banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 11:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Okt 2005, 11:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Preuzeto iz drame Dusana Kovacevica "Sveti Georgija ubiva azdahu"

Vane Siroce: Je l' istina, Aleksa, na Bec, Pariz, Solun i London nocu svetle kao po danu?
Aleksa: Jeste, istina je. Meni su ljudi pricali, MOskva tako svetli da tamo narod ne zna kad je noc, a kad je dan... Ej, da mi je videti Moskvu i Zagorsk.
Vane Siroce: Mi zivimo u velikom mraku.
Aleksa: Cuti, navikli smo. Na svetlosti samo trepcemo. Cim smrkne, nama svane. A i kad zivis u mraku, lakse ti je da umres. Skoro da ne gubis nista. Mrakom zamenis mrak... Onima sto zive pod evropskim lampama smrt mnogo tesko pada. Cuo sam da na samrti zapomazu:Svetlosti! Svetlosti! A da ti pravo kazem, bojim se da smo zasluzili da zivimo u ovolikom mraku.
Vane Siroce: Zasto, naopako?
Aleksa: Zato sto ja ne znam narod koji vise psuje Sunce: Sunce zarko, Sunce kalajisano, Sunce neogrejano, Sunce lebovo, Sunce krvavo... Da sam ja Sunce, ne bi nas ni ovoliko grejao. A uz Sunce psujemo Boga, hleba i majku. Cemu se moze nadati narod kome su obicne, svakodnevne psovke: Sunce, Bog, hleb i majka.

U zadnjim rijecima je sve receno. Sta vi mislite - koliko na nase zivote utice bas ovakav nacin ophodjenja prema Suncu, Bogu, Hljebu i Majci? Ponekad mi se cini da najmanje postujemo one stvari koje bi trebalo da postujemo najvise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Безбожништво након владавине тих чији аватар имаш је оставило народ у духовном мраку. Није ни чудо што им је поремећен осећај вредности и поштовања. Покушај да будеш мање ироничан. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 15:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Aleksa: Zato sto ja ne znam narod koji vise psuje Sunce: Sunce zarko, Sunce kalajisano, Sunce neogrejano, Sunce lebovo, Sunce krvavo... Da sam ja Sunce, ne bi nas ni ovoliko grejao. A uz Sunce psujemo Boga, hleba i majku. Cemu se moze nadati narod kome su obicne, svakodnevne psovke: Sunce, Bog, hleb i majka.

Odlično rečeno. Dobro je što si otvorio temu o ovome, jer je to kod nas veoma aktuelno i izraženo. To govori i o nivou svijesti.

Vjerujem da na društveno opšte stanje djeluje takvo ophođenje ljudi, negativno djeluje. Ljudi iz sebe iznose ono što u sebi nose, to zrači iz njih makar glumili (a svi glumimo) da su bolji nego što jesu. Riječ je energija, misao je energija, strast i želja su energije. Sve to odašiljemo i "ispucavamo" u okruženje. A šta sijemo to i žanjemo. Kakvu energiju dajemo oklini tako nam se vraća. Kako na pojedinačnom planu tako i na globalnim planovima, društvenom, državnom i šire. Čitao sam knjige u kojima stoji da je planeta Zemlja nekad imala mnogo čistiju i ljepšu auru (energiju) nego danas. Ne sumnjam u to.

Nikakva rđava riječ da ne izlazi iz usta vaših, nego samo što je dobro za napredovanje vjere, da da blagodat onima koji slušaju. I ne ožalošćavajte svetoga Duha Božijega, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja. Svaka gorčina, i gnjev, i ljutina, i vika, i hula, da se uzme od vas, sa svakom pakošću. A budite jedan drugome blagi, milostivi, praštajući jedan drugome, kao što je i Bog u Hristu oprostio vama. (Efescima 4,29-32)

Maran Ata je napisao:
Bezbožništvo nakon vladavine tih čiji avatar imaš je ostavilo narod u duhovnom mraku. Nije ni čudo što im je poremećen osećaj vrednosti i poštovanja

Opet sebi uskačeš u usta. Valjda to mora tako biti kad ne pišeš iz pozitivnih pobuda, već se ravnaš samo sa svojom netrpeljivošću prema drugima na forumu, a i da bi bar nešto napisao.

Kažeš "bezbožništvo nakon vladavine". A od kada vi imate uticaj? Šta ste postigli za to vrijeme? Šta učite narod? Učite li ga da ne psuje Boga, hljeb, majku? Učite li ga hrišćanskim vrlinama? Pokazujete li te vrline sami svojim primjerom?

Narod sve više slavi slave, božiće i uskrse, krsti se, vjenčava se u crkvi, donira za crkve, sve više se priča o tim stvarima, ljudi se busaju se u prsa kao "vjernici pravoslavci", kupuju ikonice, brojanice, krstiće, grade se crkve.

Znači postoji uticaj crkve nakon komunizma.

A opet se na svakom ćošku psuje Bog, hljeb, majka, i drugo. I to od onih koji obilježavaju slave i drugo što je nabrojano.

Pa na šta je crkva onda okrenula taj svoj crkveni uticaj? Na šta ga koristi? Na ove gore nabrojane stvari? A koja od njih ima opravdanje u Svetom Pismu? U Evanđeljima? Zar su Hrist i apostoli tome učili narod?

Zanimljiva se situacija desila kada su se Hristovi apostoli ponašali po svome a pošto to nije bilo u skladu sa "tradicijom" (kojom se i crkva kod nas toliko diči) bili su osiđivani od strane crkvene vlasti i tradicionalista:

A potom pitahu ga (Hrista) fariseji i književnici: zašto učenici tvoji ne žive kao što nam je ostalo od starih, nego jedu hljeb neumivenim rukama? A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama Me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od Mene. No uzalud Me poštuju učeći naukama, zapovijestima ljudskim. Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske. I reče im: dobro ukidate zapovijest Božiju da svoj običaj sačuvate. (Маrko 7,5-9)

Ovo se potpuno, ali potpuno preslikava na današnje stanje kod nas. Ovi stihovi (riječi Hristove) svjedoče protiv pravoslavne crkve.

Narod psuje Boga, hljeb, majku i sve što stigne, nemoralno i nehrišćanski se ponaša, krade, laže, vara, ali zato slavi slave, božiće, uskrse, krsti se, kupuje ikonice, krstiće, donira za crkve. Tu se jasno vidi na šta je usmjeren uticaj pravoslavne crkve u njihovom (ne)radu sa narodom i njegovom duhovnošću.

Maran Ata kad god se javiš to ispadne na tvoju sramotu i sramotu pravoslavne crkve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 20:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Jednom prilikom, kad sam prolazio blizu crkve Svete Trojice, vidio sam 2-3 momčića kako namjeravaju da uđu u crkveno dvorište. Ispred dvorišta je sjedila jedna žena i prosila. Prvi od one trojice (mislim da ih je toliko bilo), prvo je poslao tu ženu u p. materinu, a onda se prekrstio i nastavio prema crkvi.
Mnoštvo puta sam razgovarao sa ljudima koji se slijepo drže običaja - slave, praznici, kupovanje ikona i sl., a kad bih ih upitao zašto konstatno psuju Boga, odgovaraju: "Ja sam pravoslavac, ali ateista".
I tako dalje...
Naravno za sve je kriv komunizam, mrske sekte...
S druge strane upozano sam ljude, zadrte simpatije komunističkog režima(ako je takav režim kod nas ikada postojao) koji se daleko više drže onoga što stoji zapisano u Svetom Pismu, u odnosu na one koji sebe smatraju jedinim ispravnim. Tačno kako u Svetom Pismu i piše ap. Pavle u poslanici Rimljanima kad govori o neznabošcima i Izraelcima. Izraelci uza sav pisani zakon, držeći se obiačaja i tradicije, nisu uspjeli prepoznati Hrista, dok su neznabošci u tome bili uspješniji i posvjedočili da im je Hristov zakon bio upisan u srcima, i da ih je vodila čista savjest.

I na kraju, evo i ovog foruma. Imamo predstavnike "jedine ispravne religije" koji oblatiše i sebe i one koje predstavljaju.
Kad sam jednom prilikom pričao sa jednim sveštenikom o ovom forumu i Maran Ati, rekao mi je da ga se klonim i pustim kraju... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 00:19 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Narod psuje Boga, hljeb, majku i sve što stigne, nemoralno i nehrišćanski se ponaša, krade, laže, vara, ali zato slavi slave, božiće, uskrse, krsti se, kupuje ikonice, krstiće, donira za crkve. Tu se jasno vidi na šta je usmjeren uticaj pravoslavne crkve u njihovom (ne)radu sa narodom i njegovom duhovnošću.

To je to. O tome je pisano i na "Pomodarstvo u vjerovanju". Svakako, ljudi su se udaljili od Boga. Ali, jos vise su se udaljili od onog Boga kojeg bi trebali da nose u sebi kao prauzor. Takva drevna slika u dusi i duhu (gotovo) svakog covjeka vise ne postoji.

I onda se moze reci da ovo crkveno vrijeme podsjeca na strasni srednji vijek - procvat indulgencije (otkupljivanje grijeha za novac) se danas ogleda bas u slavljenju slava, Bozica, odlaska u crkvu i ostavljanja para na crkvenom tasu.

A rijetki su oni koji znaju sta slave. Vecinu ljudi koje sam pitao sta znaju o svom svecu - samo su slegnuli glavom. Isto tako je i sa ljudima koji napadno idu u crkvu. Ne kazem - svaka cast onim poniznima koji vjeruju, a ne znaju. "Koji ne vidjese, a povjerovase". Ali, ne mirisim bas one koji to rade u nadi da ce otkupiti sve svoje grijehe tako sto ce staviti 100 maraka na tas i tako pripomoci izgradnju hrama Hrista Spasitelja. A valjalo bih zapitati ko je taj Hrist Spasitelj, mislimda ne bi bilo mnogo odgovora?!?

U svakom slucaju - psovanje onoga sto bi trebalo da nam je najsvetije samo ce ubrzati neke stvari (kako stvari za sada stoje - ne dobre) i Srbi ce se onda, kao po pravilu, hvatati za glavu i pitati:"Kuku, kako to da se bas nama ovo dogodilo?"

Vader je napisao:
Maran Ata kad god se javiš to ispadne na tvoju sramotu i sramotu pravoslavne crkve.

Mada je i sama SPC sramota za sebe samu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 08:48 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Neka cuje, njemu je i upuceno...
Mada - on osim svog unutrasnjeg glasa koji trazi samo materijalno i ne cuje nista drugo... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 12:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Sisiban je napisao:
Joj, da te čluje Jefrem... 8)

Zanimljivo je kako zvuče ovi stihovi iz Svetog Pisma, a vezano je za ono što sam na ovoj temi već napisao:

Jefrem se udružio s lažnim bogovima; ostavi ga. (prorok Osija 4,17)

Što umnoži Jefrem oltare da griješi, biće mu oltari na grijeh. Napisah mu velike stvari u zakonu svom; ali mu se čine kao nešto tuđe. (prorok Osija 8,11-12)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A jos ljepse zvuce ovi stihovi:

Тешко гиздавоме вијенцу пијаница Јефремовијех, увелом цвијету краснога накита њихова, који су уврх роднога дола, пијани од вина! (Isaija, 28:1)

Гле, у Господа има неко јак и силан као пљусак од града, као олуја која све ломи, као поплава силне воде, кад навали, обориће све на земљу руком. (Isaija 28:2)

Ногама ће се изгазити гиздави вијенац, пијанице Јефремове. (Isaija 28:3)

И увели цвијет краснога накита њихова, што је уврх роднога дола, биће као воће узрело прије љета, које чим ко види, узме у руку и поједе. (Isaija 28:4)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 14:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Интересантно, и ја сам прије око годину дана пронашао ове стихове и врло су ме подсјећале на Јефремове пијанице, у нашем ближем окружењу.

А нешто се и Макараије, Маран Ата све више хвата боце - :drinking:

:-k

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Све ми се чини да је онај реинкарнисани пајац од модератора опет брисао моје постове. Шта ћеш... гризе човека савест, па покушава да се од ње сакрије. А Пљувота је баш добро што се вратио... одавно нисам користио кишобран овде. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 00:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Čovjek koji vidi i malo dalje od svog nosa, vidi da nikad nije bilo više "vjernika" i manje morala i duha.
Prema tome, ako ikakve veze društveno uređenje ima sa tim, kamo sreće da opet dođu komunisti na vlast.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 06:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Makarije, ne možeš pljuckati, pa onda drugima to prebacivati. [-X , Stani malo, =; , razmisli :scratch: , a u nedostatku kišobrana pusti kosu :rr:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zivota, kako ti gledas na ovo stalno psovanje nekih svetih stvari?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Čovjek koji vidi i malo dalje od svog nosa, vidi da nikad nije bilo više "vjernika" i manje morala i duha.
Prema tome, ako ikakve veze društveno uređenje ima sa tim, kamo sreće da opet dođu komunisti na vlast.
Комунисти су и произвели отпад људи од Бога, а самим тим и неморал. Општи отпад од Бога је и проречен Библијом... не чуди што је тако. :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
upisite se svi komunisti - koji zelite komunizam ili socijalizam opet
na listu strijelaca

cisto da proucavam neandertalsku postojanost gluposti
danasnjih ljudi...

da ne govorim istorijski, ili ste promasili
stvarnost bivse juge ili ste iste nostalgicari jer
niste vidjeli stvarnost koja se u njoj dogadjala...

nisam za religiju, bilo koju,
ali poljubio bih maran atu u dupe ako ce to
sprijeciti nekakav novi komunizam ili socijalizam,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2006, 02:22 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2006, 03:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
ajsmen je napisao:
upisite se svi komunisti - koji zelite komunizam ili socijalizam opet
na listu strijelaca

cisto da proucavam neandertalsku postojanost gluposti
danasnjih ljudi...

da ne govorim istorijski, ili ste promasili
stvarnost bivse juge ili ste iste nostalgicari jer
niste vidjeli stvarnost koja se u njoj dogadjala...

nisam za religiju, bilo koju,
ali poljubio bih maran atu u dupe ako ce to
sprijeciti nekakav novi komunizam ili socijalizam,

pusti ajsmene ...
uzalud je trositi energiju na edukaciju ljudi ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]