Citiraj:
Aleksa: Zato sto ja ne znam narod koji vise psuje Sunce: Sunce zarko, Sunce kalajisano, Sunce neogrejano, Sunce lebovo, Sunce krvavo... Da sam ja Sunce, ne bi nas ni ovoliko grejao. A uz Sunce psujemo Boga, hleba i majku. Cemu se moze nadati narod kome su obicne, svakodnevne psovke: Sunce, Bog, hleb i majka.
Odlično rečeno. Dobro je što si otvorio temu o ovome, jer je to kod nas veoma aktuelno i izraženo. To govori i o nivou svijesti.
Vjerujem da na društveno opšte stanje djeluje takvo ophođenje ljudi, negativno djeluje. Ljudi iz sebe iznose ono što u sebi nose, to zrači iz njih makar glumili (a svi glumimo) da su bolji nego što jesu. Riječ je energija, misao je energija, strast i želja su energije. Sve to odašiljemo i "ispucavamo" u okruženje. A šta sijemo to i žanjemo. Kakvu energiju dajemo oklini tako nam se vraća. Kako na pojedinačnom planu tako i na globalnim planovima, društvenom, državnom i šire. Čitao sam knjige u kojima stoji da je planeta Zemlja nekad imala mnogo čistiju i ljepšu auru (energiju) nego danas. Ne sumnjam u to.
Nikakva rđava riječ da ne izlazi iz usta vaših, nego samo što je dobro za napredovanje vjere, da da blagodat onima koji slušaju. I ne ožalošćavajte svetoga Duha Božijega, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja. Svaka gorčina, i gnjev, i ljutina, i vika, i hula, da se uzme od vas, sa svakom pakošću. A budite jedan drugome blagi, milostivi, praštajući jedan drugome, kao što je i Bog u Hristu oprostio vama. (Efescima 4,29-32)
Maran Ata je napisao:
Bezbožništvo nakon vladavine tih čiji avatar imaš je ostavilo narod u duhovnom mraku. Nije ni čudo što im je poremećen osećaj vrednosti i poštovanja
Opet sebi uskačeš u usta. Valjda to mora tako biti kad ne pišeš iz pozitivnih pobuda, već se ravnaš samo sa svojom netrpeljivošću prema drugima na forumu, a i da bi bar nešto napisao.
Kažeš "bezbožništvo
nakon vladavine". A od kada vi imate uticaj? Šta ste postigli za to vrijeme? Šta učite narod? Učite li ga da ne psuje Boga, hljeb, majku? Učite li ga hrišćanskim vrlinama? Pokazujete li te vrline sami svojim primjerom?
Narod sve više slavi slave, božiće i uskrse, krsti se, vjenčava se u crkvi, donira za crkve, sve više se priča o tim stvarima, ljudi se busaju se u prsa kao "vjernici pravoslavci", kupuju ikonice, brojanice, krstiće, grade se crkve.
Znači postoji uticaj crkve nakon komunizma.
A opet se na svakom ćošku psuje Bog, hljeb, majka, i drugo. I to od onih koji obilježavaju slave i drugo što je nabrojano.
Pa na šta je crkva onda okrenula taj svoj crkveni uticaj? Na šta ga koristi? Na ove gore nabrojane stvari? A koja od njih ima opravdanje u Svetom Pismu? U Evanđeljima? Zar su Hrist i apostoli tome učili narod?
Zanimljiva se situacija desila kada su se Hristovi apostoli ponašali po svome a pošto to nije bilo u skladu sa "tradicijom" (kojom se i crkva kod nas toliko diči) bili su osiđivani od strane crkvene vlasti i tradicionalista:
A potom pitahu ga (Hrista) fariseji i književnici: zašto učenici tvoji ne žive kao što nam je ostalo od starih, nego jedu hljeb neumivenim rukama? A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama Me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od Mene. No uzalud Me poštuju učeći naukama, zapovijestima ljudskim. Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske. I reče im: dobro ukidate zapovijest Božiju da svoj običaj sačuvate. (Маrko 7,5-9)
Ovo se potpuno, ali potpuno preslikava na današnje stanje kod nas. Ovi stihovi (riječi Hristove) svjedoče protiv pravoslavne crkve.
Narod psuje Boga, hljeb, majku i sve što stigne, nemoralno i nehrišćanski se ponaša, krade, laže, vara, ali zato slavi slave, božiće, uskrse, krsti se, kupuje ikonice, krstiće, donira za crkve. Tu se jasno vidi na šta je usmjeren uticaj pravoslavne crkve u njihovom (ne)radu sa narodom i njegovom duhovnošću.
Maran Ata kad god se javiš to ispadne na tvoju sramotu i sramotu pravoslavne crkve.