banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 03:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 15:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Draga moja Mjesecarko,

Govorim o predrasudama slicnim Jivanovim ( koje ponovi u svakom trecem postu Razz ), da neko ko nije neophodno u istocnjastvu, gnosticizmu, jogi - a priori nema relevantno iskustvo o Bozijem Jedinstvu ( Bismillah Irrahman Irrahim, molim Milostivog da mi oprosti ). Ovo sto sam napisala u zagradi nije propagiranje Islama, vec posljedica trenutnog, sveprozimajuceg straha od Svemoguceg, nakon sto sam napisala prethodne rijeci.

Pa evo o predrasudama:
Ne bih te silio da ponovo procitas moje prve postove na ovom topiku. Zato cu napisati nesto sto ti je mozda promaklo. Moja osnovna "teza"je da su SVA ISKUSTVA JEDNOSTI SA BOGOM IDENTICNA. A put do ulaska u iskustvo Jednosti moze biti nevjerovatno razlicit. To moze biti molitva podviznika, ples dervisa, meditacija yogija, samanski trans, gnosticka tehnika..... Za gnosticki put sam rekao da je izuzetno brz i da sam zbog toga u njemu. Za "svjetovne" religiozne pravce( islam,katolicizam, pravoslavlje, sve druge hriscanske staze) sam rekao da imaju izuzetno malu vjerovatnocu ostvarenja Jedinstva zbog toga sto su prepune nepotrebnih, besmislenih ceremonija koje ne vode pojedinca u spoj sa Njim. Svjetovni pravci daju VJERNIKA, gnosticki pravci daju RELIGIOZNOG covjeka.(gnosticki pravci su svi oni koji daju direktne rezultate bez posrednika-popova, hodza i sl) A razlika izmedju vjernika i religioznog covjeka je ogromna. Vrlo malo je situacija u kojima se pojedinac spojio sa Bogom u crkvi, dzamiji ili nekoj bogomolji vodjen nekom ceremonijom koju sprovodi vjerski sluzbenik.

Napisala si da imas "sveprozimajuci strah od Svemoguceg" i ja sam ostao paff. Kako Ja da se bojim SEBE. Ja sam Jedno sa Njim. To je kao da kazes da se izuzetno bojis svoje noge ili svoga nosa. Nadam se da razumijes sta osjecam. Zbunjenost u najblazem smislu rijeci. Moja sva iskustva spajanja sa Njim su bila prepuna srece, zadovoljstva, osjecanja da je sve bas kako treba da bude, ljubavi za sve i svja.... Nije bilo nijednog trenutka nekakvog straha, nekakvog kajanja, nekakvog osjecanja "hriscanske" gresnosti. Samo LJUBAV i TISINA. Osjecanje potpune i neporecive ispunjenosti i smisla.

I kako pronaci trajno zadovoljstvo u nasoj nesavrsenosti ? Tako sto cemo je pokusati prevazici ?

MI SMO APSOLUTNO SAVRSENI U NASOJ BOZANSKOJ SUSTINI. Nista nam ne treba ni oduzeti ni dodati, jer Njemu ne treba nista ni dodavati ni oduzimati. Ta spoznaja, taj dozivljaj je sustina spoja sa Njim. To je gnoza.
Opet podvlacim savrseni smo u svojoj bozanskoj sustini, a to sto toga nismo svjesni je drugi par opanaka. Davanje nacina kako da postanemo svjesni svoje sustine je ZADATAK SVE I JEDNE RELIGIIJE.
To sto institucionalizovane religije odavno ne rade svoj zadatak je, nazalost,posljedica tragicnog stalnog stanja ljudske zelje za vlascu, zelje za moci i sl..

Zar nije lakse prihvatiti da sve sto jeste je zato sto treba da bude ?
Ovo ti je jako lijepa recenica.Kad god smo u potpunom prihvatanju ( nije bitno sta je u pitanju) automatski izbijamo otpor( pada strukturalna tenzija i isparava problem) i problem nestaje.
Rezistencija stvara perzistenciju ( otpor stvara istrajavanje)
Ali to vec spada u neke novognosticke tehnike rjesavanja problema u svakidasnjem zivotu. A o njima. mozda, na nekom drugom topiku.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Androgin je napisao:
Pa evo o predrasudama:
Ne bih te silio da ponovo procitas moje prve postove na ovom topiku. Zato cu napisati nesto sto ti je mozda promaklo. Moja osnovna "teza"je da su SVA ISKUSTVA JEDNOSTI SA BOGOM IDENTICNA. A put do ulaska u iskustvo Jednosti moze biti nevjerovatno razlicit. To moze biti molitva podviznika, ples dervisa, meditacija yogija, samanski trans, gnosticka tehnika..... Za gnosticki put sam rekao da je izuzetno brz i da sam zbog toga u njemu.

Koju literaturu koristis ili si koristio ?

Kako se neko nazove gnostikom ?

Citiraj:
Za "svjetovne" religiozne pravce

Ovdje pod znacima navoda oduzimas duhovnost Islamu, Katolicizmu, Pravoslavlju. Ovim si povrijedio milijarde ljudi. Jesi li siguran da si bolji od svih njih ?
Citiraj:
( islam,katolicizam, pravoslavlje, sve druge hriscanske staze) sam rekao da imaju izuzetno malu vjerovatnocu ostvarenja Jedinstva zbog toga sto su prepune nepotrebnih, besmislenih ceremonija koje ne vode pojedinca u spoj sa Njim

To je samo tvoje misljenje.

Nije mi jasno o kakvim "nepotrebnim, besmislenim ceremonijama" govoris ?

Citiraj:
Svjetovni pravci daju VJERNIKA, gnosticki pravci daju RELIGIOZNOG covjeka.

Opet predrasuda. Postoje duboko religiozni ljudi u svim navedenim vjerama, kao i Judaizmu npr.
Citiraj:
( gnosticki pravci su svi oni koji daju direktne rezultate bez posrednika-popova, hodza i sl)

Nisam kompetentna da se izjasnjavam o Hriscanstvu. U Islamu ne postoji hijerarhija i vjerskog sluzbenika ne moras vidjeti, niti moras odlaziti u dzamiju da bi bio vjernik.
Kod:
A razlika izmedju vjernika i religioznog covjeka je ogromna.

Mislim da mozda u nekim slucajevima jeste, ali jedno drugo ne iskljucuje.

Citiraj:
Vrlo malo je situacija u kojima se pojedinac spojio sa Bogom u crkvi, dzamiji ili nekoj bogomolji vodjen nekom ceremonijom koju sprovodi vjerski sluzbenik.

I ja tako mislim.

Citiraj:
Napisala si da imas "sveprozimajuci strah od Svemoguceg" i ja sam ostao paff.

Pa sta cu ti ja sada. :lol:
Citiraj:
Kako Ja da se bojim SEBE.

Izvini, ali za razliku od tebe, ne smatram se bozanstvom.
Citiraj:
Ja sam Jedno sa Njim. To je kao da kazes da se izuzetno bojis svoje noge ili svoga nosa. Nadam se da razumijes sta osjecam. Zbunjenost u najblazem smislu rijeci. Moja sva iskustva spajanja sa Njim

Ne razumijem koncept "spajanja s Njim". Ono sto razumijem je Bozija Milost, koja je beskrajna.
Citiraj:
su bila prepuna srece, zadovoljstva, osjecanja da je sve bas kako treba da bude, ljubavi za sve i svja.... Nije bilo nijednog trenutka nekakvog straha, nekakvog kajanja, nekakvog osjecanja "hriscanske" gresnosti. Samo LJUBAV i TISINA. Osjecanje potpune i neporecive ispunjenosti i smisla.

Kao sto rekoh, ovo nazivam Bozijom Miloscu.

Citiraj:
MI SMO APSOLUTNO SAVRSENI U NASOJ BOZANSKOJ SUSTINI. Nista nam ne treba ni oduzeti ni dodati, jer Njemu ne treba nista ni dodavati ni oduzimati. Ta spoznaja, taj dozivljaj je sustina spoja sa Njim. To je gnoza.
Opet podvlacim savrseni smo u svojoj bozanskoj sustini, a to sto toga nismo svjesni je drugi par opanaka. Davanje nacina kako da postanemo svjesni svoje sustine je ZADATAK SVE I JEDNE RELIGIIJE.

Mislim da ljudska dusa poznaje Istinu i Ljubav. Isto tako, sigurna sam u ljudsku nesavrsenost i tezinu ostajanja u stanju istine i ljubavi.
Citiraj:
To sto institucionalizovane religije odavno ne rade svoj zadatak je, nazalost,posljedica tragicnog stalnog stanja ljudske zelje za vlascu, zelje za moci i sl..

Da, nazalost imamo bezbroj primjera za ovo.

Citiraj:
Ovo ti je jako lijepa recenica.Kad god smo u potpunom prihvatanju ( nije bitno sta je u pitanju) automatski izbijamo otpor( pada strukturalna tenzija i isparava problem) i problem nestaje.
Rezistencija stvara perzistenciju ( otpor stvara istrajavanje)

Da, ovo mi se cini tacnim.
Citiraj:
Ali to vec spada u neke novognosticke tehnike rjesavanja problema u svakidasnjem zivotu.

Novi pojam - novognosticke tehnike ?

Bilo bi zanimljivo cuti nesto o ovome.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 16:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Ћорђе Јанић у тексту "Магија, сујеверје и Црква" вели: "Оно што је у суштини магије јесте покушај да се контролише или потпуно пороби натприродна сила. Такође, то је имплицитно или потпуно признавање постојања сила које су веће или једнаке Богу... Тиме се укида Божија свемоћ а свет постаје полицентричан". :evilbat:

Гностичари, говорећи о "Књизи о Јову" указују на Јовово морално савршенство које је "веће од Божијег", а говорећи о алхемичарима праве разлику између човекове потребе да се Богу потчињава и да Богом господари - и има више симпатија за ову другу.

Њихово ђаволисање са сопственом душевном стварношћу, истеривања демона и мирења с њима, грађења чувене куле, прављења сопствених амајлија, приређивања спиритистичких седељки, призивања Филомена јасно указују на гностички магијски покушај да се потчине садржаји како несвесног, тако и свеколике спољашње стварности. :pukeleft: :tongue2:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 18:17 
Početnik
Početnik

Darga moja Mjesecarko,
Stvarno si se potrudila oko "vivisekcije" mog posta pa , hajde onda , da pokusam nesto pojasniti. Prvo generalno:
Vecina VJERUJE u Boga. Gnostici ZNAJU Boga. Tu je kljucni kamen spoticanja i nerazumijevanja.
Ima mnogo vjernika, a malo religioznih ljudi. Vjernici idu u bogomolje, mole se Bogu, slijede neke propise koje im je njihova vjera propisala, mogu biti jako dobri, cestiti ljudi. Ali oni izuzetno rijetko SPOZNAJU Boga. Oni su prihvatili vjersku dogmu, naslijepo vjeruju, ali nemaju iskustvo SPAJANJA SA NJIM. Onaj ko SPOZNA Boga automatski postaje religiozan covjek. Njemu ne trebaju bogomolje, niti vjerske dogme ( to je stvarno nizi nacin sluzenja); on ZNA da je JEDNO sa NJIM. I nista tu nije komplikovano. Religiozan covjek nije nista "bolji" od vjernika. I jedan i drugi imaju svoj duboki smisao postojanja. Ne postoje SUSTINSKE razlike izmedju ljudskih bica. U svima je Bozansak iskra. Razlika je u nivou svjesnosti pojedinca..

Koju literaturu koristis ili si koristio ?
Kako se neko nazove gnostikom ?

Bolji je gram prakse nego tona teorije. Kada dozivis, dobijes ZNANJE ti si gnostik. Tada prepoznajes dublja znacenja i bracu gnostike koji su to pisali maltene u svemu sto citas.Vec sam pisao da mnogi ljudi koji misle svojom glavom i ne znaju da su na gnostickom putu. Fali im samo iskustvo Jednosti i oni su onda stvarno gnostici. U tom trenutku spoznaje sve im se kockice sklope, nemaju nimalo sumnje u Njegovo postojanje.

Ovdje pod znacima navoda oduzimas duhovnost Islamu, Katolicizmu, Pravoslavlju. Ovim si povrijedio milijarde ljudi. Jesi li siguran da si bolji od svih njih ?
Nisam ja, draga Mjesecarko, bolji ni od koga na ovom nasem svijetu. Bas NI OD KOGA. Ja sam samo napisao da "svjetovni" religiozni pravci ne daju veliku mogucnost sljedbenicima da dozive iskustvo JEDNOSTI sa Bogom. A to je zbog toga sto je "svjetovno" obracanje bez konkretnog nacina kako da se taj spoj ostvari. Svi osnivaci religija su ZNALI nacin kako da ostvare JEDNOST i pokusavali su to prenijeti svojim ucenicima. Zato sam i pisao da je GNOZA(ZNANJE) sustina, smisao svake religije.
Citat:
Svjetovni pravci daju VJERNIKA, gnosticki pravci daju RELIGIOZNOG covjeka.

Opet predrasuda. Postoje duboko religiozni ljudi u svim navedenim vjerama, kao i Judaizmu npr.

Vec sam ti na ovo odgovorio na pocetku ovog posta.

Citat:
Napisala si da imas "sveprozimajuci strah od Svemoguceg" i ja sam ostao paff.

Pa sta cu ti ja sada.

Pa imas tri mogucnosti. Ili da se bojis, ili da se ne bojis, ili da skuzis da je to u stvari jedno te isto. ( jos kao malu curicu su te 'naucili" da pravis "razliku")
A ako stvarno imas veliki strah, to se moze lako " razbiti"

Ne razumijem koncept "spajanja s Njim". Ono sto razumijem je Bozija Milost, koja je beskrajna.
Citat:
su bila prepuna srece, zadovoljstva, osjecanja da je sve bas kako treba da bude, ljubavi za sve i svja.... Nije bilo nijednog trenutka nekakvog straha, nekakvog kajanja, nekakvog osjecanja "hriscanske" gresnosti. Samo LJUBAV i TISINA. Osjecanje potpune i neporecive ispunjenosti i smisla.

Kao sto rekoh, ovo nazivam Bozijom Miloscu.

Kao sto i napisah ranije, nije u pitanju koncept "spajanja sa NJIM"; u pitanju je zaistastvarno spajanje koje je nastalo kao proizvod gnosticke procedure, molitve, tehnike ( nazovi je kako hoces) Tacno se ZNA kakav ce se desiti dozivljaj, ako se udje cista srca u tehniku. Svako ljudsko bice dozivi ISTO. JER SPOJ SA NJIM JE ISTI ZA SVE POSTO SMO MI DIO NJEGA. MI SE U TOM STANJU VRACAMO SEBI,VRACAMO SE SVOJOJ SUSTINI OD KOJE SMO I NASTALI. To znanje su institucionalizovane religije davno zaboravile da daju ljudima. Uglavnom su obracanja Bogu svele na neka "prosijacenja", moljakanja, ljubljenja ruku crkvenim velikodostojnicima, obracanju istima kao da su nesto vrijedniji od nas ( a to su oni vjekovima i pravili od Crkve- mjesto gdje ce im pastva dolaziti na noge, davati im na vaznosti i napuhavati ego)

Citat:

Kako Ja da se bojim SEBE.

Izvini, ali za razliku od tebe, ne smatram se bozanstvom.

Draga moja Mjesecarko,
sa posebnim zadovoljstvom i radoscu ti kazem da ti JESI BOZANSTVENA. Ti si boginja, ali to jos uvijek ne znas. Nedostaje ti ZNANJE. Ali ko zna, cudni su putevi Gospodnji, pa se moze lako desiti da se PROBUDIS. A kad se to desi onda ces ZNATI da se to odnosi na SVE ljude ( jer je to njihova sustina) pa ces onda i mene lako svrstati medju njih.

Citat:

Mislim da ljudska dusa poznaje Istinu i Ljubav. Isto tako, sigurna sam u ljudsku nesavrsenost i tezinu ostajanja u stanju istine i ljubavi.

Lijepo sam naglasio recenicu i rijec "SUSTINA". Mi nismo meso, meso nije nasa sustina. Nasa sustina je bozanska i savrsena je apsolutno. Istina je ON, ljubav je ON i njegovo ukupno ispoljavanje.

Novi pojam - novognosticke tehnike ?

Bilo bi zanimljivo cuti nesto o ovome.

Draga moja Mjesecarko i Boginjo,
Vidjecu da li cu imati vremena da postavim novi topik o novognostickim tehnikama.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 04:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dragi moj bozanstveni Androgin, :D

U redu, preformulisacu pitanje.

Kako si " dobio ZNANJE " ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 11:13 
Početnik
Početnik

Dragi moj bozanstveni Androgin, Very Happy

U redu, preformulisacu pitanje.

Kako si " dobio ZNANJE " ?

Draga moja Mjesecarko i Boginjo,
Vec sam poceo pomalo gubiti nadu da ces se sjetiti i postaviti to kljucno pitanje. Pa da bih ti odgovorio moracu te ponovo podsjetiti na neke stvari vezane za nacin percipiranja ispoljene stvarnosti kod nas, ljudskih bica.
Prvo, ispoljena stvarnost je Bozanska kreacija. Oko toga, nadam se, nemas dileme?
Drugo, i u nama je djelic Njega ( uradjeni smo na njegovu sliku i priliku znaci Njegova sustina je i nasa sustina)
Trece, mi smo stvoreni da bismo prikupljali iskustva ove Kreacije. Iskustva vazemo, poredimo kroz nas subjektivni univerzum. Sva nasa iskustva se mogu svesti na cetiri oblika ispoljavanja: misli, emocije, psihicke slike i tjelesne senzacije. ( prekini citanje i dobro razmisli o napisanom; sjeti se bilo koje zivotne situacije i pronaci ces upravo ova cetiri elementa dozivljavanja stvarnosti izrazena u vecoj ili manjoj mjeri)
Cetvrto, mi vrlo rano pocinjemo sa dozivljavanjem odvojenosti ( pocinjemo praviti granicu izmedju sebe i svega ostalog- ta granica je najcesce nasa koza, sve van nase koze je za vecinu ONO DRUGO, to nismo mi. Bebe ne znaju za tu granicu- njima je vlastita noga isto sto i mamina sika i slatko sisaju palac kao i sisu)
I konacno, finale:
Ono sto ti daju gnosticke tehnike jeste razbijanje gore navedene iluzije. Razbijas iluziju odvojenosti, stapas se sa svim ispoljenim oko sebe, stapas se sa svojom sustinom, stapas se sa Bogom jer ON JESTE SVE OKO TEBE.
Konkretna tehnika je relativno jednostavna i ona te klacka izmedju pitanja npr.: Ko sam Ja?" i "Ko nisam Ja?"
Ne bih sada o detaljima, ali na svako pitanje "Ko sam ja?" mi u odredjenom momentu (znaci SADA) imamo neki odgovor. I mi ga izreknemo. U sljedecem momentu na pitanje"Ko nisam Ja?" imamo neki drugi odgovor. I tako pitamo se i pratimo odgovore koji nam se pojavljuju u svijesti. Nakon odredjenog vremena ( nekad je to pola sata,a nekad dva-tri sata) mentalne mase se "isprazne', ostaje praznina i odjednom iz praznine dolazi Direktno iskustvo: Pitac, Pitanje i Odgovor postaju Jedno. Sve postaje Jedno.
ETO, NA TAJ JEDNOSTAVAN NACIN SAM JA DOBIO ZNANJE

Draga moja Mjesecarko, vjeruj mi da mi sada nedostaju rijeci, jer ne mogu dalje da opisujem nesto sto se ne moze opisati. Najradije bih prestao i ovo pisati. Jednostavno TO se treba DOZIVJETI. Nije komplikovano spojiti se sa Bogom, a i logicno je da je tako jer je to spajanje sa nasom sustinom. Tesko je pisati, ma tesko je i pricati , ali nekako kad covjek prica ima dojam da govor i gestikulacija mogu bar, koliko toliko, docarati dozivljaj.

I nesto bitno za kraj.
Mozda ce se uskoro U Banjoj Luci organizovati gnosticka tehnika koja dovodi do Direktnog iskustva Istine. Nije jos nista sigurno i ne zelim da forum koristim kao mjesto oglasavanja. Mozda obavijestim neke ljude preko PP ili da mi se jave ljudi na PP ukoliko ih je zainteresovao "gnosticki pogled".
Praksa najlakse razbija sve predrasude.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 17:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Наравно, као што смо већ видели, гностици у власти необузданих стихија, дубоко су прожети осећањем сграха и зависности од њих које се каткад замењују осећањем свемоћи и владавине над силама таме.

Дајмонионизам, "слушање унутарњег гласа", призивање "неутралних" духова-водича само је један од облика непрепознавања нечисте духовне силе. Хришћански мислилац Минуције Феликс јасно је указивао на чињеницу да је и Сократов дајмонион био ђаво, који је несрећног философа навео да гордо затражи признања и почасти уместо да се оправда пред судом. Као и Сократ, остали гностици не разликују духове. Сократа је лакше оправдати: живео је пре Христа.

За гностике је мерило свега - човек (који сопственим напорима покушава постићи "продуховљеност"), и тврде да тај човек има извесних увида у Вишу Стварност која, названа овако или онако, постоји. Али, Виша Стварност зависна је од индивидуалног човековог пута; иако њени феномени могу деловати као самостални, и од личности одвојиви фактори, на онога ко се "уздиже", ипак су они зависни од колективног духовног наслеђа и, самим тим, немају безусловну истинитост (не истиноликост) Божијег откривења. :lol:

Мерећи све човеком, гностици релативизују теолошке проблеме и своде их на проблеме налажења сопства. Гностици мисле да ће, долажњем до себе, али измаштаног, психологизованог себе, доћи до Бога и да је довољно изучити разне облике "духовног искуства" да би се дошло до "аутентичне духовности". :sad3: :sad3:

Охоли ум је увек зидар Вавилонске куле (добар пример је гностик Јунг који зида своју "кулу у Болингену" да би се у њој сусрео са Средњим веком, са вешцем Мерлином, алхемичарима, чаробњацима, и наставио традицију своје слободнозидарске мушке лозе). :evil: :evilbat:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 19:02 
Početnik
Početnik

Nisam bas nesto voljan odgovarati tebi Marane. Lupas brate, mnogo i neargumentovano. Ali evo ovaj dio tvoje recenice je interesantan:

...куле (добар пример је гностик Јунг који зида своју "кулу у Болингену" да би се у њој сусрео са Средњим веком, са вешцем Мерлином...

Evidentno je da ti ne znas sta je kolektivno nesvjesno, ne znas sta su arhetipovi, ali nema veze; mozda jednom i naucis...
No, ipak si nesto tacno naveo: Jung JESTE bio gnostik.
Ali majstore, to je bio i Galileo i Mikelandjelo i Leonardo i Djordano Bruno i Mocart i Tesla i Ajnstajn i ...nemam dovoljno prostora da nabrajam. Mozda bi mi bilo lakse nabrajati one poznate koji to nisu bili. Pa tebi stvarno nije jasno da su svi veliki umovi pricu o "bezgresnom zacecu" i druge slicne price hriscanske dogmatike smatrali uvredom za zdrav razum. Svi ti veliki ljudi su svoju duboku svrhu i smislenost nasli u gnosticizmu- samo on im je mogao dati pravo ZNANJE. I nemoj zaboraviti da su ti ljudi jako voljeli Njegovu kreaciju i nastojali da joj daju svoj licni pecat slaveci Njega, ciji su sustinski dio oduvijek i bili, jesu i bice. Oni su vodili, a i danas vode covjecanstvo naprijed, slobodno krceci( neki od njih i po cijenu vlastitog zivota ili ugleda) ustajalu dogmatsku zabokrecinu stvorenu, kroz poznatu i nepoznatu istoriju, od LJUDI zeljnih vlasti, moci i manipulacije masama.

PS
pade mi na pamet nesto iz hriscanske dogme:
Znas li ti da se Jevandjeljima ne navode tacno ni ko su to poimenice bili apostoli. Jedno Jevandjelje nabraja jedne, a drugo druge ( dva apostola su totalno sporna??)
http://skepticsannotatedbible.com/index.html

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 21:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2006, 04:55
који болид, ТЕСЛА ЈЕ БИО ПРАВОСЛАВНИ СРБИН
Slika

„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 22:25 
Početnik
Početnik

Zarija:

Pa majstore, jako mi je zao sto sam poceo da se ponavljam, ali ti stvarno nemas pojma. Vjerovatno i ne znas da je Teslin otac bio pravoslavni pop ( Smiljane i okolina). Tesla je, naravno bio krsten kao pravoslavac. No, da si citao njegove dnevnike u kojima pise o kontaktima sa drugim svjetovima i jos mnogo toga drugoga, onda bi shvatio da, kao odrastao covjek nikakve veze nije imao sa pravoslavljem ( naravno onakvim kakvim ti mislis da ono jeste), vec bi ga proglasio cistim satanistom.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 01:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Androgin,

Lako je tebi razgovarati sa mnom. Lako bi nam bilo razgovarati i mimo Gnostickog pogleda. Ali kako razgovarati sa onima s kojima je to tako tesko ?

Hocu da kazem da je sustina vecini nedostupna, ili to tako cesto izgleda. To me zabrinjava, uvijek iznova, jer vecina "odredjuje pravila". A svima nam je zivjeti medju ljudima.

Sustina je ono nesto sto je Kundera nazvao Nepodnosljivom Lakocom Postojanja. Ipak, svakodnevni zivot nam namece masu besmislenih pravila koegzistiranja i tako nas cesto udaljava od onoga sto nam je toliko poznato a tako lako izgubimo. Zbog cega se vrtimo u krug ? Kada to rade dervisi, onda je to cin radosti i predaje. Kada to cinimo mi, onda je to cin ropstva besmislenim konvencijama. Postoji li sloboda ? Koliko ima istinskog, sustinskog razumijevanja medju ljudima ? Sta je prijateljstvo ? Kuda idemo ? ( ovo vise pitam samu sebe, odnosno dijelim neka razmisljanja s tobom ).

Da, vjerujem da je ispoljena stvarnost Bozanska kreacija.

I vjerujem da je Bog nevidljiv samo zbog toga da bi samo iskreni i istrajni trazili put do Njega.

Ne vjerujem da smo stvoreni na Boziju sliku i priliku. Vjerujem da smo donekle u stanju da pojmimo Bozije savrsenstvo, ali nismo savrseni. U tome se slazemo, pretpostavljam.

Da naravno da se sve moze svesti na misao, emociju, tjelesnu senzaciju. Nisam bas sigurna sta podrazumijevas pod pojmom " psihicka sila " ? Prateca - zivotna - energija ?

Citiraj:
Konkretna tehnika je relativno jednostavna i ona te klacka izmedju pitanja npr.: Ko sam Ja?" i "Ko nisam Ja?"
Ne bih sada o detaljima, ali na svako pitanje "Ko sam ja?" mi u odredjenom momentu (znaci SADA) imamo neki odgovor. I mi ga izreknemo. U sljedecem momentu na pitanje"Ko nisam Ja?" imamo neki drugi odgovor. I tako pitamo se i pratimo odgovore koji nam se pojavljuju u svijesti. Nakon odredjenog vremena ( nekad je to pola sata,a nekad dva-tri sata) mentalne mase se "isprazne', ostaje praznina i odjednom iz praznine dolazi Direktno iskustvo: Pitac, Pitanje i Odgovor postaju Jedno. Sve postaje Jedno.
ETO, NA TAJ JEDNOSTAVAN NACIN SAM JA DOBIO ZNANJE

Ok.
Citiraj:
Draga moja Mjesecarko, vjeruj mi da mi sada nedostaju rijeci, jer ne mogu dalje da opisujem nesto sto se ne moze opisati. Najradije bih prestao i ovo pisati. Jednostavno TO se treba DOZIVJETI. Nije komplikovano spojiti se sa Bogom, a i logicno je da je tako jer je to spajanje sa nasom sustinom. Tesko je pisati, ma tesko je i pricati , ali nekako kad covjek prica ima dojam da govor i gestikulacija mogu bar, koliko toliko, docarati dozivljaj.

Da, znam. Hvala ti na vremenu koje si utrosio da mi to pokusas docarati.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 13:43 
Početnik
Početnik

Draga moja Mjesecarko,
Sa ovim postom cu zavrsiti najveci dio "Gnostickog pogleda
Hvala ti na otvorenosti i konstruktivnosti. Ovaj topik sam zamislio kao iznosenje "gnostickog pogleda", iznosenje jednog specificnog gledanja na zivot, smisao postojanja iz ugla nekoga ko je napisano licno prozivio i iskusio. Taj neko je moja malenkost. Sve, bas sve napisano, je plod mog iskustva, mog prozivljavanja i dozivljavanja. Nema tu nikakvih autoriteta, nametnutih normi ponasanja- moralnih ili kvazimoralnih. Logicno je da ce takvo pisanje izazvati reakciju "ekstremista". No, ja nisam ovo ni pisao za njih. Pisao sam za ona ljudska bica , koja imaju u sebi dovoljno zdravog razuma da ne prihvataju novo za gotovo bas sve sto im drustvo namece. Pokusao sam navesti bar nekoga da si postavi pitanja o "ispravnosti" onoga sto mu se servira kroz drustvene servise ( skola,TV, Crkva...). Nisam zelio da bilo koji autoritet bude izuzet iz kriticke procjene. Svako od nas, ljudskih bica, ima slobodu koju, po mom misljenju, olako predaje svakovrsnim autoritetima i prepusta da ga oni vode kroz zivot, misle za njega, donose odluke za njega. ( autoriteti su i roditelji koji "biraju" koju ce dijete srednju skolu upisati, autoriteti su razni blagoglagoljivi politicari koji sire imaginarnu mrznju i elitiranje "svog" naroda, autoriteti su popovi i hodze koji ljudsku dogmu proglasavaju Bozanskom istinom....)
Ali, ljudi su ljudi, nebo je nebo, trava je trava. U Bozijoj basti svega ima i sigurno treba da bude tako. Oduvijek je bilo supljoglavaca koji su svojom drskoscu zauzimali i uzurpirali mjesta onima koji nisu agresivni, grlati i egoisticni. Svako od nas moze u svom okruzenju prepoznati grlate branioce "necega".
Evo ti jos jedna moja klasifikacija:
1. Religiozni ljudi ( zivot prihvataju u njegovoj punoci jer Znaju da su jedno sa Njim i da nista nije slucajno)
2.Vjernici ( zivot prihvataju slijedeci slijepo neke propisane norme ne pokusavajuci dovesti u sumnju "autortet" onog ko ih je propisao. Vjeruju da On postoji, boje Ga se. Mogu biti dobri, posteni, moralni i cestiti ljudi, ali to ne mora biti pravilo)
3. Vjerski fanatici ( ljudi izuzetno uske vizire, svoju vjersku pripadnost su spremni "dokazivati" cineci najgore zlocine. U ime vjere, kroz istoriju, pocinili su jezive zlocine i krvoprolica, a to i danas cine. Svoju vjeru smatraju jedinom ispravnom i nemaju vjersku toleranciju)

Lako je tebi razgovarati sa mnom. Lako bi nam bilo razgovarati i mimo Gnostickog pogleda. Ali kako razgovarati sa onima s kojima je to tako tesko ?

Hocu da kazem da je sustina vecini nedostupna, ili to tako cesto izgleda. To me zabrinjava, uvijek iznova, jer vecina "odredjuje pravila". A svima nam je zivjeti medju ljudima.

Sustina je ono nesto sto je Kundera nazvao Nepodnosljivom Lakocom Postojanja. Ipak, svakodnevni zivot nam namece masu besmislenih pravila koegzistiranja i tako nas cesto udaljava od onoga sto nam je toliko poznato a tako lako izgubimo. Zbog cega se vrtimo u krug ? Kada to rade dervisi, onda je to cin radosti i predaje. Kada to cinimo mi, onda je to cin ropstva besmislenim konvencijama. Postoji li sloboda ? Koliko ima istinskog, sustinskog razumijevanja medju ljudima ? Sta je prijateljstvo ? Kuda idemo ? ( ovo vise pitam samu sebe, odnosno dijelim neka razmisljanja s tobom ).

Kada bi se ljudi drzali kategorije 2 ( bili vjernici) onda bi ova tvoja razmisljanja imala mnogo manju tezinu. Jer, nijedna, bas nijedna Sveta knjiga ne uci ljude da budu krvnici, ubice, lopovi pokvarenjaci... Naprotiv. Posto smo u svakodnevnom zivotu svjedoci izuzetno losih odnosa u drustvu ( milim na cijelu planetu Zemlju) onda se neminovno mora izvesti zakljucak da se ogroman broj ljudi ponasa licemjerno. Oni se pretvaraju da su vjernici ( bilo koje vjeroispovjijesti), a zive zivot na sasvim drugaciji nacin; krseci sve ono sto pise u Svetim knjigama. Zasto je to tako?
Opet cu morati da se "zakacim" za Gnosticki pogled.
Onog momenta kada osoba dozivi iskustvo Jednosti sve stvari se, najcesce, pocinju gledati drugacijim ocima. Ljude dozivljavas kao bracu-kao sebe, postajes tolerantniji, povecava ti se kapacitet za davanje i primanje ljubavi ( mozes primati ljubav od rascvjetane lipe u nasim banjaluckim alejama). Da me ne bi pogresno razumjela. Ne postaje takva osoba odjednom svetac. Ne. Nakon vise iskustava Jednosti jednostavno postajes svjesniji povezanosti svega ispoljenog ( postajes svjesniji Njegovog ispoljenja) i raste ti moc prihvatanja. Mozes lakse opravdati neke stvari, jer u krajnjoj konsekvenci, razbijas iluziju dualnosti ispoljenog ( posto je sve Jedno, ON, onda je i svaka dualnost samo varka u varci "vremena").
Ljudi koji su vjernici nemaju sustinsko iskustvo Njega i zbog toga lako rade to sto svi vidimo i zovemo "nasim okruzenjem"
No, kod gnostika se zna desiti ponekad davanje opravdanja za nesto sto mozda drugi ljudi ne bi opravdali.
( ima jedna prica, kazu da je istinita, a desila se za vrijeme II svjetskog rata. Kazu neki opak ustasa kolje ljude redom i dolazi na red neki stari cica. Ljudi su uplaseni, ali cica hladno gleda sta se desava. Dodje red na njega, on mrtav hladan, ustasa sa kamom u ruci gleda i pita ga: Sta je stari, jel` prpa?" No, cica hladno kaze: "Nije uopste, sinko, samo ti RADI SVOJ POSAO" Kazu da je poslje toga ustasa dozivio nervni slom.)
Poenta koju sam htio naglasiti je da u osjecanju Jednosti sve stvari JESU savrsene. I onaj ubica SAVRSENO UBIJA, a ljubavnik SAVRSENO LJUBI.
Moje objasnjenje za sve to je: Posto je ON bezvremen, nase poimanje i dobra i zla u momentu JEDNOSTI postaje JEDNO. Nema dobra, nema zla ima JEDNO. Kroz , mnostvo mojih zivota sam bio ubica i koljac, ali i mostvo zivota sam prozivio kao cestit i postovan covjek. I takav je slucaj sa skoro SVIM ljudskim bicima na OVOJ PLANETI. Izuzetak cine entiteti koji su "ulovljeni" i "otjelovljeni" u zadnjih nekoliko stotina ili hiljada godina. Pitanje razvijanja "osjecanja" vremena je jedno od najinteresantnijih za razvoj covjecanstva ( najvaznije pitanje, pitanje svih pitanja je , naravno, Znanje i ISKUSTVO Jednosti sa Njim).
I jos nesto, cisto prakticno. U nasim zivotima jedino mozemo mijenjati SEBE. Mi smo reziseri, glavni glumci, sporedni glumci, inspicijenti, scenaristi i koreografi predstave koju zovemo "MOJ ZIVOT". Kada stvari idu dobro onda smo puni sebe; kako smo pametni, uspjesni ... Kad stvari podju lose onda ( "Ma ja bih to uradio dobro, ali "Pero" je kriv jer je on"... polozio bih ja taj ispit , ali djubre od profesora, mozes misliti, trazio je da ja..) pronalazimo mnostvo isprika i prebacujemo odgovornost na druge. Prema tome sto prije shvatimo da smo za SVE mi odgovorni, i za dobro i za lose, to ce lakse i biti ostvariti " Nepodnosljivu lakocu postojanja" ( u pozitivnom smislu, naravno) Nije ni jednostavno razviti taj osjecaj, jer nas od malih nogu vaspitavaju "prema van". {Tesko je prihvatiti da si ti kriva sto ti je pukla emotivna veza npr. Ako te je prevario- zasto si dovela do toga da te prevari? Zasto si DOPUSTILA da se to desi?
Ako te sef na poslu kinji? Zasto si dovela sebe u situaciju da te kinji? Sta to u sebi moras promijeniti da se situacija promijeni? Itd.} Sto nam je psiholoski profil vise " vanjski" to imamo vecih problema da skuzimo da je SVE u NAMA- i nagrade i kazne. U ranijem postu sam napisao da se kod ljudi koji dozive iskustvo JEDNOSTI povecava razina odgovornosti i raste izuzetno empatija. ( osjecam se odgovornim za smrt kitova na engleskoj plazi, osjecam se odgovornim sto djeca umiru u Africi.. ) I to je , takodje, logicno. Jer ti se osjecas JEDNO sa SVIM. SVE si TI.
I jos jednom da ponovim: Nista me iskustvo JEDNOSTI ne cini boljim ni gorim od drugih ljudi. Jedem, pijem, jebem, radim, citam, gledam TV, idem u kino, setam, vjezbam yogu, druzim se sa svojim prijateljima, nerviram se ( ali mi to stanje ne moze dugo trajati). Ali ZNAM da sam uvijek i zauvijek jedno sa NJIM i sa svim sto je ispoljeno.

Da, vjerujem da je ispoljena stvarnost Bozanska kreacija.

I vjerujem da je Bog nevidljiv samo zbog toga da bi samo iskreni i istrajni trazili put do Njega.

Ne vjerujem da smo stvoreni na Boziju sliku i priliku. Vjerujem da smo donekle u stanju da pojmimo Bozije savrsenstvo, ali nismo savrseni. U tome se slazemo, pretpostavljam.

Linija manjeg otpora i slijepo vjerovanje autoritetima je nesto sto nas uce od malih nogu. Bog nije nevidljiv zbog toga da bi samo iskreni i istrajni trazili put do njega. Nevidljiv je zato sto je njegova sustina van ovog ispoljenog univerzuma ( masa-energija-vrijeme-prostor) I dozivljaj Jednosti sa Njim je vanvremenski. Kad se 'vratimo" ovamo, u "ovaj svijet", onda pokusavamo na razne nacine( kao sto i ja pokusavam pisuci ove postove) da intelektom objsanimo i opisemo to ISKUSTVO. Ali Njegova sustina se moze dozivjeti, SVAKO bice je ima i SVAKO bice je moze dozivjeti. To je ta Bozija slika i prilika. Nemoj da te "povuce" personifikacioni momenat. Kod velikog broja vjernika je prisutna hriscansko-judeisticka slika Boga kao velikog sijedog cice na nebesima ( tu ima tragova spajanja sa grckom mitologijom i Zevsovom predodzbom). Nasa sustina je savrsena ( a u kontekstu gore napisanom o varci linearnog vremena mozes povezati da smo i mi savrseni, ma kako ti to cudno izgledalo. Znanje o vlastitoj besmrtnosti je oslobadjajuce znanje)

Da naravno da se sve moze svesti na misao, emociju, tjelesnu senzaciju. Nisam bas sigurna sta podrazumijevas pod pojmom " psihicka sila " ? Prateca - zivotna - energija ?

Draga Mjesecarko, procitaj ponovo. Napisao sam psihicke SLIKE, a ne SILE:

Sva nasa iskustva se mogu svesti na cetiri oblika ispoljavanja: misli, emocije, psihicke slike i tjelesne senzacije. ( prekini citanje i dobro razmisli o napisanom..

Znaci ova cetiri elementa ispoljavanja su vezana za nas UNUTRASNJI ,SUBJEKTIVNI UNIVERZUM.
'Igra" odnosno vladanje subjektivnim univerzumom se naziva razlicitim imenima: integrisana licnost, sretna osoba....
Pa posto vise necu pisati ovako duge postove( mislim da sam ovim postom zaokruzio ono o cemu sam zelio pisati u 'Gnostickom pogledu") evo ti jedan praktican poklon. Nemoj da te zavara jednostavnost istog. Sve prave stvari nisu komplikovane.
Mali uvod.
U svakidasnjem zivotu imamo dosta "problema" ( oni nas bruse, ucimo kroz njihovo prevazilazenje), vecih ili manjih. U vecini slucajeva mozemo da primijetimo da se korijen "problema" nalazi u prividnoj dihotomij, koju su jos opisali i u Bibliji kao prvobitnu. To je polaritet "dobro" - " zlo".
Ja cu "zlo" preformulisati u "lose".
Znaci, kada se pojavi "problem" u nasoj svijesti ( nemoj zaboraviti da "bojenje" i davanje naboja "problemu radimo mi; problem sam po sebi nema naboja. On je samo situacija. Neko ide kod zubara kao sto ide popiti pice u kafic-neko drugi se ziv "ulita" pri samoj pomisli na zvuk zubarske busilice. A situacije je ista za obadvije osobe-odlazak zubaru) pocinjemo se alternativno pitati: "Sta je DOBRO u tome...(problem)?" I napisemo na papir recenicu o tome sta je dobro u tom problemu. Zatim si postavimo pitanje: Sta je LOSE u tome...(problem)?". I napisemo recenicu, ovaj put, o tome sta je lose u tom problemu. Zatim ponovo pitamo "Sta je dobro u ..?". Napisemo ponovo jednu recenicu. I onda opet:"Sta je lose u..?"
Tako si postavljamo pitanja, zapisujemo odgovore i kao da se klackamo izmedju onoga dobroga i losega sto mislimo da problem sadrzi u sebi. To radimo sve do momenta kad nemamo sta vise napisati ni za "dobro" ni za "lose". I onda, vrlo cesto, se desi da ostanemo paff; jer shvatimo da je naboj, tezina, osjecaj straha, nelagodnost sto je problem "nosio" jednostavno ispario. Problem nestaje, nema vise onaj uticaj na nas, koji je imao samo prije nekoliko minuta. To se zove "igra" u subjektivnom univerzumu. Ovaj metod mozes lako modifikovati i upotrebljavati prakticno za mnoge stvari u svakidasnjem zivotu. Ponovo naglasavam: Nemoj da te zavara jednostavnost metoda!
I jos, na kraju moja omiljena sentenca: "Bolji je gram prakse, nego tona teorije". Dobijes orudje, koristis ga i doneses svoj sud o njemu. Nemoj nikome nista vjerovati na lijepe oci ( ja bas i nemam neke lijepe oci, pa tim prije sve sto ti napisem sama PROVJERI)
I pokusaj zivjeti zivot sa radoscu i ljubavi. Ako se potrudis da u svemu pronadjes radost onda ce i tvoja zivotna vibracija ( ovo je tema za sebe) poceti privlaciti radost i ljubav. Nije lako ali je MOGUCE.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Наравно да лупају... Гностици као и масончине имају једну прљаву навику - да приписују себи звучна имена из прошлости научника, политичара, спортиста, и уопште јавних личности.

Зашто то раде? Па покушавају тиме на прљав и љигав наин да сами себи "подигну цену" тврдећи како су паметни људи били исто што и они. Чак иду дотле да фалсификују чланску документацију њихових удружења. Колико је то срамно, подло и нечасно, не треба причати. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 21:51 
Početnik
Početnik

Jadni moj Marane Ato.
Stvarno mi te je zao. Ali ne zbog tvog lupetanja po ovom ( a vjerovatno i po drugim ) forumu. Ja tebe razumijem, razumijem tvoj isprani mentalni sklop. Ti si OK. Ti ne znas drugacije, jer si ogranicen. Tvoj vizir je skucen jakom dogmom i jedino te sok moze, mozda, probuditi.
A sok ti se sprema. Sta ces ti, veselnice, pisati kad se u maju ili junu sastanu Racinger i AleksejII. Oni ce novu kloniranu crkvu nazvati "hriscanskom". Nestace "Pravoslavne" crkve zaradi biznisa zajednickog. Oni koje si ti do sada pljuvao (latini, kako ti kazes) odjednom ce biti tvoji, nema razlike. Kako ces onda ,jado, pisati i velicati Pravoslavlje koje ce u momentu nestati? Nestace isto onako kako je i nastalo: politickim rascijepom prije devetso i kusur godina. Kako ces moci pogledati u oci "latinima" koje si pljuvao i omalovazavao? Vi cete biti jedna ujedinjena Crkva, jer ste se prepali jakog uticaja koje imaju reformisticke Crkve. Ili mozda mislis da ce opstati neka "Srpska pravoslavna crkva" mimo Ruske pravoslavne crkve??? Mislim da su sadasnja svjetska desavanja tvoja najgora nocna mora, posto vise nece biti mogucnosti za ispoljavanje tvog bolesnog vjerskog fanatizma. A mozda se varam. Mozda ces ti odjednom " shvatiti" da su "latini" super , ali su muhamedanci ( kako ti kazes) oni pogani sektasi i satanisti
Stvarno ti zelim srecu, zdravlje i pamet u vremenu koje dolazi

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Nevezano za Moron Atu....

Skoro sam sa starom nesto poceo razgovor o vjeri i tako to ( dok smo cjepali drva :D ) i ona je rekla jednu interesantu recenicu :

ko promjeni vjeru da je nula od covjeka ili tako nekako , nije doslovno tako ali u tom fazonu...
ja se bas i ne slazem sa njom ali zanimljivo je to , jer ljudi vjeru shvataju kao dio karaktera, a ne kao nesto sto bi trebalo da nas spoji sam Bogom ili cim vec...
Isto tako su mi zanimljivo Ruzini postovi gdje mi na neki nacin cini kao da se brani (svoju vjeru) , dok ja , jebi ga, vishe dobijem zelju da to osjetim na svojoj kozi... Mislim, gnosticizam, jer sam i prije ove teme imao slicna razmisljanja...
'Ajd recite par rjeci na ovu temu ako vam se da... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 23:35 
Početnik
Početnik

Vjera je licna stvar. Dolazi iz "srca". Iz gnostickog ugla jasno je da mnogima vjera nije iz "srca". Oni vjeru mogu shvatati "kao dio karaktera" kako si napisao. Taj "fol" ljudima "prodaju" kroz istoriju institucionlizovane religije.Moze se biti dobar vjernik, dobar covjek i sl. ,ali sustina religije je promasena, Osoba nije postala religiozna, nije se spojila sa Njim. Moram se ponovo ograditi da ne bih bio pogresno shvacen. Ako ti ne prepoznajes u jednoj konfesiji jasan nacin za spoznaju SEBE i NJEGA, onda ko ima pravo da ti brani tu zelju da Ga spoznas. Ko ima pravo ,nekome ko ne osjeca u "srcu", da zabrani da trazi tamo gdje misli da ce naci. Promijeni sto vjera dok ne nadjes onu u kojoj 'srce" treperi.
Moje "srce " je u gnosticizmu. Gnosticizam je samo jedan od puteva koji vodi Njemu. Ja znam da je gnosticizam jedan od najdirektnijih i najkracih. Hriscanstvo, islam, budizam nisu najbrzi putevi ka Njemu( mada je ovaj potonji daleko brzi i od hriscanstva i od islama) A "mjera brzine" jeste iskljucivo u vremenu potrebnom da se dozivi Jedinstvo sa Njim. Posto svi putevi vode ka Njemu,prije ili kasnije, ja znam da su svi dobri. Ali kod mene je zelja da dozivim Jedinstvo jaka, zelio sam to sto prije, nestrpljiv sam ( takav sam kakav sam) i gnosticka tehnika, uz pomoc cistog srca, mi je to dala. Ja mogu samo reci, neka svako proba, sam provjeri i iskusi.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 00:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Androgin,

Citiraj:
Poenta koju sam htio naglasiti je da u osjecanju Jednosti sve stvari JESU savrsene. I onaj ubica SAVRSENO UBIJA

Sve do ovog primjera sam te razumjela, sto ne znaci da u svemu dijelim tvoje misljenje.

Ali sa ovim primjerom ( a narocito sa zakljuckom koji si izvukao ) si me zapanjio ( ostala sam paff kako ti kazes ). Nema u tom ubici nista ( ali n-i-s-t-a ) savrseno. Covjek koji mu je rekao sto je rekao je bio mudar, ponosan i pomiren sa sudbinom. Ako je neko savrsen, onda je to on.

S druge stane da je zlo samo dio klackalice, onda lik s druge stane klackalice ne bi dozivio nervni slom. Ljudi ( mi ) imamo sposobnost razlikovanja dobra i zla, kao dio svijesti, odnosno psihicke strukture licnosti. Tu govorim o ogromnoj vecini ljudi ( ateisti ili vjernici, irelevantno ), a izuzetak predstavljaju asocijalne psihopate. Samo oni mogu ne osjetiti grizu savjesti kao posljedicu ucinjenog zla, bez obzira na reperkusije drustva.

A u nama je potencijal za cinjenje dobra i opasna slabost koja moze navesti na cinjenje zla. Ako si gospodar sebe, mozes mijenjati samo sebe, zar nisi potpuno odgovoran za svoje postupke ? Ako jesi, kako mozes uciniti bilo sta sto je lose ?

S druge stane, ako je sve jedno, kako prihvatas problem u dihotomiji dobro - lose ? Zar Zlo nije Lose x n ( n = 1 do 1.000. 000 ) ?

Plus, da bi bio Religiozan, neophodna ti je Religija ?

Citiraj:
Isto tako su mi zanimljivi Ruzini postovi gdje mi na neki nacin cini kao da se brani (svoju vjeru )

Ja sam tackica u Svemiru. Ne treba vjeri, a pogotovo Svemogucem moje branjenje.

Pisem ono sto mislim i osjecam. Kako je Androginu blizak Gnosticizam, tako je meni blizak, jasan i razumljiv Islam.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 00:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2006, 04:55
Androgin je napisao:
Zarija:

Pa majstore, jako mi je zao sto sam poceo da se ponavljam, ali ti stvarno nemas pojma. Vjerovatno i ne znas da je Teslin otac bio pravoslavni pop ( Smiljane i okolina). Tesla je, naravno bio krsten kao pravoslavac. No, da si citao njegove dnevnike u kojima pise o kontaktima sa drugim svjetovima i jos mnogo toga drugoga, onda bi shvatio da, kao odrastao covjek nikakve veze nije imao sa pravoslavljem ( naravno onakvim kakvim ti mislis da ono jeste), vec bi ga proglasio cistim satanistom.

Лажирате све живо , али само да би себе убедили у вашу лаж и сатанизам. То је жалосно :(

„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 11:12 
Početnik
Početnik

Draga moja Mjesecarko,
Kada sam prvi puta dozivio Jedinstvo sa Njim ja sam bio “paf”. Odjednom sam “progledao”: Pa ja sam oduvijek bio i zauvijek cu biti sa Njim, ja nikad nisam ni bio sustinski odvojen od Njega jer je to nemoguce. ( ovo se odnosi i na sva ljudska bica, bez obzira bili oni svjesni toga ili ne) To neporecivo, oslobadjajuce ZNANJE JEDNOSTI je promijenilo moj zivot. ( nisam ja postao nekakv svetac koji se kezi na sve u zivotu i sl. ). Najveci dio kockica iz mozaika mojih zivotnih pitanja se uklopio i pojavila se slika mozaika:
-Ja sam beskonacno, bezvremensko bice zato sto se u meni nalazi Bozanska iskra
- Vrijeme u krajnjoj instanci, u odnosu na gornju tvrdnju, ne postoji. (vec sam pisao da je nekoliko desetaka milijardi godina smijesno malo i zanemarljivo u odnosu na vjecnost)
- Ja kao dio Bozanske sustine sam iznjedren da sticem iskustva ispoljene Kreacije, a taj “zadatak” ima sve ispoljeno
- Dihotomija, polarnost, dualnost je neophodna ( u ovoj stvarnosti koju mi, ljudska bica,percipiramo) jer instrumenti percipiranja ovakve stvarnosti su napravljeni bas za to ( nasim subjektivnim univerumom sve “tece” kao : emocije, psihicke slike, misli i tjelesne senzacije)
- Postoji jos mnogo drugacijih stvarnosti u kojima egzistiraju bestjelesni entiteti, ali to je opet “ nadgradnja”- nekada dolazi do “preklapanja” razlicitih stvarnosti pa imamo neobjasnjive “fenomene”
- Meni nije jasan onaj prvotni Bozanski motiv za ispoljenjem, za kreiranjem. Mozda se Njemu jednostavno igralo, mozda je to bio njegov hir, mozda mu je bilo “dosadno”. Ja ne znam, a vjerovatno necu ni saznati.
- Ali. ZNAM DA ON VOLI SVE, BAS SVE STO JE STVORIO

Pa da se vratim na tvoj “paf”:
Posto vremena nema. Svako od nas prolazi bezbroj zivota sa bezbroj razlicitih ispoljavanja i iskustava. DOBRIH I LOSIH. ON podjednako voli sve ispoljeno i na “kraju vremena” sve ispoljeno ( pa i mi ljudska bica) se vracamo Njemu. Vracamo se sa prozivljenim i dobrim i zlim. Zar mislis da ce ON odbaciti ijedan dio sebe. Ne moze postojati negdje izolovan samo “dobri svijet” ( raj), bez "loseg"( pakla). To su dogmatske price institucionalizovanih religija sa kojima manipulisu i prijete masama. RAJ-PAKAO-oni su stalno u paru ( to je bazna dihotomija ove ispoljene stvarnosti). Imaj stalno na umu: On je bezmjerno velik i bezmjerno mocan tako da je u Njemu SVE JEDNO. Ili jednostavnije: Ja ne mogu nikoga ubiti ( sustinski) jer ja ubijam samo SEBE ( ja sam jedno sa svim, sve sam ja) Ovo iskustvo me je takodje sokiralo. Pazi, stalno naglasavam “sustinski”. Jer normalno je da ako neko u mene satrese rafal iz puske da cu “umrijeti”, prestacu da disem, srce ce prestati da kuca, tijelo ce poceti da se hladi, za nekoliko sati bakterije i crvi pocinju svoj “plan”, za desetak godina fizickog traga moga postojanja vise “nema”. Ali JA nisam “sustinski” moje fizicko postojanje, Ja postojim poslije “smrti”, ja postojim bez obzira na “smrti”, Ja stalno postojim, samo mijenjam fizicka odijela. To ZNANJE je oslobadjajuce.
Iz ovakve perspektive dobijas potpunu relativnost relacije dobro-zlo, malo-veliko, lijepo-ruzno, crno-bijelo…Ma, sve sam bio.. I ruzan i lijep, i pametan i glup, i bogat i siromasan, i musko i zensko, i hrabar i pizda, bas sve... I bicu jos svasta dok mi se igra ta igrica na ovoj planeti Zemlji. I ovo sto sam “sada” ( zivot koji sada, u ovom linearnom vremenu, vodim je dio beskonacne igre “mikro”stvaranja i razaranja: volis tri godine- ne volis dva mjeseca, imas 500funti-nemas 500funti, nerviras se – ne nerviras se, slusas sta ti mama kaze- ne slusas sta ti mama kaze…) je dio Njegovog ispoljavanja tako da pokusavam ( opet naglasavam : nisam ja nikakvo specijalno niti ekstra drugacije ljudsko bice jedino imam DIREKTNO ZNANJE o svemu sto sam napisao i sto pisem) “zivjeti” normalno. Ne pada mi na pamet da radim ruzne stvari ( radio sam ih kroz mnostvo zivota), ali nalazim razumijevanje za drugo bice koje takve stvari cini.( pazi: nalazim razumijevanje kada se stopim sa Njim, u “normalnom “ stanju cu bez zadrske osuditi ubicu, pedofila, silovatelja,) Moze ti se ovo uciniti cudnim, i jeste cudno do momenta kada dozivis Jednost. Nakon toga ti vise nista nece biti cudno.

Ono sto si gore napisala je OK.
Evo jos samo malo pojasnjenja. Dao sam ti tehniku “dobro-lose”, za rjesavanje svakidasnjih problema. Moze ona biti i “dobro-zlo”, ali iz cisto prakticnih razloga sam napisao “lose”.
Npr. Imas problem: “Imam tremu kad govorim pred skupom nepoznatih ljudi”
I ti pocinjes sa pitanjem:”Sta je dobro u tome sto imam tremu govoriti pred skupom nepoznatih ljudi?” Zapises recenicu sta je to dobro u tom problemu. Onda postavis pitanje:”Sta je ZLO u tome sto imam tremu govoriti pred skupom nepoznatih ljudi?” Vidis da rijec “zlo” ispada iz konteksta, nekako strsi. Logicnija je rijec “lose” ( sta je to lose u tome sto imam tremu…) Mislim da razumijes sada.

Ja sam tackica u Svemiru. Ne treba vjeri, a pogotovo Svemogucem moje branjenje.

Pisem ono sto mislim i osjecam. Kako je Androginu blizak Gnosticizam, tako je meni blizak, jasan i razumljiv Islam.

Ovo si lijepo napisala. Pa vidi sad moje:
Draga moja tackice,
Ti jesi tackica, ali na ovom svijetu nema takve . Ti si jedinstvena, neponovljiva, beskonacna u svojoj sustini, i citav Svemir je u tebi, jer ti jesi Svemir, i Zivot i Postojanje, jer ti si Boginja.

I onda, pa sta?Boginja ce da se spremi i ide na posao, radi, spava, sanja o svom muskom.... I idemo dalje. Zivot je zivot, trava je trava, ljudi su ljudi, govno je govno, Ja sam Ja….

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 11:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2006, 15:58
Maran Ata je napisao:
??????? ?? ??????... ???????? ??? ? ????????? ????? ????? ?????? ?????? - ?? ????????? ???? ?????? ????? ?? ????????? ????????, ??????????, ?????????, ? ?????? ?????? ????????.

????? ?? ????? ?? ?????????? ???? ?? ????? ? ????? ???? ?? ???? ???? "??????? ????" ??????? ???? ?? ??????? ???? ???? ???? ??? ? ???. ??? ??? ????? ?? ??????????? ??????? ????????????? ??????? ????????. ?????? ?? ?? ??????, ????? ? ???????, ?? ????? ???????. :drinking:

ljudi su još davno dali otkaz bogu... a ti nisi baš
častan da bi mogao da nosiš božiji baner.
niko nije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]