Apsolutno nista ne govori nista.. I nista ne znaci nista.. samo nas pokusaj da ogranicimo, sto je dokaz uma, koji pokusava da etiketira ili razvrsta znanje u nesto poznato, radi svojeg tumacenja.
Jer nacin na koji mi sudimo o bilo cemu jeste ogranicen nasin ogranicenjem. Tako i tema o bilo cemu. Bilo rec od Bozijoj pravdi, ili o Dusi.
Dobro je znati da je nas sud ogranicen, kada pricamo o bilo kojoj temi. A ogranicen je nasim poimanjem, ili recima jer reci ne mogu izraziti vecinu stvari oko nas samo mogu naznaciti da bi nesto moglo biti "nesto". Sto neposredno govori i o mislima.
Sada, kada je rijec o dusi.
Moze se reci da ne postoji neki mjerljiv nacin da se ona izmjeri. Jer i to je vec receno u nizu Svetih Spisa, pocev od Biblije, pa preko Bhagavad Gite, mozda i Kurana ne znam, nisam ga previse citao, ili bilo kojeg Spisa. Obicno se svi ti spisi slazu u jednom, a to je da je Bog, ili nebitno kako ga zovemo, udahnuo Zivot u covjeka, i kao drugi nacin da je covjek stvoren na sliku boga.
Samim tim mjerljivost duse, da tako kazem, ostavljena je na milost i nemilost svakog ljudskog bica, kao i mozda znanstvenih dokaza.
Sto sa druge strane, pokazuje ogranicenje nekog covjeka ili neke nauke.
Eto Dove je spomenula da su izmjerili Dusu i da ona iznosi neku odredjenu gramazu. Znam za taj slucaj. Govori se da je ona teska 21 gram.
Zanimljivo.
Kako sam rekao da sve to pokazuje samo ogranicenje onog koji sudi.
Objasnjenje bi bilo da je rijec o sirini nekog covjeka ili neke nauke.
Za nekog dusa je nesto materijalno unutar nas. Za drugog to je recimo nesto kao dah. Za treceg bi bilo da je to energija, mozda odredjena necim, a mozda neodredjena. Za nekog cetvrtog bi to moglo biti da je to svijest opet isto tako odredjena necim ili neodredjena, za petog bi to moglo biti svijest bez granice manje vise kao poimanje boga. Itd.
Opet to pokazuje granicnu vrijednost onog koji sudi. Znaci u primjeru to bi bilo da onaj za kojeg je dusa nesto materijalno je i bog nesto materijalno.. itd.. da ne nabrajam bez veze.
S trece strane to pokazuje necije stanje svesti, a s tim i ogranicenje koje je sebi nametnuo. Cetvrto pokazuje da onaj na nizem stepenu tog poimanja (oprostite na ovom "nizem" jednostavno nisam nasao drugu rec) ne raumije poimanje onog drugog i tako sve do kraja. A opet onaj "iznad" razumije ono "ispod" njega, ali ne razumije ono "iznad" njega. Sto apsolutno ne znaci da je bilo koji od njih u pravu, ali isto tako ne znaci da nijedan od njih nije u pravu.
To je ono sto "znalci" znaju pod nazivom: Ogledalo.
Drugim recima, ako neko nije razumio, to bi znacilo da mi shodno onom u sebi, i granicama i negranicama, posmatramo svijet.. tj. reflektujemo isti. Shodno tome nase poimanje duse je ograniceno onim nasim uvjerenjema i ogranicenjima.
Sto naravno, aludira da ni jedan covjek nije isti. Ali da sve krasi svijest, koja je prividno ogranicena covjekovim razumjevanjem, sto ne znaci da je sama svijest ogranicena.
Svako "mjerenje" ce pokazati samo ogranicenje onog koji mjeri. Ne stvarnu sliku poretka i stvarnosti.
Za nekog je to materija, nekog duh, nekog dah, nekog energija.. itd. Kada se ovo osmotri dolazi se do razlika u religijama, postojanju vise nauka koje pokusavaju da objasne postojanje i boga kao i nacina na koji se to radi. Sto dalje govori o razlicito sti poimanja i shvatanja i sirene nekih nauka ili ljudi.
Ono sto ce za meterijalistu biti dusa za nekog ko to gleda sa energetske razine ce biti smijesno. Ali ce mu ono sto drugi vidi kao Svepristunost Duse ili Boga, biti jeretik ili ko zna koja rijec.
Samim tim on je donio presudu iz neznanja. Nemoci da pojmi da mozda postoji nesto prisutnije i mocnije od njegovog tumacenja.
Sebe necu svrstati u nijedne, ne zato sto ne vidim na jedan od tih nacina, nego zato sto necu da osudim nikoga bez obzira na koji nacin on to posmatra. Jer za mene svi su u pravu. Ali svako za svojeg "nivoa" svesti, iako i ti "nivoi" su samo privid, ali u nemogucnosti druge rijeci..
Nadam se da nije previse zamrseno ovo sto sam iznio..
I pozdrav svim ucesnicima.