zah je napisao:
Ja sam tebi Daljac lijepo dogovorio na sva tvoja pitanja. Ali, cim se ti nisi javljao nekoliko dana, ja sam zakljucio, da ti ponovo proucavas gramatiku, da bi mogao postaviti neko pitanje, kako bi ispao veliki jezikoznalac.
Ne. Spremao sam ispit iz srpske knjizevnosti 18. vijeka. Da je bilo tako uvidjeces kada se malo osvrnem na gluposti koje si pisao o Savi Tekeliji, Lukijanu Musickom i Vuku Karadzicu.
zah je napisao:
Srbi umjesto da kazu hljeb, oni ce kazati ljeb, a ako treba kazati kruh, on ce kazati kru
Nije tacno. Odakle ti ova informacija? Gdje si to,
hljeba ti, nasao?
Glas "F", kojeg si se u'vatio k'o pijan plota, nije postojao ni u staroslovenskom, ni u crkvenoslovenskom, ni u rsukoslovenskom. U stvari - postojao je, ali nije tvorevina slovenskih naroda. Glas "F" je dosao iz indoevropskog jezika, a u srpskom jeziku se ustalio putem tudjica, najvise turcizama. Mijenjanje glasa "F" sa glasom "V" je stvar dijalekotologije i odredjenog jezickog prostora.
Glas "H" je takodje dosao iz indoevropskog jezika. Ali, da je pitam, ponovo:zasto se glas "H" u pojedinim rijecima gubio? Odgovori mi na ovo pitanje, molim te...
Ne razumijem sta si htio da kazes kada si spominjao Dositeja. Upravo sam preksinoc zavrsio citanje "Zivota i prikljucenija" i nesto nisam primijetio da se tamo nalaze neke karakteristike izmisljenog bosanskog jezika.
zah je napisao:
Evo neki rijeci kojih nije bilo u Vukom Rjecniku. Tih rijeci ima jako puno, ali ja izdvajam samo neke, uz komentar.
A ti mi pokazi koji je to rjecnik jednog naroda pobrojao sve rijeci toga naroda? Mozda neki rjecnik bosanskog jezika, to bi bio idealan primjer. Samo, postoji jedan problem - u njemu se ne bi nasla niti jedna jedina rijec. Izuzmemo li turcizme...
zah je napisao:
Kako zamjerku Vuku upucuje L. Musicki
Prvo da te pitam:otkada ti to pises cirilicom? Svi tvoji copy-paste tekstovi sa ovog posta su napisani cirilicom, sto ce reci da si jurio Internetom i trazio sta ces to prilijepiti srpskom jeziku kao vjestackoj tvorevini, a da se prethodno uopste nisi upoznao sa materijom.
Lukijan Musicki i Sava Tekelija su knjizevnici srpske knjizevnosti 18. vijeka. Shodno tome - bili su prosvjetitelji i isticali su nauku, skolu i znanje kao jedini covjekov spas. Musicki i Tekelija, zbog toga, zamjeraju Vuku na narodnom jeziku, jer to je jezik naroda, a ne jezik nauke i ucevnosti. To je jezik kojim govori i svako, i onaj koji je skolovan i onaj koji od skole nema nista. U tome lezi razlog takvog njihovog stava. Ali, ti to ne mozes znati.
Druze "zah", pisi o onome sto znas. Ove stvari ti bas i ne idu od ruke. Ali, tako je to kada uvijek hoces da istaknes sebe i svoju naciju kao jedinu ispravnu. Tu ti je pandan Maran Ata. Ti si vjerovatno u proslom zivotu bio Srbin. Kada vec neces da priznas da si to u ovom...
EZAN je napisao:
Od vremena Kulina Bana, preko vremena vladavine Turaka i do naših dana, stvarna je i bogata narodna lirika i epika, koju su sakupljali i bilježili kasniji istraživači. I sve je to stvarano na bosanskom jeziku. Jedan od skupljača je bio i već pomenuti Mehmed-beg Kapetanović.
Lazes.
EZAN je napisao:
Konstantin Filozof s kraja četrnaestog vijeka spominje, pored ostalih, i "bosanski jezik"
Lazes.
Ostali borci za slobodu bosanskog jezika su bas zapamceni, ne znam samo da li je iko cuo za njih..?
Micelijus je napisao:
Pa dobro, znaš li ti kako su ti se zvali preci jedno desetak koljena u nazad i na koja imena nailaziš već tamo oko petog šestog koljena?
Mogu li ja ga odgovorim na ovo pitanje?