banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 14:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: BUDI PONOSAN NA ISLAM
PostPoslato: 25 Okt 2005, 23:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2005, 22:49
"Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: - jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj." (El-Isra`, 53)

Tema:Ahlaq

BUDI PONOSAN NA ISLAM

iz "Al džumua Magazine"

(http://www.skandinavija.com)

U vrijeme napada kafira na islam, neki muslimani prelaze u defenzivu sa unutrašnjim osjecajem izgubljenost dok pokušavaju dokazati kafirima da islamske vrijednosti se ne reazlikuju od zapadnjackih. Ako im kafiri kažu da je islam raširen džihadom, oni govore da se džihad vodio samo u odbrani. Ako im se spomene "loš" status žene u islamu, oni pokušavaju dakazati da višeženstvo se može vršiti samo pod striktnim uvjetima koje vecina muškaraca ne ispunjava pa stoga to im nije ni dozvoljeno! Ovakav stav se mora poisnuti. Islam je nacin života, propisan od Allah i nemože se staviti na isti nivo kao drugi zakoni koje su ljudi napravili.

Muslimani moraju imati dovoljno pouzdanja u sebe, i da predu u ofanzivu iz položaja onoga ko je optužen i samo se brani. Kad su Kurejši optužili muslimane da krše svetost svetih mjeseci u borbi izmedu muslimana sa Abdullahom ibn Džahšom na celu i kurejšije na drugoj strani, Allah objavljuje: Pitaju te o svetom mjesecu, o ratovanju u njemu. Reci: Ratovanje u njemu je veliki grijeh, ali je nevjerovanje u Allaha i odvracanje od Njegova puta i casnih mjesta i izgonjenje njegovih stanovnika iz njih još veci kod Allaha. A fitna je veca od ubijanja! Oni ce se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše ako budu mogli. A oni medu vama koji od vjere svoje otpadnu i kao nevjernici umru, njihova djela bice poništena i na ovom i na onom svijetu o oni ce stavnovnici džehennema biti u njemu ce vjecno ostati. (Bekara, 217). Evo kako Kuran odgovara kafirima. Kuran pocinje sa napadom na njih, na ukazivanje njihovog najveceg grijeha: Kufra u Allaha i njihovo pripisivanje Mu druga! A mi ne smijemo iznositi laži o našoj vjeri da bi zadovoljili kafira.
Neki muslimani se pokušavaju sakriti i sakriti svoj islamski identitet iz straha da ne budu optuženi za "fundamentalizam". Pa tako muškarci briju bradu, a žene stavljaju hidžabe koji izgledaju kao sa modne revije. Kad im se da hrana ili pice koje je haram, kažu da nisu gladni ili kažu da im se to ne svida. Samo nekolicina kaže da to ne jede jer su muslimani. Ovo nije put sahaba niti Poslanika savs. Kad bi ashabi primili islam, oni bi osjetili ponos i znali da sve ostale ideologije i nacini života su ispod onoga što im je Allah objavio iznad sedam nebesa.

U borbi izmedu prezijanaca i muslimana, Rustum, voda kafira, je zatražio pregovore sa muslimanima. Sad ibn Abi Wekkas, emir muslimana u ovoj borbi, mu je poslao grupu ashaba na celu sa Rabijom ibn Amirom. Voda medusija je pripremio velicanstven docek, da bi zapanjio muslimane ili "beduine" kako su oni smatrali muslimane i ukaže na njihov slabiji položaj. Perzijanci su rekli Rabiji da ude bez oružja. On je odbio i ušao je i sa oružjem i sa konjem kojeg je privezao kraj Rustuma! Kad ga je Rustum pitao: Zašto ste došli? Rabija mu je rekao: Allah nas je poslao da prevedemo covjecanstvo iz obožavanja ljudi u obožavanje Allahu i iz gluposti ovog života u njegovu širinu, i iz tlacenje religija u slobodu islama. Allah nas je poslao Svojim stvorenjima sa Svojom vjerom. Ko god ovo prihvati mi ga prihvatamo, a ko ovo odbije borimo se prootiv njega dok ne dobijemo obecanje od Allaha! A šta je to obecanje, upita Rustum. Rabija mu rece: Džennet za šehide i pobjeda za one što ostanu! Rustum mu rece: Možeš li odgoditi ovu stvar dok mi ne razmislimo? Rabija mu rece: Da. Koliko dana ti treba: jedan ili dva? Rustum rece: Više. Trebam pisati narodu. Kaže Rabija: Nemože. Naš Poslanik nam nije dozvolio da odlažemo naše neprijatelje duže od tri dana. Zato odluci se sad.

Ovaj ashab je došao iz društva koje je bilo materijalno daleko iza perzijskog carstva. Ali u njemu je bilo sjeme istine i pravde koje mu nije dozvoljavalo da se zasljepi blještavilom kafira oko njega. Civilizacija pocinje sa ispravnom vjerom i akidom. Materijalni aspektii dolaze na drugom mjestu kao proizvod društva. Na drugoj strani, kafir bez obzira kako materijalno razvijen on bio, je necivilizovan i nosi u sebi uzrok svog uništenja. Zato treba biti ponosan sa islamom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 22:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
OVO JE ZA TEBE JOKO!!!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 22:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Какав леп поглед на муслиђе

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 01:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
La illahe illallah

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2005, 01:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
_amina je napisao:
BUDI PONOSAN NA ISLAM

Evo, sad ću, samo patike da obujem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 01:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

8) Ne moras NNJ.

Svjetlo i tama se jasno razlikuju.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 02:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
...treba postovati tudje , ali cuvati svoje ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 09:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Citiraj:
OVO JE ZA TEBE JOKO!!!

Stvarno sam mislio da si malo normalniji,,,,

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 12:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Japanese_rose je napisao:
La illahe illallah

Шта ти би , нешта те убоде????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 13:15 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Medicina je ipak zakazala u nekim vrlo bitnim poljima. O drustvu da ne govorimo.

*Sisiban* je napisao:
Koliko god je amina nenormalna sa bombardovanjem temama o islamu, toliko su nenormalni pojedinci sa ogavnim komentarima... :cry: :cry: :cry:

Sta bi tek rekao o moralnom sklopu dusebriznika koji inace skacu na svaku sitnicu, a ovo onako 'ladno posmatraju ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 15:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
Citiraj:
Stvarno sam mislio da si malo normalniji,,,,

E Behar ne jedi g... nece meni niko ovdje siriti ISLAM,i to pogotove ne onaj ko nije pravi islamista nego nista drugo nego POTURICA!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 17:46 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 19:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Prije nekih 500 god. zivio je tvoj deda Mitar kojeg su Turci preveli na Islam stace covjek da bi se spasio od sigurne smrti,da bi sacuvao svoju porodicu morao je to da uradi...!!E posto se poturcio morao je da uzme drugo ime tako da je sad od Mitar nastao Mustafa,e onda je i djeci svojoj dao imena Mujo i Huso i to naravno pod prisilom,cuj da neko cuje da je on Mustafa a djeca mu npr.. Ilija ili Momir pa to bi znacilo sigurnu smrt tj. glava na kolcu...., i naravno taj tvoj deda sad poturcen u Mustafa krenuo da ide u dzamiju,da slavi Kurban Bajram itd. sve vezano za ISLAM!

Evo ovako sine moj,,,,Kako je ko postao to niko nemoze sigurno da zna,,Mozda ti imas turske krvi,,idt,,vecina muslimana je postala od plemena Bogomila,,koji su presli na islam da ih turci nediraju,,,Vecina srba nije,,, pa su bjezali u sume,,i tamo zivjeli...Turci im silovali zene,,i ostale uzasne stvari radili,,, Jedan dio srba je preso na islam,,mozda sam i ja jedan od toga potomka,,,
Ali kakve to veze sada ima... Svi smo mi ipak ljudi,,,Ja djelim osobe na neljude i ljude,,,A ne po imenima i religiji...
Ja sam odrastao ovdje na Mejdanu,,od moga pradjeda je pradjed je zivio na Mejdanu,,,,Kod nas se nikada nije gledalo ko kojoj vjeri pripada,,
Odrastao sam u mjesovitoj raji,,tako ti je sine uvjek na Mjedanu bilo,,a i sada je tako..
Rat je ucinio svoje,,protjeran sam bio iz Banjaluke samo zato sto imam pogresno ime,,Kucu nam je uzeo covjek iz Glamoca i mislio da je njegova sve do 98,,,Ali i njega je muka iz Glamoca natjerala,,,to je bio rat,,, Samo sto se on nije htio vratiti u Glamoc ili okolinu Glamoca a ja sam jedva ceko svoj kuci da dodem..

A tebe imponuje slika hiljadu ubijenih ljudi iz Srebrenice,,neznam stvarno kako se neko sa tim moze diciti ali eto ti mozes,,

Ako hoces vec da se nademo,,Sine ja sam ovdje na Abacaji,,Mozemo na kafu u svaka doba,, :)

[/quote]

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Knele je napisao:

Pa vidis i ja zivim na Mejdanu,i budem stalno na Abaciji,mislim cesto sam tamo,necu sad da te prozivam ovdje ali ako istinu govoris onda mislim da te znam,a to ti ne ide u prilog bas,mislim moli boga da grijesim...!!! :evil:

Ma nemoj ?!?

Prijetis covjeku nakon sto si tu okacio sliku sanduka mrtvih ljudi !?! Kako te samo nije sramota ???

Koliko je Muslimana ostalo u Banjaluci ??? 0.5 % ??? Manje od toga ??? I sad si ti silan !!! Idi brale u Tursku i rjesavaj s njima racune kad vec ne mozes da im oprostis ( to sto ne mozes da im oprostis ) !!!

To ko je koje vjere se tebe apsolutno ne tice !!!

Takodje te se ne tice da li ce se neko svojom vjerom ponositi !!! Zivis u Banjaluci i mislis da sve o svemu znas !!! Ima dosta tvoje brace Srba iz Srbije ( u koje se toliko uzdas ) kojima Islam ni najmanje ne smeta !!! O tebi ( i tebi slicnima ) ne razmisljaju !!! A ti pokusaj razmisliti !!!

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 08:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nadji mi jedan primjer ovoga bilo gdje i skidam ti kapu,ja koliko znam i usta sam upucen tad je bilo sramota turcima spavati sa zenama bludnicama kako su to oni zvali tj. hriscankama,zato odma demantujem to sto si ti rekao....!!!

Vidi se koliko si upucen,,Turci su sve redom silovali.,ko im se god odupirao kaznjavali su,,na sve te uzasne nacine,,,Cuj njih sramota nesto bilo,,,,,

Evo malo dokaza pa se uvjeri,,,
http://www.geocities.com/Eureka/Park/73 ... is_jus.htm

Citiraj:
Mora i takav biti neko....!!

Pa to pokazuje tvoj udgoj i kulturu....

Citiraj:
Pa vidis i ja zivim na Mejdanu,i budem stalno na Abaciji,mislim cesto sam tamo,necu sad da te prozivam ovdje ali ako istinu govoris onda mislim da te znam,a to ti ne ide u prilog bas,mislim moli boga da grijesim...!!!

'
Hahah,,Koliko imas god ti sine?? Ej moj misu cibavi,,sta ti ces doci na Abaciju i traziti mene hahaha,,,Samo ti meni dodi bice nam zabavno,,,, :lol: :lol: :lol:

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 08:44 
Shto se tiche nekih stvari da razjasnim:
Porijeklom sam iz CG, i kada je trebalo da turcin spava sa mojom pra-pra-pra-babom moj pra-pra-pra-djed je stavio dimije na sebe i umjesto babe chekao turchina, kada je turchin dosao djedo je isfurao noz i zaklao ga. Zatim su zajedno prapraprababa i praprapradjed pobjegli u ove krajeve gdje nam se nastavio rod...

Nemam nista protiv islama...mogu piti kafu i sa suljom i mujom i franjom i slobom...tj nisam nacionalista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 09:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nemam nista protiv islama...mogu piti kafu i sa suljom i mujom i franjom i slobom...tj nisam nacionalista.

Slazem se sa tobom,,,i ja nista nema protiv bilo koje vjere,,,Sa svima koji prvo gledaju covjeka pa onda vjeru podpuno normalno zivim,,,,

A kako je ko postao,,to za mene uopste nije bitno,,,ja zivim u sadasnjosti a ne u nekoj davnoj proslosti,,,,

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 09:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Na ovim našim prostorima su ljudi toliko izmiješani da je gotovo nemoguće tvrditi ko u potpunosti pripada određenom narodu. S druge strane, nije mi jasno kakve to veze ima, kad zemlja u kojoj živimo, a i okruženje ima daleko važnija pitanja za rješavanje, na prvom mjestu socijalno. Jedino ako će se uskoro plate početi isplaćivati po osnovu nacionalne pripadnosti, ili će koeficijent biti veći zato što je neko ovo ili ono... :D

U Svetom Pismu piše: nema razlike između Židova i Grka, između roba i slobodnog, Barbara i Skita, muškog i ženskog... Svi ste vi jedno u Hristu.
Ako Tvorac ljudski ne traži da se pravi razlika po tom pitanju, već jasno upućuje da Mu je iz svakog naroda mio onaj koji tvori NJegovu volju, tako bi i ljudi trebali da se odnose.
I Kur'an o tome govori: Vaš Bog i njihov Bog je jedan Bog... Sa sljedbenicima Knjige (Svetog Pisma) razgovaraj na najljepši način... Da je Allah htio sve bi ljude učinio pripadnicima jedne vjere, ali ih je podijelio u skupine da se takmiče u dobru.
Pričam po sjećanju, pa nek mi se ne zamjeri ako ne citiram doslovno.
Smisao je jasan.
Samo ga pojednici iskrivljuju i za sobom povlače mnoge. :pale:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 12:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Na ovim našim prostorima su ljudi toliko izmiješani da je gotovo nemoguće tvrditi ko u potpunosti pripada određenom narodu. S druge strane, nije mi jasno kakve to veze ima, kad zemlja u kojoj živimo, a i okruženje ima daleko važnija pitanja za rješavanje, na prvom mjestu socijalno. Jedino ako će se uskoro plate početi isplaćivati po osnovu nacionalne pripadnosti, ili će koeficijent biti veći zato što je neko ovo ili ono...

Podpuno se slazem sa tobom,,,,

[/quote]U Svetom Pismu piše: nema razlike između Židova i Grka, između roba i slobodnog, Barbara i Skita, muškog i ženskog... Svi ste vi jedno u Hristu.
Ako Tvorac ljudski ne traži da se pravi razlika po tom pitanju, već jasno upućuje da Mu je iz svakog naroda mio onaj koji tvori NJegovu volju, tako bi i ljudi trebali da se odnose.[quote]

Sve je to tako napisano u svetim knjigama...Ali mi imamo politicare koji godinama dizu lovu,,objeduju nas da to nije tako,,,,,I na kraju velika vecina njima vjeruje,,,

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]