Brale001 je napisao:
Zlocini, masakri, osvajacki ratovi pljacke kroz istoriju prijasnjih imperija sto ih ti nabroja sve do sadasnjeg kolonijalnog stanja su donekle objektivno predstavljeni i opisani i tako se tretiraju od vecine plebesa ili bar od zrtava.
Sadasnja zapadna "kultura" i taj sistem koji je cinio kolonijalna osvajanja u zadnjih 100-150 go nije propao i zamjenjen sa drugim. On nastavlja tradiciju monarhija koje su kolonizirale i jos uvijek imaju kolonije po svijetu.Najnovija situacija u Nigeru je samo mali dio slike.
Kolonijalni sistem kao genocidni i zlocinacki nije osudjen i odbacen na zapadu naprotiv hvali se i velica da je donio civilizaciju i "prosvijetlio" divljake. I zahtijeva da svako mora tako da misli i da se u tome skladu ponasa.
Japanci kazu punog srca: Ohh hvala vam do neba sto ste nas nukali i prosvijetlili ako treba mozete opet ako nismo dobri. Jos uvijek su pod okupacijom od 45. Neka pokusa neka vlada ili partija u Japanu da kaze mars sa naseg ostrva Amerima??
Jeli prije par godina u Fracuskoj onaj nosonja Sarkozi trazio da se ne smije kolonijalizam osudjivat i "krivo" tumacit u skolama pa kad su Francuski nobelovci i akademici pokrenuli protiv peticiju onda se stalo. Engleska monarhija kao perjanica kolonijalizma i sistema koji je i danas isti kao od prije 200 godina se ponosi sa svojom prosloscu.
Ponosi se time sto Malkom X rece: Kad je dosao bijeli covjek u Afriku mi smo imali zemlju a on bibliju u ruci kad je otisao mi smo imali bibliju u ruci a on zemlju.
Hitler je pobjedjen i sistem koji on uspostavio u Njemackoj je porazen ratom i slomljen te osudjen.
Njemci su se distancirali od toga i uce u skolama o tome da je to bilo zlo.
Ovi drugi nisu porazeni niti je porazen sistem i osudjena ideologija na kome su se osnivala zadnja kolonijalna otimacina, ratovi i teski zlocini. Sjetimo se samo Konga i Belgije. Zapadne vlade su se mjenjale ali sustina kolonijalne ideologije pljacke i otimacine je ostala. Oni to guraju i dalje.
Ja i ti bi trebali da im pljeskamo i da se klanjamo tj. da stremimo tim vrijednostima.
Hvala ja nebi...
Gomila gluposti! Izvlacis stvari izvan konteksta vremena u kojem su se desile i na osnovu njih generalizujes citav narod/drzavu/kulturu. Vecina zasnovana rekao bi vise na citanju telegram kanala Dejana Berica, Sputnjika ili RT nego na bilo cemu realnom ili objektivnom.
Imas spisak drzava koje su uputile izvinjenje i javno osudile sve zlocine pocinjene za vrijeme kolonijalizma, ukljucuje Francusku, Englesku, Belgiju, Dansku, Holandiju (i jos neke zemlje) a isti zakoni i izvinjenje je usvojenu i u EU parlamentu. Papa Jovan-Pavle II je takodje uputio izvinjenje zbog uloge crkve u zlocinima. Sto se tice obicnog naroda tu stvari tek nisu onakve kako ih ti opisujes, daleko su oni ispred nas sto se toga tice, prije ce priznati nesto i uputiti izvinjenje nego mi a i imaju mnogo bolju etiku bez obzira sto se vjerovatno ovde neko nece sloziti. Ja stvarno ne znam gdje si ti boravio i s kim si se druzio kad si stekao takav utisak.
Uglavnom kolonijalni sistem je stvar proslosti, kolonije vise ne postoje a svako zlo koje je izaslo iz tog procesa niko ne velica a jos manje da mu se divi. Ono sto je najbitnije to je da mozes stati na trg u Parizu, Londonu ili Amstedamu i slobodno pricati o zlocinima koje su te drzave pocinile bez da te neko posalje u gulag nakon toga.
Ekonomsko povezivanje, poslovanje kompanija ili pravo neke drzave da se po bilo kojem drugom osnovu povezuje sa drugom je okupacija samo ako se radi o Zapadu. Ma daj molim te.
Druga stvar, kad je neko spomenuo plate, zivotni standard i zivot dostojan covjeka kao zapadne vrijednosti ti si rekao da to nisu zapadne vec univerzalne vrijednosti kojima svi tezimo ali si sa druge strane ubijanje, otimacinu i pljacku okarakterisao kao iskljucivo dio zapadne kulture. Well done.