Hej Rose.. imam ja puno strahova.. nasao sam kod sebe sve i jedan (jel' se ovo pise razdvojeno?) koji postoji oko mene. A najveci mi je sta reci nekome kada me nesto upita.. ili ti.. kako ispoljiti sebe, a da ne povredim covjeka preko puta sebe...

... a znas to cesto puta uradim iz neznanja, ali to nije opravdanje.
Ali da me ubijes ja ne znam pitanje koje si postavila.. jer pisem Off line..

.. ali pretpostavljam da je to jedno od onih pitanja koja zadiru u ispoljavanje onoga sto sam iskusio ili sto mislim da sam iskusio.. ili ono sto se tripujem da Jesam iskusio.
No, kako god.
Dacu ti odgovor koji te moze zadovoljiti a i ne mora.. meni je SVEJEDNO.. ili ti:
SVE mi je JEDNO...
A tu ti se krije odgovor.
Za mene ne postoji odgovor, postoji pitanje.. i to savrseno pitanje.. kao sto je savrsen pupoljak japanske tresnje. Kada znas da pitas.. odgovor se krije u pitanju.
A istina.. hm.. Ko je istina.. ???
Reci mi kako mirise ruza?
Ako mi na ovo odgovoris ja cu tebi reci sto je istina i gdje se ona krije.
Moze?
Ali znam da, kao sto si rekla, vjera ne oslobadja odgovornosti. Dapace, pojacava je.
Bik:
Citiraj:
Ti ovde mislis na religiju, jel tako. Religija nije vazda isto sto i vjera. Da, ima i pravih vjernika koji pripadaju nekoj religiji. Oni koji ne pripadaju ni jednoj religiji, takodje mogu da vjeruju. Tu vjerovanje stvarno nije nacin bjekstva,
Ah.. sada smo zabrljali.. jel' tako?
Ako pod religijom mislis na slobodno ispoljavanje ljudskih sposobnosti, neomedjenost dogmom, povjerenje u Zivot/Postojanje, shvatanje da si DIO sveopceg organizma energetske svijesti, ispoljavanje toga kroz sebe u svim okolnosti, te sloboda od onog sto ljudi podrazumjevaju SOBOM, onda da.. ako ne mislis na to, onda ni ja ne mislim na to.

Ali sam pretpostavke da pod religijom mislis na ono sto su ljudi stvorili. Ako na to mislis, onda ja ne mislim.
(Jebote.. sam sebe sam zbunio.. sorry)
Ali koliko sam svestan mi ljudi, ako jos njima osjecamo da pripadamo, a bojim se da sve manje pripadam ljudima.. a vjerujem da se i ti tako osjecas, ljudi su religijom proglasili mrtve rituale, ponavljanje citata iz Svetih Knjiga.. itd.

te smo kao uvijek, zamjenili pojmove..
Za mene vjera ne postoji, ali postoje povjerenje..
A Religija je ispoljavanje tog povjerenja..
BTW. upoznao sam nekoliko ljudi koji se ne izjasnjavaju kao vjernici, niti se izjasnjavaju kao religiozni.. (u svakodnevnom tumacenju te rijeci), ali su veci vjernici i religiozni ljudi nego svi oni (a i sebe uvrstavam u njih) koji udaraju glavom od Zid Placa, meditiraju u zabitima Himalaja.. maltene spavaju po crkvama i djamijama i hramovima.. koji zivo svjedoce sustinu Stvaraoca, ispoljavaju Njega kroz svaki svoj pokret.. itd.. blablabla..
No, isto tako, upoznao sam nekolicinu onih koji idu i sve to rade gore navedeno, ali ipak ono sto sljede, ili ti ono u sto vjeruju ispoljavaju u svakom trenutku..
Tako Bik (da ne napisem Bice)..

.. ne znam.. sto sam mislio..

Ali ono sto sam citirao a od Tebe je.. bih mogao potpisati..

..
Citiraj:
Posmatram ja to na vise nacina. Davno sam shvatio koliko sam omrznuo rijec "Bog", shvatio zasto i sada drugacije razmisljam o tome. Trazim ga, tog boga. Nisam ja totalni ateista kao sto mislis. Imam ja vjeru, samo ne mogu da nadjem religiju koja misli kao i ja. Ili ja ne vidim dobro...
Koju bi rijec izabrao? Pa rijec k'o rijec nije problem, ali ne volim tu neku personifikaciju koja bogu daje odredjenu licnost! Bog ce uraditi ovo, bog kaze ono...
Nekako bih mogao reci da sam dugo bio u sukobu sa rijecju "Bog" jer sam je mrzio.. zbog onih koji se na Njega pozivaju, za svaku svoju laz.. A isto je bilo i sa rjecju Isus, Buda.. itd. Dok me nije uvid toga oslobodio.. i shvatio da ta rijec koju oni izgovaraju nema veze sa tim sto oni misle. Kao sto sam bio u sukobu sa Hriscanstvom, Islamom, Hinduizmom.. itd. dok nisam shvatio da to nema nikakve veze sa Bogom, niti samnom. I da je i to krivo interpretirano. I da je to samo zastita za ljudski strah, sa ljudske slabosti, za ljudske masakre.. itd. Naravno, ne svima..

Sada..

.. SVE mi je JEDNO.. kako ce i ko ce da se poistovjecuje i predstavlja na taj nacin.
Nisam ni mislio da si atesta.. mislim da takav ne postoji.. ali moguce se varijacije..

..
A sta mislis.. o stanju Nistavila/Praznine?
Da li u tome mozes da prepoznas, ono u sto vjerujes..???
Ali ne one Budisticke..

.. vec one koja ostaje kada se suocis.. sa sobom, posto si presao Ambis.
Citiraj:
Po meni, bog je totalna apstrakcija koja ne moze da ima zahtjeve, bude ljut, direktno se obraca, gleda, slusa... Meni je bog "samo" jedna velika, ogromna, nepristrasna moc, energija koja nas prozima, ne trazi nikakve crkve, zrtve, a kamo li ispunjavanje nekakvih zapovijesti. Taj bog ne bi nikoga stvorio, doveo na svijet, dao mu mane i poslije sudio zbog njegovih postupaka. Ne, nego bi ga nekako vodio ka tome da shvati svoje mane i greske, da ih ispravlja, da uci... To radi bog kako ga ja vidim. Tako nekako.
Ah.. da se mi nismo dogovorili sta cemo pisati i misliti?
Potpisujem..
Ali da li se mozemo sloziti, ili dati jedan drugom nesto sto zovemo argumenti (ne mislim na naucne argumente, niti na argumente nastale pripadanjem od nekih takozvanih autoriteta, vec na onu ljudsku, neposrednu, iskustvenu rijec koja nosi sa sobom sate, dane i godine suocavanja sa Sobom), kada je rijec da ta Energija, ili ti Svest, ili ti Energetska Svest, moze imati aspekte, kao sto su Prisutnost, Sveopca i neuslovljana Ljubav, Svest i Postojanje, Energiju i Moc Stvaranja.. itd..???
Citiraj:
E ljudi, zadovoljstvo mi je zboriti sa vama!
Da znas.. i meni.. s ove strane enkrana.
Pozdrav
Dalibor