banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 14:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2005, 16:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ovaj gore text o dusama me podsjeti na nesto sto sam neki dan cula na radiju (malo je OT ali mi se ne otvara nova tema, ako Vader misli da zasluzuje da bude nova tema, nemam nista protiv da je otvori) i htjela sam da to ovdje prokomentarisem. Nisam cula pocetak intervjua (ili kako se vec pise interview) ali gost je bila jedna zena iz USA koja je napisala knjigu o dusama. Jedan cepter je baziran na istrazivanju jednog Dr koji je vagao mrtvace prije i odmah nakon smrti i dosao do zakljucka da je tijelo poslije same smrti lakse za otprilike tezinu noznog palca. On tvrdi da je to tezina duse, tj. taj dio koji nas napusti odmah nakon smrti. On nije imao puno uzoraka (cini mi se samo 7) i ne moze da bazira nikakvu statistiku na tome i ne moze nista da objavi zvanicno. Da li ovo zaista ima smisla i da li duse postoje u takvom nekom obliku?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2005, 19:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Душа као духовно тело и духовна категорија не подлеже телесним обележјима као што је тежина, висина, боја, облик, итд... То што нам Бог у одређеним моментима дозвољава да видимо душу покојника је по премудрости Његовој и има своју сврху и циљ. А сама појава коу тада видимо је опет поумерена са циљем и намером. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 08:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Do neke mjere bih se složio sa Maran Atom, ali ne u potpunosti.
Duša ima svoj pojavni oblik u materiji, jer je ona vrlo fini vid energije, i to inteligentne energije.
Ono što mi sada nazivamo naukom (a što je vrlo osakaćena prava Nauka) tek malo po malo nabada o duhovnim stvarima, i ono što pominješ su samo eksperimenti ljudi koji su imali smjelosti i osjećaja da svoja istraživanja usmjere na pravu stranu.
Međutim dolazi vrijeme da se ljudska nauka postepeno oslobodi okova strogog materijalizma koji je u stanju da pojmi i razmatra samo najgrublje (tj. najsirovije) vidove materije i energije.
Opet da se poslužim usporedbom i opišem sadašnje stanje u nauci: to je kao kada bi umjetnik pokušao da slika samo korištenjem osnovnih boja crvene, plave i žute, ali bez njihovog miješanja, tako da bi njegova djela bila sirova i siromašna, i ostala bez finijih i tananijih nijansi koje se dobijaju međusobnim miješanjem (međudjelovanjem) osnovnih boja.
A "publika" se toliko navikla na slike tog siromašnog kolorita da ignoriše sve osim te tri boje i slike koje imaju više nijansi za njih nemaju vrijednost.
Nadam se da pratiš poentu.
Duša i duhovne energije su vrlo fine fine nijanse i zato teško primjetljive nama koji smo navikli samo na poimanje sirovih osnovnih "boja".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

То је чисти окултизам прика... Немој да пропустиш следећи сајам читача тарота. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 15:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Dove je napisao:
Ovaj gore text o dusama me podsjeti na nesto sto sam neki dan cula na radiju (malo je OT ali mi se ne otvara nova tema, ako Vader misli da zasluzuje da bude nova tema, nemam nista protiv da je otvori) i htjela sam da to ovdje prokomentarisem. Nisam cula pocetak intervjua (ili kako se vec pise interview) ali gost je bila jedna zena iz USA koja je napisala knjigu o dusama. Jedan cepter je baziran na istrazivanju jednog Dr koji je vagao mrtvace prije i odmah nakon smrti i dosao do zakljucka da je tijelo poslije same smrti lakse za otprilike tezinu noznog palca. On tvrdi da je to tezina duse, tj. taj dio koji nas napusti odmah nakon smrti. On nije imao puno uzoraka (cini mi se samo 7) i ne moze da bazira nikakvu statistiku na tome i ne moze nista da objavi zvanicno. Da li ovo zaista ima smisla i da li duse postoje u takvom nekom obliku?

Meni to ima vise veze sa zaostalim dahom koji se nalazi u plucima ili necim slicnim. Ne sa dusom.
Odakle ikom da se dusa moze izmjeriti?
Kakve veze tezina ima sa dusom?
Isto tako.. kao da bi mjerili koje je tezine svijest koju posjedujemo.
Malo je validnih dokaza koji se ne mogu pobiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 15:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sve to stoji sto si rekao, ali zar i ovo gore ne bi bilo moguce? Niko nema 'opipljivih' dokaza.

@ Aragorn, ne bih se slozila s tobom oko vidjenja dansnje nauke i ne znam da li ce se taj 'materijalni' oblik ikad promijeniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 15:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
JiVaN je napisao:
Meni to ima vise veze sa zaostalim dahom koji se nalazi u plucima ili necim slicnim.

vjerovatno necim slicnim, jer dah ostane u mrtvacu i naknadnim pritiskom na pluca se moze iz njih izbaciti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 15:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Maran Ata je napisao:
То је чисти окултизам прика... Немој да пропустиш следећи сајам читача тарота. :lol:

Moje područje je elektrotehnika, a tarot nije :D .

Citiraj:

Jivan, malo je istina koje se ne mogu pobiti (tj. "pobiti") uz malo vještine žongliranja riječima, zar ne? Ti bar to znaš. :)
Pa ipak to ih ne čini manje istinitim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Aragorn je napisao:
Maran Ata je napisao:

Moje područje je elektrotehnika, a tarot nije :D .

Citiraj:

Jivan, malo je istina koje se ne mogu pobiti (tj. "pobiti") uz malo vještine žongliranja riječima, zar ne? Ti bar to znaš. :)
Pa ipak to ih ne čini manje istinitim.

Naravno.

Nego, pitanje:
Mozes li izmjeriti, oznaciti, na bilo koji nacin dati mjeru, svijesti koja sada ovo cita ili pise?
Znaci ovom sto sada u ovom trenutku postoji, unutar i izvan tebe?

A da naravno ne bude samo rekacija..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aragorn je napisao:
Maran Ata je napisao:

Moje područje je elektrotehnika, a tarot nije :D

Ово што пишеш овуда открива да ипак јесте. Ако лаже коза, не лаже рог. :lol:

Poslednji put menjao Maran Ata dana 01 Dec 2005, 15:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 10:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

JiVaN je napisao:

Nego, pitanje:
Mozes li izmjeriti, oznaciti, na bilo koji nacin dati mjeru, svijesti koja sada ovo cita ili pise?
Znaci ovom sto sada u ovom trenutku postoji, unutar i izvan tebe?

Ne mogu.
Ali ne mora značiti da je to nemoguće, i da to neko drugi ne može.

Vidiš ja ti to razumijem preko primjera npr. softvera.
Neki softver instalisan na hard disk računara ima određenu veliku ili malu količinu u MB, koja je uhvatljiva i mjerljiva, ali ideja programera koja je sadržana u tim MB je neuhvatljiva i na taj način nemjerljiva.
Jer 10 MB lošeg programskog koda (programerskog smeća) i 10 MB fantastičnog i vrlo funkcionalnog programa imaju isti pojavni oblik na hard disku, ali rezultat koji daju je sasvim drugačiji, a taj rezultat je zasnovan baš na onom (nama) neuhvatljivom: programerskoj ideji.
Međutim, ta ideja ne može da se ispolji bez kakvog takvog mjerljivog izraza, koji je izražen za nas u MB-tima prostora na hard disku.
Na principijelno isti način se i duhovno ispoljava u materijalnom i duša može imati neki energetski mjerljiv izraz u našoj razini poimanja, ali njena suština nije tako lako uhvatljiva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 15:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Apsolutno nista ne govori nista.. I nista ne znaci nista.. samo nas pokusaj da ogranicimo, sto je dokaz uma, koji pokusava da etiketira ili razvrsta znanje u nesto poznato, radi svojeg tumacenja.
Jer nacin na koji mi sudimo o bilo cemu jeste ogranicen nasin ogranicenjem. Tako i tema o bilo cemu. Bilo rec od Bozijoj pravdi, ili o Dusi.
Dobro je znati da je nas sud ogranicen, kada pricamo o bilo kojoj temi. A ogranicen je nasim poimanjem, ili recima jer reci ne mogu izraziti vecinu stvari oko nas samo mogu naznaciti da bi nesto moglo biti "nesto". Sto neposredno govori i o mislima.

Sada, kada je rijec o dusi.
Moze se reci da ne postoji neki mjerljiv nacin da se ona izmjeri. Jer i to je vec receno u nizu Svetih Spisa, pocev od Biblije, pa preko Bhagavad Gite, mozda i Kurana ne znam, nisam ga previse citao, ili bilo kojeg Spisa. Obicno se svi ti spisi slazu u jednom, a to je da je Bog, ili nebitno kako ga zovemo, udahnuo Zivot u covjeka, i kao drugi nacin da je covjek stvoren na sliku boga.
Samim tim mjerljivost duse, da tako kazem, ostavljena je na milost i nemilost svakog ljudskog bica, kao i mozda znanstvenih dokaza.
Sto sa druge strane, pokazuje ogranicenje nekog covjeka ili neke nauke.
Eto Dove je spomenula da su izmjerili Dusu i da ona iznosi neku odredjenu gramazu. Znam za taj slucaj. Govori se da je ona teska 21 gram.
Zanimljivo.

Kako sam rekao da sve to pokazuje samo ogranicenje onog koji sudi.
Objasnjenje bi bilo da je rijec o sirini nekog covjeka ili neke nauke.
Za nekog dusa je nesto materijalno unutar nas. Za drugog to je recimo nesto kao dah. Za treceg bi bilo da je to energija, mozda odredjena necim, a mozda neodredjena. Za nekog cetvrtog bi to moglo biti da je to svijest opet isto tako odredjena necim ili neodredjena, za petog bi to moglo biti svijest bez granice manje vise kao poimanje boga. Itd.
Opet to pokazuje granicnu vrijednost onog koji sudi. Znaci u primjeru to bi bilo da onaj za kojeg je dusa nesto materijalno je i bog nesto materijalno.. itd.. da ne nabrajam bez veze.
S trece strane to pokazuje necije stanje svesti, a s tim i ogranicenje koje je sebi nametnuo. Cetvrto pokazuje da onaj na nizem stepenu tog poimanja (oprostite na ovom "nizem" jednostavno nisam nasao drugu rec) ne raumije poimanje onog drugog i tako sve do kraja. A opet onaj "iznad" razumije ono "ispod" njega, ali ne razumije ono "iznad" njega. Sto apsolutno ne znaci da je bilo koji od njih u pravu, ali isto tako ne znaci da nijedan od njih nije u pravu.

To je ono sto "znalci" znaju pod nazivom: Ogledalo.
Drugim recima, ako neko nije razumio, to bi znacilo da mi shodno onom u sebi, i granicama i negranicama, posmatramo svijet.. tj. reflektujemo isti. Shodno tome nase poimanje duse je ograniceno onim nasim uvjerenjema i ogranicenjima.
Sto naravno, aludira da ni jedan covjek nije isti. Ali da sve krasi svijest, koja je prividno ogranicena covjekovim razumjevanjem, sto ne znaci da je sama svijest ogranicena.

Svako "mjerenje" ce pokazati samo ogranicenje onog koji mjeri. Ne stvarnu sliku poretka i stvarnosti.
Za nekog je to materija, nekog duh, nekog dah, nekog energija.. itd. Kada se ovo osmotri dolazi se do razlika u religijama, postojanju vise nauka koje pokusavaju da objasne postojanje i boga kao i nacina na koji se to radi. Sto dalje govori o razlicito sti poimanja i shvatanja i sirene nekih nauka ili ljudi.

Ono sto ce za meterijalistu biti dusa za nekog ko to gleda sa energetske razine ce biti smijesno. Ali ce mu ono sto drugi vidi kao Svepristunost Duse ili Boga, biti jeretik ili ko zna koja rijec.
Samim tim on je donio presudu iz neznanja. Nemoci da pojmi da mozda postoji nesto prisutnije i mocnije od njegovog tumacenja.

Sebe necu svrstati u nijedne, ne zato sto ne vidim na jedan od tih nacina, nego zato sto necu da osudim nikoga bez obzira na koji nacin on to posmatra. Jer za mene svi su u pravu. Ali svako za svojeg "nivoa" svesti, iako i ti "nivoi" su samo privid, ali u nemogucnosti druge rijeci.. :)

Nadam se da nije previse zamrseno ovo sto sam iznio..

I pozdrav svim ucesnicima. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 15:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nije zamrseno ali ponovljeno nekoliko puta :D . Nema veze, mislim da se i ja mogu sloziti sa ovim misljenjem ('ogranicenje onog koji sudi).

A gdje/kako si cuo o ovjo 'tezini' duse (cini mi se da je bas bilo oko 21 g)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 16:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ta je "vijest" stara nekoliko godina.
Cak su snimili i film sa istovjetnim nazivom.
A dugo je i predmet spekulacije raznih duhovnih i neduhovnih grupa..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Međutim, ta ideja ne može da se ispolji bez kakvog takvog mjerljivog izraza, koji je izražen za nas u MB-tima prostora na hard disku.

Da.

Rijeci su siromasne.

Um ogranicen.

Al' ipak fercera ! :lol: ( ljudska dusa )

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 07:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da Ružo, fercera i te kako! :D
Jivan vrlo lijepo razmatranje. Slažem se sa tobom.
Takođe i sa tvojom "nesvrstanošću" :) :) .
Svako dobro.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]