banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 15:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 164 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2005, 07:58 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
epek je napisao:
Ono sto hoces da kazes je da vas u principu boli qrac kolika ce cijena impulsa na kraju biti za krajnjeg korisnika, 0.5 ili 50 maraka/min, sve sto vas zanima je da imate iste uslove kao teol... jel tako?... tuzno... zaista tuzno :(

izvini što ću te razočarati, ali nisi u pravu. Na našoj stranici možeš pročitati šta tražimo i na šta upozoravamo i na šta se žalimo.

epek je napisao:

Pa naravno, Blicu odgovara poskupljenje telefona, zato sto raja masovno prelazi na kabl i na eter a mafijasima u vladi isto tako odgovara poskupljenje i propast teola jer tako obezvrjedjuju telekom i lakse ce ga na kraju kupiti.... sta ces moze im se... sve do jednom ;)

i to griješiš, dialup je je i dalje dominantni način pristupa, a ADSL, cable i wireless su još uvijek luksuz za običnog korisnika i nedovoljno razvijeni da se ostvari ozbiljna penetracija. A pored toga, pristuni su samo u većim gradovima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2005, 08:02 
Urednik
Urednik

Lisa_Simpson je napisao:
SmileY je napisao:
ja imam ovislink...kolika je razlika izmedju ovislinka i mikrotika ?

Kod mene ogromna razlika! Otkad su mi stavili mikrotik, radi savrsheno - k'o zmaj! :D :D :D Dok sam imala ovislink, stalno je pucala veza i to godinu dana neprekidno! sad sam se naprosto preporodila! :angel: :angel: :angel:

ja bih molio da priču o opremi preselite na helpdesk.blic.net, pošto ćete tamo dobiti sve tražene odgovore, a priču iz ove teme ćemo održati u fokusu. Osim toga, svi podaci su dostupni na našoj stranici i važe dok se ne objave novi uslovi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2005, 10:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
samo mala ispravka Epek (nadam se da se neces ljutiti) - WiMAX nije 50 vec 70 MBps :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
BSE je napisao:
samo mala ispravka Epek (nadam se da se neces ljutiti) - WiMAX nije 50 vec 70 MBps :)

WiMax je WiMax e sad da li je 50 ili 70 mbps to je sad nijansa - uglavnom nije dialup ;) Koliko god bio da bio dobro nam je dosao... kad dodje i ako dodje :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 13:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
pa nadam se da ce neko prepoznati u tome kvalitetu
kao sto neko rece samo jedna stanica bi pokrila citavu BL
nadajmo se da ce to biti i kod nas (evo Kinezi vec postavljaju WiMAX po Beogradu, mozda bi trebalo da ih ganjamo da se i nas sjete :P), jer prepravljanje infrastrukture za xDSL je preskupo za nase prostore a Telekom bi htio da se to otplati u roku od 10 dana maximalno

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 15:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da li postoje planovi da se WiMax uvodi ovde i koje su suštinske razlike u odnosu na klasični wireless koji imamo, osim veće brzine? Najnepopularnija razlika je da bi vjerovatno bio skuplji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
klasicni wireless radi na 2.4GHz (802.11b/g) i 5.8GHz (802.11a). wimax radi od 10-66GHz ali koliko sam upucen wimax standard ili IEEE 802.16 jos nije gotov. ima jos gomila stvari da se usaglasi oko tog standarda. mislim takodje da je i za wimax potrebna opticka vidljivost a pogotovo za vece frekvencije. dalje, za koristenje tih frekvencija je potrebna licenca i ni sama drzava jos nije ni zapocela sa nekim planovima za te licence a kamoli za uvodjenje. inace 2.4 i 5.8 spada u nelicencirane opsege pa je dozvojleno koristenje te frekvencije bez nekih specijalnih odobrenja (naravno u nekomerc. svrhe)

inace mislim da jedini nacin da se RS i BiH uspjesno poveze je preko nekog od wirless standarda jer pruzanje kablova u udaljena sela je izuzetno skupo i neisplativo. no veci problem je (ne)obrazovanost samog stanovnistva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 16:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Apr 2004, 06:20
http://www.sk.co.yu/2005/08/sknt02.html

Evo vam pa procitajte koga zanima sta je WIMAX.

Izvadicu samo dio teksta:

WiMAX sistem se obično sastoji od bazne stanice (WiMAX tower) koja je slična predajnicima mobilne telefonije. Samo jedna ovakva pristupna tačka može da pokrije područje od oko 8000 kvadratnih kilometara ili, otprilike, krug prečnika oko stotinu kilometara!

Drugi deo priče je prijemnik (WiMAX modem) s antenom (koja je odvojena ili ugrađena u sam uređaj). WiMAX pristupne tačke se povezuju na Internet fizičkim vodovima uz korišćenje sistema visoke propusne moći, a dve ovakve tačke mogu da formiraju „most” na udaljenostima do 50 kilometara, kada je neophodna fizička vidljivost. Na manjim rastojanjima (do 15 kilometara) WiMAX obezbeđuje stabilnu i brzu vezu bez potrebe da se antena pristupne tačke i antena korisnika „vide”. Pomenutih 15 km je maksimum rastojanja na kojem se ostvarila veza bez optičke vidljivosti tako da u praksi to može biti i manje. Pomenuti rezultat je potvrđen kroz testiranje. S druge strane, proizvođači WiMAX opreme oprezno navode da je ovakva veza moguća do rastojanja od osam kilometara, što je još uvek daleko više od stotinak metara dometa za WiFi, pod istim uslovima.

Kada je u pitanju ovakva vrsta povezivanja, koja se u WiMAX žargonu naziva „non-line-of-sight” veza (NLOS), obično se koristi antena ugrađena u sam uređaj ili se montira kao eksterna na unutrašnji ili spoljašnji zid objekta. U ovom slučaju WiMAX koristi frekventni opseg od 2 do 11 GHz jer se pokazalo da zračenje na ovoj talasnoj dužini lakše savlađuje prepreke. Ovo će zanimati potencijalne buduće korisnike koji bi u slučaju da obezbede bolje uslove (optičku vidljivost, kvalitetniju opremu i antene), vrlo lako mogli da pristupe Internetu s udaljenosti od više desetina kilometara. Pristup je sličan načinu na koji se povećava domet Wi- -Fi mreža.

Kada postoji optička vidljivost, WiMAX uvodi kategoriju „line-of-sight” veze (LOS), gde se koristi tanjirasta antena usmerena ka WiMAX baznoj stanici. Karakterišu je stabilnost, manje grešaka u prenosu, veća propusna moć i upotreba višeg frekventnog opsega (od 10 do maksimalno 66 GHz). Na ovaj način mogu se povezivati udaljena područja uz pomoć WiMAX „mosta”, a lokalno se korisnici mogu priključivati u WiMAX LOS režimu ili čak uz pomoć postojećih WiFi uređaja.

U slučaju povezivanja korisnika bez optičke vidljivosti WiMAX može da pokrije oko 65 kvadratnih kilometara, što je otprilike slično pokrivenosti koju daje bazna stanica mobilne telefonije. Ali, kao što smo pomenuli ranije, obični korisnici bi uz malo truda mogli da ostvare i bolje rezultate. WiMAX u ovom trenutku obezbeđuje brzine veze do 70 Mbit/s, što je dovoljno da se obezbedi pristup Internetu za oko hiljadu korisnika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 16:18 
Pripravnik
Pripravnik

Da jos nesto dodam, WIMAX roaming je veoma zanimljiva karakteristika WIMAX tehnologije.

Ona omogucava da npr dok se krecete u automobilu predjete sa jedne bazne stanice na drugu
bez gubitka konekcije (kao mobilna telefonija).

U tom istom automobilu mozete u isto vrijeme da skidate fajlove sa interneta, surfate,
gledate digitalnu televiziju (DVD kvaliteta), telefonirate sa inostranstvom preko Skype-a,
telefonirate sa lokalnom fiksnom i mobilnom mrezom...

To isto naravno mozete i kod kuce :), sa jos brzom vezom, jer je antena fiksirana.

Vjerovatno ce postojati jedinstvena pretplata za fiksnu telefoniju, mobilnu telefoniju,
internet i digitalnu televiziju, naravno sve to ce se moci koristiti u kuci i u pokretu.

Dovoljno ce biti da kupite WIMAX uredjaj ili wimax mobilni telefon u nekoj
prodavnici i uplatiti pretplatu kod nekog provajdera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 16:43 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
I onda sam se probudio iz sanjarenja... Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 18:09 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 22:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Jan 2005, 12:09
Gomila nebuloza radnika telekoma i CRA

http://forum.teol.net/viewtopic.php?t=4665

U Banjaluckoj regiji sigurno nema 41.521 internet pretplatnik, jer je vecina ljudi registrovana kod 4-5 provajdera, kao sto sam i ja, pa je onda taj broj pretplatnika sigurno 4-5 puta manji, nego sto su oni napisali.

I onda su taj broj pretplatnika, koji je uvecan za 4-5 puta, i koji su dobili na osnovu uzorka, pomnozili sa brojem 4, koliko jedna porodica clanova i dobili broj od 770 898 korisnika interneta u BiH :) A i ta pretpostavka, da citava porodica koristi internet nije tacna. Ako su djeca dovoljno zrela da koriste internet, obicno su im roditelji stariji, koji ne koriste net. A ako roditelji koriste net, obicno su mladji, a djeca su im nedovoljno zrela da bi koristila internet.
Ne zna se ko je ludji, CRA ili telekom srpske.
A da je slucajno istina, da u banjaluckoj regiji ima vise internet korisnika nego u sarajevskoj regiji, to bi bio jos jedan od razloga da teol spusti cijene, pa da ima kao bh telekom, gdje je flat rate mjesecni dialup 13 km, a kod teola se za te pare moze kupiti 13 sati interneta. A BH telecom je ponudio brojeve za citavu svoju mrezu sa cijenema 66 feninga u skupoj tarifi i 36 feninga po satu u jeftinoj tarifi, a telekom srpske je ponudio brojeve za citavu RS, od 2 do 6 km.

E onda se radnik telekoma, registrovao pod nikom Pinokia, sto je pravi nik, jer se zna po cemu je Pinokio poznat, da na osnovu CRA nebuloza da internet u BiH koristi 770 898 covjeka, iznese svoje nebuloze.

Tu radnik telekoma govori da je teol pomogao razvoj interneta u BiH i Federaciji :) Da je Blicu bilo dobro dok je bio potprovajder teola :) A citavo vrijeme, teol nastoji da unisti Blic, na sve moguce nacine.
I onda govori o cijenama da su pale:)
A nekad je sat vremena bio nesto vise od 20 feninfa, a sad je 1.32 km, sa tendencijom da bude od 2 do 6 km.
I govori o bankama. Pa naravno da je bolje nakon privatizacije banaka, jer naglo raste stednja u bankama, devizne rezerve, osigurana je stednja od propasti banke, kamate polaku padaju...
Izgleda, da bi ovaj radnik telekoma, najvise volio da su i dalje ostale drzavne banke, pa da svaka banka ima 1000 zaposlenih, da je svaka nelikvidna...i jedino sto isplacuje su plate (ne)radnicima u banci.

I govori nebuloze o liberalizaciji trziste telekomunikacija, a citavo vrijeme teol radi protiv toga,jer brojevi koji pokrivaju citavu RS, kostace od 2 do 6 km po satu. Pa majku mu, kao da su ti telefonski impulsi od zlata, i kao da svaki stanovnik RS ima svoj izvor nafte, pa moze placati toliko para.

I predlaze privatnim internet provajderima da ulazu pare u internet :)
Telekom Srpske, koji je drzavno preduzece, kojem je i cilj razvoj Republike Srpske, kojem je samo profit preko 80 miliona km, koji ima monopol, infrastrukturu...poziva privatne internet provajdere, koji vjerovatno imaju dobit od par hiljada km, da ulazu u razvoj interneta u RS :)

Stvarno su ti radnici u telekom Srpske zasluzili da u privatizaciji telekoma ostanu bez posla.
Svojim topicima, kao sto je ovaj sa teolovog foruma...svojim reklamama kako su pojeftinili razgovore, a ustvari su sve zivo poskupili...predlozenim cijenama od 2 do 6 km po satu koje je trebalo biti drasticno pojeftinjenje i liberalizacija, jednostavno vrijedjaju mentalne sposobnosti gradjana u RS.

Ovaj teolov bezobrazluka nema granica.

Poslednji put menjao Ovisnikk dana 07 Dec 2005, 23:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 22:27 
Pripravnik
Pripravnik

Meni je od ovih astronomskih cijena teola, gori njihov bezobrazluk.

Vrijedjaju ljudsku inteligenciju.
Oni su drzavno, javno preduzece...kojima i po zakonu cilj razvoj RS, a ne samo profit...a jednostavno, unazadjuju citavu RS sa svojim ponasanjem, jer samo nude dialup po astronomskim cijenama, koje su sve vece i na sve nacine nastoje da uniste konkurenciju.

Ko fol, liberalizacija trzista fiksne telefonije, a postavili su takve uslove, da se nikom ne isplati da udje na to trziste.
Ko fol, liberalizacija internet trzista, a cijene su jos vise povecali, a ako hoce privatni provajderi da pruzaju uslugu za citavu RS, sto je bio i cilj po CRA, onda im nude cijene od 2 do 6 km!, i onda koji je internet provajder lud da to uzme, kad je onda svakom jeftiniji teolov anonimni dialup, sa ukupnim troskovima od 2 km.
Ponudili su dopunu preko sms, a ako se tako dopuni sat vremena, onda cijena internet sata je 2.53 km. Kome to treba, kad je opet jeftiniji anonimni net.
Ponudili su roming sa eunetom, da ako imas internet sate na teolu, da ih mozes koristit u Srbiji. Kome to treba? Pa jeftinije je uzeti u Srbiji mjesecni flatrate internet nego kod teola 10 sati. Ili ako vec trebas, onda otidji u neki internet kafe.
Ima li jos neka bezvezna usluga da se uvede?

I evo, svakodnevno nas bombarduju reklamama, da su pojeftinili razgovori sa Srbijom, Hrvatskom...a ne kazu da su ustvari ti razgovori poskupili..Isto vrijedi i za razgovore u lokalu. Uzmu ti 1000 km, a vrate 100 km, i to je po njim snizenje.
I reklamiraju sve neka pojeftinjenja, a ustvari je sve poskupilo.

Ovaj momak sa nikom Pinokia radi u teolu. On je u onom telekom informatoru i vrijedjao korisnike, govoreci da nemaju pojma ni o cemu, da tako kazem. I nije ni cudo, sto na netu ovo govori.
Koja je to bagra u tom teolu i telekomu srpske.

http://forum.teol.net/viewtopic.php?t=4665

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 22:46 
Pripravnik
Pripravnik

Evo imate ovdje o wimaxu.

http://www.internetogledalo.com/index.p ... inmax.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 13:38 
Urednik
Urednik

bez komentara ...

http://www.rak.ba/bs/telecom/c-actvts/m ... %20ISP.doc

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 14:30 
Pripravnik
Pripravnik

Vidam da je RAK odobrio nove cjenovnike.

E stvarno su idioti. Stvarno mi je nije jasno, o kakvim oni pojeftinjenjima govore, o kakvoj liberalizaciji...?
Ma nista, stvarno treba prelaziti na wireless, i to je to.
Ja ode iduce sedmice da gledam opremu za wireless.

http://www.rak.ba/bs/public-affairs/pre ... x?cid=4010

Tuesday, December 13, 2005

ODOBRENI CJENOVNICI ZA PRISTUP DAVAOCIMA INTERNET USLUGA

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) odobrila je cjenovnike telekom operatora za pristup davaocima Internet usluga (ISP) putem komutirane telefonske mreže na posebnim brojevima.

Cjenovnici su usklađeni sa članom 7. Pravila o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga, a ponuđene cijene pristupa Internetu su znatno niže od govornih usluga. Cijena pristupa davaocu Internet usluga čija se oprema nalazi u istoj mrežnoj grupi iz koje korisnik poziva, manja je za 19% - 37% u slabom saobraćaju, a u jakom saobraćaju 37% - 59% od granične cijene za govorne usluge.

Cjenovnici takođe omogućuju davaocima Internet usluga da biranjem odgovarajućih brojeva, kreiraju različite pakete usluga za svoje korisnike.

Tabelarni pregled cijena pristupa grupama brojeva prema cjenovnicima telekom operatera dostupan je na http://www.rak.ba

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 15:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Sta je sa kablovskim internetom? Ima li neko informacija da li se ova usluga namjerava ponuditi i u drugim dijelovima grada i u kojem vremenskom periodu?

Ja cu vrlo brzo da se vratim u BL i uzeo bih sebi ADSL ili cable, zavisno sta se prije ponudi u mojoj zgradi (strogi centar). O wireless-u ne razmisljam jer ne znam kako se ponasa kada pada snijeg i kada su nepovoljni vremenski uslovi, a da placam nesto 40 KM sto cas radi, cas ne radi nemam namjeru. Dial-up definitivno otpada jer poznajuci svoje internet navike, nema tog tarifnog modela koji mi se isplati uz postojece cijene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 15:24 
Pripravnik
Pripravnik

@Lear

http://www.blic.net

http://www.teol.net

Dalje znas i sam.

:D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 15:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovisnikk je napisao:
Ma nista, stvarno treba prelaziti na wireless, i to je to.
Ja ode iduce sedmice da gledam opremu za wireless.

I ja ću gledati za neki "Telekomsko-nezavisni" pristup internetu, ali ću sačekati januar da vidim te nove cijene i pakete.

Prijatelj mi je skrenuo pažnju da je najjeftiniji ADSL paket 50 KM mjesečno (25 KM za brzinu 256/64 Kbps i još 25 KM za 1 GB protoka) što je po dosadašnjim cijenama 10 KM skuplje od Blic wirelessa, s tim da je oprema za ADSL jeftinija

Splitter + ADSL (USB Modem) 70 KM
Splitter + ADSL (Ethernet & USB Modem Router) 120 KM

I još mora biti ispunjen uslov da centrala to podržava. Čuo sam da će srediti da više centrala podržava ADSL, i da će spuštati cijene paketa, samo ne znam da li će to biti odmah od januara.

TEOL ADSL i Blic wireless su konkurencija, dial-up je dosta iza toga, pa se nadam da će i Blic i TEOL spuštati cijene (da će tjerati jedni druge na to). Iskren da budem ako ADSL-u padne cijena i moja centrala ga bude podržavala razmisliću vrlo ozbiljno o tome, jer što rekoše "nemere to bez kabla", računam da je to ipak dosta stabilnija i gospodskija veza, nezavisna od vremenskih uslova, tih nekih smetnji u eteru i sličnog, oprema je jeftinija, 1 GB bi mi računam bio dovoljan jer nemam toliko vremena za surfanje i download koliko mi je bitna nezavisnost od telefonskih impulsa i stabila veza, a i sestri nekad treba internet za fakultet ali joj ne treba veliki protok pa da ne moram misliti na cijenu telefonskog računa dok ona to svoje traži i ganja a što zna da potraje.

Ako ne ADSL onda wireless. Valjda će biti nešto do toga ako Bog da.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2005, 15:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
delirium je napisao:

Prije postiranja sam konsultovao navedene stranice, ali nisam nasao odgovor koji sam ocekivao. Zvacu Eltu ovih dana da provjerim kada i da li planiraju uvoditi cable u moju ulicu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 164 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]