banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 18:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 19:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Jel vi svi studirate teologiju bre...???

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta: Za Jerusalim
PostPoslato: 20 Feb 2006, 21:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Onaj koji traga za istinom sam moze prepoznati da danasnje ucenje pravoslavne crkve, nazalost, odstupa od ucenja Svetog pisma. Jer Sveto pismo se smatra jedinim pravilom vere i zivota. Izvorno ucenje pravoslavne crkve je bilo u skladu sa ucenjem Svetog pisma, medjutim danas nije to tako. Da li je crkva smela da da sebi za pravo promenu nepromenljivih Bozjih zapovesti ? Mi kao pravoslavci bi trebalo da se vratimo na izvorno ucenje pravoslavlja a to je Sveto pismo, kako su i ucili i rani crkveni Oci. Od ovih temelja nije samo pravoslavna crkva odstupila vec katolička kao i mnoge druge koje su najglasnije da osude sve druge za sekte. Ko im daje to za pravo, ne izvrsavaju li oni tako sotoninu nameru da se zavadi Bozji narod?
Isus je rekao: " ako me ljubite drzite Bozje zapovest"i ( Jovan 15,14.).
Citajte drugu Mojsijevu 20. glavu, koje su Bozje zapovesti koje se ponavljaju i u kalendaru pravoslavne crkve kojih se sama ne pridrzava. Isus je rekao:"Koji hoce Bozju volju tvoriti razumece je li ovo nauka od Boga ili Ja sam od sebe govorim" (Jovan 7,). Crying or Very sad

Vrh

Tema posta: Re: Za Jerusalim
PostPoslato: 21 Feb 2006, 00:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2006, 04:55
sintorr je napisao:
Onaj koji traga za istinom sam moze prepoznati da danasnje ucenje pravoslavne crkve, nazalost, odstupa od ucenja Svetog pisma. Jer Sveto pismo se smatra jedinim pravilom vere i zivota. Izvorno ucenje pravoslavne crkve je..............or Very sad

Још један суботар, аман човече
СВЕТИ ОЦИ ПРАВОСЛАВЉА и СВЕТО ПИСМО

СВ.ОЦИ ЗА ПРАВИЛНО ТУМАЧЕЊЕ СВ.ПИСМА КОЈЕ СТЕ ВИ ЈЕРТИЦИ И СЕКТАШИ ИСКРИВИЛИ И ПРИЛАГОДИЛИ СЕБИ

„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 13:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Dragi moj brate Zarija,
drago mi je sto imas takvu revnost za Boga i zelju da odbranis istinu. Medjutim, pokazati Hristov karakter je mnogo vaznije nego biti u pravu. Istina se ne mjeri samo po logickim argumentima vec i po ljubavi i dobroti koju u sebi sadrzi. Svaka biblijska istina nije sama sebi cilj vec sredstvo do cilja. Cilj biblijskih istina je da te ucine boljim covjekom, koji vise voli, vise prasta. Ako toga nema, onda svi tvoji argumenti gube na tezini i ne vrijede puno.
Zar mislis da ce neko biti privucen istini o kojoj ti govoris ako u tebi vide ne toleranciju, nerazumjevanje, neprihvatanje ili cak mrznju onih sa kojima se ne slazes. Ja zaista sumjam u istinu koja stvara netolerantne, ohole i arogantne ljude. Citaj Bibliju tako da u njoj vidis sebe a ne druge.
Govori o ljepotama Pravoslavlja bez upiranja prste u druge i to ce privuci ljude tvojoj vjeri.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 17:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
duhovni prijatelj je napisao:
Medjutim, pokazati Hristov karakter je mnogo vaznije nego biti u pravu.

Писмо каже да ово није тачно. Св. Апостол Павле пише да не воли салткоречиве лажове који се продају за Христове посланике (данашњи секташи):

11 Zašto? Što vas ne ljubim? Bog zna. A što činim i činiću,
12 Da otsiječem uzrok onima koji traže uzrok, da bi u onome čim se hvale našli se kao i mi.
13 Jer takovi lažni apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove.
14 I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svijetla.
15 Nije dakle ništa veliko ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovijem.

И видиш да је он подузимао кораке да таквим слаткоречивим лажовима "одсече узрок", што ће рећи да је указивао на њихове лажи. :wink: Да не говорим о бројним примерима светих отаца Цркве који су на исти начин писменим путем објашњавали лажи појединих секташких групица које су одувек постојале насупрот Божје Православне Цркве. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Marane, jesi li ti glup ili lud? Aj razmisli malo. Nadam se da nisi razumio sta je d.p. htio da kaze, jer ako jesi, a onako si odgovorio, onda... onda sve ostane na istom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 21:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

duhovni prijatelj je napisao:
Dragi moj brate Zarija,
drago mi je sto imas takvu revnost za Boga i zelju da odbranis istinu. Medjutim, pokazati Hristov karakter je mnogo vaznije nego biti u pravu. Istina se ne mjeri samo po logickim argumentima vec i po ljubavi i dobroti koju u sebi sadrzi. Svaka biblijska istina nije sama sebi cilj vec sredstvo do cilja. Cilj biblijskih istina je da te ucine boljim covjekom, koji vise voli, vise prasta. Ako toga nema, onda svi tvoji argumenti gube na tezini i ne vrijede puno.
Zar mislis da ce neko biti privucen istini o kojoj ti govoris ako u tebi vide ne toleranciju, nerazumjevanje, neprihvatanje ili cak mrznju onih sa kojima se ne slazes. Ja zaista sumjam u istinu koja stvara netolerantne, ohole i arogantne ljude. Citaj Bibliju tako da u njoj vidis sebe a ne druge.
Govori o ljepotama Pravoslavlja bez upiranja prste u druge i to ce privuci ljude tvojoj vjeri.
Pozdrav

ЈА МРЗИМ ЛАЖ, ЈЕР ОТАЦ ЛАЖИ ЈЕ САТАНА.
СВЕ ОСИМ ПРАВОСЛАВЉА ЈЕ ЛАЖ
Једноставна једначина.
Ја немрзим људе јер су сви Божија деца, него њихуву јерес, лаж и секташтво.
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ustvari, Zarija vise lici na jerusalima... Pa dobro, dragi zarija, ne mozes tek tako pisati "sve je laz, samo pravoslavlje je istina..." i sve sa caps lockom. Prvo sto ruzno izgleda, drugo sto ne mozes takve cinjenice tek tako iznositi, neargumentovano. Evo ja npr. kazem:
SAMO MORMONSTVO JE ISTINA
SVE DRUGO JE LAZ
MRZIM SATANU I DJELO NJEGOVO
STO STE GA PRIHVATILI
NE VIDECI ISTINE!!!

I ko ce i povjerovati, niko. A i ruzno izgleda...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 15:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Mogu da razumjem odredjene ljude na ovom forumu koji ne biraju sredstva da dokazu da su u pravu jer sam i sam nekad bio takav. Sjecam se jednog dogadjaja od prije 10 godina kada su u kucu mog brata dosli Jehovini svjedoci. Razgovor s njima je vise licio na svadju, da bi smo ih moj brat i ja u jednom momentu izbacili iz kuce. Danas me je istinski sramota zbog toga. Svi moji napori da ljudima govorim o Bogu su bile rasprave u kojima sam ubjedjivao ljude da sam u pravu. U tim raspravama bio sam prilicno uspjesan i svojom logikom bi pritjerao ljude u cosak i dokazao da sam u pravu. Nazalost niko od tih ljudi nije postao hriscanin. Taj nacin evangelizma (propovjedanje radosne vijesti o Isusu Hristu) je vise licio na rvanje, gdje uvijek postoji pobjedinik i porazeni. Osnovni cilj je pobijediti i poniziti protivnika. (U nekim zemljama hriscanske propovjedi se nazivaju “crusades” – osvajanja)
Koliko je to suprotno onome sto je Isus radio. Kada su ljudi postavljali Isusu pitanja da bi zapoceli raspravu Isus nije zelio da odgovori ili je postavio drugo pitanje, zato sto nije zelio da ponizi onoga s kim razgovara. On nikada nije gurao, nikad prisiljavao. Isus nikada nije satjerao osobu u cosak da bi dokazao: Ja sam u pravu, ti nisi. Ja sam pobjedio ti si izgubio. Isus je uvijek nasao nacin da se povuce, da bi osoba sa kojom razgovara zadrzala dostojanstvo. On je to radio zato jer je znao da kada ljudima ne das prostora, kad im ne dopustis da misle sami za sebe, oni postaju manje otvoreni, ne vise, za tvoje ideje.
«A sluga Gospodnji ne treba da se svadja, nego da prema svima bude blag,spreman da pouci, da podnosi zlo, da u krotosti vaspitava svoje protivnike, ne bi li im Bog dao pokajanje da spoznaju istinu.» 2 Timotiju 2: 24-25.
Ja danas imam jednu bolju viziju evangelizma, bolju viziju ljudi koji zele da ispune Isusov nalog. To su ljudi koji ukljucuju druge u dobre razgovore o vaznim i dubokim temama kao sto su vjera, moralne vrijednosti, nada, smisao, dobrota, ljepota, istina, Bog. Oni to rade, ne zato sto zele da budu eksperti ili da nametnu svoje misljenje drugima, vec zato sto u stvari osjecaju da su poslani od Boga. To su ljudi koji zele da promjene svijet i da ga ucine boljim.
Dobar evangelizam znaci biti prijatelj i uticati na druge svojim dobrim djelima i dobrim razgovorima, da zive bolje. Evangelizam u stilu Isusa Hrista. Isus je bio kratak na propovjedima, dug u razgovorima; kratak na odgovorima, dug na pitanjima; kratak na teoloskim propozicijama, dug na pricama i parabolama; kratak u kazivanju sta da radis, dug u pozivanju da mislis sam za sebe; kratak u osudjivanju nevjernika, dug u konfrontaciji vjernika. To je evangelizam koji ja zelim da zivim. Evangelizam ne kao rvanje vec kao ples.
Evangelizam poput plesa pocinje sa pjesmom koja dolazi do tebe odnekud. U pocetku ti se cini cudna ali kad si je zaista cuo ona nalazi put do tvoje duse i pocinje da svira tamo. I vremenom velicanstvenost pjesme cini da pocinjes da se kreces po njenom ritmu. I tako hriscanstvo dolazi do tebe ne kao politicki slogan na mitingu, ili kao naucna formula u ucionici, vec kao pjesma koja se sunja okolo a onda se usunjala u tebe. Rijeci pjesme te postepeno ubjedjuju da bi cijeli svijet trebalo da ucestvuje u ovoj pjesmi, sa njenom porukom, njenom srecom, njenim plesom. Kad bi vise ljudi culo pjesmu, njihova mrznja bi bila zamijenjena prastanjem; njihova pohlepa bi bila zamjenjena darezljivoscu, gundjanje bi bilo zamjenjeno zahvalnoscu, zalost bi bila pretvorena u ples. Evangelizam u 21 vijeku nije o pobjedi i porazu kao sto ni ples nije o pobjedi i porazu. Rvanje je o pobjedama i porazima. Ali u plesu kad muzika utihne, ti neces podrugljivo prici svom partneru i reci: Pobjedio sam. 7:3
To je evanglizam u Isusovom stilu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пре свега, то што секташи називају "евангелизмом" је заправо чисто прозелитство са циљем врбовања потенцијалних кандидата у секте. Да дотични секташи иду по Блиском Истоку или Азији и причају тамо своје глупости и лажи онима који још нису чули за Исуса Христа, то би се још могло некако и оправдати. Чињеница да дотични ходају међу људима који су већ миленијумима чули са Христа сврстава их само у ред агената за врбовање. Колико је такво понашање противно и самој Библији, говори Св. Апостол Павле:

Rim. 15,20. I tako se potrudih da propovijedim jevanđelje ne gdje se spominjaše Hristos, da na tuđoj zakopini ne zidam;

Видимо да је и сам Апостол пазио да не иде тамо где је неко већ проповедао. Али... зар секте маре за оно што пише у Библији? :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 00:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Ustvari, Zarija vise lici na jerusalima... Pa dobro, dragi zarija, ne mozes tek tako pisati "sve je laz, samo pravoslavlje je istina..." i sve sa caps lockom. Prvo sto ruzno izgleda, drugo sto ne mozes takve cinjenice tek tako iznositi, neargumentovano. Evo ja npr. kazem:
SAMO MORMONSTVO JE ISTINA
SVE DRUGO JE LAZ
MRZIM SATANU I DJELO NJEGOVO
STO STE GA PRIHVATILI
NE VIDECI ISTINE!!!

I ko ce i povjerovati, niko. A i ruzno izgleda...

Ма ја немам намеру да нешто изгледа лепо грешном човеку, ја само волим и говорим истину.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 19:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Feb 2006, 18:59
Dok se mi danas Hriscani svadjamo oko toga koje u pravu, ljudi oko nas propadaju, i pored jasne zapovjesti od strane Boga da ljubimo jedni druge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 19:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 00:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

kaspa73 je napisao:
Dok se mi danas Hriscani svadjamo oko toga koje u pravu, ljudi oko nas propadaju, i pored jasne zapovjesti od strane Boga da ljubimo jedni druge.

Тачно, а једини начин је да говоримо истину.
ПРАВОСЛАВЉЕ ЈЕ ИСТИНА
ОСТАЛО ЛАЖ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 08:33 
Početnik
Početnik

Zarija je napisao:
kaspa73 je napisao:

Тачно, а једини начин је да говоримо истину.
ПРАВОСЛАВЉЕ ЈЕ ИСТИНА
ОСТАЛО ЛАЖ

Dragi brate “Zarija”slazem se sa tobom, da treba govoriti istinu ali sta je istina? Isus kaze ja sam Put, Istina i Zivot. Drago mi je sto sam se ukljucio u forum gdje su ovako divni ljudi. Zato veliki pozdrav od Kaspera i nadam se da ce mo upoznati istinu i da ce istina biti sastavni dio naseg zivota. A kada bude onda ce mo gledati da kao Isus pomazemo ljudima kojima je potreban pomoc!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 13:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Помаже БОГ
Па ја ти рекох шта је истина.
Истина је ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ЊЕНО ПРЕДЊЕ ОД ХРИСТА СПАСА ДО ДАНАС.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 15:56 
Početnik
Početnik

Zarija je napisao:
Помаже БОГ

Bog ti pomogo brate Zarija.
Raduje me sto volis Boga. Vjerujem da se molis Bogu, pa te molim da se molis za mene. Moja zelja je da mi Bog pomogne da odvojim vrijeme za one ljude kojiima je potrebna pomoc.
Vjerujem da to znas ali da te podsjetim da Bog voli sve ljude na zemlji, bili oni pravoslavni ili ne. Jer Bog ne gleda koje vjere smo vec On gleda mnogo dalje, On gleda u nasa crca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 00:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

kaspa73 je napisao:
Zarija je napisao:
Помаже БОГ

Bog ti pomogo brate Zarija.
Raduje me sto volis Boga. Vjerujem da se molis Bogu, pa te molim da se molis za mene. Moja zelja je da mi Bog pomogne da odvojim vrijeme za one ljude kojiima je potrebna pomoc.
Vjerujem da to znas ali da te podsjetim da Bog voli sve ljude na zemlji, bili oni pravoslavni ili ne. Jer Bog ne gleda koje vjere smo vec On gleda mnogo dalje, On gleda u nasa crca.

БОГ ВОЛИ СВЕ ЉУДЕ, АЛИ ЈЕ САПСЕЊЕ САМО КРОЗ ЊЕГА (ПРАВОСЛАВНУ ПРИЧЕСТ), ПОСТ, МОЛИТВА, ИСПОВЕСТ, ПРИЧЕСТ и ПРАВОСЛАВНА ЛИТУРГИЈА И ЕТО СПАСЕЊА СВИМА.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 15:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Управо тако. Вера коју је Христос оставио пре 2000 година подразумева поред духовног препорода и чулна исккуства, јер човек је поред духовне компоненте, и чулно биће. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2006, 00:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

"Чувајте се да вас ко не превари. Јер, ће многи доћи у име Моје говорећи: Ја сам Христос и многе ће преварити.”

“Стражите дакле, јер не знате у који ће час доћи Господ вас... Зато и ви будите готови, јер у у који час не мислите, доћи ће Син Човјечиј.“

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]