banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 08:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Okt 2023, 08:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2010, 16:56
Meni je smijesno citati pola komentara. Od kad postoji civilizacija jaci jebe slabijeg. Od Mesopotamije pa nadalje. Jos od Rima postoji "Casus belli" tj povod za rat gdje se moralo opravdati razlog za rat.

Sam primjer Cezarovog odlaska u Galiju je bio pod izgovorom da brani galske saveznike od Germana (iako su ti isti Germani bili inicijalni saveznici Rima i ratovali su na strani Cezara) i pokorio je cijelu Galiju. Poenta je prodati javnosti razlog za ratovanje. Nista se promjenilo nije, osim da je sa nepretkom tehnologije postalo lakse da se sirim narodnim masama pokaze i druga stranja ratovanja koju prije nisu vidjeli pa moraju jos bolje da upakuju kao spasioci.

I ovi komentari za Kineze kako su "znali da ne treba imati posla sa zapadom". Zato su toliko tehnoloski zaostali da su ih smlatili tako brzo i oduzeli Hong Kong. Takozvani Century of humiliation.

"Zlocini, masakri, osvajacki ratovi pljacke kroz istoriju prijasnjih imperija sto ih ti nabroja sve do sadasnjeg kolonijalnog stanja su donekle objektivno predstavljeni i opisani i tako se tretiraju od vecine plebesa ili bar od zrtava."

Da, zasto sto carstva koja su ih cinila ne postoje vise. Mislis da je za vrijeme Rima uceno kako su isli i tamanili sve pred sobom? Ili bilo koje drugo carstvo koje je duze postojalo. Otomansko, Kinesko, Persijsko...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 08:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
A cek malo, šta je poenta? Dok te jebu da cutis? Kinezi su krivi što im je otet Hong Kong?

Treba da se smijemo i ne uočimo ili bar da ne pričamo o tome ako je ikako moguce ako i kad eventualno propadne e onda ćemo mu ebati mater, objektivno.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 10:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2010, 18:57
Brale001 je napisao:
Zlocini, masakri, osvajacki ratovi pljacke kroz istoriju prijasnjih imperija sto ih ti nabroja sve do sadasnjeg kolonijalnog stanja su donekle objektivno predstavljeni i opisani i tako se tretiraju od vecine plebesa ili bar od zrtava.
Sadasnja zapadna "kultura" i taj sistem koji je cinio kolonijalna osvajanja u zadnjih 100-150 go nije propao i zamjenjen sa drugim. On nastavlja tradiciju monarhija koje su kolonizirale i jos uvijek imaju kolonije po svijetu.Najnovija situacija u Nigeru je samo mali dio slike.
Kolonijalni sistem kao genocidni i zlocinacki nije osudjen i odbacen na zapadu naprotiv hvali se i velica da je donio civilizaciju i "prosvijetlio" divljake. I zahtijeva da svako mora tako da misli i da se u tome skladu ponasa.
Japanci kazu punog srca: Ohh hvala vam do neba sto ste nas nukali i prosvijetlili ako treba mozete opet ako nismo dobri. Jos uvijek su pod okupacijom od 45. Neka pokusa neka vlada ili partija u Japanu da kaze mars sa naseg ostrva Amerima??

Jeli prije par godina u Fracuskoj onaj nosonja Sarkozi trazio da se ne smije kolonijalizam osudjivat i "krivo" tumacit u skolama pa kad su Francuski nobelovci i akademici pokrenuli protiv peticiju onda se stalo. Engleska monarhija kao perjanica kolonijalizma i sistema koji je i danas isti kao od prije 200 godina se ponosi sa svojom prosloscu.
Ponosi se time sto Malkom X rece: Kad je dosao bijeli covjek u Afriku mi smo imali zemlju a on bibliju u ruci kad je otisao mi smo imali bibliju u ruci a on zemlju.

Hitler je pobjedjen i sistem koji on uspostavio u Njemackoj je porazen ratom i slomljen te osudjen.
Njemci su se distancirali od toga i uce u skolama o tome da je to bilo zlo.

Ovi drugi nisu porazeni niti je porazen sistem i osudjena ideologija na kome su se osnivala zadnja kolonijalna otimacina, ratovi i teski zlocini. Sjetimo se samo Konga i Belgije. Zapadne vlade su se mjenjale ali sustina kolonijalne ideologije pljacke i otimacine je ostala. Oni to guraju i dalje.
Ja i ti bi trebali da im pljeskamo i da se klanjamo tj. da stremimo tim vrijednostima.
Hvala ja nebi...

Gomila gluposti! Izvlacis stvari izvan konteksta vremena u kojem su se desile i na osnovu njih generalizujes citav narod/drzavu/kulturu. Vecina zasnovana rekao bi vise na citanju telegram kanala Dejana Berica, Sputnjika ili RT nego na bilo cemu realnom ili objektivnom.

Imas spisak drzava koje su uputile izvinjenje i javno osudile sve zlocine pocinjene za vrijeme kolonijalizma, ukljucuje Francusku, Englesku, Belgiju, Dansku, Holandiju (i jos neke zemlje) a isti zakoni i izvinjenje je usvojenu i u EU parlamentu. Papa Jovan-Pavle II je takodje uputio izvinjenje zbog uloge crkve u zlocinima. Sto se tice obicnog naroda tu stvari tek nisu onakve kako ih ti opisujes, daleko su oni ispred nas sto se toga tice, prije ce priznati nesto i uputiti izvinjenje nego mi a i imaju mnogo bolju etiku bez obzira sto se vjerovatno ovde neko nece sloziti. Ja stvarno ne znam gdje si ti boravio i s kim si se druzio kad si stekao takav utisak.

Uglavnom kolonijalni sistem je stvar proslosti, kolonije vise ne postoje a svako zlo koje je izaslo iz tog procesa niko ne velica a jos manje da mu se divi. Ono sto je najbitnije to je da mozes stati na trg u Parizu, Londonu ili Amstedamu i slobodno pricati o zlocinima koje su te drzave pocinile bez da te neko posalje u gulag nakon toga.

Ekonomsko povezivanje, poslovanje kompanija ili pravo neke drzave da se po bilo kojem drugom osnovu povezuje sa drugom je okupacija samo ako se radi o Zapadu. Ma daj molim te.

Druga stvar, kad je neko spomenuo plate, zivotni standard i zivot dostojan covjeka kao zapadne vrijednosti ti si rekao da to nisu zapadne vec univerzalne vrijednosti kojima svi tezimo ali si sa druge strane ubijanje, otimacinu i pljacku okarakterisao kao iskljucivo dio zapadne kulture. Well done.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 10:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E ako su se izvinili......Čuj kolonijalizam ne postoji Kako bi ti nazvao odnos Francuske prema bivši kolonijama u Africi (izuzev Alžira)?

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 11:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2010, 18:57
Izvinjenje samo po sebi ne znaci nista za zrtvu ali govori mnogo o stanju drustva i nacinu razmisljanja zemlje ili osobe koja ga upucuje. Neka me ispravi neko ako grijesim ali sklonost i prije svega spremnost da se preispita odredjen dogadjaj i po potrebi osudi ces naci samo u zapadnom drustvu.

Pokusaj u Rusiji uraditi pa ako slučajno ne padnes sa balkona, avion ce ti se srusiti sigurno.

Odnos bilo koje zemlje iz Afrike i Francuske je danas (ponavljam "danas" a ne istorijski) isti kao i odnos Kine i bilo koje Africke zemlje. Svaka ta zemlja moze zatvoriti svoja vrata i za Francusku i za Kinu i bilo koju drugu zemlju ali koliko je to pametno je druga prica. Nemoj zaboraviti da kad se desi epidemija, poplava ili zemljotres u nekoj od tih zemalja prvo se gleda u Francusku i druge zapadne zemlje kako i koliko ce pomoci.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 11:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Što je rusko postupanje sa Prigožinom drugačije u odnosu na američko sa Snoudenom i Asanžom? Šta o stanju svijesti govori Gvantanamo?

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 15:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2010, 16:56
Tabako Pit je napisao:
A cek malo, šta je poenta? Dok te jebu da cutis? Kinezi su krivi što im je otet Hong Kong?

Treba da se smijemo i ne uočimo ili bar da ne pričamo o tome ako je ikako moguce ako i kad eventualno propadne e onda ćemo mu ebati mater, objektivno.

Pa ko je kriv? Znas li uopste niz dogadjaja koji je doveo do tog sukoba? Poenta je da su digli nos i glumili silu a bili su banana drzava.

Sve ovo ko je moralniji bio kroz istoriju je glupost. Siromasan se bori za socijalnu pomoc sve dok ne postane bogat i ta socijalna pomoc krene da se naplacuje iz njegovog dzepa. Pokorene drzave se zale na osvajace, slabi na jake.

Vae victis

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 16:57 
Veteran
Veteran

Hajd onda uzmi pa objasni taj niz dogadjaja u kojem su englezi dva puta napali Kinu da bi na kraju oteli Hong Kong,

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
sam_protiv_svih je napisao:
Izvinjenje samo po sebi ne znaci nista za zrtvu ali govori mnogo o stanju drustva i nacinu razmisljanja zemlje ili osobe koja ga upucuje. Neka me ispravi neko ako grijesim ali sklonost i prije svega spremnost da se preispita odredjen dogadjaj i po potrebi osudi ces naci samo u zapadnom drustvu.

Pokusaj u Rusiji uraditi pa ako slučajno ne padnes sa balkona, avion ce ti se srusiti sigurno.

Odnos bilo koje zemlje iz Afrike i Francuske je danas (ponavljam "danas" a ne istorijski) isti kao i odnos Kine i bilo koje Africke zemlje. Svaka ta zemlja moze zatvoriti svoja vrata i za Francusku i za Kinu i bilo koju drugu zemlju ali koliko je to pametno je druga prica. Nemoj zaboraviti da kad se desi epidemija, poplava ili zemljotres u nekoj od tih zemalja prvo se gleda u Francusku i druge zapadne zemlje kako i koliko ce pomoci.

Moram malo ironije.
Evo sad neka Kurti se izvine sto je Kosovo oteto, Srbi protjerani i ono sto je ostalo trpi teror. Neka se covjek lijepo javno izvini u toj njihovoj skupstini/parlamentu sta god imaju i stvar je legla nema vise problema sa Kosovom zavrsena prica i idemo dalje. To bi bio kulturan postupak svake fale vrijedan (moze i Hrvaska za Krajinu i sve je ok poslije toga ko moze protiv takvog cina nesto da trazi jos).

Vili Brant je kleko na mokar kamen u Varsavi u Decembru 70g prolog vijeka pred spomenikom zrtvama Njemackog Raiha i napravio velku simbolicnu gestu izvinjenja. Nije se ta njegova gesta samo odnosila prema Poljskim zrtvama vec je manifestovala njegov licni stav a i stav tadasnjeg kancelara prema svim zrtvama nacizma i fasizma koje je njegova zemlja - narod pocinio pod rukovodstvom Hitlera. Ta nova Njemacka je mogla u drustvo drugih drzava sasvim normalno da pristupi.
Medjutim ili Ali
Velika je razlika i ne moze se poredit to sa izvinjenjem ovih drzava ili drzavnika koje ti nabrajas ili izvinjenjem pape. Zasto... vec smo to spomenuli gore ali vrlo je vazno da ponovim zato sto su Hilter i Rajh bili porazeni i osudjeni na kazne kao zlocinci za ove zlocine.

Ne zelim da polemisem stobom , Istina za tebe je ono sto ti vjerujes (vjera se u vecni slucajeva ne zasniva na cinjenicama) i niko te ne moze ubijedit u suprotno niti je to potrebno.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2023, 22:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Jun 2018, 14:35
Sam protiv svih, ti čovječe nisi normalan šta pišeš.
Nadam se da to bar ne radiš besplatno, već za račun neke ambasade.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2023, 05:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35

Kako moze biti isto, Amerika dodje postavi svog covjeka na celo te drzave, da kredit, zaduzi taj jadni narod i radi sta hoce, pa probaj da ne platis. Ako se pobunis sljedi drzavni udar i ajmo jovo nanovo i ako te ne uspije dobijes bombardovanje ili kopnenu invaziju. Kina samo moze da ti da kredit i ako ne platis neces ga dobiti opet, to je trenutno jedina njihova moc. Te sve "pomoci" koje zapadne zemlje salju su debelo naplacene i preplacene kroz resurse koje izvlace iz kolonija, eto ti najsvjeziji primjer Niger i cijena uranijuma.

Sent from my RMX3311 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2023, 07:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Tabako Pit je napisao:

Balansiras meni se učinilo da imaš Bajdenovu sliku na zidu.

Dobar je Džo, samo su oni oko njega loši. :D

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2023, 09:12 
Veteran
Veteran

lemi_93 je napisao:
Tabako Pit je napisao:

Pa ko je kriv? Znas li uopste niz dogadjaja koji je doveo do tog sukoba? Poenta je da su digli nos i glumili silu a bili su banana drzava.

Sve ovo ko je moralniji bio kroz istoriju je glupost. Siromasan se bori za socijalnu pomoc sve dok ne postane bogat i ta socijalna pomoc krene da se naplacuje iz njegovog dzepa. Pokorene drzave se zale na osvajace, slabi na jake.

Vae victis

I hoćemo li dobiti objašnjenje kako je došlo do sukoba?

Evo da pomognem to se čak i u zapadnoj nomenklaturi vodi kao Prvi opijumski rat i Drugi opijumski rat

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2023, 21:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Opet kvadkopter kamikaze u horor ulogama.

https://twitter.com/DrazaM33/status/170 ... OeVTQ&s=19

https://twitter.com/DrazaM33/status/170 ... Q2UTg&s=19

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2023, 21:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Okt 2020, 16:15

Ono što ti je švabo mislio od 1939-1945 to ti i sad misli. Da može sutra bi ti došao i naredio da se okreneš prema zidu dok te strelja zato što si kritikovao Šmita

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2023, 22:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zimus čekajući let na aerodromu, dobrih sata vremena pričao sa Njemcem od 30ak godina. Moji i njegovi životni problemi bliži nego moji i Dodikovi...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2023, 06:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Zar Dodik ima problema?
:-D
Nego, šta dalje, ofanziva propala, a pregovora nema, niko ih ne želi. Kako do mira?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2023, 07:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma u zadnje vrijeme malo ga nešto sikira onaj Šmit, al ostalo sve super. :D

On topic, ako SAD kongres nastavi glasati za davanje keša, mira neće biti ni na vidiku.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2023, 09:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46

Uhhhh... doduše jeste, pokazuju spremnost da preispitaju događaje, kad na godišnjicu pobjede u 2.Svjetskom ratu u Francuskoj nisu zvali Ruse na čijem je frontu bilo angažovano 70-80% njemačkih snaga, i koji su dali daleko najviše žrtava u borbi protiv Hitlera, pa još kad tako rasporede zvanice da Hašim Tači ili ko već od Šiptara je bio, bude u prvom redu , i pored balista i Skenderbeg divizije, dok se Vučić kao predstavnik Srba koji su dali daleko najveće žrtve u borbi protiv nacizma, na Balkanu, stoji negdje gore u zadnjem redu.
Tako da, mani me njihovog morala i poštenja.

Inače, u Rusiji je pun sepet budala, Navaljnista i sličnih, koje niko i ne dira. Po onom što sam čuo od ljudi koji su tamo bili, Rusi se uopšte ne boje vlasti, kamoli da zaziru. To je narod koji je svoje careve ubijao, ne zaboravimo.
Što se Afrike tiče njihovo prilaženje Rusima se može lako objasniti onom nedavnom izjavom jednog od afričkih predsednika - Rusi su jedini bijelci koji ih tretiraju kao jednake sebi.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2023, 09:39 
Veteran
Veteran

Pa dosta je bilo, Rusi su Evropu spašavali dva puta prvo od Napoleona a onda i od Hitlera, ne znam ko će da je spasi od Nato pakta.

Nego gdje nestade Vae victousis da razjasnimo taj splet događaja zašto je tadašnji vodeći svjetski narkodiler gladan Kineskog čaja i svile napao Kinu, dva puta.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]