banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 14:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Bitno je da se mijenja, da li sporo ili ne - zavisi od covjeka do covjeka :wink:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 17:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
ajsmen je napisao:
sustina ideje je u ovom pismu lijepa
nisam mislio nista lose

ali nisam siguran da krotkost zene
ima smisla vise od ambicioznosti i nezavisnosti
zene sem da muskarcu bude robinja...
sto naravno ima potpunog smisla kod muskarca...

znaj da je citava religija proistekla iz
patrijarhata gdje je monoteisticki bog
musko i zene su inferiorno bice...

postoji jedna izreka, put do pakla
poplocan je lijepim zeljama

Da, sudice nam se i po namjerama.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 09 Sep 2005, 07:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Hvala Vader, procitala sam pisma. Lijepa su.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2005, 13:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
СТАРАЦ КЛЕОПА
КАКО ЂАВО ОБМАЊУЈЕ ЧОВЕКА
(ИЗ КЊИГЕ "ПУТ НЕБА")
- Но да видимо!

- Ја - вели он - кажем човеку овако: "Море човече, иди ти и у цркву, и пости, и моли се, и чини чак и милостињу, и друга добра дела. Море, али ни са ђаволом немој кварити односе! Иди и у ресторан, иди и у крчму, на игранке, на проводе, на игре на срећу, да би се и с овим светом провеселио!".

Тим методом сам обмануо врло многе. Убацујем им помисао, јер другу силу немам! Друга нам се сила није дала из пакла. Рајски анђели имају од бога силу само да убацују човеку мисао да чини добро. Ми имамо силу само да убацујемо човеку помисао да чини зло. Али да га присилимо не можемо, јер човек има самовласност коју му је бог дао. Не можемо да га принудимо да згреши; само ако је глуп и слуша мисао коју му убацујемо.

И тако сам обмануо врло многе. Када изађу из цркве, неки се зауставе у крчми. Тамо се сваки сретне с родбином, с пријатељима. Узме по ракију, попије по чашу; понеки узме и цигару, дође и који свирач да му свира. Из тог разлога човек се спотакао, није му више ништа користило што је ујутру био у цркви, јер се увече вратио из наше службе. И тако поступам са сваким.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2005, 23:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Пре пар недеља отац Јоил је примио нас шесторо и посветио нам неколико сати. Постављали смо разна питања, па бих неке одговоре поделио са форумашима:

1. Потврдио је оно што смо знали о кока-коли: да јудео-масони приносе жртву сатани у виду спаљивања деце, и да се тај пепео ставља у суву материју од које се после по целом свету прави и флашира кока-кола. Није изричито рекао, али мислим да је смисао био да ништа од компаније кока-кола не треба куповати: фанту, спрајт, киселу воду итд.

2. О новим личним картама: "Можете их узети, али знајте да сте се тиме већ ухватили у коло са сатаном". Изричито је нагласио да се ни под каквим условима не сме дозволити стављање РФИД-ова на десну руку или чело (и на било који други део тела).

3. О крштењу кропљењем и немању благодати: "Јер ти знаш да је и најмањи делић једне капи свете водице довољан да освети цело тело? Они "зилоти" нам чине медвеђу услугу. Уместо да се боримо против других погубних ствари, морамо још енергију и на њих да расипамо."

Онда је испричао ону познату причу кад су се јавио зли дух у некој кући и почео да лупа ноћу по зиду, као са чекићем. Звали укућани католичког свештеника, но после његовог "освећења" куцање се удвостручило. "Не само да га није отерао, него је својим "освећењем" донео још једног демона. Ето, па видите на основу тога колико вреди и католичко крштење." Кад су после позвали нашег свештеника и овај прописно осветио кућу, демона није било више.

Да додам уз то: пред нашим очима је отац Јоил крштењем изгнао демона из једне девојчице, старе 7-8 година.

4. О исповести: "Не исповедам! Нек се свако исповеди код свог духовника. Гордост је опасна ствар."

5. О захтевима људи који дођи код њега за молитву: "Читам само молитве за здравље и за ништа друго!"

6. О благослову за брак: "Не дајем благослов за брак." Мислим да је смисао био, да он не зна да ли ће неког Господ позвати можда у монаштво - нисам поставио потпитање јер сам био утонуо у мисли зашто је тако одговорио. Сличан одговор сам добио и од оца Евтимија у Јошаници: "Не читам молитве за брак и проналажење брачног партнера."

7. О печалбарењу: "Благослов дајем једино за одлазак у православне земље. На запад, не."

8. На питање да ли су наступила последња времена и да ли нам ускоро предстоји Трећи светски рат, само је рекао: "Знаци су страшни."

9. Причао нам је и о свештеницима који граде велелепне куће и гараже на даљинско отварање за скупоцене аутомобиле, а своју цркву закључавају за зарђалим ланцем и катанцом. И о попадијама са налакираним ноктима и фризуром, док је у цркви прашина са два прста.

Итд. Људи, морате да доживите оца Јоила. Возом до Колашина, па комбијем (уз претходну најаву) још 15 километара изузетно лошим путем високо у планине. Кажу да је нуђено су оцу Јоилу да се асфалтира пут, но он је одбио јер не жели да му манастир постане туристичка дестинација. Ћириловац се налази на 1334 метра надморске висине, у прелепој природи.

Трудио сам се да што верније пренесем његове речи, екавизовано. Нек ми опрости Господ ако сам нешто погрешно пренео, или смисао изврнуо.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2005, 13:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

А ШТА КАЖУ КАНОНИ СВЕТИХ САБОРА?
10. правило Св. Апостола
Који се заједно са одлученим, ма било и у кући, буде молио, нека се одлучи.

11. правило Св. Апостола
Клирик, који се буде молио заједно са свргнутим клириком, нека се свргне и он.

45. правило Св. Апостола
Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

46. правило Св. Апостола
Заповиједамо да се свргне епископ, или презвитер, који призна крштење или жртву јеретика. Јер: како се слаже Христос с велијаром? или какав удио има вјерни са невјерником?

48. правило Св. Апостола
Епископ, или презвитер, или ђакон, који прими од кога друго рукоположење, нека се свргне и он и онај, који га је рукоположио, осим ако се не докаже да од јеретика има рукоположење. Јер, који су од таквих крштени или рукоположени, не могу бити ни вјерни ни клирици.

Канонски одговор св. Тимотеја Александријског бр.9
На питање да ли може један клирик да се моли у присуству аријанаца или других јеретика, или му то ништа не шкоди, кад се он моли или чини принос. Одговор:
На божанственоме приносу ђакон прије времена целивања казује: "Који сте ван општења, одлазите", не смију дакле присуствовати, осим ако обећају да ће се по¬кајати и да ће оставити јерес.

33. правило Лаодикијског Сабора
С јеретицима или расколницима не сме се заједно молити.

9. правило Лаодикијског Сабора
Не може се допустити, да они, који припадају Цркви полазе ради молитве или службе у гробља или у такозване мученичке храмове јеретика, а који то чине, ако су верни, имају бити ван општења за неко време. Покају ли се и исповеде да су згрешили, нека се опет приме.

32. правило Лаодикијског Сабора
Не треба примати јеретичких благослова, јер су они више злословља него ли бла¬гослови.

34. правило Лаодикијског Сабора
Ниједан хришћанин не сме остављати мученике Христове и обраћати се лажним мученицима, тј. јеретичкима, или који су прије јеретици били, јер су ови далеки од Бога. Нека су дакле анатема, који се к њима обраћају.

37. правило Лаодикијског Сабора
Празничне дарове, које шаљу Јудеји или јеретици, не треба примати, нити заједно с њима празновати.

38. правило Лаодикијског Сабора
Не сме се празновати заједно са незнабошцима, нити општити у њиховом безбожју

6. правило Лаодикијског Сабора
Не може се допуштати јеретицима, који остају упорни у јереси да улазе у дом Божји.

7. правило Лаодикијског Сабора
Који се обраћају из јереси....не смеју се примати док не предаду анатеми сваку јерес, а особито ону, у којој су прије били, и тек онда они које они називају вернима пошто изуче символ вере и буду помазани светим миром, нека се приме у општење светих тајни.
10. правило Лаодикијског Сабора
Који Цркви припадају, не смеју равнодушно женити своју децу са јеретицима

31. правило Лаодикијског Сабора
Ни са каквим јеретиком не сме се брак склапати или за такве давати синове или кћери, него напротив треба њих узимати, ако обећају, да ће (православни) хришћани постати.

72. правило Трулског (шестог Васељенског) Сабора
Нека не буде допуштено човеку православноме да се сједини са женом јеретичком, нити жени православној да се венча са човеком јеретиком, а ако се открије да је ко тако што учинио, брак нека се сматра не ваљаним и незаконита свеза нека се развргне, јер не треба да се меша оно, што се не може мешати, нити састављати са овцом вука, ни са Христовим уделом наследство јеретика а ко преступи ово, што смо ми установили нека се одлучи....

5. правило Св. Василија Великог
Јеретике, који се при крају живота кају, треба примати, али примати их, разуме се, не без разбора, него испитавши, да ли показују право покајање, и да ли могу представити плодове, који сведоче о њиховом старању да се спасу.

1. правило Картагенског Сабора
Они који су крштени од јеретика треба да се поново крсте да би били примљени у
Цркву

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]