banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 23:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 617 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Klima uredjaji
PostPoslato: 27 Maj 2024, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Бенџи je napisao:
wifi je suoer stvar kad bolje skontam, znalo mi se desiti da legnem u krevet zaboravio klimu ugasiti a telefon nam je svima kraj glave i kad spavamo za to se ne brinem…- zgodno za ugasiti da se ne mora ustajati

A daljinski?

Prednost wi-fi, po meni, nije toliko u gašenju, koliko je u paljenju.

Бенџи je napisao:
e u lokalnoj kafani su ovi radnici Elektromont a

Kada sam ugrađivao klimu naletio sam na jednog njihovog radnika (radili u komšiluku), ubjeđivao me da mora da se angažuje korpa (koja se plaća), da je najbolje mjesto najudaljenije, predlagao i da mi po zidu postavi kanalice (duža instalacija, više para)...
Ja mu se lijepo zahvalio.
Ne znam da li još radi i kakvi su im ostali radnici, jer od tada ima nekoliko godina, ali da mi je taj lik ugrađivao izašlo bi me mnogo skuplje.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2024, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Бенџи je napisao:
, i stavrno je super stvar ona velika lopatica koja radi odozdo prema gore tako da se uvijek moglo sjediti ispod klime narodski rečeno - “nikad nije tukla u glavu” i to mi jako bitno kod klime, jer vidjam po kafanama a i kod punca, kontra lopatica ne može se biti u dnevnom boravku.

Moram te razočarati, to ti punac i gazda kafane suptilno poručuju da se kraće zadržavaš. Čim te dekaju klimom u vugla :iconbiggrin:

Jebbemu lopatice se daju namjestiti na daljinskom da ne duva klima u vugla, već iznad. Osim ako ih neko ne razdrnda rukama. Ili se sjebu nakon godina igranja.
Ako sam dobro razumio šta si opisao.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 05:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
На мојој мидеа клими има тај модул за контролу преко телефона и одлична је ствар. Подеси се план кад са се укључује и искључује, може посебно, за сваки дан или радни дан/викенд.

Једино ми се не свиђа што код овог модела (са гријачем вањске јединице) нема праћење потрошње енергије преко апликације, а други модели имају ту опцију.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 07:12 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Meni je doplata za Wifi bila 250 KM, što je najgore, to je tržišna cijena, nije dranje (japanska klima).
Rekoh, hvala, preskočiću.
Nabavio smart IR wifi za 15 KM, dobio isti učinak. Dovidženja.
Tako da znate, možete bilo koju klimu pretvoriti u "wifi pametni" i bilo koji kućni urećaj koji ima daljinski upravljač t.j. infracrveni port.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 07:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2011, 23:46
@Choban. Jest baš to, kaže minimalno 3 metra moraju biti cijevi i klima nagnuta za 1 stepen u neku stranu. Ko će ga znati više. Svaki majstor sviju politku vodi. A što se tiče lopatica, znam ja to, sli realno obrati pažnju na klime i njihov dizajn. Ima klima kojima lopatice se otvaraju odozdo prema gore. Bas takav dizaj mi nike jasan jer kad je otvoriš skroz gore ona i duga ispod malo-ali dovoljno da “tuče u glavu” ne kontam taj dizajn zaista. Gledao sam malo online po ovim shopovima.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 07:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ako je inverter, mora biti min 3 metra cijevi.
To za 1° prvi put čujem. Kakvi su naši majstori, svaka je ona kriva i za više od toga :D

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 07:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Rekoše zbog nekog kondenza da se nagne za 1 stepen… elem niko ništa ja dva linka od klima.. ovo sam nasao za sad, u tehno shopu ništa pametno. Pogledaću još i zeus. Ja ove sedmice trebam uzeti klimu pa vi vidite :D

https://tehnomag.com/klima-tcl-tac-18ch ... zvod-7291/

https://tehnomag.com/klima-midea-xtreme ... zvod-4311/

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 08:26 
Majstor
Majstor

Nema baš ništa extreme kod klime kojoj je vanjska 26.4 kg, a tek protok vazduha kao povjetarac, 520 kubika po satu :lol:
TCL barem ima 820 kubika, mada jako mršava vanjska od 28 kg, za 18ku je to skroz "tvigi", a pride nigdje taj model nema zvanični priručnik i ne da se saznati koliko je zaista teška i koliko protoka pravi.
Preporuka, u radnju, traži da ti otvore jednu vanjsku i uslikaj naljepnicu i dobro istraži na netu koji je to zaista model i šta daje.

Na ovo sve, ako ti monter bude retardiran, naljepi ledja kime preblizu zidu (sve manje od 10 je preblizu, a trebao bi imati 15cm ili više), pa još lijevu stranu uza zid, ima skroz da joj uštroji kapacitet i imaćeš nešto između 9-ke i 12-ke na grijanju, a na hlađenju možda dobaci do 14000 btu :x :x :x

Postoje tačni instalacijski priručnici za svaku klimu, i 90% montera ti neće instalirati kako treba, time će ubiti kapacitet i mnogo skratiti vijek uređaju. 3 metra instalacije idu zbog smanjenja ili potpune eliminacije prenosenja buke (isto stoji u upustvu za montere, al ko čita uputstva?) s vanjske u unutrasnju jedinicu (to jest u sobu), gledao sam instalacije od neka 2 metra, unutra zuji klima da bog sačuva, a ista klima sa 3 metra cijevi, skoro pa nečujna.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 08:39 
Majstor
Majstor

Ako mene pitaš za TCL, oni su pokupovali silu brendova (frozzini, orion i ne znam koga jos),

Najbolje ti je ovo ili ovo:
Jefitnije, vanjska 34 kg, 820 m3/h

https://technoelectra.com/product/orion-chsd-ifi/

Skuplje
https://technoelectra.com/product/orion-chsd-tp11/
Vanjska 35 kg 1000 m2 protok po sati.
Ali opet nekako iskopaj tačne podatke ili "sa kutije" na njoj mora pisati kako jeste.

Daju ljudi i cijevi za instalaciju, a ti je 80-120 KM zavisi je li 12 ili 18 klima.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 10:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A ova ?

https://technoelectra.com/product/orion-12chsd-cf/

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2024, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Бенџи je napisao:
@Choban. Jest baš to, kaže minimalno 3 metra moraju biti cijevi i klima nagnuta za 1 stepen u neku stranu. Ko će ga znati više. Svaki majstor sviju politku vodi.

Meni je onaj pametnjaković rekao da treba još duža instalacija i to predlagao da klimu postsvi u dijelu gdje nisam htio, a cijevi se dodatno naplaćuju po metru i još ubijeđivao da treba korpa, koja se iznajmljuje. Jebi ga, pokušao zaj... i zbog par desetina maraka izgubio mušteriju.

Ja mu se zahvalio i našao druge koji nisu pametovali.
Ima nekoliko godina od tada, u međuvremenu je, koliko vidim kad pričam sa ljudima, porasla cijena ugradnje.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2024, 23:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ništa raja, sl. sedmice se kupuje klima i izbor je pao na ovih 4 ili 5 opcija. Šta vi kažete tako će biti.

MIDEA EXTREME (12) - 1149 KM
https://tehnomag.com/klima-midea-xtreme ... zvod-4311/

LG S12ET (12) - 1199 KM
https://3dbox.ba/product/lg-klima-uredj ... ifi-s12et/

TCL 18CHSD (18) - 1149 KM
https://omegashop.ba/product/tcl-klima- ... sd-xa73is/

Midea 12HRDN8 (12) - 909 KM
https://3dbox.ba/product/midea-klima-ms ... n8-qrd0gw/

I ostaje ovo sto sam nasao na piku od Elektromont a

Haier 12 Tide PLUS novi model 2023 INVERTER Wi-Fi -15°C grijanje A++/+ Sa montažom 1200 KM

Gree Lomo 12 Economical Wi-Fi INVERTER -15°C grijanje A++/+ Novi model 2023 sa montažom 1200 KM

Dakle znam sve. Sa micubisijem i daikinom ne mogu pogrijesiti ali izbor je pao na ovo iznad jer je situacija takva kakva jest. Tako da recite mi sad šta da uzmem. Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2024, 07:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mislim da je freon R410A (posljednji link) onaj "ekoloski" sto je u novijim autima i jako je skup ako ga treba dosuti. Ako je tako i ovde, mozda to vuce jos neke vece troskove i onda je bolje bjezati od toga i ici na stariji klasicni R32.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2024, 07:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
R-22 je stariji, R-410A noviji, dok je R-32 nešto što se koristi u novijim klimama.
U auto klimama se koristi R-134a, dok je u novijim znatno skuplji R-1234yf.
Koliko koji košta, nemam pojma.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2024, 09:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Sto se cijene tice, menu su u ovlastenom VW servisu rekli da je R-1234yf 1KM/gr, znaci prosjek 500KM dopuna klime na obicnom autu.

Sent from my SM-G780G using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2024, 10:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ne znam sad vise kako se koji zove, ali meni su u pezou 308 ispustili taj skupi i nasuli onaj jeftiniji, pa je i on iscurio jer nije valjao hladnjak klime. Sreca da nisam platio skuplji. A cijena je bila za skuplji oko 400KM dopuna, a za ovaj stariji jeftiniji recimo 50-60.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2024, 17:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ljudi ove sedmice bi trebao kupiti, šta smo zaključili na kraju :D

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2024, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Zaključak je što jeftiniji to bolje :D

Eno u Tehnomagu Elit 12ka, wifi na akciji 549 KM.

Plin je je R410.

Edit: Al naravno za te pare nije inverter i energetski razred piše samo A.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2024, 09:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E nije fazon sto jeftinije nego tu oko 1100 KM preko i može a ispod nije opcija. U prethodnim postovima je objasnjeno.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2024, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Ja bih uzeo "Hisense 12k WiFi A+++ INVERTER -25 QH35 Nordic PRO 12ka "
A+++, WiFi
https://olx.ba/artikal/59673295

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 617 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]