banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 14:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pa o tome ja pricam. Najlakse je reci, "ma to je bozja volja" ili "bice bolje kad odem u raj". Aha, al' u limburgu mjesecu. To je samo bjezanje od stvarnosti i prebacivanje odgovornosti sa sebe. Ako ce mi biti lijepo u zivotu to ce biti tako zato sam JA to napravio tako. I ako mi zivot bude sjeban, bice takav zato sto sam JA i samo ja kriv za to. Nema tu nikakvog boga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 15:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Koliko je meni jasno zelis da kazes da si ti krivac za sve sto ti se desava. Pa naravno! I ja tako gledam. Mi stvaramo probleme, mi ih rjesavamo. I uopste nije poenta da li se treba lakse ili teze nositi sa zivotom. Postoji problem, postoji rjesavanje problema i nema puno religioznog citiranja oko toga. Kad bi se svi mi pitali kako treba, da li treba ovako ili ne, vjerovatno da niko ne bi napredovao u radu na sebi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa da. Samo mi ovo nije jasno:
Citiraj:
Kad bi se svi mi pitali kako treba, da li treba ovako ili ne, vjerovatno da niko ne bi napredovao u radu na sebi.

Kako ces drugacije napredovati nego razmisljajuci i misleci o svemu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 21:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Ne bih da ista o tome govorim. Jednostavno ne osjecam se u ovom trenutku kao neko ko je dovoljno iskristalisan da bi ista pametno mogao o tome reci. Ali zasto ne pokusati pisati kao covjek. Pa da pocnem: Kada mislim o necemu obicno je tu stav koji misli u tonu ZA, ili stav koji misli u tonu PROTIV. Svi ti stavovi su izgradjeni od predrasda, okoline, prilagode, strahova i tome slicno. Ako je cilj (oko kojeg smo se slozili obojica) misliti svojom glavom, kako mogu biti objektivan oko nekog misljenja? E to ti meni reci!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 23:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Bik:
Citiraj:
Pa stani, bez vjerovanja u vjerske dogme ja i nisam vjernik.
A kazem da bi volio da vjerujem u boga. Tako je covjeku puno lakse.

Cesto puta je vjera samo nacin bjegstva. I to u vecini slucajeva. Kako si sam zakljucio, ja bih to samo potvrdio.
Tesko je stajati nezasticen ispred iskusenja, kako ih neki nazivaju, sam i bez zastite. To je odlika malog broja ljudi. A opet, vjera ne mora biti nacin bjegstva. Ono sto se kroz to provlaci jeste motiv vjerovanja, nacin na koji se neko vjerovanje ispoljava, te ono sto se zeli sa tim dobiti.
Necu puno pogresiti kada kazem da je vecina vjerovanja nastala iz straha. Tako da je, mozda, jedan od najvecih ljudskih ucitelja u povjesti covjeka, nije Isus, ili Buda, ili Muhamed.. vec STRAH.
Kako bi reko bivsi ucitelj: Kada strah kaze stani.. ukopas se na mjestu. I nikakvi majstori vise ne dolaze u obzir.

Sathya:
Citiraj:
Jeste lakse, ali zar bi ti volio da budes ovca za sisanje. Zar bi ti volio da se kao krava smijes sto si dobio sijeno a nalazis se tik do klaonice?

Nisu svi ovce za sisanje. Tako ni vjernik ne mora biti ovca za sisanje. Jeste da je to cest slucaj, ali ne mozemo reci da je to u svim slucajevima. Sve zavisi od individue.
Recimo ti mozes biti ucenik nekog ucitelja, koji na sva usta prica protiv vjere i tih opijata, ali da si cijelo vrijeme ovca za sisanje, a da to i ne primjecujes!!!

Bik:
Citiraj:
Pa kazem volio bi, ali ne mogu. Ovi vjernici to ne gledaju tako kao ti i ja. Zato i vjeruju. Ja bi volio da vjerujem u nekog boga za kojeg neces moci onakav primjer da das. Ali takvog, koliko sam ja skontao do sada nema. Zato i ne vjerujem.

Zar ne mislis da Bog ili Zivot ili Postojanje, ima veze sa tim sto vjernici pricaju? Posmatraj to malo drugacije, ili barem probaj eksperimentisati. Mi smo vecinom reaktivni na rijec "Bog". Iz prostog razloga sto nam serviraju lazi. Te lazi sluze najcesce za obmanjivanje ljudi, ali nemaju nikakve veze sa nikakvim Bogom ili tome slicno.
Zasto se rijec bog mora vezivati za dogamitski ili ti neki od ortodoksnih pristupa tome?
To su nam nametnuli. A mi smo to primili kao inekciju. I sada se svi cijepimo time.
Koju bi ti rijec izabrao za to sto neki nazivaju Bog?

Citiraj:
Ako ce mi biti lijepo u zivotu to ce biti tako zato sam JA to napravio tako. I ako mi zivot bude sjeban, bice takav zato sto sam JA i samo ja kriv za to. Nema tu nikakvog boga...

Predivno receno

Sathya:
Citiraj:
Ali zasto ne pokusati pisati kao covjek. Pa da pocnem: Kada mislim o necemu obicno je tu stav koji misli u tonu ZA, ili stav koji misli u tonu PROTIV. Svi ti stavovi su izgradjeni od predrasda, okoline, prilagode, strahova i tome slicno.

... koje jednom rijecju nazivamo UM, zar ne?
Ako ti je jasno da ti "glasas" u jednom trenutku "ZA" a u drugom "PROTIV", onda ti je jasno da vecina problema je nastala kao trenje toga dvoga. Sto dalje implicira da je TVOJ um problem. Sto govori dalje, da s tim sto je problem ne mozes rijesiti problem. Vec ga samo pogorsati. Sto dalje govori da ako pokusavas da rijesis problem sa stvaraocem problema da vremenom gubis energiju i ulazis u frustraciju, sto dalje govori da frustracija vodi u sledeci nivo koji se ispoljava nesigurnoscu u bilo sta unutar i oko tebe.
I sta tada?
Okreces se autoritetu. Nebitno kojem. Neko autoritet smatra svestenika, neko ucitelja.. neko boga.
Sto ce reci, da si zbog neznanja i nemoci prepusten necemu sto smatras visim, boljim, pametnijim.. itd.. od sebe, zar ne?
Ako te ja osisam.. ili te osisa svestenik.. razlika je samo u onome koji sisa.. ali te obojica sisamo sa istim makazama ili masinicim.. koju ja nazivam ovako i sisam od vrha glave ka dole, a svestenik naziva tako, i sisa odozdo ka vrhu glave.
No, ovca je osisana. Kako god da se uzme.
Ono na sto te zelim upozoriti, da stav koji si zauzeo ne mora biti ispravan. Ali isto tako ne govorim da je pogresan. Vec da mora postojati ili se stvoriti unutar nas centar koji je sposoban da donosi plodove rada na sebi, kako ti to kazes, nezavisno od uma.
Hocu reci da umom nista neces napraviti. Jer on je samo istrument. Ali ne i onaj koji ga koristi.
Potrebno je uvidjeti otpor koji imas prema "sisanju" i zasto ga imas. Tek tada kada to postane jasno, svice ti odgovor zasto je nesto problem a zasto ne. I tada.. mozes da se shishash ili da se ne shishash.. jer ti je svejedno. Ali to ne utice na Tebe!!

Citiraj:
Ako je cilj (oko kojeg smo se slozili obojica) misliti svojom glavom, kako mogu biti objektivan oko nekog misljenja?

Kako znas sta je objetivnost ako nemas iskustvo toga?
Mislis li da s tim ne postajes opet ovca za shishanje????
Drugo, kako znas kada mislis, a kada reagujes?
Koja je razlika izmedju misli i rekacije.. ???

Ne trazim odgovore, niti trazim da budes iskren prema meni.. dapace.. ja sam niko i nista.. vec zapitaj sebe, budi iskren prema sebi. Katkada i sredstva budjenja su jak opijat koji te uspavljuje.. a narocito ako to cini na nacin da ti namece razliku da si bolji ili da nisi bolji od ostalih.
Ne apliciram da si bolji ili losiji, vec apliciram na onog koji to misli!
Nadam se da kuzis razliku.

Ili si ziv ili umisljas da si ziv..
A u tome je velika razlika, i trazi jaku samosvest i budnost da bi se to uocilo. Ali cak i prica o toj budnosti moze pomoci, u nekom stadiju razbudjivanja i depersonalizacije.

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 01:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Bik je napisao:
Ako ce mi biti lijepo u zivotu to ce biti tako zato sam JA to napravio tako. I ako mi zivot bude sjeban, bice takav zato sto sam JA i samo ja kriv za to. Nema tu nikakvog boga...

Naravno. Ako neko vjeruje u Svemoguceg zato da bi se rjesio licne odgovornosti, onda je to djecija igra. Nesto poput obdanista u kome si do kraja zivota, i sve je kao u obdanistu, izuzev sto ne vidis vaspitaca.

Vjera ne oslobadja od licne odgovornosti, vec je naglasava. Prema tome, osobi koja bilo sta zna - lakse je biti nevjernik, nego vjernik.

Ako te vjera od necega oslobadja, onda je to - robovanje ljudima.

Jivane,

Imas li strahove ?

Citiraj:
Vec da mora postojati ili se stvoriti unutar nas centar koji je sposoban da donosi plodove rada na sebi, kako ti to kazes, nezavisno od uma.
Hocu reci da umom nista neces napraviti. Jer on je samo istrument. Ali ne i onaj koji ga koristi.

Da.

p.s. Jos uvijek mi nisi odgovorio na pitanje.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 23:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Uf, koliko posla...

Citiraj:
Ako je cilj (oko kojeg smo se slozili obojica) misliti svojom glavom, kako mogu biti objektivan oko nekog misljenja? E to ti meni reci!

Mislim da je vazan faktor u tome iskustvo. Naravno da je pretesko sjesti sam sa sobom i odjednom pokusati u svojoj glavi rijesiti neke komplikovane dileme tipa "sta je istinito". Upravo zbog ovog:
Citiraj:
Ako ti je jasno da ti "glasas" u jednom trenutku "ZA" a u drugom "PROTIV", onda ti je jasno da vecina problema je nastala kao trenje toga dvoga. Sto dalje implicira da je TVOJ um problem. Sto govori dalje, da s tim sto je problem ne mozes rijesiti problem. Vec ga samo pogorsati. Sto dalje govori da ako pokusavas da rijesis problem sa stvaraocem problema da vremenom gubis energiju i ulazis u frustraciju, sto dalje govori da frustracija vodi u sledeci nivo koji se ispoljava nesigurnoscu u bilo sta unutar i oko tebe.
I sta tada?

Ali ce se kroz vrijeme neke sitne stvari same od sebe iskristalisati. Tj. ti ces ih sebi (vjerovatno podsvjesno) objasniti u glavi na jedan nacin. Kada se skupi dovoljno tih stvari (materijala), onda ces mozda neke od onih dilema moci sam sebi da objasnis. Da ih predstavis sebi onako kako ti mislis da je tacno.
Ali ljudski mozak je dobro ogranicen, daleko je od savrsenog, tako da ces sigurno neke stvari pogresno da zakljucujes, mozda sve stvari, ko ce ga znati, ali je vazno to da ti osjecas da si ih objasnio. Dalje kroz vrijeme ces da mijenjas misljenje i vise puta. Mozda i do smrti neces uspjeti da sebi sve objasnis, a svakako ne mozes biti siguran da si ih sebi tacno, istinito, objasnio.
Po meni je vazno samo razvijati se, misliti, razmisljati, a moja znanja (bar neka) ce se vec nekako prenijeti na druge koji ce takodje da ih razvijaju, i ko zna, za nekih 10000 godina dokle ce se dogurati. :) U stvari, to je jedino i moguce. Nema tog testa na kojem bi ti mogao da provjeris da li su tvoji zakljuchci tacni.

Znaci, najbitnije je osjecati da je nesto objasnjeno, pri tom pokusavati da budes sto vise objektivan i ostati otvoren za druge opcije. Mozda i ne mozes biti objektivan, ali vazno je pokusavati. Bar ja mislim...

Citiraj:
Tesko je stajati nezasticen ispred iskusenja, kako ih neki nazivaju, sam i bez zastite. To je odlika malog broja ljudi. A opet, vjera ne mora biti nacin bjegstva. Ono sto se kroz to provlaci jeste motiv vjerovanja, nacin na koji se neko vjerovanje ispoljava, te ono sto se zeli sa tim dobiti.

Ti ovde mislis na religiju, jel tako. Religija nije vazda isto sto i vjera. Da, ima i pravih vjernika koji pripadaju nekoj religiji. Oni koji ne pripadaju ni jednoj religiji, takodje mogu da vjeruju. Tu vjerovanje stvarno nije nacin bjekstva, vec ono sto rece Japanese_rose:
Citiraj:
Vjera ne oslobadja od licne odgovornosti, vec je naglasava. Prema tome, osobi koja bilo sta zna - lakse je biti nevjernik, nego vjernik.

Ako te vjera od necega oslobadja, onda je to - robovanje ljudima

zato nisu svi ovce! Ima i nas, Bikova :lol: nismo za sisanje.

Citiraj:
Zar ne mislis da Bog ili Zivot ili Postojanje, ima veze sa tim sto vjernici pricaju? Posmatraj to malo drugacije, ili barem probaj eksperimentisati. Mi smo vecinom reaktivni na rijec "Bog". Iz prostog razloga sto nam serviraju lazi. Te lazi sluze najcesce za obmanjivanje ljudi, ali nemaju nikakve veze sa nikakvim Bogom ili tome slicno.
Zasto se rijec bog mora vezivati za dogamitski ili ti neki od ortodoksnih pristupa tome?
To su nam nametnuli. A mi smo to primili kao inekciju. I sada se svi cijepimo time.
Koju bi ti rijec izabrao za to sto neki nazivaju Bog?

Posmatram ja to na vise nacina. Davno sam shvatio koliko sam omrznuo rijec "Bog", shvatio zasto i sada drugacije razmisljam o tome. Trazim ga, tog boga. Nisam ja totalni ateista kao sto mislis. Imam ja vjeru, samo ne mogu da nadjem religiju koja misli kao i ja. Ili ja ne vidim dobro...
Koju bi rijec izabrao? Pa rijec k'o rijec nije problem, ali ne volim tu neku personifikaciju koja bogu daje odredjenu licnost! Bog ce uraditi ovo, bog kaze ono... Po meni, bog je totalna apstrakcija koja ne moze da ima zahtjeve, bude ljut, direktno se obraca, gleda, slusa... Meni je bog "samo" jedna velika, ogromna, nepristrasna moc, energija koja nas prozima, ne trazi nikakve crkve, zrtve, a kamo li ispunjavanje nekakvih zapovijesti. Taj bog ne bi nikoga stvorio, doveo na svijet, dao mu mane i poslije sudio zbog njegovih postupaka. Ne, nego bi ga nekako vodio ka tome da shvati svoje mane i greske, da ih ispravlja, da uci... To radi bog kako ga ja vidim. Tako nekako.

Citiraj:
Kako znas sta je objetivnost ako nemas iskustvo toga?

e to...iskustvo.

Citiraj:
Ili si ziv ili umisljas da si ziv..
A u tome je velika razlika, i trazi jaku samosvest i budnost da bi se to uocilo. Ali cak i prica o toj budnosti moze pomoci, u nekom stadiju razbudjivanja i depersonalizacije.

I sa ovim se skroz slazem(ko cigla :) )

E ljudi, zadovoljstvo mi je zboriti sa vama! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 01:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Hej Rose.. imam ja puno strahova.. nasao sam kod sebe sve i jedan (jel' se ovo pise razdvojeno?) koji postoji oko mene. A najveci mi je sta reci nekome kada me nesto upita.. ili ti.. kako ispoljiti sebe, a da ne povredim covjeka preko puta sebe... ;)... a znas to cesto puta uradim iz neznanja, ali to nije opravdanje.
Ali da me ubijes ja ne znam pitanje koje si postavila.. jer pisem Off line.. ;).. ali pretpostavljam da je to jedno od onih pitanja koja zadiru u ispoljavanje onoga sto sam iskusio ili sto mislim da sam iskusio.. ili ono sto se tripujem da Jesam iskusio.
No, kako god.
Dacu ti odgovor koji te moze zadovoljiti a i ne mora.. meni je SVEJEDNO.. ili ti:
SVE mi je JEDNO...
A tu ti se krije odgovor.

Za mene ne postoji odgovor, postoji pitanje.. i to savrseno pitanje.. kao sto je savrsen pupoljak japanske tresnje. Kada znas da pitas.. odgovor se krije u pitanju.

A istina.. hm.. Ko je istina.. ???
Reci mi kako mirise ruza?
Ako mi na ovo odgovoris ja cu tebi reci sto je istina i gdje se ona krije.

Moze?

Ali znam da, kao sto si rekla, vjera ne oslobadja odgovornosti. Dapace, pojacava je.

Bik:
Citiraj:
Ti ovde mislis na religiju, jel tako. Religija nije vazda isto sto i vjera. Da, ima i pravih vjernika koji pripadaju nekoj religiji. Oni koji ne pripadaju ni jednoj religiji, takodje mogu da vjeruju. Tu vjerovanje stvarno nije nacin bjekstva,

Ah.. sada smo zabrljali.. jel' tako?
Ako pod religijom mislis na slobodno ispoljavanje ljudskih sposobnosti, neomedjenost dogmom, povjerenje u Zivot/Postojanje, shvatanje da si DIO sveopceg organizma energetske svijesti, ispoljavanje toga kroz sebe u svim okolnosti, te sloboda od onog sto ljudi podrazumjevaju SOBOM, onda da.. ako ne mislis na to, onda ni ja ne mislim na to. :)
Ali sam pretpostavke da pod religijom mislis na ono sto su ljudi stvorili. Ako na to mislis, onda ja ne mislim.
(Jebote.. sam sebe sam zbunio.. sorry)

Ali koliko sam svestan mi ljudi, ako jos njima osjecamo da pripadamo, a bojim se da sve manje pripadam ljudima.. a vjerujem da se i ti tako osjecas, ljudi su religijom proglasili mrtve rituale, ponavljanje citata iz Svetih Knjiga.. itd. :( te smo kao uvijek, zamjenili pojmove..
Za mene vjera ne postoji, ali postoje povjerenje..
A Religija je ispoljavanje tog povjerenja..

BTW. upoznao sam nekoliko ljudi koji se ne izjasnjavaju kao vjernici, niti se izjasnjavaju kao religiozni.. (u svakodnevnom tumacenju te rijeci), ali su veci vjernici i religiozni ljudi nego svi oni (a i sebe uvrstavam u njih) koji udaraju glavom od Zid Placa, meditiraju u zabitima Himalaja.. maltene spavaju po crkvama i djamijama i hramovima.. koji zivo svjedoce sustinu Stvaraoca, ispoljavaju Njega kroz svaki svoj pokret.. itd.. blablabla..
No, isto tako, upoznao sam nekolicinu onih koji idu i sve to rade gore navedeno, ali ipak ono sto sljede, ili ti ono u sto vjeruju ispoljavaju u svakom trenutku..
Tako Bik (da ne napisem Bice).. ;).. ne znam.. sto sam mislio.. :)
Ali ono sto sam citirao a od Tebe je.. bih mogao potpisati.. :)..

Citiraj:
Posmatram ja to na vise nacina. Davno sam shvatio koliko sam omrznuo rijec "Bog", shvatio zasto i sada drugacije razmisljam o tome. Trazim ga, tog boga. Nisam ja totalni ateista kao sto mislis. Imam ja vjeru, samo ne mogu da nadjem religiju koja misli kao i ja. Ili ja ne vidim dobro...
Koju bi rijec izabrao? Pa rijec k'o rijec nije problem, ali ne volim tu neku personifikaciju koja bogu daje odredjenu licnost! Bog ce uraditi ovo, bog kaze ono...

Nekako bih mogao reci da sam dugo bio u sukobu sa rijecju "Bog" jer sam je mrzio.. zbog onih koji se na Njega pozivaju, za svaku svoju laz.. A isto je bilo i sa rjecju Isus, Buda.. itd. Dok me nije uvid toga oslobodio.. i shvatio da ta rijec koju oni izgovaraju nema veze sa tim sto oni misle. Kao sto sam bio u sukobu sa Hriscanstvom, Islamom, Hinduizmom.. itd. dok nisam shvatio da to nema nikakve veze sa Bogom, niti samnom. I da je i to krivo interpretirano. I da je to samo zastita za ljudski strah, sa ljudske slabosti, za ljudske masakre.. itd. Naravno, ne svima.. :)
Sada.. :).. SVE mi je JEDNO.. kako ce i ko ce da se poistovjecuje i predstavlja na taj nacin.

Nisam ni mislio da si atesta.. mislim da takav ne postoji.. ali moguce se varijacije.. :)..

A sta mislis.. o stanju Nistavila/Praznine?
Da li u tome mozes da prepoznas, ono u sto vjerujes..???
Ali ne one Budisticke.. ;).. vec one koja ostaje kada se suocis.. sa sobom, posto si presao Ambis.

Citiraj:
Po meni, bog je totalna apstrakcija koja ne moze da ima zahtjeve, bude ljut, direktno se obraca, gleda, slusa... Meni je bog "samo" jedna velika, ogromna, nepristrasna moc, energija koja nas prozima, ne trazi nikakve crkve, zrtve, a kamo li ispunjavanje nekakvih zapovijesti. Taj bog ne bi nikoga stvorio, doveo na svijet, dao mu mane i poslije sudio zbog njegovih postupaka. Ne, nego bi ga nekako vodio ka tome da shvati svoje mane i greske, da ih ispravlja, da uci... To radi bog kako ga ja vidim. Tako nekako.

Ah.. da se mi nismo dogovorili sta cemo pisati i misliti?
Potpisujem..

Ali da li se mozemo sloziti, ili dati jedan drugom nesto sto zovemo argumenti (ne mislim na naucne argumente, niti na argumente nastale pripadanjem od nekih takozvanih autoriteta, vec na onu ljudsku, neposrednu, iskustvenu rijec koja nosi sa sobom sate, dane i godine suocavanja sa Sobom), kada je rijec da ta Energija, ili ti Svest, ili ti Energetska Svest, moze imati aspekte, kao sto su Prisutnost, Sveopca i neuslovljana Ljubav, Svest i Postojanje, Energiju i Moc Stvaranja.. itd..???

Citiraj:
E ljudi, zadovoljstvo mi je zboriti sa vama!

Da znas.. i meni.. s ove strane enkrana. :)

Pozdrav
Dalibor

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 21:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 09:45, izmenjena 7 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2006, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ako pod religijom mislis na slobodno ispoljavanje ljudskih sposobnosti, neomedjenost dogmom, povjerenje u Zivot/Postojanje, shvatanje da si DIO sveopceg organizma energetske svijesti, ispoljavanje toga kroz sebe u svim okolnosti, te sloboda od onog sto ljudi podrazumjevaju SOBOM, onda da.. ako ne mislis na to, onda ni ja ne mislim na to.
Ali sam pretpostavke da pod religijom mislis na ono sto su ljudi stvorili. Ako na to mislis, onda ja ne mislim.
(Jebote.. sam sebe sam zbunio.. sorry)

E jebiga... :-?
Eo ovako: Pod religijom sam mislio na ljudsku tvorevinu. Ono, hriscanstvo, islam, budizam i ostali. A pod vjerom sam mislio na ono sto si ti opisao.

Citiraj:
Nekako bih mogao reci da sam dugo bio u sukobu sa rijecju "Bog" jer sam je mrzio.. zbog onih koji se na Njega pozivaju, za svaku svoju laz.. A isto je bilo i sa rjecju Isus, Buda.. itd. Dok me nije uvid toga oslobodio.. i shvatio da ta rijec koju oni izgovaraju nema veze sa tim sto oni misle. Kao sto sam bio u sukobu sa Hriscanstvom, Islamom, Hinduizmom.. itd. dok nisam shvatio da to nema nikakve veze sa Bogom, niti samnom. I da je i to krivo interpretirano. I da je to samo zastita za ljudski strah, sa ljudske slabosti, za ljudske masakre.. itd. Naravno, ne svima..

Potpisujem... I na ovo "naravno, ne svima" sam mislio kada sam ovo napisao.
Citiraj:
Ti ovde mislis na religiju, jel tako. Religija nije vazda isto sto i vjera. Da, ima i pravih vjernika koji pripadaju nekoj religiji. (...) Tu vjerovanje stvarno nije nacin bjekstva

E a sta ti je uvid?

Citiraj:
A sta mislis.. o stanju Nistavila/Praznine?
Da li u tome mozes da prepoznas, ono u sto vjerujes..???
Ali ne one Budisticke.. .. vec one koja ostaje kada se suocis.. sa sobom, posto si presao Ambis.

Posto sam Sta Uradio??? :-?
A jebiga, ja tu nirvanu nikada nisam dozivio tako da ti ne mogu odgovoriti. Mada, ne vjerujem da je to to. Na nekima od tema sam prosipao ono u sta ja vjerujem, pa ako ti se da, potrazi, tu je negdje. :wink:

Citiraj:
Ali da li se mozemo sloziti, ili dati jedan drugom nesto sto zovemo argumenti (ne mislim na naucne argumente, niti na argumente nastale pripadanjem od nekih takozvanih autoriteta, vec na onu ljudsku, neposrednu, iskustvenu rijec koja nosi sa sobom sate, dane i godine suocavanja sa Sobom), kada je rijec da ta Energija, ili ti Svest, ili ti Energetska Svest, moze imati aspekte, kao sto su Prisutnost, Sveopca i neuslovljana Ljubav, Svest i Postojanje, Energiju i Moc Stvaranja.. itd..???

E covjece, ja sam samo pokusaj studenta... Ne znam koje si ti skole pozavrsavao, ali ja ti se u one izraze ne kontam. :) Ustvari, mislim da znam sta si pitao, ali nemam pojma kako da ti odgovorim. Vjeruj mi pokusao sam i sebi to da objasnim, i sada sam pokusao nesto da napisem, ali opet ne ide, nisam zadovoljan. Ipak bi trebao nesto da procitam o svemu tome, malo da se informisem prije nego sto odgovorim. Ali ti mozes svoje argumente da das, pa cu ja da ti kazem sta mislim. Ako i to budem mogao.

Dak - respekt! Opet si pogodio :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 18:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
Kao prvo, po mom mišljenju Bog postoji. Ima više religija, više načina na koji su ljudi shvatili Boga, neki ga zovu Manu, neki Jahve, neki Alah, neki Buda itd. Dogme nisu tu da ostanu zauvijek, one su tu da se preispituju i da time napredujemo. I Galileo Galilei je bio neshvaćen kao Isus Krist, ali je danas potvrđena njegova izjava "eppur si muove". Najviše me nerviraju oni koji shvaćaju višu silu kao osvetnika. Bog je dao slobodu čovjeku da rukovodi svojim postupcima. Mi smo vladari svojih tijela.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 19:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Reci mi kako mirise ruza?
Ako mi na ovo odgovoris ja cu tebi reci sto je istina i gdje se ona krije.

Moze?

Moze. :-?

Hocu reci, zadeverala sam se oko ovog pitanja extra. :lol:

Odgovor : Ruza mirise onako kako si je dozivio.:oops: <--- moj opis mirisa bi bio SaMo moj dozivljaj, tebi nejasan. :P

Meni je zanimljivije pitanje - Zbog cega ruza mirise ? :)

Citiraj:
Najviše me nerviraju oni koji shvaćaju višu silu kao osvetnika.

Takodje. Teza je - Svemocni je tu u funkciji vlastitih pokusaja rezolucije opet vlastitih mrznji i strahova.

Citiraj:
Bog je dao slobodu čovjeku da rukovodi svojim postupcima. Mi smo vladari svojih tijela.

Sloboda sobom povlaci i odgovornost.

Uzgred, u kakvom su odnosu Bog i Hrvati ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 12:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
Citat:
Citiraj:
Najviše me nerviraju oni koji shvaćaju višu silu kao osvetnika.

Takodje. Teza je - Svemocni je tu u funkciji vlastitih pokusaja rezolucije opet vlastitih mrznji i strahova.

Citat:
Bog je dao slobodu čovjeku da rukovodi svojim postupcima. Mi smo vladari svojih tijela.

Sloboda sobom povlaci i odgovornost.

Uzgred, u kakvom su odnosu Bog i Hrvati ?

Što se tiče mene u miru, ali ja ne predstavljam cijeli narod. Ima još dosta onakvih koji vjeruju u totalitarističke i autoritarističke režime (staljinizam, fašizam). Treba uvijek biti optimist, bit će više hipija. Odgovara se nakon zemaljskog života, zato nam je i dana sloboda-da se vidi što ćemo uraditi s njom (po mom mišljenju).

Peace

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]