između njih; i pošto sam znao da je ispred mene, očekivao sam ga. Zato je pažnja jurila ispred daha, pauzu sam stvorio.

To nije bilo plivanje s tokom. Duh je žurio napred i podmetao mi šta sam otkrivao.

U takvom stanju obično živim, izjavio je. Iza ugla nalazim samo ono za šta već znam da je tamo. Naletim na stenu, na sunce, na ljubav, na tugu, a doživljavam samo svoju projekciju stene i sunca, i ljubavi, i tuge. Samo ponekad nešto uleti u mene direktno bez pridodatih karakteristika. To su retki trenuci, u kojima se pažnja poklopi s tokom. I to je sve; u tome je tajna metoda.

Pitam ga šta znači plivanje s tokom, kad nije više alegorija. "Zar ne znaš?" Smeje se. - "Kad plivaš s tokom, ne opireš se. Ne zaostaješ. Ne prestižeš ga. Ne plivaš napred, zato nema napora. Nisi fiksiran, zato te tok ne istiskuje. Svaka situacija, dobra ili loša, utešna ili opasna, svaki događaj, svako osećanje, sve je deo toka. Pošto plivaš s tokom, ti si reka, i šta se događa, da te život ostavlja za sobom. Sve prolazi pored: ljudi, ljubav, uspeh, sreća, smisao, sve juri pored. Tok života je strašno jak. Zanosi te, za njega si prepreka, što se više opireš, tim si veća prepreka, utoliko veći je pritisak toka. I na kraju će te odneti. Ako misliš da ćeš tada plivati s tokom, grešiš. Tok će te nositi sobom kao trupac. Plivanje s tokom nije slepo prepuštanje toku, nego aktivna sinhronizacija s njim. Naravno, u praksi je to teško. Žudiš za sigurnošću, zato odmah sve rediš. Naslutiš sreću, ne želeći da je izgubiš, s njom se zabiješ u zemlju i panj si. Ego te sve više zabija u korito. Svrha meditacije je da to prozreš i iskopaš se iz zemlje, prestaneš da budeš panj i plivaš dalje."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2006, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

25. "Gdje si ti?" (dosta dobro)

"Dok predstavljaš sebi duh kao nešto, on je samo stvar među predmetima. Nešto je uvek samo stvar. Samo ništa može biti duh. I duh nije napolju. Ili je unutra. Svuda je. Takođe, u tebi. Ne osećaš li ga?"

Zažmurim i zamišljam da me nešto prožima, nešto nevidljivo, neopipljivo, a prisutno. A to je još uvek nešto, još uvek stvar. "Podigni ruku" - kaže mi stari - "i prstom pokaži svoje lice. Šta vidiš?"

Prst koji pokazuje na mene, odgovaram. Nasmeje se: "Prst koji pokazuje na tebe? A prst nije deo tebe? Gde je taj "ti", centar, za koji kažeš da na njega pokazuje tvoj prst?" U glavi je, odgovaram. U mozgu. "Aha" - nasmeje se - "tvoj mozak si ti. Zašto onda kažeš "moj mozak"? Gde si ti, koji se obeležavaš kao ja?" U svesti, odvraćam. U svesti, čije je sedište u mozgu. Svest je svojstvo mozga.

"Neverovatno" - čudi se - "ti si svest, koja je svojstvo mozga, koji je materijalan. Onda si ti svojstvo materije? Svojstvo je svesno onoga, čije je svojstvo?" Ćutim. A on nastavlja: "Prstom pokazuješ u mozak. Ako si u mozgu, moraš znati kako je u njemu i šta je u njemu. A tvrdiš da sebe ne možeš da vidiš." Ne mogu da se vidim, ponavljam. "Pa nađi se. Zamisli da je prst, kojim pokazuješ u sebe fantastičan mikroskop. Pogledaj sebi u mozak. Šta vidiš?" Nerve, vene i krv, odvraćam. Ćelije. Materiju. Molekule. Atome. "Dalje." - Tera me. Elektrone, odgovaram. Protone, neutrone. Deliće materije. "Gde si ti, koji to vidiš? Gde je tvoja svest o tome? U delićima materije? Ili je izvan njih? Okolo su samo drugi parčići materije. Gde je tvoja svest?"

Ne mogu da se pronađem, odvraćam. Znam da jesam, svestan sam da jesam, a ta svest nije u materijalnim delićima, koji me sačinjavaju, a nije ni između njih. Ne mogu da nađem sedište, centar svoje svesti, jer je, takođe, izvan mene, u svemu što je u njemu. Ukoliko dublje ulazim u sebe, ukoliko više idem prema centru, u kome mislim da sam, utoliko više konstatujem da sam ne-stvar. Da ne postojim. Moja svest je Praznina. Postojim, a moj izvor je u Praznini.

"Onda si ništa" - nasmeja se - "zapamti to. Dva puta na dan prstom pokaži u sebe i idi do kraja, dok ne nađeš Prazninu. To nije težak metod. A efekat je vrlo blagotvoran."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2006, 14:38 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Gde je taj PDF ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2006, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
che.guevara je napisao:
Gde je taj PDF ?

na temi gdje si ti rekao

che.guevara je napisao:
"Korisni linkovi ..."

:lol: sta je tu korisno?

Dobijes besplatan boravak u zgradi preko Vrbasa?

-- edit: nekom je to i dobro, da se razumijemo ne bih da vrijeđam nikog, ko da je nešto bolje sa ove strane Vrbasa !

drugim rijecima :

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=1 ... highlight=

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2006, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

27. O Bogu (odlično)

"Tako razmišlja tvoj ego" - izjavi - "za njega mora biti sve korisno: istina, Bog, sve. Ako nije korisno, onda je greška. S onim šta nije korisno, ne zna šta da radi. Zašto meditiranje, zašto smrzavanje u planinama, zašto tantra, zašto sve to? Ako nije korisno, zašto? Odgovor je strašno jednostavan, a sram te je da mu pogledaš u oči. U tebi je želja da se povežeš s odbačenom polovinom svoje prirode. To se ne stidiš da priznaš. Zvuči "psihološki". A ne usuđuješ se da priznaš sebi da je to želja za Bogom, želja za dušom. Ono šta tražiš je ono šta ti nedostaje. A to je Bog. Kad budeš sebi to priznao, oslobodićeš se najveće prepreke i tada će biti lakše."

Ne usuđujem se da to priznam, odgovorim. Bojim se društvene osude. Moj svet je racionalan, evolucijski, naučan. Iako mi se čini jednostran, ne usuđuješ se da mi u njemu nedostaje Bog. Kad bih za Boga mogao naći mesto, racionalno opravdanje, onda možda. Osnovni impuls mi razotkriva da um nije dovoljan; a isto tako snažan impuls me sprečava da prihvatim koncepciju, koja nije "naučna".

"Zašto bi Bog bio nenaučan?" - Smeši se. - "Nije u skladu s Darvinom, s principima evolucije? Život je borba za opstanak. Održe se samo vrste, koje se najuspešnije prilagode okolini. Koliko uspešno se prilagodio čovek? Prilično loše. Oslanjanje na um ga je dovelo u položaj kad može pritisnuti na dugme i zbrisati s površine zemlje sebe i pridružiti se fosilima drugih bioloških vrsta, koje se nisu znale prilagoditi. Ovog trenutka neko može pritisnuti na dugme i svi odosmo. Stojimo na pragu završetka istorije. Na kraju Kali Juge. Ko još nije shvatio da nas može spasti samo Bog, pripada jučerašnjoj generaciji. Ko je shvatio, ali se ne usuđuje naglas reći, kukavica je i kriminalac."

Da, potvrđujem, položaj JESTE takav, a ipak ima istorijsko-političke uzroke, zato mi se čini da ga može spasti samo društveno-politička akcija.

"To su zamke, prijatelju moj, zamke." - Postade nestrpljiv. - "Ne vidiš li kako su prozirne? Kako da društveno-politička akcija razreši položaj? Ova situacija JESTE društveno-politička akcija. Ne upadaj u tako glupe zamke. I društveno-politička akcija ne izrasta iz ničeg. Kumuje joj ego, razum-bez-duše. Društvo je samo zbir pojedinaca. TI si poprište, na kome se vodi borba za mir, za spasenje čovečanstva. U tebi je ego, koji je ostvario taj položaj i samo u tebi je duša, koja može da ga razreši. U svakom čoveku, naravno, je isto, ali ono što se tebe tiče je samo u tebi. Bog je milostiv i oprašta. Šta će drugo? Bog nije agresija, osvajanje, nepoverenje, strah. To su osobine ega. Zato sam rekao: ne pitaj se šta je Bog jer je to pitanje ega i na njega nema odgovora. Upitaj se: šta sam ja. Zagledaj se u sebe i pitaj se šta sam ja? Kad otkriješ bićeš bistar kao površina jezera i u tebi će zasijati Bog. Ne odlaži. Korak je potreban sada, ovog trenutka. Sutra će biti kasno."

Svestan sam toga, odvratim. Priznajem da... "To nije dovoljno" - prekida me - "napravi korak. Ko će ga napraviti ako svako čeka na drugog? Korak mora biti praktičan, mora biti čin, šta ćeš ti reći? Bog se mora vratiti, otvori mu prozore i vrata, pusti ga u sebe. Samo Bog te može izlečiti. To nije obična bolest, ova tvoja bolest. Luđak ne zna da je poludeo. Psihopati se čini njegov svet potpuno logičan i razuman. I to je istina sveta u ovom trenutku. Sve je logično i razumno. Ali, to je stanje psihoze. Čovek se odrekao polovine svoje prirode i poludeo. Ti si, takođe, poludeo. Ako se nadaš da kraj neće doći jer će preovladati "razum", haluciniraš. Bolestan si isto kao i većina ljudi. Razum, koji isključuje Boga, je bolestan. Naravno, u tebi se sve opire i to je normalno. Teško je priznati da si glup jer si pametan. Razum, gospodar jezika, to raspoznaje kao protivurečnost. Hipnotisan si. Umesto boga ljubavi i opraštanja vidiš svuda samo razum. Ne vidiš kako te je osvojio i zarobio? Ako nešto nije razumno, onda je nerazumno, i to je po definiciji psovka, pa je automatski negativno. Razum može biti samo deo božjega u tebi, a božje u tebi ne može biti deo razuma jer veće ne može biti deo manjeg. Razum je prisvojio ulogu, koju ne može da savlada, zato se mora vratiti Bog da zbrku raščisti i postavi stvari na mesto."

Kakav Bog, pitam ga. Bog ili religija?

"Pa nije neophodno da ga nazivamo bog. Ako budi pogrešne asocijacije, nazivamo ga drugačije. Važna je funkcija, a ne ime. Svejedno je kako zamišljaš boga. Ako bi voleo da je bog ljubavi i opraštanja samo deo psihe, koji je razum odbacio, zatamnio, nema u tome ničeg loše. Svejedno je kako boga zamišljaš. Važno je da u sebi stvoriš površinu, koja može da primi boga. Kad se po tebi razlije svetlost, u njenom sjaju će se kupati i razum. To je neophodno. Tada ćeš biti stvarno razuman i prst će se skloniti sa smrtonosnog dugmeta. Samo tada."

Bojim se, odvratih, da za ovako nešto nema istorijske osnove. Istorija je redosled konflikata, u kojima je na kraju uvek preovladalo nasilje...

"Razum se brani. Prikazuje ti istoriju na svoj način. Kaže da je nasilje jače od ljubavi, pa ti je zato potrebna zaštita i u strahu od napada ćeš na kraju napasti. Razum je u želji da sačuva apsolutnu vlast, postao nerazuman. Položaj, koji znači kraj, razrešiv je samo "nerazumski": s ljubavlju, opraštanjem, poverenjem. Slobodan duh se ne brani od Boga. Slobodan duh je božji. To je sušastveno. Sve što radimo je praktično. Meditacije, joga snova, tantra - to su praktični, fiziološki metodi za stvaranje prostora, po kome se može razliti svetlost ljubavi i praštanja. Ako se stidiš da priznaš da tražiš Boga, ako se bojiš da ćeš ispasti smešan jer su sada u modi drukčiji izrazi, možeš reći da tražiš duševni mir, ili sreću, ili sposobnost življenja bez iluzija. Lepotu. Znanje. Istinu. Dovoljno je kostima u jezičkoj garderobi. A ako to što tražiš, pogledaš bez odeće, moraćeš priznati da tražiš ono što postoji. I ako Bog postoji, ne može biti drugo nego to što jeste. Reči uopšte nisu važne. Važno je samo da uradiš nešto konkretno u ovom trenutku i izlečiš se. Sada. Trenutak spasenja je ovde i sad."
Ne znam, uzdahnem, ne znam. Tako lepo zvuče te reči. Ljubav i praštanje. Vrlo utešno zvuče. A koliko je ljubavi i praštanja u prirodi? Priroda je puna konflikata...

"Naravno" - opet me prekine - "prirodni konflikti su deo prirodnog toka, podržavaju ga, omogućuju ga. I konflikti među narodima, među ljudima. Ali čin, koji uništi svog stvoritelja, nije prirodni konflikt. To je samoubistvo."

Muk. Senke planina. Zurimo u nebo. Toliko zvezda. Toliko zvezda. Beskonačnost... "Interesuje li te astronomija?" - Pita me. Veoma, odgovaram. Oduvek. "Jesi li čuo za zvezdu Sirijus?"

Jesam, potvrđujem. Veoma je neobična. Blizanac, dve zvezde, Sirijus A i Sirijus B, koja kruže jedna oko druge. Njihove gravitacione sile su izjednačene. Privlače se jednako snažno, kao što se odbijaju.

"Sličan sistem imaš u sebi. Jedna zvezda je ego. Druga je duša. Dok su jednako snažni, kruže jedan oko drugog i u tebi je ravnoteže. A sistem se u čoveku pokvario. Ego i duša su izgubili međusobnu privlačnost. Ego se naduvao. Postao je abnormalan, odbio i zasenio dušu. Ono što ti nedostaje, ono što nedostaje modernom čoveku jeste duša. Samo kad su ego i duša jednako vredni, jednako snažni, otvoreni međusobnim uticajima i korekcijama, ali jedan ni manje ni više nego drugi, samo tada ćeš biti normalan i zdrav. Gde je tvoja duša?"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2006, 22:00 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Pa da se razumemo, ovo nije korisno.

Za mene (dakle, mene, ok?) ovo "štivo" je dosadno. Napisano je veoma ružnim stilom. Sadrži veoma ružne misli. Ružne emocije izbijaju iz njega. Sve u svemu, ništ pametno ... (meni!) Mada jest zanimljivo ... Sve u svemu nije korisno ...

""za njega mora biti sve korisno: istina, Bog, sve. Ako nije korisno, onda je greška. "

evo citata dobrog :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2006, 16:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

28. "Jedino događaji će me naučiti" (dosta dobro)

Da li mi je to rekao? Rekao mi je da se varam ako očekujem da ću nešto naučiti iz njegovih reči. Jedino događaji će me naučiti. Razočaran me je ostavio i otišao bez pozdrava. Napravio je gest. Igri života me može naučiti samo ako se igra sa mnom. Napravio je gest izazova, ponudio mi da otkrijem ko sam i šta sam, da otkrijem da li su moji napori, ipak, urodili plodom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2006, 16:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

29. Značaj imena (zanimljivo)

Činjenica je, dodao sam, da moje ime nije izmišljeno - kao što je verovatno njegovo.

Posegao je u džep, izvukao pasoš, otvorio ga i turio mi ga pod nos. U njemu je razgovetno pisalo: Henri Abraham Napoleon Aleksandar. " Abraham?" - Nisam mogao da se odbranim od smeha. Sklonio je pasoš i gucnuo gutljaj viskija. "Svemu je kriv moj deda, Jevrejin iz Odese, koji je u Ameriku doneo, osim praznih džepova, jedino svoje snove. U Odesi je, naime, ustanovio da je sva tajna uspeha u imenu. Ako ti je ime Aleksandar, brže ćeš postati ruski car nego ako se zoveš Šlomo. Ako si Šlomo nećeš tako brzo postati francuski car kao kad ti je ime Napoleon. A ako ti je ime Henri, pre ćeš postati Henri VIII nego ako se zoveš Šlomo. Ili ćeš postati bar Henri Ford i umesto šest žena imaćeš šest milijardi dolara, a to, takođe, nije loše. A ako si loše sreće da se zoveš Šlomo Cukerman, ostaćeš u najboljem slučaju siromašan sin siromašnog krojača u Odesi, osim ako ne emigriraš u Ameriku. Kad su zvaničnici posle iskrcavanja upitali dedu za ime, on je opalio: Henri Abraham Napoleon Aleksandar. Abraham je dodao iz poštovanja prema novoj domovini jer je na brodu slušao o Linkolnu i odmah ga uvrstio među idole. Čarobnom kombinacijom je deda u Americi uspeo, i posle njegove smrti su moji roditelji preuzeli tri dobro uvedene apoteke. U spomen na preduzimljivog dedu svog prvenca su nazvali Henri Abraham Napoleon. Ovog koji je zbog nepažljivosti tri apoteke sveo na jednu i sad sedi pred tobom."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2006, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Ovog koji je zbog nepažljivosti tri apoteke sveo na jednu i sad sedi pred tobom."

:lol: :lol: :lol:

ahahahahaha...i sad stvorio cijelu filozofiju od propalog biznisa... :lol:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2006, 17:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

30. "Guru me ostavio"

"Neću da te uvredim" - odvratio je - "kažeš da guru nije bio dobar. A ja mislim da je bio predobar za tebe. Osećaš se izdan i odbačen. Štake nema više i ti je kriviš što si bogalj. I ja sam stekao takva iskustva. Zato znam o čemu govorim.

U njegovoj mudrosti si otkrio odjeke religija i filozofija, koje po tebi ne spadaju u isti koš. Odjeke vedantizma i zenbudizma i tako dalje. Pa Šopenhauera, Vitgenštajna i ne znam koga sve. Kako je moguće da su indijski filozofi Šankara i Emanuel Kant došli do istih pogleda na svet? Kako je moguće da u svakom verskom ili filozofskom stanovištu nalaziš odjeke svih ili bar većine drugih? Možda to šta ti tvrdiš da ne spada u isti koš, stiže iz istog koša. Šta si očekivao od svoga gurua? Odgovore na tanjiru? Lepo ispečenu teoriju?"

Ne, to nisam očekivao, odvratio sam. A očekivao sam neku unutrašnju logiku, veću koherentnost njegovih ideja i saveta...

"E, to je tvoja druga greška" - prekide me Henri - "i ja sam je napravio i zato na budi besan što te upozoravam. Guru nije učitelj. Od njega očekuješ, čak zahtevaš doktrinu. Očekuješ da počne postavkom i da je logično, dijalektički dokaže. Guru nije filozof, nije posrednik znanja. Odnos s učiteljem je lakši. Učitelj ti prenosi znanje, svoje znanje od drugih i time se povećava tvoje. Imaš više podataka i raznovrsnih veština i više blistaš u debatama i mnogo lakše živiš. To je uloga učitelja. Guru uopšte ne uči. Pokušava da te razbudi, da ti otvori oči, da te istrgne iz mreže tvog lažnog identiteta, iz snova, koje nazivaš realnošću. To može da učini samo tiranski. Njemu si došao po nebesa, a on te gurne u pakao. To mora da uradi. Učitelj dograđuje, potvrđuje te u onom šta si. A guru razdire. Njegova je uloga da sruši svet lažnih projekcija i da te prisili da se suočiš sa onim što si stvarno i šta je stvarno. To boli. Naravno da boli. Zato sam kazao da je bio predobar za tebe. U toku vremena, koje si proveo sa njim, bio je stalno deset koraka ispred tebe."

Pa uspeo je, skoro sam dreknuo. Izbacio me je iz koloseka. Razrušio me, pokrao mi sve sigurnosti, sve iluzije. Uništio me je. Zameram mu što je nestao ne pokazavši mi gde da se okrenem...

"Šta se to njega tiče" - preseče Henri - "to je tvoj problem. Srušio te je, a dao ti je materijal za izgradnju novog, ali od tebe zavisi šta ćeš izabrati, šta odbaciti i kakve temelje ćeš sagraditi. Šta očekuješ od njega? Da te ponovo sastavi? Ta, ne bi bio čovek. Bio bi neman, Joganandin Frankeštajn."

Znam, znam, znam ponavljao sam trudeći se da ugušim jecaj, koji se dizao u meni. Ostavio me je, razvalinu, i otišao, a razvalina neka se nanovo sastavi, da bude sebi sama arhitekta, sama svoj zidar. Kako da to uradi? Kako, kako, ponavljao sam. Kako da to uradi?

"Znaš" - reče Henri - "u halucinacijama si mi pokazivao ruke i ponavljao da su to ruke deteta, koje si bio, i ruke starca, koji će biti. Čudno, upravo ruke imaju snagu da te gurnu u svest o prolaznosti, a takođe, i meni se to desilo. A odgovor je: to nisu ruke deteta, koje si bio. Ćelije odumiru i obnavljaju se. Tokom sedam godina se obnove sve ćelije u telu. Naravno, po istom genetskom programu, zato imaš iluziju trajnosti. Telo se menja. Isto kao dim. Svaki idući trenutak je sve drukčije. Ja nisam Henri, koga si sreo na onoj strani prevoja. Ti si, takođe, drukčiji. Dotičemo i otičemo. I to je odgovor na pitanje šta uraditi. Jogananda se srušio u tebe kao što se lavina survava u reku. Reka stvara maticu oko tog tereta i traži put kroz njega, ili preko njega, ili mimo njega; ljuta, uvređena, nestrpljiva. Nestrpljenje je normalno. A nije potrebno. Tok je snažan. Parče po parče odneti sobom i gromada će biti sve manja i na kraju će sve što se srušilo u reku postati deo njenog toka. Tako ćeš na kraju svemu što ti je Jogananda ispričao naći svrhu i korist, nekim stvarima već sutra, dok drugima tek posle više godina. Shvataš?"

Da, odvratio sam. Ipak, to ne znači da mi je odlaknulo. Lavina će možda stvarno postati deo reke, ali ne u potpunosti; gomilice kamenja će osećati kao prepreku i peniće se oko njih osećajući nemoć. "Naravno da hoće." - Nasmejao se Henri. - "A za čim čezneš? Za glatkim rečnim koritom? Tok je uvek pobeđivao. Gde bi voleo da živiš? Reka je reka dok ima korito. Kad ga pronađe, mora ga produbljivati, širiti, savlađivati, odnositi lavine, koje se ruše u nju. Uvek je tako. Teško je, ali šta ćeš. S viskijem je lakše." - Dodao mi je bocu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2006, 10:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

31. "Sa sobom si u konfliktu"

"Dobro" - osmehnuo se - "rekao si da si žrtva sredine, u kojoj najčešće živiš onako kako možeš, a samo retko onako kako želiš. To nije istina. Nisi žrtva sredine, već žrtva svojih interpretacija sredine. Sredina je tvoj protivnik. Ne mislim samo na društvo i njegove običaje, te zahteve, na materijalne nužnosti, na misaonu i kulturnu sredinu, na situaciju života u modernom svetu. Mislim na tebe. Tvoje misli i tvoji osećaji su tvoja sredina. Tvoje želje, tvoje ambicije, tvoji moralni principi, tvoja očekivanja i nade, tvoji strahovi, sve to je tvoja sredina. Takođe, i to šta misliš da jesi, tvoj stvoreni "ja", takođe, je tvoja sredina. Sve su to energije, s kojima si u konfliktu. Sam sa sobom si u konfliktu."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2006, 01:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41

Vader, zar ti zaista ne vidis sta je ovo ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2006, 11:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

32. "Svaka situacija je nova, vrijedna kompletne pažnje" (dosta dobro)

"Tako je uvek" - reče majstor - "svaka situacija je nova. Nudi ti priliku, koju nikad ranije nisi imao, omogućava ti da se snađeš kao nikad dotad. Zato je svaka situacija vredna kompletne pažnje. Svakog trenutka postojite dvoje, ti i okolina. I svakog trenutka u konfliktu. Kako ćeš ga rešiti - sebi u korist ili na štetu? To je jedino pitanje, koje zaslužuje pažnju. A tantra je jedini odgovor. Ako je svaka situacija nova i svaki trenutak prilika, najvažniji je prvi korak. U stvari ti je u svakoj situaciji na raspolaganju samo jedan korak, samo jedan potez, i ovaj potez određuje ishod. Ako je korak ispravan i potez dovitljiv, problem je rešen i protivnik je tvoj savetnik. Ako korak nije ispravan i potez je glup, igra si izgubio. Tantra je veština sparivanja odaziva sa izazovima. Nešto učiniš, nešto se dogodi; to je praksa tantre."

Rekao je da su za tantristu važne samo tri reči: pažnja, pažnja, pažnja. "Kad si pažljiv" - kazao je - "ti si u srcu trenutaka. I u trenutku pažnje vidiš da nisi sam već ste dvoje - ti i okolina. Okolina je sadržaj trenutka. Događa se ono što saznaješ i shvataš. Kad, dakle, kažeš da ste dvoje, ti i okolina, to znači da ste dvoje - ti sam i tvoje presuđivanje.

Protivnik je tvoje prosuđivanje situacije u trenutku. Nešto učiniš, nešto se dogodi, to je praksa. Kad si totalno pažljiv, tvoje prosuđivanje je ispravno, tvoj odaziv je primeren i efekat ti je na korist."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 15:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

34. Rukomet nevidljivom loptom (dosta dobro i zanimljivo)

Majstoru sam opisao igru, koju kod nas nazivaju rukomet. Tako mi se prikazuje život, rekao sam. Igralište je sadašnji trenutak, lopta je izazov, a šta učiniti sa njom, je problem. Rekao sam da je suština igre jednostavna: protivniku moraš oduzeti loptu i zabiti je u njegov gol tako da je golman ne odbrani. Posle kraćeg razmišljanja mu se lice razvedrilo, ustao je, sklopio ruke i naklonio se. "Hvala" - rekao je - "razmišljao sam kako bih ti približio načela tantricizma da ih doživiš. Ponudio si mi rešenje."

Odveo me je na trg na južnoj strani ledine. Uz put je pozvao Henrija Napoleona i Švajcarca Manfreda. Na trgu je stao ispred nas i rekao: "Igraćemo rukomet." Kad smo se zbunjeni pogledali, dodao je: "Loptu ne vidimo. Možemo samo da je zamislimo. Na kraju ćemo otkriti da lopta uopšte ne postoji jer je uvek samo zamišljamo."
"Ovo je gol, a ja sam golman. Vi ste igrači." - Raskrečio se i čekao na "loptu". Kad je video naša smušena lica, naglas se nasmjeao. - "Pa, znate tu igru. U osnovnoj školi ste je igrali." - Odgovorili smo da rukomet ima drukčija pravila; ovo što nam on predlaže je nešto specifično.

"To nije bio tantricizam, gospodo. Rekli smo da odaziv mora biti primeran izazovu. Prvo načelo tantricizma: pravila igre su svakog trenutka drukčija. Nije neophodno da jesu, ali svakog trenutka mogu da se promene. Ako stojite kao tvrdoglavi panjevi, ubeđeni da ste izuzetni i da život mora vama da se prilagođava, igru ste već izgubili. Tok života je neumoljiv. A vi pokušavate da mu nametnete svoje navike i da se cenjkate s njim. To je nemoguće. Ovde, gospodo, je otpor neodgovarajući odaziv. Potrebna je lukavost, otvorenost, spremnost na sve. Morate se isprazniti. Pod tim ne podrazumevam da morate izbrisati znanje i da ga se morate odreći. Mislim samo da ga ne smete koristiti kao odbrambeni zid, već ga morate potisnuti u pozadinu, u rezervu i stupiti pred njega nevini i goli. Kad onjušite šta je pred vama, iskustvo vam može pomoći; inače će vam smetati. Pošto su pravila igre svaki čas drukčija, potrebno je munjevito presuđivanje situacije. Bez toga je reakcija glupa i slepa. Hoćemo li početi? " - Opet se raskrečio i čekao na "loptu".

Pogledima smo se sporazumeli. Manfred je "uhvatio loptu" i dodao je Henriju, koji je izvesno vreme vodio po podu, a onda je dodao meni. Uhvatio sam je i bacio Manfredu, koji se munjevito okrenuo i bacio je prema majstoru golmanu. Majstor je odbi u centar trga. I tako dalje. Već posle nekoliko minuta nam je dosadilo i izjavili smo da ovo nije prava igra jer nema prave lopte.

"Nema prave lopte" - pobedonosno ponovi majstor i izađe iz gola - "lopta je tamo gde je vidimo. Problem nije izdvojen od onog šta jesmo, šta očekujemo, gde stojimo i kuda hoćemo. Problem je rezultat našeg prosuđivanja, nevidljivi produžetak naših pokreta, isto kao lopta, koju ste dodavali. Ti stani na gol." - Reče mi.

Stao sam na gol. Majstor je pokupio "loptu" i dodao je Henriju. Henri je dobaci Manfredu, koji je povede po podu, a zatim je uputi prema meni skočivši u vazduh i naciljavši u desni ugao. Ispružio sam se nadesno, a u istom trenutku je Manfred zabacio ruku prema levom uglu. "Gol!" - Uzviknuo je Majstor i približio se.

"Šta se dogodi ako vidiš problem, gde ga nema? Lopta je išla nalevo, a ti nadesno. Lopte nema, a svi smo videli da je išla nalevo, a ti desno. Prikupio si energiju i usmerio je u pogrešan pravac. To nije tantrizam. Napadač je video šta nameravaš da učiniš. Reagovao si pre nego što je protivnik odlučio šta će uraditi. Prenaglio si. Pokušaj ponovo. Pričekaj i ne boj se da ćeš zakasniti. Ne misli na svoju reakciju, pažnju posveti napadaču. Posmatraj ga mirno i sabrano. A skoči tek pošto se njegova ruka ispruži.

...

"Šta si učinio?" - Majstor je navalio na Manfreda. - "Izdao si svoju nameru. Znao si da je golman ovog puta pripremljen i da ga ne možeš lako prevariti. To te je zbunilo i oslabilo ti samopouzdanje. U strahu da nećeš uspeti, po svaku cenu si hteo da uspeš i u preteranom naporu si se uhvatio svega šta ti je došlo pod ruku. Nisi išao pravo, već si kao pijanac teturao tamo - amo. Kad si na kraju pucao, uopšte nisi bio tamo odakle je šut izvirao, pa te je zanelo s jedne strane na drugu. To nije tantricizam. Tantricizam nije početnički. Dok biraš mogućnost, miruj. Ako se istegneš pre nego što ti je jasno šta nameravaš, pa u skoku biraš metu, promašićeš. Kad napadaš u duhu ima mesta samo za jednu misao. Ako u prvom udarcu pogrešiš, propustio si priliku. Još ti probaj." - Obratio se Herniju.

Henri Napoleon je uhvatio "loptu" i počeo da se lopta. Bacio je loptu u vazduh, ispružio se i uhvatio, okrenuo se i petom je šutnuo preko glave, naizmenično sad levom, sad desnom rukom je vodio po podu, okretao je na vrhu palca kao cirkuski žongler, prebacivao je preko ramena, oko leđa. Onda se sagnuo nazad, podigao desnicu, nanišanio u desni ugao gola i ispružio se prema meni. Poleteo sam nadesno i u letu video da je Henri zaustavio loptu levicom. Kad sam tresnuo na tvrd pod, poigravao se s njom kao i ranije. Manfred i majstor su se glasno smejali.

Porumeneo sam i utučen se vratio na gol, čvrsto odlučivši da više neću ispasti smešan. Henri Napoleon je nezainteresovano vodio loptu prstima desnice i s visoka me posmatrao. Iznenada se skupio i poveo loptu prema meni obema rukama. Trgao sam se i pripremio na šut, ali se Henri predomislio i nastavio da se lopta. Pet minuta me je tako zafrkavao, pretio napadima, zaletao se, skakao u vazduh ispred mene, nišanio sad ovaj sad onaj ugao, a u poslednjem trenutku je loptu uvek zadržavao. Ja sam se trzao i bacao na sve strane, sve bešnji, sve izmučeniji. Na kraju mi je okrenuo leđa i zabio mi gol nemarnim zamahom ruke preko ramena. "Odlično" - pohvalio ga je majstor. - "To je tantrizam."

Prišao mi je i sarkastično me gledao. "Pokazao si nam šta tantricizam nije. Tako si umoran da jedva stojiš na nogama. To je neverovatno. Jer izazov je bio samo jedan, ali si bio preumoran da reaguješ na njega. Reagovao si na senke, na prazne pretnje, na izrode svoje mašte. Ako tako igraš igru života, doživećeš nervni slom. Dogod reaguješ na pokušaje zastrašivanja, ti si poput psa na lancu. A to ćeš i ostati dok ne naučiš da razlikuješ između prave pretnje i agresivne poze. A sad ti." - Okrenuo se Herniju.

Henri je stao na gol. Osetio sam želju da mu vratim milo za drago. Napravio me je smešnim, činilo mi se namerno i s uživanjem i u meni je vrila uvreda. Premeštao sam zamišljenu loptu iz ruke u ruku, prebacivao je preko glave, hvatao je petom i šutirao preko ramena nazad u ruke, lupao njom po podu s leva nadesno i nazad, i u krugovima, te unakrsno. Henri me je ležerno posmatrao. Nimalo nije bio napet, stajao je, kao da mu je svejedno da li će odbraniti šut ili ne. To me je zbunilo. I razbesnelo. Ljutina je bila utoliko gora jer mi se osvetoljubivost činila detinjastom. Upao sam u stanje čulne paralize. Ništa nisam mogao da učinim jer mi se svaki oblik napada činio osvetnički. To osećanje ljutine prešlo je u očajanje, a tek to je eksplodiralo u bes, u kome sam poveo loptu pravo na Henrija kao da se nadam da će ga silina udarca baciti na pod. Odbi je jedva primetnim pokretom podlaktice.

"Napravio si dve greške" - reče majstor - "bio si ljut i osvetoljubiv, ali to ti se činilo bezvrednim, zato si ovaj osećaj pokušao da zatomiš. Pošto to nisi mogao, pokušao si, da ga prikriješ, a to je bilo pretvaranje, a svako pretvaranje je zloupotreba energije. Kad si ljut, budi ljut. Bes je energija. Ti si pokušao da ga ugušiš i zatim prekriješ. Kad si otkrio da ne možeš, ljutina te je preplavila i bacila te u nepripremljenu akciju. Kad si besan, budi besan. Ali suzdrži se. Besu nije potrebna akcija. Ako mu podlegneš, izgubio si slobodu; odaziv nije više tvoj, već je odaziv besa. Agresija rađa agresiju, stepenuje konflikt. To nije tantricizam. Tantrista je gospodar trenutka. Kako ćeš savladati protivnika ako ne možeš da savladaš sebe?"

"Dovoljno je za danas." - Rekao je i obuo sandale. Bez reči je otišao prema ulazu u podzemni hodnik.

Henri se sagnuo, podigao zamišljenu loptu i bacio je za njim. Dogodilo se nešto što neću zaboraviti. Majstor se naglo okrenuo, uhvatio nepostojeću loptu i bacio je prema meni. Pogodila me je u stomak. Osetio sam bol, zanelo me je.

Majstor se poklonio i nestao u prolazu.

Juče smo ponovo igrali rukomet nevidljivom loptom. Nabio sam pet "golova" i dva puta toliko ih odbranio. Dvadeset i dva puta sam pogrešio. Ipak me to nije deprimiralo jer Henri i Manfred se nisu bolje pokazali. Majstor je izjavio da bih mogao da budem ovakvim prosekom zadovoljan čak i na terenu života: u najboljem slučaju treba da se nadam rezultatu "fifty-fifty".

Metafora života kao rukometa nevidljivom loptom me je toliko oduševila da sam stalno otkrivao nove paralele. Rekao sam da mi se suština igre prikazuje ovako: svaki trenutak života si u sukobu s okolinom i u svakom trenutku je samo jedan ispravan od mogućih odaziva. Problem je u tome da se moraš munjevito odlučiti, ali ne prenagliti. Odazvati se moraš prema svom iskustvu, ali ne automatski.

Ispravan odaziv je uspostavljanje najboljeg mogućeg odnosa prema izazovu (pa bio ovaj idejni, emotivan, fizički, bilo kakav). Pošto je lopta nevidljiva, nikad ne znaš da li si je uhvatio, ili se hvataš samo za senku, dok je lopta već odletela u mrežu. Pošto si svakog trena izložen jatu izazova, imaš osećaj da lopte lete iz svih pravaca. I pošto znaš da ne možeš da uhvatiš sve, pokušavaš da uhvatiš bar neke, odnosno pokušavaš da ih uhvatiš što više. Pošto ti nije sasvim jasno, koja se isplati da se uhvati, grabiš kao lud bez reda i u očajanju obesiš ruke. I stekneš utisak da te život gazi, pa stojiš bespomoćan u vrtlogu, nisi više igrač, već prepreka, koju tok igre pokušava da izgura na ivicu.

Umetnost života (i tantricizma) je u tome da uhvatiš što više nevidljivih lopti, da blagovremeno presudiš koje moraš da uhvatiš i koje možeš da zanemariš i da na one koje promašiš, ili te lupe u glavu, odmah zaboraviš.

Čini mi se, izjavio sam, da dobar igrač mora da ispunjava četiri uslova. Mora postići emotivno - misaonu samokontrolu. Kad se buka umiri i majmuni se sporazumeju o koegzistenciji, mora se iz duha izbaciti sve što ne spada u trenutak. Onda mora pažnja da se suzi na ono šta se u suštini zbiva, na stvari kakve su. Situaciju mora da presudi hladnokrvno, brzo i bez iluzije. Tek onda može da ispuni četvrti uslov, koji je najvažniji. Odaziv ne sme da bude reakcija. Ako je igrač pažljiv i spreman na sve, ne očekujući ništa, izazov ga pogađa u stanju pune ravnoteže. Samo u takvom stanju može ispravno da presudi situaciju. I onda - prenaglašen čin umesto odaziva. Akcija umesto reakcije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]