banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 19:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9556 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333 ... 478  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Dec 2023, 23:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2015, 22:20
lemi_93 je napisao:

OK, vidim da ti si bistar kao Vrbas poslije kise pa cu da vrati malo unazad niz komentara.

Evil_Dead je komentarisao kako se vozacu u ulici Vuka Karadzica iz desne trake koja je sada samo za skretanje desno nepravilno krecu tj nastavljaju pravo ka Crkvi Svete Trojice, sto si i naglaasio jer si povecao font tog dijela poruke i rekao da "sekund greske nije na vozacima". Iako je vertikalnom i horizontalnom signalizacijom obiljezen novi sistem kretanja.

Malo si laprdao tj pokusavao objasniti kako su se ti biseri nasli u toj situaciji, jer eto upravljaju vozilima od 2 tone koristeci 2% mozga pa je pokusaj ulaska u ispravni traku nezamisliv, kao sto si sam rekao "Meni se recimo isto par puta ova situacija desila u zadnjih par sedmica jer kad vozis 10 godina na jedan nacin i sad promijene, u ovim situacijama ce se dosta puta dogoditi da mahinalno nastavis i onda skapiras da si pogrijesio."

A sto se kamere tice, nisam komentarisao prestrojavanje iz jedne trake u drugu prije semafora nego za vas sto iz desne trake nastavljate pravo. Stavio bih je samo za dokazni materijal da se prekrsaj desio tj da ne moraju zaustavljati ikoga i time stvarati dodatne guzve, nego kao sto su stavili kamere na zeljeznicnim prelazima i salju kazne uliko prodjete dok svjetlo za spustanje rampe trepti.

I jos najgore pises "Ovo sto si ti napisao je zabranjena radnja." jer je kao gore skrenuti u tu traku nego ostati u desnoj i produziti pravo.

Covjek nije napisao da vozaci iz desne trake produzuju ravno Kolumbo, nego da obilaze autobus koji stoji i prave kolonu umjesto da se odmah prebace u lijevu traku. To sve se desava PRIJE RASKRSNICE.

A ja sam na to odgovorio da nije greska vozaca sto se nalaze u desnoj traci prije raskrsnice jer iz Vidovdanske mozes izaci samo u desnu traku, pa se onda prestrojiti u lijevu i nastaviti ravno. UPRAVO TO SU RADILI VOZACI KOJE JE COVJEK KRITIKOVAO.

A ima i druga opcija i to je ovo sto ti je WIZZY napisao, da iz Vidovdanske odmah skrenes u lijevu traku, ali to je po saobracajnim propisima NEDOZVOLJENA RADNJA.

A posto pricamo o situaciji kad je bila spica i kad u obe kolone imas auta, TEORETSKI JE NEMOGUCE IZ VIDOVDANSKE SKRENUTI U LIJEVU TRAKU. Moras da skrenes prvo u desnu i da onda u koloni das zmigavac da prelazis u lijevu (da mozes nastaviti ravno ka Boriku) i onda smo dosli u situaciju kojoj je forumas opisao, a koja prokomentarisao.

Valjda ti je sad malo jasnije.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2023, 23:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2015, 22:20
Ako ti je i dalje nejasno, autobusko stajaliste je preko puta medicinske elektronike, nekih 50 metara od raskrsnice kod pozorista.

I desila se situacija da autobus ne moze da se ukljuci u lijevu traku (da bi nastavio ravno ka Boriku) jer ga obilaze auta iza njega koja cine isto to (prelaze iz desne u lijevu da bi i oni isli ka Boriku) i to je kocilo saobracaj u konkretnoj situaciji.

I forumas je pomislio da ta auta prave gresku i koce saobracaj jer vec nisu u lijevoj traci.

A poenta je da ne mogu biti u lijevoj traci jer je saobracajni sistem lose odradjen.

U tom periodu spice, to ce biti posebna misija kad trebas iz centra doci do Borika da se tu prestrojavas kad izlazis iz Vidovdanske, a hoces za Borik. Kao da oni koji su projektovali saobracaj racunali po defaultu da sve iz Vidovdanske koji dolaze moraju ici desno ka centru, a da niko nece ka Boriku. :)

Ako hoces doci npr. iz Vidovdanske do stadiona Borca, ispasce jednostavna varijanta produziti ravno pa ici do zgrade Vlade i onda izaci lijevo nego se prestrojiti iz desne u lijevu u guzvi.

A naravno da treba kaznjavati bilo koju budalu koja u traci za desno produzava ravno, samo to nije poenta ove price.

A za svoje "mahinalne primjere", naravno da nisam mislio da produzavam npr. ravno u toj situaciji, nego da ostanem u pogresnoj traci pa se prestrojavam u ispravnu traku. Pobogu.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Nisam u toku, odakle dokle je sada jednosmjerna kroz centar?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 06:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2010, 16:56
Ako se na to zalio onda je i nivou onih sto iz trake za desno nastavljaju pravo ka Aleji Svetog Save.

To je jedina istravna stvar koju mogu da urade. Problem nisu oni nego oni koji ostanu u desnoj traci i nastave pravo i onda te zbunjeno gledaju kada se nadju paralelno sa tobom ako si ti pravilo nastavio iz lijeve trake da ides ka Aleji Svetog Save. A takvih je 50% po mom dosadasnjem iskustvu. Par puta se traka za pravo pomakla nije pri paljenu zelenog svjetla jer je iz desne trake kolona nastavila pravo.

Ta raskrsnica ima isti problem kao na istocnom tranzitu na kruznom toku gdje se ukrstaju Bulevar Desanke Maksimovic i Majke Jugovica. Ukoliko ides Bulevarom ka Rebrovackom mostu i zelis da skrenes desno tj ides na prvi izlaz a potom da skrenes lijevo na semaforu, moras u sustini ili napraviti prekrsaj tj preci odmah u traku za skretanje lijevo ili odmah se prestrojiti iz desne trake u lijevu a duzina je mozda 30m.

https://www.google.com/maps/dir//44.7618996,17.2013291/@44.7618368,17.2013275,115m/data=!3m1!1e3?entry=ttu

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 07:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Dobro ljudi,naganjamo se ko je sta rekao,mislio,jel zarez prije ili poslije stavljen.Zakljucak jeste da nije dobro osmisljena saobracajna signalizacija i da je to uzrok cestih krsenja propisa od strane ucesnika...sto je odgovornos Dralera i ekipe koje je on angazovao za projekat.Jedan od uzroka,drugi uzrok je ljudska glupost i bezobrazluk.

Postoji li pametan nacin da se to rijesi, sa nekim fazonima kao onaj trubro kruzni tok, da ljude natjeras da prije ulaska u raskrisnicu se ispravno pozicioniraju, a ne da upadaju u onu traku gdje vide da je manje auta (a kasnije kolaps poslije 100m jer nece desno vec ravno).Npr. iz Vidovdanske desne trake mozes ici samo u skroz desnu traku u Aleji i onda skrenuti desno (nsma.prestrojavanja), a ako hoces ici ravno u Aleji,moras odmah uci is Vidovdanske u tu traku.Da se ne bi opet spominjalo krsenje zakona na ovoj ideji,pitanje je kako to pravilno iscrtati i uraditi da ne bude krsenje zakona (mozda u Vidovdanskoj napraviti jos jednu traku za DESNO-DESNO?

Kako god, jucer sam opet prolazio tom trasom i meni se cini da ja brze prodjem nego ranije.Mozda stvarno i jeste tako, da nekom subotom,kad je ipak manje auta nego radnim danima u spiici,ima nekog efekta...a da je u spici gore nego sto je bilo.Ne znam, ne prolazim tuda kad je najgore.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 08:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Oprobah juče novi kružni tok... išao od Palasa prema Docu, čekao dobrih 2, 3 minute da se uključim u kružni tok, pošto je bilo dosta auta u njemu, a kreću se poprilično velikom brzinom.
Isključim se, i dočeka me crveno na semaforu... sve u svemu, trebalo mi je preko 5 minuta da uđem i izađem iz kružnog toka.
Sad čekamo da se ljudi nauče na nove uslove, te gastose da malo opterete te uslove :D

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 09:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Stvarno rijetko vozim, skoro pa nikako, ali čini mi se da je veliki promašaj ovo što su u centru uradili, sa jednomsmjernim saobraćajem.
Bile su po dvije trake sa obe strane, sasvim dovoljno.
Naviće se vozači, ako već i nisu, ali mislim da se ništa nije postiglo sa ovim. Ne vidim nikakvo poboljšanje.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 09:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Зато што си Додиков бот и сендвичар, нећеш да признаш да је ово нешто најбоље што је могло погодити наше мало мисто.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 10:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Dok je sendvič dobar i ukusan, valja botovati.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 10:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

wizzy_bl je napisao:
Dobro ljudi,naganjamo se ko je sta rekao,mislio,jel zarez prije ili poslije stavljen.Zakljucak jeste da nije dobro osmisljena saobracajna signalizacija i da je to uzrok cestih krsenja propisa od strane ucesnika...sto je odgovornos Dralera i ekipe koje je on angazovao za projekat.Jedan od uzroka,drugi uzrok je ljudska glupost i bezobrazluk.

Postoji li pametan nacin da se to rijesi, sa nekim fazonima kao onaj trubro kruzni tok, da ljude natjeras da prije ulaska u raskrisnicu se ispravno pozicioniraju, a ne da upadaju u onu traku gdje vide da je manje auta (a kasnije kolaps poslije 100m jer nece desno vec ravno).Npr. iz Vidovdanske desne trake mozes ici samo u skroz desnu traku u Aleji i onda skrenuti desno (nsma.prestrojavanja), a ako hoces ici ravno u Aleji,moras odmah uci is Vidovdanske u tu traku.Da se ne bi opet spominjalo krsenje zakona na ovoj ideji,pitanje je kako to pravilno iscrtati i uraditi da ne bude krsenje zakona (mozda u Vidovdanskoj napraviti jos jednu traku za DESNO-DESNO?

Kako god, jucer sam opet prolazio tom trasom i meni se cini da ja brze prodjem nego ranije.Mozda stvarno i jeste tako, da nekom subotom,kad je ipak manje auta nego radnim danima u spiici,ima nekog efekta...a da je u spici gore nego sto je bilo.Ne znam, ne prolazim tuda kad je najgore.

Kad smo vec kod turbo kruznog toka ni tu vecina ne zna pravila. Sve i jedan vozac koga sam pitao (osim jednog prijatelja koji i ne zivi vise u BL) se pogresno krecu kroz turbo kruzni tok u ovoj specificjnoj situaciji:

Ako idete iz smjera Borcevog stadiona/ATV-a i zelite da izadjete na trece isljucenje tj skrenete ka zgradi vlade ulazite u unutrasnju trake. Taj dio nije problem ali onda svi prave gresku. Unutrasnja traka "postaje" vanjska i onda umjesto da ostanu u traci u kojoj jesu svi prave naglo prebacivanje u novu unutrasnju traku. Slika:

Slika

Najgore je sto je zasad put ka naselju Park zatvoren i onda vozila koja idu iz smjera Delte ka zgradi vlade vanjskom trakom misle da ces da se prestrojis u unutrasnju pa i ne usporavaju pri prilasku samom kruznom toku.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 10:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Bolje da su pritisnuli da se završi most u Docu i ulica do istočnog tranzita, dodatno, kako je planiran i veliki kružni na Bulevaru. Do sada je to moglo biti gotovo.
Ovo sada kao nešto u hodu. Juče kopaju ispred Pošte za pločice na autobuskoj... Da li je sve to već bilo planirano ili ad hoc...

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
lemi_93 je napisao:
wizzy_bl je napisao:

Kad smo vec kod turbo kruznog toka ni tu vecina ne zna pravila. Sve i jedan vozac koga sam pitao (osim jednog prijatelja koji i ne zivi vise u BL) se pogresno krecu kroz turbo kruzni tok u ovoj specificjnoj situaciji:

Ako idete iz smjera Borcevog stadiona/ATV-a i zelite da izadjete na trece isljucenje tj skrenete ka zgradi vlade ulazite u unutrasnju trake. Taj dio nije problem ali onda svi prave gresku. Unutrasnja traka "postaje" vanjska i onda umjesto da ostanu u traci u kojoj jesu svi prave naglo prebacivanje u novu unutrasnju traku. Slika:

Slika

Najgore je sto je zasad put ka naselju Park zatvoren i onda vozila koja idu iz smjera Delte ka zgradi vlade vanjskom trakom misle da ces da se prestrojis u unutrasnju pa i ne usporavaju pri prilasku samom kruznom toku.
Ako to pravilo poštuješ, tu onda postoji moguća konfliktna situacija.

A ako naglo namotaš unutra i ne poštuješ to, ne vidim potencijalnu konfliktnu situaciju.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 11:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa to i jeste problem, moras da se kreces na nepravilan nacin da bi izbjegao potencijalno situaciju jer vecina ne zna pravila kretanja, Problem nije u samom Turbo kruznom toku nego u vozacima.

Postoji razlog zasto je rub ovaj ostar tj namjerno je stavljen da se ljudi ne bi prebacivali iz vanjske trake u unutrasnju. Da je namjena tj ideja bila da su ljudi tu prebace bio bio ili zaobljen ili bi napravili obicni kruzni tok. Skoro svako zapne zadnjim lijevim tockom za ivicnjak.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
https://www.youtube.com/watch?v=MqFuAy5r4b8

http://www.turboroundabout.com/

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 15:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Gastosi su krivi za sve!
Drale je Kralj! :)

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
The_new_Statesman je napisao:
Gastosi su krivi za sve!

Jesu.
Uz vozače Golfa dvice i bembara.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 16:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ako mislis na bembare kockice, slazem se o mudri covjece!

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 17:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
<Enter_name> je napisao:
Oprobah juče novi kružni tok... išao od Palasa prema Docu, čekao dobrih 2, 3 minute da se uključim u kružni tok, pošto je bilo dosta auta u njemu, a kreću se poprilično velikom brzinom.
Isključim se, i dočeka me crveno na semaforu... sve u svemu, trebalo mi je preko 5 minuta da uđem i izađem iz kružnog toka.
Sad čekamo da se ljudi nauče na nove uslove, te gastose da malo opterete te uslove :D
Mislim da su ovi semafori za pjesake veliki problem, tu ce stvarati cep i bice stalno guzva.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 17:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Slazem se.

Samo se nadam da postoji bar tajmer izmedju paljenja semafora za pjesake. Na tranzitu kod restorana Alas ne postoji tajmer tako da je moguce da se pali zeleno pjesacima svakih 30 sekundi jer ga oni sami aktiviraju.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2023, 17:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Postoji tajmer, nije onaj na pritisak. Ali svejedno je problem i ne vidim kako ce to rjesiti osim da taj pjesacki izmjeste. Generalno taj izlaz koji sljedi poslje semafora ce i biti najfrekventniji, svako ko ide prema Lausu ili centru mora na taj izlaz.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9556 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333 ... 478  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]