banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 16:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 18:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Micelijus je napisao:
Шта, никада ниси чула за црну магију? Вуду и остале глупости које су и потекле из Африке...
То и те како има везе са Богом и са Његовом правдом, јер све то што се њима сада дешава није неко Божије иживљавање над њима, већ просто плод од онога што су посијали...

Ma cula sam ali nisam to povezivala s Njim. Elem, njima se to ne desava sada - njima se to desava od kako su postali. A i ako su njihovi preci nesto ruzno posijali zasto ova jadna djeca sad imaju tako losu zetvu? Pravda prava - nema sta!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:28 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ti mislis da je pravedan a ja mislim da nije i ne vrijedi dalje raspravljati. Zato 'druze' Micelijuse hvala na prosvjetljenju, ja priznajem da sam dummy kad su takve stvari u pitanju, ali pokusavam odgovoriti na neka pitanja 'zdravom' logikom i bez puno 'izmisljenih nauka' (kako neko rece za filozofiju na drugoj temi).

Pozdrav :) .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 22:20 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ako mislis da nije pravedan, cemu onda suplja prica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove je napisao:
Ti mislis da je pravedan a ja mislim da nije i ne vrijedi dalje raspravljati...pokusavam odgovoriti na neka pitanja 'zdravom' logikom i bez puno 'izmisljenih nauka'

Upravo zato se meni nije dalo da ti išta pišem o ovim stvarima.

Nije mi jasno zašto si pitala kad već imaš izgrađen stav. Valjda znaš da od vjernika tj. onih koji se bave "izmišljenim naukama" i "ne-zdravom logikom" ne možeš dobiti odgovore kakve želiš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Dove je napisao:
Ti mislis da je pravedan a ja mislim da nije ...
Пар речи на тему зашто неки људи мисле да Бог "није праведан"...

То долази од тога што људи замишљају "правду" на себи својствен начин, а она се често своди на то да би Бог требао да буде:

1. Полицајац, па да на лицу места и одмах кажњава сав криминал.
2. Метеоролог са моћима да спречава природне катаклизме.
3. Супермен који ће да предвиди и спречи све саобраћајне несреће.
4. Суперполитичар који ће да онемогући све ратове.
5. Челник Црвеног Крста који ће да нахрани све гладне овог света.
6. ... итд ...

Тако размишљају људи који овај свет замишљају као "рај" и желели би да Бог ову јадну земљу сада и одмах петвори у место материјалног и телесног благостања. Исус Христос - Син Божји је био јасан када је рекао да Његово Царство НИЈЕ од овог света, него од једног другог - бољег - непропадљивог, где скупљено благо не труне и не може га нико развући и украсти.

Сврха овоземаљског живота није "Проживети што боље и лагодније", него спасење наше душе која ће тек после по добијеној награди да ужива вечни живот. У томе је Божја Правда, да ће сви да буду награђени према томе како су заслужили а на основу овоземаљског живота. Бог је дао сиромашне да се кроз своје сиромаштво спасавају, а богате да се спасавају кроз помагање сиромашнима. Свакоме према његовим способностима. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 15:12 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 15:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Maran Ata je napisao:
Тако размишљају људи који овај свет замишљају као "рај" и желели би да Бог ову јадну земљу сада и одмах петвори у место материјалног и телесног благостања. Исус Христос - Син Божји је био јасан када је рекао да Његово Царство НИЈЕ од овог света, него од једног другог - бољег - непропадљивог, где скупљено благо не труне и не може га нико развући и украсти.

Da ne citiram sve - skidam kapu za komentar!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 16:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Dove je napisao:
Ti mislis da je pravedan a ja mislim da nije i ne vrijedi dalje raspravljati...pokusavam odgovoriti na neka pitanja 'zdravom' logikom i bez puno 'izmisljenih nauka'

Upravo zato se meni nije dalo da ti išta pišem o ovim stvarima.

Nije mi jasno zašto si pitala kad već imaš izgrađen stav. Valjda znaš da od vjernika tj. onih koji se bave "izmišljenim naukama" i "ne-zdravom logikom" ne možeš dobiti odgovore kakve želiš.

Moj stav o svemu tome nije 100% izgradjen, da je tako - ne bi zaista pitala ovakva pitanja (mozda naivna za tebe). Nadam se da ovo 'zdrava logika' i 'izmisljne nauke' nisi shavtio kao ismijavanje jer to mi nije bila namjera. Zaista postujem vasa vjerovanja i zato vas i pitam neka ovako 'logicna' pitanja.

Ovaj Mran Ata me iznenadjuje u posljendnje vrijeme :D . Bas je opisao Boziju pravdu kako je ja vidim, jer ako je On svemocan (a jeste), zasto onda stavrno nije superman? Ne zamisljam ja da On ovu nam dragu Zemlju pretvori pdmah u mjesto blagostanja svih vrsta, nego se pitam: zasto je dozvolio da dodje do ovolikog poremecaja ravnoteze na njoj?

Zadnji paragraf je super napisan, voljela bih da mogu da vjerujem da postoji vjecni zivot 'tamo negdje' (vanzemaljski).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 18:20 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 18 Nov 2005, 18:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 18:23 
staromodan
Korisnikov avatar

nije On dozvoli, vec su Adam i Eva zeznuli.

postiji jedna druga prica, ili mali odgovor na tvoj pitanje "ako je Bog svemocan zasto nije supermen. ajd da napravim malu degresiju. dove, Biblija govori da ce jednog dana zlo nestati, na tebi je da odlucis oces li prihvatiti to ili ne. e sad da se vratim na ono ako je Bog mocan. to me malo podsjeca na filozofsko pitanje, da li je Bog toliko mocan da moze da stvori tako velik kamen a ni sam ga ne moze pomaketi? mislim da ga je stvorio i da nije u stanju da ga pomakne, a to je covjek i njegova sloboda(po pitanju odluka). da nas je stvorio kao robote, ne bi Ga voljeli niti postovali niti klanjali iz ljubavi, vec zbog daljinskog upravaljac. u tom kamenu "covjeku", se vidi Bozija pravda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pitanja Božije pravde se teško mogu shvatiti ako se ne sagledaju neki principi i mehanizmi, a o kojima se sada sve više piše, priča, sve više ljudi dolazi u dodir sa njima i potvrđuje ih, iako o tim stvarima piše i u drevnim svetim spisima, ali sada sve više izlaze na vidjelo.

Pored teme o reinkarnaciji na koju je Aragorn uputio druga tema koja je tijesno vezana za pitanje Božije pravde je ona "Regresoterapija, sjećanja na prošle živote".

Dove sam ranije uputio na jedan izdvojeni segment te teme zato što je on direktno vezan za njene nedoumice o tome zašto ljudi ispaštaju za nešto što su njihovi preci nekad davno učinili.

Pa ako neko ima volje predlažem da to pročita, bar taj segment na kraju teme, a bilo bi najbolje pročitati cijelu temu.

A da potvrdim da se o ovim stvarima sve više priča i zna, da se uzimaju za ozbiljno, da se ozbiljni ljudi bave time reću ću da na Serbiancafe forumu je trenutno otvorena tema "Reinkarnacija i prošli životi" na kojoj neko tražio informacije kako se može provjeriti ko je šta bio u prošlom životu. Fascinantno je kako se tema razvija, koliko sam vidio od do sada 15 postova nema ni jednog koji cijelu tu stvar ismijava i govori da su to gluposti, već su neki uputili na određenu Stanislavu Škorić koja u Beogradu radi regresije i za koju sam ja već čuo, neki su se angažovali da pokušaju pronaći njen broj telefona da bi pomogli autoru teme, neki samo pozivaju na oprez oko toga jer ima i šarlatana koji ne rade regresije kako treba, neki su pisali kako su gledali dokumentarne emisije o regresiji itd.
Inače koliko je meni poznato u Beogradu se više ljudi bavi regresivnom hipnozom, a znam da se još ranije i na hrvatskom forumu pričalo o istim stvarima i da su oni upućivali na ljude koji se kod njih bave time. A mogu misliti koliko takvih ima na zapadu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 22:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
To vam je ona stara Srpska.
Kako sejes tako i zanjes
Bog sve vidi i cuje ali nije macka da odmah skace u oci

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2005, 19:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
јер сваки човјек има моћ да учини свијет баш онаквим каквим жели, а та неописива моћ и дар се огедају у најсветијој ствари која је човјеку дата, која га, на крају крајева, и чини човјеком, а та ствар је слободна воља.

Well, da li je uvijek tako? Sta smo mi mogli svojom voljom da uradimo protiv Bush-ovog napada na Iraq ili da li smo mogli da sporijecimo Tsunami? Kad govoris o ovome, to se jedino odnosi na pojedinca, na izbor sto se nas samih tice, da uredimo nas zivot kako nama odgovara. S tim se slazem, ali sta je sa recimo, Bush-ovima i njima slicnim, sta je sa prirodnim katastrofama (uvijek jedno te isto ponavljam, sorry, ali to mi nije 'pravedno' nikako).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2005, 20:05 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2005, 20:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sta je ovo: svi dizu ruke od mene? Jesu ponovlejne milion puta ali sta ja mogu kad su mi nerealne, niko ne daje odgovore, svi neke 'bajke' pricaju, niko da kaze nesto konkretno, zasto - zato. Evo procitala sam i onaj clank sto me je Vader uputio, o ispastanju sljedecih generacija, ali i ni tu nisam nasla odgovor. Ne znam, ja izgleda stavrno nesto ovdje ne kontam. Kako ti, ja ili Vader ne vidimo sta smo bili u proslom zivotu? Zasto je to dostupno samo nekima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2005, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Мани се тих глупости о паганштини реинкарнацији... то су глупости...

Него, по питању слободне човечије воље и глобалних проблема типа Ирак и тсунами. Писано је да ако имамо вере колико и зрно горушичино, рећи ћемо планини да пређе овамо и прећи ће... што ће рећи да ако желиш да зауставиш тсунами или америчке авионе, и то можеш... али... авај... треба имати вере. Вером је све могуће, и то вером у јединог и истинитог Бога. Човек сам по себи не поседује моћ. Поседује слободну вољу помоћу које могу да се обрате Богу за помоћ или не, дакле.. слободу одлучивања, али не и делања. А са Богом све можемо. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2005, 21:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Dove je napisao:
Sta je ovo: svi dizu ruke od mene? Jesu ponovlejne milion puta ali sta ja mogu kad su mi nerealne, niko ne daje odgovore, svi neke 'bajke' pricaju, niko da kaze nesto konkretno, zasto - zato.

Sori Dove, ali čini mi se da nije problem u tome što ne dobijaš odgovore, već u tome što ne dobijaš onakve odgovore koji tebi odgovaraju, ili ako hoćeš - one koji ti miluju uši...
Citiraj:
Evo procitala sam i onaj clank sto me je Vader uputio, o ispastanju sljedecih generacija, ali i ni tu nisam nasla odgovor. Ne znam, ja izgleda stavrno nesto ovdje ne kontam. Kako ti, ja ili Vader ne vidimo sta smo bili u proslom zivotu? Zasto je to dostupno samo nekima?

I pored svega iznesenog na ovom forumu, moram priznati da se slažem sa Maran Atom - po mom vjerovanju reinkarnacija jeste tipičan primjer paganskog vjerovanja koje niti najmanje ne može naći utemeljenja u Hrišćanstvu... Mislim, sori Vaderu i ostala ekipo, ali citati iz Svetog Pisma kojim ovo potkrijepljujete ne da su na staklenim nogama nego...
Sem toga, i onaj citat iz Seljačke Bune teško da može biti relevantan - uz svo dužno poštovanje prema Šenoinom liku & djelu, zar sad svako književno (iliti bilo koje drugo pisano) djelo treba da uzimamo i stavljamo ispred Pisma?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2005, 22:46 
staromodan
Korisnikov avatar

dove, daj konkretno pitanje pa ces dobiti odgovor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2005, 08:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Dove, niko ne diže ruke od tebe.
Dobila si pregršt odgovora, i to izuzetno dobrih (ne mislim za svoje, za svoje se nadam da su dobri) i sa raznih uglova, ali ako ne nalaziš ono što tražiš u njima, to može biti do nas ali može biti i do tebe.
U svakom slučaju dobro je što tražiš odgovore, jer ko traži taj će i naći, bez ikakve sumnje.
Samo ti pitaj, naći će se već neko da ti odgovori na svako tvoje pitanje, pa i ako bude trebalo više puta na isto.
Trud uložen da se odgovori onom ko iskreno traži i pita nikada nije bačen.

Citiraj:
I pored svega iznesenog na ovom forumu, moram priznati da se slažem sa Maran Atom - po mom vjerovanju reinkarnacija jeste tipičan primjer paganskog vjerovanja koje niti najmanje ne može naći utemeljenja u Hrišćanstvu...

Za (ono što se zove) Hrišćanstvo se slažem, ali to je jedno, a ono što jeste tj. što je zapisano u Svetom Pismu je sasvim drugo.

Citiraj:
Mislim, sori Vaderu i ostala ekipo, ali citati iz Svetog Pisma kojim ovo potkrijepljujete ne da su na staklenim nogama nego...

Uz poštovanje prema tvom konstruktivnom tonu moram da te pitam nešto.
Ko je taj koji mjeri šta je na staklenim nogama? Pogledaj malo kako su Isus i evanđelisti koristili citate iz Starog Zavjeta.
Veliki teolozi ondašnjeg vremena, poznati kao tanaiti (književnici), to su prozivali totalnim nebulozama i štaviše uzurpacijom Svete Knjige, istrzanjem iz konteksta i ko zna čim.
Mjereno i današnjim teološkim mjerilima (koja primjenjuju duhovni nasljednici ondašnjih fariseja) to bi izgledalo tako, samo se niko ne usuđuje da to tako gleda, jer je vrijeme pokazalo da je baš to tumačenje ispravno, iako je moglo djelovati neutemeljeno i čak smiješno...
Uzmimo samo za primjer citiranje onoga "iz Egipta dozvah sina svoga" i niz takvih slučajeva koje bi svaki teolog lako pobio, ali koje je život potvrdio.

Božija mudrost uvijek ljudima djeluje kao ludost dok ne sazriju, tako je bilo i ostalo.

Na temi "Reinkarnacija u Svetom Pismu" još ni iz bliza nisu izneseni neki ključni stihovi (progotovo oni iz Novog Zavjeta), ali možda je vrijeme da se na toj temi stvar dovede do kraja i iznese i to.

Citiraj:
Sem toga, i onaj citat iz Seljačke Bune teško da može biti relevantan - uz svo dužno poštovanje prema Šenoinom liku & djelu, zar sad svako književno (iliti bilo koje drugo pisano) djelo treba da uzimamo i stavljamo ispred Pisma?

Daleko bilo da se bilo koje književno djelo stavlja ispred Svetog Pisma, ali je ovo bio vrlo dobar primjer, tim prije što ga je Šenoa navjerovatnije nesvjesno dao, jer je on koliko znam bio "dobar katolik" i kao takav vjerovatno nije ni pomišljao o reinkarnaciji. Mada, moguće je da griješim u ovome ali to i nije toliko bitno jer je kao primjer vrlo dobro i jasno izrečen.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]