banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2005, 01:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Maran Ata je napisao:
Има ту "добрих" предлога... "да жене науче левитацију" па би ондак могле у Хиландар. :lol: :lol: :lol:

Шалу на страну... ако је Света Гора место где су мушкарци одабрали да се склону од саблазни овог света (међу којим су и жене), и добровољно се одлучили за целибат, зашто би дозволили да им саблазни долазе на то место? :angel:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2005, 03:52 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2005, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Micelijus je napisao:
(Ако неко не зна о чему се ради, нек погледа овде: http://www.ramboamadeus.cg.yu/kungfu/kungfu.html Веома поучно и надасве корисно штиво. :) )

Mislim da mi takav stil odbrane nije potreban. Jos mi je jezik u snazi.

Sta reci... nije ni tebi lako kad si spao da trazis savjete na stranici Rambo Amadeusa. Ja sam mislila da "umisljeni duhovnjaci" to ne rade. :roll:

Vader je napisao:
Pa da mi se osuši ruka, neka hvala nisam lud

Pa dobro...ti onda i dalje nastavi da milujes muskarce. Bar ce ti ruka ostati citava!!

A sto se tice zabrane zena u Hilandar! Ne znam zasto bi to trebalo biti zabranjeno... Pred Bogom su svi ljudi isti. Ne znam zasto bi neka zena "smetala" monasima, kaludjerima, popovima ili sta vec koji borave u Hilandaru.
Zasto je uopste zabranjeno kaludjerima da se zene?! Nije mi jasno. To sto oni ne vide zensko, i nemaju zensko, ne treba da znaci da oni mogu i hoce da kontrolisu svoje "nagone". Koliko je samo slucajeva bilo gdje se popovi, kaludjeri "izivljavaju" na mlade momke, koji su odlucili da se posvete Bogu. Zasto je to potrebno?! Zar nije onda ljepse da takvi ljudi imaju zene?! Zasto je grijeh ozeniti se, imati familiju? Zasto je Bog stvorio ZENU i COVJEKA; zasto je stvorio vidljive razlike na njijma.

Bila bih zahvalna kad bi mi neko dao dobar odgovor na ova pitanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2005, 20:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Leona je napisao:
Zar nije onda ljepse da takvi ljudi imaju zene?!

Slažem se.

Ali kad je u pitanju slobodna volja onda ljude treba pustiti da rade šta žele. Na primjer ne vidim razlog zašto se neko buni oko Hilandara, ako su ljudi tako odlučili neka im bude, njihovu želju treba poštovati. Ljudi zaključavaju stanove da im neko ne bi ulazio u njih, pa mi sad ne kukamo što oni zaključavaju stanove i to ne stvara u nama želju da virnemu u njih, samo zato što je to zabranjeno i nepoželjno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2005, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Vader je napisao:
Leona je napisao:
Zar nije onda ljepse da takvi ljudi imaju zene?!

Slažem se.

Ali kad je u pitanju slobodna volja onda ljude treba pustiti da rade šta žele.

Jeste slobodna volja, necija ili nekoga. I akceptiram to. Ali, zbog cega?! Koji je razlog da se ti ljudi ne zene?? Pise li igdje u Svetom Pismu da se svestena lica ne smiju zeniti? I zasto se kod pravoslavnih svestenici smiju zeniti, a kod katolika ne? Sveto Pismo je sveto pismo, ili??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2005, 22:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
U Svetom pismi nigdje ne pise da se ne smije ( ili ne treba) osnivati bracna zajednica, samo je spomenuto da ce "ne ozenjenima" u danima Jakovljevih muka biti lakse, jer ce se moci neoptereceno boriti za svoju pravednost....

Pred Bogom su SVI jednaki .... " jer nema tu JEVREJINA NI GRKA...."

Isto taj monah ce stati u dan suda pred Njegovo lice - kao ti i ja koje smo svjesno grijesile zarad vlastitog zadovoljenja gresnih zelja :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2005, 15:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2005, 16:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
I sta si htio reci? :roll: Da su u Bozijim ocima zene niza bica? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2005, 17:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Kako im nece smetati Lisa.
Kada im je to iskusenje. Iskusenje je sve sto njihovu volju, sprecava da dodju bogu. Naravno istina je malo drugacija. A ima veze sa njihovim nagonima i nacinom na koji ih sputavaju. Ali nije ni to problem. Problem je u pogresnom tumacenju, tumacitelja tumaca tumacitelja.... itd.

Iz nemoci da poercepiraju direktnu stvarnost ljudi stvaraju zapise.. i njima se klanjaju.. stvaraju idole i njima se klanjaju. No, ni to nije problem, problem je kada se zaboravi zasto sve to sluzi. Problem je jer ih to udaljava od stvarnosti. Problem je jer misle da ce tim zadovoljiti boga. Problem je mnogo stosta.

Pruhvatiti ta ogranicenja, je OK. Ali tjerati ostale ljude da prihvataju ogranicenja, tj. drugim recima ucenja koja neko sljedi, jeste pogresno. Izjasniti se nije, ali silom nekog tjerati u svoj tor jeste. Ubijati radi toga, jos je gore. Unistavati Prirodu covjeka jer je ne razumijes, jeste akt nasilja na Prirodnim zakonima.
Priroda/Bog/Zivot jeste u svemu oko nas, a opet niko to ne vidi. Radi tog razloga stvorene su sve te relgije i spisi. Ali vremenom je doslo do zaborava zasto to sluzi. Pocelo se klanjati tome, ne Sustini. A nazivati to Sustinom isto je kao nazvqati jelovnik, ruckom.
Niko na ovoj planeti nema pravo da drugo ljudsko bice ubjedjuje u svoju istinu. NIKO. To je ljudska slobodna volja. Dobijena samim nastankom, postojanjem samim.
I natjeravati drugo bice u svoj tor jeste bezumlje, s jedne strane, s druge jeste nasilje nad istim tim bozanstvom kojeg pocinitelj cina, postuje. Jer tim sam sebe predstavlja kao sudca i djelata. To nije dokaz znanja, vec ludosti. Dokaz da se ne vjeruje u Boga/Zivot/Prirodu, vec u umjetno stvorene zakone ljudi. Samim tim cinom pokazuje se da pocinitelj toga, ne vjeruje da je njegov bog, svemocan, sveprisutan, sveznajuci.. itd. Vec sebe stavlja kao jedinog ispravnog da sudi ko je takav a ko nije.

Naravno, nisam protiv toga da hriscani, muslimani, hindusi.. postuju svoje znamenje, svoja obiljezja, ako ih to ispunjava. Ali sam protiv toga da se to tumaci kao jedino pravo i jedini nacin da covjek shvati svoju sustinu. TO NIJE ISTINA. To je laz.
Ako kaludjer ne zeli da se zeni.. OK.. njegov stav i misljenje da ce tim zadovoljiti bozanski naum. Kao i bilo koje ogranicenje koje si je nametnuo jeste OK.

Opcenito, to sto rade sve religije, kao nasilje nad sobom, u zelji udovoljenja boga, sada pokazuje, srecom, gdje izbija to njihovo potiskivanje nagona. Jer jednostavno nije rec o prevazilazenju.. vec u potiskivanju..
Ali opet imamo ljude koji su to prevazlisi u svim religijama. I to je dokaz da se moze.

Greh nije nista. Grijeh su izmislili kao nacin da nas kontrolisu. Kao nacin da nas drze u toru, sa ostalim ovcama.
Postoji greska, ali ne i greh, kako ga oni nazivaju. Bog nije nasilnik koji cega kao voajer i gleda sta ce to covjek napraviti, pa ga onda protjerati u pakao.
Pakao su stvorili ti koji se bore za svoja ubjedjenja, da su oni jedini ispravni, na ovoj planeti i svim silama se trude nametnuti to covjeku. Ubili su mase ljudi radi svojih "istina". Apsurd..

Neka to rade sebe radi, jer niko nista ne radi za drugog.
"Put do pakla poplocen je dobrim namjerama."

Vjera je tvoja pravo. Put je tvoje pravo.. itd.. ali nije tvoje pravo ubjedjivati nekoga u svoju istinu. Iskazi je i pusti covjeka da djeluje ili ne djeluje ako ne zeli. To je jedino sto mozes. Sve ostalo je nasilje i unistavanje covjekove volje. A na to niko nema pravo.
Zivot zna sta radi, i odakle ikome pomisao da zna bolje od Njega?

Ukratno NIKO nije nisi od drugog ni veci od bilo koga.. NIKO...

Ali izgleda da i to zaboravljamo..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2005, 19:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Vader je napisao:
bosnjak061 je napisao:
Ovo je strašno u najmanju ruku.......

Ako je nešto strašno na ovoj temi to je tvoja namjera koja stoji iza otvaranja ove teme, tim prije što si dvije minute prije otvaranja ove teme na temi "Počela izgradnja Ferhadije" napisao:

bosnjak061 je napisao:
Banjalucki behar, stvarno lijepa vijest. Nadam se da cemo ako bog da 2007. imati ferhadiju izgledom kao nekada... neka Allah ucini da to bude mjesto odakle ce se siriti ljubav i tolerancija, amin

no comment :roll:

Koliko je u vezi Alahova volja za širenjem mira i tolerancije sa ovom tvojom temom i tvojom namjerom koja stoji iza otvaranja ove teme?!?!?

Tvoja više nego očigledna namjera je provokacija i unošenje nekog nemira i svađa među hrišćanske vjernike, kroz nadu da će se javiti ženski dio populacije i ispljuvati ove stihove iz Svetog Pisma, a to bi tebi godilo.

To sve govori koliko je tebi stalo do vjere Islama i do Kur'ana jer da si upoznat sa tim nikad ti ne bi ni palo na pamet da ovo uradiš...i poniziš samog sebe pred očima svijeta. Mada nije to ništa novo, ima inače mnogo pa i ovde na forumu "velikih vjernika" koji se nešto kao zalažu za svoju vjeru pljujući (otvoreno ili između redova) po svim drugim vjerama, a da pri tome uopšte nisu svjesni (ovo je fascinantno) da time pljuju po svojoj vjeri, po onome šta ona uči u svojim svetim spisima.

I druga stvar, ovo što si ti sad ovde uradio je "unošenje smutnje", to Kur'an tako nazive i dosta piše o tome. A znaš li da u Kur'anu ako se ne varam stoji da je čovjek koji unosi smutnju gori i od ubice?!

Eto pa ti sad malo razmisli o ovome.

ovo, sto si me citirao je nevezano za ovu temu "Polozaj zene u krscanstvu". Zato i necu s tobom da diskutujem na ovoj temi o ovome sto si rekao. Ako zelis o ovome pricati sa mnom onda mi se javi u temi u kojoj sam i govorio. Dakle, ne skrecem ja s tema nego ti.

I, nikakvu smutnju ja ne iznosim. Ja imam samo jedan jedini cilj, on se zove istina. Ovaj cilj je jednak i tebi. Sad, vazimo dokaze i pokusajmo saznati ko je na pravom putu. Hvala ti sto znas da Kuran zabranjuje smutnju. Vidis, to je znak da si dobar u dusi, bez obzira kojoj religiji pripadao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2005, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Положај жена у Хришћанству свакако није овако висок као у мухамеданству.... :lol: :lol: :lol:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2005, 18:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
Hahaha Marane odlicna slika samo za teme "Polozaj zene u Islamu"...:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2005, 19:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Vader je napisao:
Dove je napisao:
Slagati zenama ponekad i nije toliki grijeh ;)

Posebno kad vam godi ono što vas se laže, kad vam se laska. Da, ima toga kod vas. Glavno je da lijepo govore o vama, pa makar ne bili iskreni.

Ima i te kako, znas da laze ali ti godi :D . Ja govorim o sitnim slatkim lazima, da se razumijemo ;).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2005, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Дај нам пример "sitnim slatkim lazima"... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2005, 20:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Maran Ata je napisao:
Дај нам пример "sitnim slatkim lazima"... :roll:

Ma ti to i onako neces razumijeti, tako da ne trosim 'tastaturu' dzabe :D . Kako ono kazu: ko zna - razumijece (kao Vader npr :D ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2005, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Аха.. тако сам и мислио... шупља прича, па чим мало гребнеш, издува као балон. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 01:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Ja bih vas zamolio da mi neko ko je bolje upucen objasni ove citate:

On (Bog) rece zeni: Ja cu mnogo povecati vase bolove u porodjaju; u bolu vi cete radjati svoju djecu. Vasa zelja bice za vaseg muza i on ce vladati nad vama. (Genesis 3:16)

Bog nije Bog kaosa nego Bog mira. Kao na svim svetim mjestima, zene trebaju da sute u crkvama. Njima nije dozvoljeno da govore nego moraju ostati pokorne, kako Zakon kaze. (1 Corinthians 14:33-35)

I, ovo:
Zene trebaju uciti u miru i potpunoj pokornosti. Ja ne dozvoljavam zeni da uci (druge) ili da ima autoritet nad muskarcem; ona mora sutjeti. Za Adama je bila stvorena prva, Eva. I Adam nije bio taj koji je zgrijesio; zena je bila ta koja je postala grijesnik. Ali zene ce biti spasene radjanjem djece - ako nastave vjerovati, voliti i iskreno vjerovati. (1 Timothy 2:11-15)

Hvala lijepo, molio bih da sad dok smo na ovoj temi raspravljamo o ovome, a na drugim temama cemo o ostalim. Dakle, ko mi moze opravdati da je zeni neopravdano da uci druge, il da nema autoritet nad muskarcem, da mora sutjeti, da muz mora nad njom vladati... sve ovo nabrojano je u cistoj suprotnosti s Islamom. Jer, u Islamu na mnogo mjesta vidimo zenu kao npr. hazreti Aise je poucavale ljude o vjeri, mnoge pravnice u doba halifata u Islamskoj drzavi su bile zene, pa sama cinjenica da citava jedna sura u Kuranu nosi ime "Zena", u kojoj su opisana njena prava.

Maran Ata, ta slika sto si nam postavio je, nikakve veze nema s ovom temom. ta objesena zena je mogla biti objesena zato sto je bila ubica, ona je naime ubila nekoliko djece i sakrivala to. Kad su saznali da je ubila tu djecu... kakvu bi ti kaznu za nju? -zatvor?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

На мујамеданце не треба трошити превише времена. Зато... ево један копи-пејст текста који ј еписала Хришћанка на тему жена у Хришћанству...

-----------------------------------

1.Mojs.2:18

I rece Gospod Bog :nije
dobro da je covek sam, da
mu nacinim druga prema njemu.

Znaci nekoga ravnog njemu, ne sluskinju vec druga, dopunu.

1Mojs.2:24

..... i bice dvoje jedno telo.

Muskarac i zena dopunjuju jedno drugo.Jer kao dve polovine koje se dopunjuju mogu biti istaknuti na razlicitim poljima koja prozimanjem daju jednu harmonicnu celinu.

Reci cu samo da na hebrejskom rec za zenu glasi :´ishsháh - zenski covek

U hriscanstvu se trazi da "muzevi ljube svoje zene kao vlastito telo" i da "iskazuju cast svojim zenama" (Efez.5:28 ; 1Petr.3:7)

Cinjenica da je zena pod poglavarstvom muza ne znaci da je to samo po sebi ponizavajuce.Poglavarstvo doprinosi da se sa stvarima postupa po utvrdjenom redu ,"jer Gospod nije Bog nereda, nego mira ". Hrist je pod poglavarstvom Boga i to je u svakom trenutku isticao.
Muskarcu je dato relativno poglavarstvo u crkvi i porodici , ali kao onome ko ce se za njih brinuti sa mnogo ljubavi ( kao prema vlastitom telu).Zena zauzima podjednako vazan polozaj jer se recimo deci zapoveda da postuju ne samo svoje oceve vec i majke.

Zasto neki muskarci pogresno tumace Bibliju , u kojoj se na svim poljima ogleda podjednaka vaznost i cenjenje i prema muskarcu i prema zeni, ja to ne mogu znati, ali znao je Gospod, jer jos je u 1.Mojs. 3:16 - receno :"...zudeces za svojim muzem, a on ce nad tobom vladati..."

E sada, ovo ne znaci da bi muskarci trebali da vladaju, vec da je Bog unapred znao sta ce raditi u svojoj ljudskoj sebicnosti.

Gospod nas uci

Muzevi ! ljubite svoje zene kao
sto i Krist ljubi crkvu, i sebe predade za nju

.......
tako su duzni muzevi ljubiti
svoje zene kao svoje telesa;
jer koji ljubi svoju zenu, sebe samoga ljubi.
Jer niko ne omrznu kad na svoje telo,
nego ga hrani i greje, kao i Gospodin
crkvu.
Jer smo udi tela njegova, od
mesa njegova, i od kostiju njegovih

Efez.5:25,28,29,30

Ne ocekujem da zena dobije mogucnost da postane pop , pa da bi to zadovoljilo moju sujetu.U jednom svetu duhovosti ne postoje razlike, nas "unutrasnji covek" ne deli se na musko i zensko.Veliko je pitanje kuda mi vodimo svog "unutrasnjeg coveka", jer nasi postupci jesu odraz nase umne sustine.Nije Bog kriv za ono sto ljudi cine. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 16:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Što su svi ovdje dobri prema ženama kad drugima prigovaraju da nisu dobri prema istima... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 17:49 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]