banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 15:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Koegzistencija
PostPoslato: 18 Dec 2005, 16:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2005, 18:30
Interesuje me, buduci da ovde ima velikih muslimana, velikih hriscana, i velikih ostalih, kakav je odnos jednih prema drugima, tacnije kakva je buducnost ovih odnosa?

Svaka religija ima svoj fundamentalni dio koji se ne razlikuje puno niti kod jedne. Muslimani kad dozive vrhunac kazu - nema mjesta za nevjernika, hriscani (iako to kriju) kazu isto. Obe religije propagiraju totalno drugu realnost, medjutim, oni koji sebe nazivaju velikim vjernicima, propagiraju upravo ovo. Svjedok sam toga.

E sada, kulminacija religije dovodi do kulminacije glupog izrazavanja iste. To je fakat, iako ce to mnogi negirati, naravno ne osvrcem se na pojedince koji su napredniji, osvrcem se na kolektiv koji je kao i svaki prilicno jednostavnih vjerovanja...

Dakle, da li religije iskljucuju jedna drugu, ili se to meni samo cini...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 17:52 
DELETED

Vrh

Tema posta: Re: Koegzistencija
PostPoslato: 19 Dec 2005, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
pragmacorp je napisao:
...hriscani (iako to kriju) kazu isto.
Гнусна лаж. Хришћани верују у слободну људску вољу, и уколико неко не жели да буде Хришћанин, не мора да буде. Такав став је и спасао Правосалвну Цркву од срамних облика присиле који су постојали код Римокатолика. :wink:

Vrh

Tema posta: Re: Koegzistencija
PostPoslato: 21 Dec 2005, 00:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
pragmacorp je napisao:
...hriscani (iako to kriju) kazu isto.
Гнусна лаж. Хришћани верују у слободну људску вољу, и уколико неко не жели да буде Хришћанин, не мора да буде. Такав став је и спасао Правосалвну Цркву од срамних облика присиле који су постојали код Римокатолика. :wink:

vidis, recimo, na prvu to je tako, imao sam priliku da slusam velike savremenike u srpskoj pravoslavnoj crkvi i citam mnostvo literature koju sam nabavljao od ljudi veoma bliskih crkvi. Susreo sam toliko iskljucivosti i paranoje, da sam bio zaprepasten. Cisto eto da ne ispadne da lupam gluposti. Ja se smatram hriscaninom i pogrijesio sam sto gore nisam napisao "pojedini hriscani" umjesto generalizacije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 14:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

То што ти називаш "искључивошћу" је заправо оно што проналазимо у Библији где пише:

"један Господ, ЈЕДНА вера, једно крштење" (Ефе..)

Па по том принципу, ако имаш неку другу веру - јеретик си. :wink: А опет, ако те то боли, то те боли Христов мач који је Он донео на земљу, мач који раздваја Истину од лажи (јереси). :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 14:46 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Аха... дошли смо до дефиниције шта је то "једна вера"... :roll:

И шта нам Библија о томе каже? Погледајмо...

"један Господ, једна вера, ЈЕДНО крштење" (Ефе...)

Ето ти за почтак шта си заборавио да приметиш. Па ти нама сад објасни како ће то да се спасу некрсти... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 14:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Аха... дошли смо до дефиниције шта је то "једна вера"... :roll:

И шта нам Библија о томе каже? Погледајмо...

"један Господ, једна вера, ЈЕДНО крштење" (Ефе...)

Ето ти за почтак шта си заборавио да приметиш. Па ти нама сад објасни како ће то да се спасу некрсти... :lol: :lol: :lol:

Nisam pominjao spasenje, slazem se stobom u svemu, ali. Kako objasnjavas licemjerje svestenstva - Novi auti, ispovjedanje vjere kao "biznis" i meni omiljena "i oni moraju od necega zivjeti...", kako objasnjavas tezgarenje po crkvi - prodaja svijeca i svega ostalog - nije li to ono sto je sam Isus prokleo kad je usao u jerusalimski hram i popizdio na ono sto je vidio. Kako objasnjavas "priloge crkvi" i ostavljanje novca nad ikonama radi "srece u zivotu", nije li ta "sreca u zivotu" koja se prodaje isto ono sto rade tzv. proroci, vracevi, razne vidovite branke i ostali, cisti satanizam. Nije li samo proricanje i pozivanje na sudbinu jeres?

Necu da grijesim generalizovanjem, te pojave koje sam naveo su lokalne ne globalne.

Btw. Gospod je jedan, kako god da okrenes...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Прави и кротки Правосалвац ће да проналази оно што је добро, а не оно што је лоше. Ако стремимо добру, на добро се и обраћамо, а не на зло. Оног момента када почнеш око себе да примећујеш лоше, уместо добра, знај да си упао у прелест (преласт), и да је време за духовно лечење. Шта ко вози, ради, продаје, итд... није на дневном реду истинског верника поготово када долази у цркву. Тамо идемо да молитвено разговарамо са Богом, а не да гледамо око себе и налазимо мане. Има много и незнања у народу и погрешних веровања. Увек је и било тога. На сву срећу, није то незнање које ће осудити некога, нити је знање оно које спашава. Увек треба бити позитиван и ту позитивност зрачити из себе и на околину. Али, та позитивност се не испољава у критикама, него у личном примеру.

Свако добро.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 15:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Pravi i krotki Pravoslavac će da pronalazi ono što je dobro, a ne ono što je loše. Ako stremimo dobru, na dobro se i obraćamo, a ne na zlo. Onog momenta kada počneš oko sebe da primećuješ loše, umesto dobra, znaj da si upao u prelest (prelast), i da je vreme za duhovno lečenje.

Maestralno!!!!

Sjajno!!!!

Koja nesvijest (o sebi)!
Koja kontradikcija!

Gdje sebe svrstavaš po ovome što si sam napisao?!?
U "pravog i krotkog pravoslavca"?
Za nekoga ko "stremi dobru"?
Za nekoga ko je u...prelasti, i kome treba duhovno liječenje?!?

Ovo su tvoje riječi, ne moje!

Ti si inače svjetski šampion za ukopavanje samog sebe, a sad te više niko ne može nadmašiti u tome!

Bravo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Србе те уши а? Те речи су упућене за Правосалвног брата и односе се на Правосалвље. Секте и реинакрнисани пајаци попут тебе су прича за себе. За такве важи оно:

Mat. 18,17. Ako li njih ne posluša, kaži crkvi; a ako li ne posluša ni crkve, da ti bude kao neznabožac i carinik.

Тако да имате третман као и сви други незнабошци и цариници. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 22:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Brate moj Maran Ata,
stvarno mi je interesantno da kod sebe trazis samo ono sto je dobro i ne zelis da vidis ono sto je zlo, a kod drugih trazis ono sto je zlo i ne zelis da vidis nista dobro.
Mislim da nas Hristos uci bas suprotno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 22:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

I jos nesto: Potrazi u jevandjeljima kako se Isus ponasao prema neznaboscima i carinicima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 23:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

duhovni prijatelj je napisao:
I jos nesto: Potrazi u jevandjeljima kako se Isus ponasao prema neznaboscima i carinicima.

upravo to. svaka cast duhovni prijatelju.

Maran Ata, obrati paznju na sljedece :

Citiraj:
Прави и кротки Правосалвац ће да проналази оно што је добро, а не оно што је лоше. Ако стремимо добру, на добро се и обраћамо, а не на зло. Оног момента када почнеш око себе да примећујеш лоше, уместо добра, знај да си упао у прелест (преласт), и да је време за духовно лечење. Шта ко вози, ради, продаје, итд... није на дневном реду истинског верника поготово када долази у цркву. Тамо идемо да молитвено разговарамо са Богом, а не да гледамо око себе и налазимо мане. Има много и незнања у народу и погрешних веровања. Увек је и било тога. На сву срећу, није то незнање које ће осудити некога, нити је знање оно које спашава. Увек треба бити позитиван и ту позитивност зрачити из себе и на околину. Али, та позитивност се не испољава у критикама, него у личном примеру.

Свако добро.

Ovo sto ti propovjedas je licemjerje, zasto onda kudis katolike i ostale.
"Zasto vidis trn u oku brata svojega, a u svom deblo ne vidish?"

Po tvome, najbolje da ignorisemo ovo sveukupno moralno rasulo i udarimo brigu na veselje. Mene ne raduje sve to sto se desava, da se razumijemo, zbog toga ovo sve i iznosim.
Zasto branis nepravdu? Zasto ne priznamo sebi da je tako i ukazemo velikodostojnicima na to, tako ce se stvari moci vratiti u normalu, te ce ogorcenja VELIKOG mnostva ljudi splasnuti, tek tada mozes ocekivati povratak ljudi crkvi. Niko ne bjezi od Hrista, svi bjeze od lopova koji se predstavljaju Hristovim imenom, sto je najgori moguci grijeh.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pragmacorp je napisao:

Овако се понашао:

Mat. 16,3. ... Licemjeri! ...
Mat. 12,34. Porodi aspidini!
Mat. 23,33. Zmije, porodi aspidini!

Citiraj:
Ovo sto ti propovjedas je licemjerje, zasto onda kudis katolike i ostale. "Zasto vidis trn u oku brata svojega, a u svom deblo ne vidish?"
Моја браћа су они о којима сам писао. А секташи ако се покају и обрате у Божју Цркву, исто то могу бити. Док чуче по сектама и пљују по Божјој Цркви, као што је и писано:

Mat. 18,17. Ako li njih ne posluša, kaži crkvi; a ako li ne posluša ni crkve, da ti bude kao neznabožac i carinik.

А горе изнад имаш примере како је Христос говорио за незнабошце и царинике. :wink:

Citiraj:
Po tvome, najbolje da ignorisemo ovo sveukupno moralno rasulo i udarimo brigu na veselje.
Тотална идиотија. Ја то нигде нисам рекао. :roll:

Citiraj:
Mene ne raduje sve to sto se desava, da se razumijemo, zbog toga ovo sve i iznosim.
Да, износиш своју пљувачку и то у обилним, типично секташким количинама. :lol:

Citiraj:
Zasto branis nepravdu?
То нисам никада радио. Лажов си. :roll:

Citiraj:
Zasto ne priznamo sebi da je tako i ukazemo velikodostojnicima na to, tako ce se stvari moci vratiti u normalu, te ce ogorcenja VELIKOG mnostva ljudi splasnuti, tek tada mozes ocekivati povratak ljudi crkvi.
"Огорчено мноштво" је заправо шака јада која је себи умислила да су судије свеколиком Православљу. Заправо... реч је о томе да би та шака јада радо да "подеси" Православље по властитим мерилима, што је врло добро познато у протестантском отпаду. Тамо свака шуша оснива секту и поставља у њој веровања и понашања како је уши сврбе. :wink:

Citiraj:
Niko ne bjezi od Hrista, svi bjeze od lopova koji se predstavljaju Hristovim imenom, sto je najgori moguci grijeh.
Што је најцрње, прелест је болест у којој прелашћени мисли да је "безгрешан" а заправо се ваља у сопственим гресима. Такав "безгрешњак" себи умисли да је "бранилац" Православља и ревносно критикује све одреда, не имајући снаге да стане пред голедало. веома тешка болест. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 18:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Овако се понашао:

Sad si me totalno razocarao. Ranije sam mislio da si barem iskren. Ali ti se usudjujes da cak i lazno citiras biblijske tekstove, znajuci da vecina ljudi to nece provjeriti.
Matej 16: 3 Isus ne govori neznaboscima vec farisejima, vodjama zvanicne ortodoksne religije. "I pristupise njemu fariseji i sadukeji..." 16:1
Matej 12:34 Pogledaj kontekst i kome se Isus obraca. "A fariseji cuvsi to rekose.." 12:24.
Matej 23:33 Opet kontekst: "Tesko vama knjizevnici i fariseji..." 23:13, 15, 23, 25, 27.

Ni u jednom od ovih stihova se cak ni ne spominju neznabosci i carinici. Svaki put kad Isus izgovara ovakve rijeci on ih upucuje eliti zvanicne religije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 18:37 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да си мало боље читао, видео би да Христос није раздвајао поменуте, као ни царинике од незнабожаца. :wink:

Дотични су били секте Јудаизма, и он се управо секташима обраћао. А ти секташи су као и данашњи тврдили да су "чисти" а заправо су се ваљали у сопственим глупостима и људским измишљотинама. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 20:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nisu oni bili nikakva sekte (barem ne u smislu kako ti koristis taj izraz). Vecina clanova vodeceg jevrejskog tijela Sinedriona su bili fariseji. To su bili ljudi kojima su se drugi klanjali kad su isli ulicom; ljudi koji su sjedili na prvim mjestima; duhovne vodje svog vremena; predstavnici zvanicne jevrejske religije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 20:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:

Овако се понашао:

Kao što je duhovni prijatelj već naveo u ovim stihovima je Isus govorio protiv tadašnjeg sveštenstva, tadašnje vjerske vlasti koja je bila ortodoksna, mislila da je bezgrešna, da poznaje i drži svu Božiju istinu a koja je bila puna licemjerja, gordosti, zabluda, koja je samog Hrista smatrala za opasnog sektaša. A istorija se ponavlja.

Drugim riječima...opet iznosiš stihove protiv sebe i svoje vjerske zajednice!

Maran Ata je napisao:
Što je najcrnje, prelest je bolest u kojoj prelašćeni misli da je "bezgrešan" a zapravo se valja u sopstvenim gresima. Takav "bezgrešnjak" sebi umisli da je "branilac" Pravoslavlja i revnosno kritikuje sve odreda, ne imajući snage da stane pred ogledalo. veoma teška bolest

I opet opisuješ sebe!
Fascinantno!
Koji si ti fenomen!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]