Brale001 je napisao:
lemi_93 je napisao:
Ne mogu edit pa moram ovako.
"Pa dosta je bilo, Rusi su Evropu spašavali dva puta prvo od Napoleona a onda i od Hitlera, ne znam ko će da je spasi od Nato pakta."
Da li ozbiljno ovo mislis ili si sarkastican?
"Slazem se sa tobom kako tumacis istorijske dogadjaje i moralne ocijene istih"...pa da se Zidovi nisu rodili kao zidovi eto nebi zavrsili oni i njihava djeca u Hitlerovim pecima i gasnim komorama.
U "pravu si ti" ima tu i njihove krivice sto jest jest!!
Tako gledano sa strane nacista i Hitlera je sasvim normalo i moralno da ih je on htio unisti jer je sve relativno ne postoji dobro i zlo. Samo je vazno sta te cini sretnim i zadovoljnim. A Hitleru i nacistima je to odgovaralo u tom vremenu i prilikama. Jer Zidovi da nisu to sto jesu nista im nebi bilo..... sto kazes sami su izazvali i navukli to na sebe.
Dajmo malo ozbiljnosti.... da ne kazem nesto drugo u diskusijama i argumentima.
Ovo je poslednji put da se javljam na ovu temu jer kao i u vecini rasprava, niko i ne ulazi sa idejom da mozda promjeni misljenje koje je imao prije rasprave.
Za razliku od Opijumskih ratova, Zidovi nisu bili drzava sa kojom su bili pregovori koje su oni odbili pa je krenula odmazda. Hitlerov cilj je bio unistenje etnicke grupe i tu nisu Jevreji nista bili krivi. I Hitlerov postupak je u sustini ono sto se desi kada jaci nema razloga da zadrzi porazene. Glavni razlog sto se pokoreni ne unistava je upravo to sto je bolje drzati ga pokorenim i kontrolisati ih nego potpuno istrebiti.
Ja samo kazem da nema smisla glumiti neki inat pred silom kad ti preti odmazda od koje nemas nikakvu korist. Kina je dobila losije uslove nakon sto su ih smlatili nego sto bi bili da su odmah pristali. Srbija 1914. nije odbila Austrougarski ultimatim jer je bila spremna sama pritov AU i Njemacke da se bori. Odbili su jer je Rusija vec mobilisala vojsku i pruzli su Srbiji punu podrsku. Da su odbili ultimatim bez podrske vjerovatno nas danas ne bi ni bilo. I to vazi za sve i jedan rat ikada kada su u pitanju globalne sile i banana drzave. Vijetnam se odupreo Americi samo jer je Sjever imao podrsku SSSR-a.
S druge strane imas Jugoslaviju koja se inatila 1941. pa onda opet devedestih, oba puta se znalo da podrsku dobiti nece i da su okruzeni sa svih strana daleko nadmocnijim neprijateljem. Infrastruktura unistena, nepotrebna stradnja, i na kraju sta? Svi oko Srbije bolje prosli.
A Tabako Pit-u necu ni odgovarati. Poredi Hitlera i Napoleona i kako je Rus spasio Evropu od Napoleona. Osim sto im je obojici pad bio uzrokovan kopnenom invazijom na Rusiju, aposolutno nikakve veze jedan sa drugim nema.
Uglavnom, dosta je off-topic ovo bilo ali nisam ja zapoceo. Srecno sa sablonskim geopolitickim pricama koje slusam od kad znam za sebe.