banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 13:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 16:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2005, 22:29
cosma je napisao:
Pompadour je napisao:
Smarate, ne odgovarate na pitanja, tucete se nekim argumentima u najmanju ruku smijesnim, nigdje ni lingvistike ni nauke na pomolu, po meni , profulana rasprava! 8)

svaka ti cast na ovome.. isto da su ga oni licno izmislili.. ali znas kako narod kaze: dobro je imati misli, ali nije dobro kad one imaju tebe... sto je slucaj kod vecine ovih korisnika.. nidje veze :wink:

:lol: :lol: Чудни су путеви господњи, господо... :lol: :lol: ...а ви будите конструктивнији онда.... :D ...не бисмо имали ништа против. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
Molim sve učesnike ovog podforuma da ne koriste pozdrave koji liče i insinuiraju na nacističke pozdrave, pogotovo ako su se oni kojima su ti pozdravi upućeni izjasnili da ih to vrijeđa.

Hvala.

:D Хмммм, тешко муком ћу ово усвојити, пошто је господин који се жали поштовалац лика и дјела неких немилих ликова са друге стране разума-што наравно са друге стране вријеђа сваког нормалног и разумног човјека....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 18:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 02:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Od mene nikad nemoj traziti da postujem cetnike i njihove vodje, koji su pocinili strasne zlocine nad narodom kojem i sam pripadam. Iste zlocine pocinili su drugi sa drugim imenom u ovom poslednjem ratu, ali sa istom idejom-politikom namjerom.

Ponovo kazem, koje je kriv pomenutom novinaru koji ne zna nista dalje od svojih uspomena iz djetinstva. Livno se ranije zvalo Hlivno, Fojnica Hfojnica. Od kada su se zvali ovako, kad je izgubljeno ono "H" ja ne znam, ali sam nesto citao o tome. To znaju oni koji se iskljucivo bave jezikom.

Da li jer ispravno Bosnjak ili Bosnanac to je i za mene diskutabilno pitanje. Istorija ce odgovoriti , da li su Bosnjaci pravilno postupili kod nacionalnog odredjenja. Kad to kazem, mislim na Bosnjak ili Bosanac. Po mom misljenju trebalo bi biti Bosanac, ali ima puno, puno umnijih od mene koji valjda znaju zasto je doslo do takvog nacionalnog odredjenja. Pozd. Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 02:30 
Veteran
Veteran

Pogledaj samo ove oriujentalne persijske, arapske i turske rijeci koje su usle u bosnaski, hrvatski i srpski jezik, za koje mi danas gotovo nemamo zamjene:

admiral, ajvar, aksamluk, alat, algebra, alhemija, arsenal, bakar, basta, behar, besika, boja, bor, bubreg, burek, cifra, carapa, carsaf, cekic, cesma, celik, cerga, cizma, coban, corba, cevap, cilim, corav, cufta, dernek, ducan, duhan, durbin, dustaban, dzep, djon, ekser, ergela, guba, gurabija, halva, hapsiti, hasis, hosaf, jastuk, jorgan jorgovan, jufka, juris, kafa, kafaz, kajak, kajgana, kajmak kajsija, kalaj, kalemiti, kalup, kapija, karaula, karavan, kasika, kat, katanac, kicma, komsija, krec, kula, kundak, kutija, lakrdija, les, limun, makaze, majmun, majstor, mama, mangup, mastuluk, marama, matirati, memla, miraz, odja, ortak, pamuk, papuca, parce, pekmez, peskir, pirinac, pita, rakija, rusvaj, saksija, veresija, zanat, zavrzlama, zenit, itd, itd.

Mnogi bi bili spremni tvrditi da to nije tako, ali oni koji se bave jezikom to dobro znaju. Skoro je izasla jedna knjiga, naslov sam zaboravio, autor je Prof. Dr. Ismet Smajlovic, koji govori o ovoj problematici, a mogal se do skora kupiti preko Inetrliber .com. Sad je rasprodata, a da nije preuzeo bih komentar na ovu knjigu i prezentirao ga . Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 02:42 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 03:21 
Veteran
Veteran

Hvala na komentaru Miacelius. Ja ne mgu kazati kako ti kazes "..hvala Srbima sto su sacuvali jezik". Srbi su moj jezik, jezik moga naroda ukinuli, i 99 godina nametali svoj jezik, potiruci sve sto je podsjecalo na bosanski, i istoriju Bosnu. Da su Turci svojevremeno tako radili, vi ne bi sacuvali svoj jezik i svoju kulturu. Preuvelicavas kada kazes kako neki tvrde "..da su Turci bili dobri".

Nema dobrog osvajaca, ali kakvi su drugi osvajaci, uzmi primjer poslednjeg rata, izbrisao si naslov koji je postavio Selam, da ne gledamo filmove kako je bilo u Srebrenici, jer treba picati price o zlocinima drugih.

Svaki tvoj komentar odise mrznjom prema Bosni i Bosnjacima. Hajde sto komentarises nesto sto ne poznajes, to rade i drugi, ali kako mozes kao moderator vrijedjati druge ljude na licnoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Da li je to normalno od jednog moderatora ili ne. Znam sigurno da nije.

Ne bih se iznenadio ako sutra ti a i mnogi drugi sa ovog foruma sjednu pred sud za ratne zlocine u BiH zbog ubistava civilnog stanovnistva sirom Bosne u poslednjem ratu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 05:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Sasvim je normalno da ima mnogo turcizama u nasem jeziku,kao sto ima i mnogo germanizama...
Ali ipak neke od ovih rijeci ne da ne znam sta znace vec nisam nikad ni cuo za njih,npr. aksamluk,dustaban,hosaf,odja...a ne vjerujem ni da je vecina sa ovog foruma cula za iste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 07:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
zah se na ovom forumu proslavio izjavom da u srpskom jeziku postoji na DESETINE HILJADA riječi turskog ili arapskog porijekla.

treba li dalje komentarisati???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 09:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
zah je napisao:
Livno se ranije zvalo Hlivno, Fojnica Hfojnica. Od kada su se zvali ovako, kad je izgubljeno ono "H" ja ne znam, ali sam nesto citao o tome. To znaju oni koji se iskljucivo bave jezikom.

Ne znas, naravno. Jer da znas znao bi i da je gubljenje suglasnike H ispred konsonanata i vokala karakteristika koja je iskljucivo vezana za srpski jezik, sto se najbolje ucituje u primjeru, kojeg su kasnije preuzeli bosanski lingvisti navodeci ga kao dokaz da je bosanski jezik poseban - "Udovica Hudo ime", ne znajuci, naravno, da se suglasnik H gubio u isto vrijeme kada je doslo i do vokalizacije poluglasnika, sto je, opet, karakteristika srpskog jezika, jer bosanski jezik sa svojim pismom (ukoliko uopste i postoji) nema poluglasnike...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 09:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Hvala na komentaru Miacelius. Ja ne mgu kazati kako ti kazes "..hvala Srbima sto su sacuvali jezik". Srbi su moj jezik, jezik moga naroda ukinuli, i 99 godina nametali svoj jezik, potiruci sve sto je podsjecalo na bosanski, i istoriju Bosnu. Da su Turci svojevremeno tako radili, vi ne bi sacuvali svoj jezik i svoju kulturu. Preuvelicavas kada kazes kako neki tvrde "..da su Turci bili dobri".

Nema dobrog osvajaca, ali kakvi su drugi osvajaci, uzmi primjer poslednjeg rata, izbrisao si naslov koji je postavio Selam, da ne gledamo filmove kako je bilo u Srebrenici, jer treba picati price o zlocinima drugih.

Svaki tvoj komentar odise mrznjom prema Bosni i Bosnjacima. Hajde sto komentarises nesto sto ne poznajes, to rade i drugi, ali kako mozes kao moderator vrijedjati druge ljude na licnoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Da li je to normalno od jednog moderatora ili ne. Znam sigurno da nije.

Ne bih se iznenadio ako sutra ti a i mnogi drugi sa ovog foruma sjednu pred sud za ratne zlocine u BiH zbog ubistava civilnog stanovnistva sirom Bosne u poslednjem ratu.

Невјероватан склоп небулоза!!! Невјероватно и срамотно!!

Редом....

Прво: Срби нису укинули непостојећи језик јер је немогуће!! Слична изјава би била:''Енглези су укинули Аустралијски језик???!!!!''

Друго: Краљевина, хришћанска Босна је везана искључиво за Србе и Хрвате и били би луди када би потирали то!!!

Треће: Као што је евидентно Турци су управо то радили!!!! Откинули су нам комад народа, и отели му језик, сјећање и историју и претворили га у највећег непријатеља сопствених предака!!! Тужно и апсурдно!!

Четврто: Нема доброг освајача-само што освајач долази извана не из своје земље-значи освајачи су Турци, Аустроугари, Нијемци и имаш много бољих примјера илустрације лошег освајача него што си ти изабрао....

Пето: Твоји постови су јад и чемер и типично лицемјерство и незнање почев од Чомског, па преко осталих глупости.....И било какво супротстављање својим лажима и фалсификатима доживљаш као генерализовану мржњу према читавом једном народу....Из читавог тог свог изопаченог схватања реалности не видиш да си у свему томе ти узрок са својим јефтиним фалсификатима....

Шесто: Невјероватна ми је ова задња изјава о ''суду за убиства цивилном становништву'' - то је већ твој психосоматски поремећај (у који се доста учесника сличних теби може уклопити) - јер било какво ''супротстављање'' својој изопачености која се огледа у наметнутој ти психологији ''жртве'' и наметнутој ти психологији ''исправне политике'' доживљаваш као потенцијалан ''злочин'' и пројектујеш га у свом мозгу као ''реалан'' злочин на правим људима! Невјероватно!!!!
Ова твоја изјава је подсвјесна жеља за наношењем бола, зла и повреда другим појединцима, у твом случају ти појединци су искључиво одређени НЕПРИПАДНОШЋУ твојој етничкој и вјерској групи!!!

Једном ријечју, ''пријатељу''-ти се апсолутно уклапаш у профил једног национал-шовинисте!!!!! А то је душевна болест!

ЛИЈЕЧИ СЕ!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2006, 02:07 
Veteran
Veteran

Ti Bez respekta po onoj Cosicevo"..laz je vid nase prirodjene inteligencije.........." Pa hajde de nek ti bude.

Cudim se Laoce da ne poznajes ove rijeci. Onda nisi Banjalucanin, ili si isuvise mlad covjek. Da li se jecas narodne pjesme nastale u vrijeme okupacije Austro-Ugarske kada su se muslimani masovno masovno iseljavali posebno iz Sjeverne Bosne " Put putuje Latif aga, sa jaranom Slulejmanom" U toj pjesmi se pominju rijeci aksamluk, teferi.

Navedene rijeci su bile u masovnoj upotrebi sve do 1946.godine, poslije cega se umjesto njih uvode druge rijeci. Umjesto aksamluk vecernje uzivanje, dustaban-ravan taban, hosaf kompot od susenog voca.

Pravila koja si Daljac naveo, za mene ne vaze. Ja ne kazem, ajde, nego hajde, ocu nego hocu, muva nego muha, uvo nego uho, udovica nego hudovica, snaja, nego snaha, prnuti, nego prhnuti, mala nego mahala, leb nego hljeb, urmasica nego hurmasica, alva nego halva itd,itd. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2006, 11:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam Banjalucanin(rodjeni), ali nisam ni toliko mlad.Pjesmu jesam cuo i mozda te rijeci u njoj,ali inace nikad,niti znam ikoga ko ih koristi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 06:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
hudovica???

hahahaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Pravila koja si Daljac naveo, za mene ne vaze. Ja ne kazem, ajde, nego hajde, ocu nego hocu, muva nego muha, uvo nego uho, udovica nego hudovica, snaja, nego snaha, prnuti, nego prhnuti, mala nego mahala, leb nego hljeb, urmasica nego hurmasica, alva nego halva itd,itd. Pozdrav Zah

Pa, to ti i ja govorim. Bosanski jezik ne moze da poznaje te oblike jer nije imao poluglasnike. Otkud onda uopste oblik Hudovica?
Hljeb nema veze sa ovim primjerom, samo pokazujes da ne znas nista a pravis se da znas sve...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 23:15 
Veteran
Veteran

Bilo bi dobro da procitas nesto sa nekog naucnog skupa jezicara na temu gubljenja glasa "H".Na jednom takvom skupu Alija. Nametak je naveo jedan primjer iz srpske pjesme gdje pjesnik kaze "..prnu ptica s grane". Na ove rijeci Alija Nametak je napravio saljiv komentar, pa pitao, da li je pstica prnula ili prhnula pa odletila. Naravno nastao je smijeh. Dakle, rijec "prnula" moze imati vise znacenja u srpskom jeziku, a rijec "prhnula" samo jedno znacenje.

U bosanskom jeziku mi kazemo "mahala", u srpskom vi kazete "mala".
Ako ja kazem mahala, odmah znas na sto mislim, a ako kazem mala a ne dodam drugu rijec, mala djevocica, mala kucica itd, to mala ne znaci nikakvo odrerdjenje bez dodatka drugih rijeci. Ili rijec "mur" koju neki dan napisa Bez respekta. Ta rijec kako je napisana nema svoje jasno znacenje, ali ako kazez muhur, onda je sve jasno.

Kad dodjes u Beograd, kazes, molim jednu kafu.
Kad dodjes u Zagreb , kzes molim jednu kavu.
Kad dodjes u Sarajevo ili Tuzlu, kazes, molim jednu kahvu.

Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
"..prnu ptica s grane"

...iz knjige Stepski vuk,Herman Hesse(tamo stoji pr'nu gavran s grane).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 02:05 
Veteran
Veteran

Laoce, Alija Nametak je naveo srpskog pjesnika. To sam naglasio u prethodnom komentaru. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 14:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zah, ti nisi normalan!
Prijmere koje ti navodis neaju veze s vezom u prici o gubljenju suglasnika H.
Ali, kad si vec zajunio - pronadji nam podatak o kojem se pjesniku i djelu radi pa da idemo dalje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 23:16 
Veteran
Veteran

Od mene trazis da ti navedem casopis sa tim primjerom "prnu ptica sgrane". Tog casopisa ja se ne mogu sjetiti, jer sam zapamtio samo ovaj karakteristican primjer, gdje se ukazuje na besmislenost izbacivanja glasa "H" iz nekih rijeci, kao sto je "prnu ptica sgrane, mala, mur" itd.

Inace, potrazi casopis Jezik br.4 1965-1966.godina Zagreb. Tu mozes naci puno primjera o posrbljavanju bosanskog jezika. Pozdrav Zah

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]