motozeljo je napisao:
Pfc88 je napisao:
Нађи ми само једну грађевину код нас да на њој ради 150-200 људи.
Скоро па да је и нема, можда ауто пут неки и то је то.
Те фирме које узимају послове у складу са понуђеном најнижом цијеном можда и немају толики број запослених, а да спустиш рокове изградње нико ти се не би јављао на тендере и јебеш га добијеш ово што имамо.
Неквалитетно-споро-скупо, а неријетко и поприлично погрешно (примјер: добојски кружни токови)
Ko je rekao da mora jedna firma, mogu li raditi dvije ili čak tri firme sa dovoljnim brojem radnika? Mislim da mogu.
Pravdati bilo koga koji odobrava ovo što je do sad nezavršeno po meni je teška budalaština, kružni tok se pravi 6 mjeseci???? ..... pa japanci kružni tok urade za produženi vikend.
Ako je cilj raskopati oba tranzita istovremeno i smanjiti ionako ogroman protok vozila, svjesno čineći sve da zajebavaš vozače što vještački izazivaš gužve u saobraćaju, u najmanju ruku neko za to treba da visi okačen za jaja na banderi.
Па неће ни једна фирма да убацује другу, трећу фирму, јер би тако радили против себе и својих финансијских интереса. Вјерујем да међу тим јачим фирмама постоји и "договор" да једни другима не спуштају цијене и не улазе у "послове".
И да иде оно ја ћу тебе пустити ту, ти мени нећеш правити проблеме тамо.
Нисам никога правдао, пишем само о систему који функционише код нас. А са којим сам дјелимично упознат, из посла који обављам.
Ево приче са локала.
Ми смо овдје имали фирму која је узимала све тендере за асфалтирање и остало, уз "договор" са другим могућим понуђачима да не улазе на овај терен и да они неће њима на њиховим.
Шта смо имали, пробијање свих могућих рокова, неквалитетно изведене радове... Због чега нису кажњавани, јер онда ни то што су радили не би имао ко. И дошли би у ситуацију да немамо понуђача на тендерима па су били нужно зло.
На срећу, прошле године су затворили фирму и продисали смо. Сада имамо ситуацију да 2-3-4 фирме истовремено раде на различитим дионицама и пословима упоредо, што је прошле године било незамисливо.