banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Dec 2005, 01:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Muhamed a.s. kad je primio objavu nije odmah bio duzan da tu objavu saopstava ljudima, medjutim, jedne noci je dobio naredbu da vjeru obznani ljudima. Pocetak objave (tri godine) je bio tajan a onda tek kasnije je dosla naredba od Allaha da i javno poziva...

Uzviseni Allah kaze: "O ti, pokriveni! Ustani i opominji! I Gospodara svog velicaj i haljine svoje ocisti! I kumira se kloni! I ne prigovaraj drzeci da je mnogo! I radi Gospodara svog trpi!", sura "Muddessir" (Pokriveni)

Da, ovo su naizgled sitne i beznacajne stvari, ali uistinu i stvarnog dalekog su dometa i cilja i velikog utjecaja i djelovanja.

Prvi cilj naredbe ("Ustani i opominji") je, da ne ostavi nekog ko se suprostavlja Allahovom zadovoljstvu, a da ga ne opomene na teske posljedice, da bi time izazvao u njemu uzbunu i preokret, te osvjestio njegovo srce.

Drugi cilj ajeta ("I Gospodara svog velicaj"), je da niciju gordost i velicinu ne pretpostavimo Allahovoj. Sva druga velicina ce se slomiti i pasti potrbuske, sve dok ne pripadne slava i velicina samo Allahu dz.s.

Treci cilj ajeta ("I haljine svoje ocisti") je oklanjanje svake prljavstvine, i vanjske i unutrasnje, te ciscenje duse od svega nevaljalog koliko god je moguce, da bi covjek u okrilju Allahove milosti, u Njegovom cuvanju i s Njegovom uputom, postao najuzorniji primjer u svom drustvu, koji ce privlaciti zdrave snage i od koga ce se stidjeti pokvarena srca. On ce upravljati ovodunjaluckim strastima, a nece one njima.

Cetvrti cilj ajeta ("I ne prigovaraj drzeci da je mnogo") je taj da covjek svoj trud i svoja djela ne smatra velikim i ogromnim, nego da se stalno trudi i radi i da mnogo zrtvuje u svome radu, a zatim sve to zaboravi, potpuno se utapajuci u osjecaj Allahove dz.s. prisutnosti, zanemarujuci i uopce ne osjecajuci za bilo sta od onog sto je uradio.

Peti cilj ajeta ("I radi Gospodara svog trpi") je nagovjestaj na sta ce sve Muhamed a.s. nailaziti u svom djelovanju, kakve ce sve patnje prezivjeti od onih koji zive u zabludi, te koliko ce biti ismijavanja i izrugivanja, pa do prave i otvorene borbe da ubiju njega i njegove drugove ashabe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 23 Dec 2008, 10:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 22:49 
Pripravnik
Pripravnik

sR je napisao:
kao sto rece shopenhauer za kuran gomila gluposti.

Dakle, ajet kaze ovako: "O ti, pokriveni! Ustani i opominji! I Gospodara svog velicaj i haljine svoje ocisti! I kumira se kloni! I ne prigovaraj drzeci da je mnogo! I radi Gospodara svog trpi!",

a peti cilj ajeta ("I radi Gospodara svog trpi") je nagovjestaj na sta ce sve Muhamed a.s. nailaziti u svom djelovanju, kakve ce sve patnje prezivjeti od onih koji zive u zabludi, te koliko ce biti ismijavanja i izrugivanja, pa do prave i otvorene borbe da ubiju njega i njegove drugove ashabe. Mislim da bi ti sad trebalo biti jasno da je Muhamed a.s.-u vec tad najavljeno (kad niko ni nije bio u Islamu) da ce se pojaviti takvi kao shopenhauer. Al, ti kao on su pjesma s obzirom na kakve sve patnje su boziji poslanik i prvi muslimani prolazili od nevjernika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

samo se ti drzi kurana i tebi ce dobro biti ... raj te ceka sa 70 djevica ... :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 23:22 
Pripravnik
Pripravnik

sR je napisao:
samo se ti drzi kurana i tebi ce dobro biti ... raj te ceka sa 70 djevica ... :lol: :lol: :lol: :lol:

u pravu si, jedino nisam bas siguran za ovih 70 djevica. :roll: :D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

auuu pa ti si nevjernik ... protjerace te alah ... :D :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 00:29 
Pripravnik
Pripravnik

sR je napisao:
auuu pa ti si nevjernik ... protjerace te alah ... :D :D :D :D

ma, nije to, nego nisam jos nigdje nasao ni procitao ni u Kur`anu ni sunetu da je muslimanima obecano 70 zena u dzenetu il zenama nekakve hurije. Nisam siguran da to ikako i postoji. Potrudicu se prolistati malo literature pa ti javim. Mada, to i ako ima nesto slicno, vjerujem da je skroz u drukcijem obliku receno.

Usput, sr, reci mi molim te ako znas, il ti ili bilo ko ovdje, imam u komsiluku u Sanskom Mostu ovdje par srba, vidim danas kuhaju nekakvo meso. Ozbiljno, nije da se salim, nije mi jasno o cemu je rijec. Neki mi muslimani pricaju da se vi pravoslavci tako pripremate za postenje il tako nesto. O cemu je rijec, mozel neko objasniti. I, molio bih samo da Maran Ata ne odgovori sa Copy/paste na cirilicnom pismu (stvarno slabo poznajem cirilicu, zaboravio sam je dosta).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 00:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
bosnjak061 je napisao:
nisam jos nigdje nasao ni procitao ni u Kur`anu ni sunetu da je muslimanima obecano 70 zena u dzenetu

Ni ja to nigdje nisam pronašao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 00:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
bosnjak061 je napisao:
Usput, sr, reci mi molim te ako znas, il ti ili bilo ko ovdje, imam u komsiluku u Sanskom Mostu ovdje par srba, vidim danas kuhaju nekakvo meso. Ozbiljno, nije da se salim, nije mi jasno o cemu je rijec. Neki mi muslimani pricaju da se vi pravoslavci tako pripremate za postenje il tako nesto. O cemu je rijec, mozel neko objasniti.

Kuhaju ili peku?! Sutra, odnosno danas (prosla je ponoc) je Sv. Varvara. Vjerovatno ti ljudi slave tog sveca (zenski Svetac je u pitanju).
Ako peku, onda slave. A ako kuhaju...e onda ne znam.

Poslednji put menjao Leona dana 17 Dec 2005, 00:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 00:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hmmm kazes kuvaju meso zlo crno :D :D :D
sala mala tope cvarke prepostavljam da je bio krmokolj...
kakav post on je davno poco ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]