banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 23:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jul 2023, 23:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Sad sam skoro naišao na vijest da je SMIC sa svog sajta uklonio 14nm.

SMEE (kineski ekvivalent ASML-u) pravi mašine koje mogu 90nm. Ne sumnjam da će Kinezi riješiti, samo je pitanje koliko će im vremena trebari.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 15:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
hadzidado je napisao:
Brale,
Nikad nije najnoviji CPU išao u vojnu upotrebu.

Ne isao je u prvo u medicinu, skolstvo i humnisticke nauke, Hadzi daj malo ozbiljnosti.

Rat u Ukrajini je sporedan rat. Rat koji je poceo sa Kinom je glavni i presudan.
Hladni rat 2.0 danas nije Amerika -Rusija vec Kina. Ali se radi po istom sablonu kao hladni rat 1.0.
Napredak, rasturanje protivnika i prestiz ekonomski i vojni danas se zasniva na uvodjenu AI sto prije to bolje.

Vec danas u industriji neki biljeze porast produktivnosti do 50% sa uvodjenjem AI a proslo je samo pola godine od ChatGPT starta.
Ne mozes danas razvijati ekonomiju, vojsku i napredovat bez AI to je realnost.

Ameri kontrolisu sve najnovije AI modele, druge zemlje mogu samo kopirat sto im se dozvoli kao recimo sto to radi Indija.
Takodje kontrolisu velike najsavremenije data centre koji su potrebni da bi tjerali ove AI modele. Naravno krug zatvaraju sa kontrolom proizvodnje naprednih cipova koji su potrebni za pravljenje ovih najsavremenijih AI data centara.

Samo jedan mali podatak koliko idu u detalje je da su zabranili NVIDA da prodaje A800 chip (Kinesku verziju svog od A100 duplo brzi od Kineske A800 verzije)vec imaju svoj bolji i napredni AI chip H100 i Kinesku verziju H800 (naravno ova Kineska H800 verzija vise ne dolazi u obzire da se izvozi u Kinu sve to govori kako detaljno idu u sankcije i kako kompanije moraju da slusaju.
Da ne govrimo o prisiljavanju Juzne Koreje i Japana i Evropski zemalja da sankcionisu sve svoje izvoze napredne tehnologije prema Kini. Naravno stara tehnologija i cipovi mogu da idu bez problema ali na njoj Kina ne moze gradit paritet.

Ameri su se vec pripremili da izgube Tajvan te price o odbrani Tajvana su za malu djecu. Sto se tice TSMC prije nego sto Kina uzme to svoje ostrvo osoblje i tehnologija ce biti evakuisani u Ameriku sto kazu neki izvori vec da se radi.

IBM vec pravi 100,000 cubit quantum kompjuter. 2M cubit quantum compjuter je vec na dohvat Amerima, takav monstrum moze da cita Kineske i Ruske komunikacijske kodove(za dronove, rakete , pvo sisteme....kao sto mi citamo laku lektiru.
Quantum kompjuting ce omogucit pravljenje novih materijala kao sto su super baterije, bolji eksplozivi (medicina i humana upotreba ce doci tek na kraju...) Vec se govori o Quatum Internetu.
Sledece godine SpaceX planira slanje dva put sedmicno 100t tereta u svemir u nisku orbitu po cijeni od $1.M po lansiranju.
Kina je 10 godina iza ovog. A to je ko vjecnost.

Ne kazem da je Kina izgubila ili da nema sanse ali mora daleko vise i bolje da se organizuje. Kina mora da prosiri suradnju sa Indijom,Rusijom i zemljama Briksa na jednom kompletno novom nivou.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Megabyte je napisao:
Sad sam skoro naišao na vijest da je SMIC sa svog sajta uklonio 14nm.

SMEE (kineski ekvivalent ASML-u) pravi mašine koje mogu 90nm. Ne sumnjam da će Kinezi riješiti, samo je pitanje koliko će im vremena trebari.

Da li se moze stici?!! I te SMEE masine su pune strane tehnologije nije sve proizvedeno u Kini a radi se tek o 90nm??

Starija ASML -ova DUV tehnologija za proizvodnju cimpova je vec zabranjena da se snadbijeva iz Holandskog ASML.
Najnovija ASML NA EUV tehnologija za cipove zadnje generacije je daleko naprednija da bi se ona savladala treba dostup do mnogih specijalnih snadbjevaca koji su sada Kini onemoguceni. Tako da su novi 5nm i dolazeci 2nm jos uvije dalek pojam za Kinu.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Jesi li slučajno pogledao na šta trenutno liče US gradovi u po bijela dana?

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 17:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hadzi to je jedna strana medalje na koju se neokon ekipa ne osvrce, puno nemari i nije im to opasnost niti velika briga.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 18:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Mozemo li se sad odma sve sa Kinom predat cubit quantumovoj suoer bakteriji pa da se vise ne osvrcemo i tako ce nam sutra ovaj asml na euvu citati misli iz svemira kao lektiru

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 18:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Brale001 je napisao:
Hadzi to je jedna strana medalje na koju se neokon ekipa ne osvrce, puno nemari i nije im to opasnost niti velika briga.
Nesto je trulo u drzavi Danskoj, a truo je zapadni kapitalisticki sistem koji vodi u enormno bogacenje uskog dijela populacije a svi ostali u siromastvo i to je neminovnost tog sistema, sam ce sebe pojesti. Kina je ipak nesto drugacije od toga.

Sent from my RMX3311 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 18:56 
Veteran
Veteran

Otpor je uzaludan AI i Brale dolaze po nas

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 18:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Brale001 je napisao:

Mase ovisne o fentanylu nisu bas njihovo glasacko tijelo. Ali mogu da posluze kao topovsko meso ako zatreba. Prije ces u vojsku namamiti nekog jadnika sa zapisanog stepenista neoliberalanog San Franciska, nego polualkoholisanog rednecka sa TRX-om parkiranim ispred barndominiuma.

Ovo je jako naivno i pojednostavljeno moje misljenje i uopste ne mora da bude tacno :)

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 26 Jul 2023, 19:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Brale001 je napisao:
Nesto je trulo u drzavi Danskoj, a truo je zapadni kapitalisticki sistem koji vodi u enormno bogacenje uskog dijela populacije a svi ostali u siromastvo i to je neminovnost tog sistema, sam ce sebe pojesti. Kina je ipak nesto drugacije od toga.

Slazem se u nacelu i teoretski to moze da recimo prodje
Ali mi zivimo u konkretnom svijetu ograniceni i primorani da se ponasamo ne kako bi moglo i bilo recimo ok vec kako je i kako nas proslost uci.

Ljudski faktor je bitan u svemu i netreba ga zanemarit ali mora se vodit racuna o nauci, tehnologiji i ekonomiji.

Cip sankcije nisu samo uvedene da ogranice Kinesku vojnu industriju razvoj i napredak one su ciljane na cijelo Kinesko drustvo. AI ce poboljsat i unapredit drustvo, nauku, diplomatiju, politiku, ekonomiju, trgovinu, financije... sve. Drzava uskracena od toga bit ce u velikoj podredjenosti i to je cilj novog hladnog rata 2.0 kojeg Ameri namecu sada Kini.
Imajuci u vidu taj pristup i cinjenicu da se kvalitet i moc cip tehnologhije poduplava svake 2 godine mali zaostatak se mnozi sa faktorom kojeg je nemoguce lako ili gotovo nikako stici.

Poslednji put menjao Brale001 dana 26 Jul 2023, 19:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 19:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Btw skoro citam da su u nekim studijama dosli do zakljucka da AI postaje gluplji s vremenom. Vjerovatno se previse druzi sa ljudima ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 20:11 
Veteran
Veteran

:lol: Sta ako kineski AI bude sporiji a inteligentniji

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 20:37 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ako kojim slučajem naleti na vaše postove, svakako je osuđen na propast...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
AI je, makar trenutno, samo program napravljen ljudskim znanjem, a tako i radi. Ukoliko nekad postane prava inteligencija ala Skynet, pa, svi smo gledali Terminatora...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jedan od znacajnih doprinosa padu i raspadu Sovjetsko Saveza je bio nedostatak sofisticirane kompjuterske tehnologije, ne ulazim u ideloski segment i perfomans koji ima isto svoj znacaj.
Medjutim ili ali.
Sovjeti nikad nisu ucestvovali u kompjuterskoj revoluciji, Ameri su ih drzali dobro po strani cijelo vrijeme. Jedna od vrlo znacajnih posledica je bila i nemogucnost postizanja visoke industrijske produktivnosti, zadovoljavajuceg zivotnog standarda i napredne vojne tehnologije u globalu.
I to je dobri djelom dovelo na kraju do nemogucnost da pariraju Amerima. Rezulta je bio zaostajanje i raspad iako su proizvodili 2 puta vise doktora nauka per cap nego zapad.
Prosto i jednostavno osoba sa najboljim superkompjuterom moze dostizat najbolja naucna i tehnoloska dostignuca...amin!

Ameri sad pokusavaju isto primjenit na Kinu potpuno ista sema nema tu tople vode ma nema tu ni mlake. Isti je pristupu rasturanju Kine na duze staze.

Kako ce Kina reagovat na ovaj izazov od zivotnog je znacaja za tu zemlju ali doslovce u pitanju je tehnoloski rat na biti ili ne biti.
Do sad su se Kinezi drzali dosta uspavano, nepripremljeno i neorganizovano...!

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 21:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Maksim mode.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Kinezi nepripremljeno?

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2023, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako Ameri stezu jajca neposlusnim(koji jos smiju da pokazu ista).

Skorasnji primjer je Juzna Afrika(JA). JA je clanica BRICS, sta je JA lose ucinila prema Amerima do sada meni stvarno nije poznato.
Ali ili medjutim.
JA je pozvala Ruse i Kineze da ucestvjuju u zdruzenim pomorskim vjezbama!!! Opa bato to nije kulturno, eee to vec nije u redu.

Sta se desava slucajno Juzno Africka proizvodnja elektricne energije dosta ovisi od nuklearkama koje su pravile Americke kompanije.
Juzna Afrika treba rezervne dijelove za svakodnevno odrzavanje istih.

Nekako se slucajno desilo da ove Americke kompanije nizu dobile licence za izvoz proizvoda u Juznu Afriku. Nema sluzbenog objasnjenja za to, eto samo se to nekako dogodilo u isto vrijeme kad Americka diplomatija ostro kritikuje JA za veze koje ima sa Rusijom i Kinom! :D

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2023, 07:49 
Veteran
Veteran

Ako ima neko da mu nije bilo jasno sta američka inteligencija radi evo Brale pojasnio na primjeru JA i sta Ce sad biti Juzna Afrika izlazi iz BRIKSA i moli da je prime u nato.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2023, 08:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Brale001 je napisao:
skypostman je napisao:
Brale001 je napisao:

Slazem se u nacelu i teoretski to moze da recimo prodje
Ali mi zivimo u konkretnom svijetu ograniceni i primorani da se ponasamo ne kako bi moglo i bilo recimo ok vec kako je i kako nas proslost uci.

Ljudski faktor je bitan u svemu i netreba ga zanemarit ali mora se vodit racuna o nauci, tehnologiji i ekonomiji.

Cip sankcije nisu samo uvedene da ogranice Kinesku vojnu industriju razvoj i napredak one su ciljane na cijelo Kinesko drustvo. AI ce poboljsat i unapredit drustvo, nauku, diplomatiju, politiku, ekonomiju, trgovinu, financije... sve. Drzava uskracena od toga bit ce u velikoj podredjenosti i to je cilj novog hladnog rata 2.0 kojeg Ameri namecu sada Kini.
Imajuci u vidu taj pristup i cinjenicu da se kvalitet i moc cip tehnologhije poduplava svake 2 godine mali zaostatak se mnozi sa faktorom kojeg je nemoguce lako ili gotovo nikako stici.

Hmm... svakako će poboljšati naučno-mjerljive-inženjerske aspekte života, jednostavno jer ima daleko veći i računski i informacioni kapacitet nego ljudi. Da li će unaprijediti društvo? Čisto sumnjam. Više vjerujem da će narod pretvoriti u plebs (hehe jesam vickast). Čovjek nikad nije postao inteligentniji i napredniji od olakšica. Ako ne uposliš mozak, propadanje je neminovno. Ovo govori jedan iskusan neupošljavač mozga, iz prve ruke. Naravno - ima i onih koji će, ajde da se fokusiramo na ChatGPT kao trenutnog lučonošu općeg AI-ja, moći da iskoriste njegove osobine da dobiju pristup informacijama koje zaista mogu da unaprijede npr. njihov naučni rad, ali bojim se da se tu radi o veoma malom dijelu populacije. Većina nas će da ga koristi da obavi neki posao, a da se ne pomučimo, uostalom bukvalno ga i ja koristim tako (osim u situacijama kad se zezam sa njim pa ga pitam o Šešelju, Frenkiju Simatoviću i Jovici Stanišiću).
Dakle, da ne odlutam previše od svoje "genijalne" rečenice. AI će, i to vjerovatno relativno uskoro, postati sposoban da bolje od nas osmisli, isprojektuje i na kraju i proizvede sve što je nama potrebno za život. Nama će ostati da kao u Rimu, tražimo panem et circenses i bićemo zadovoljni. Uostalom pripreme su već u toku, sa milijardu sportskih dešavanja na ekranima, nešto manje, oko pola milijarde serija i serijica i svega... naravno sve gluplje i gluplje i besmislenije. I sve više krvi.
Imaćemo samo jednu obavezu - da slušamo vlast koja nam tako milostivo obezbjeđuje sredstva za bezbrižnost. Ako nećeš da slušaš, klik na dugme i tvoj elektronski novac postaje krompir.
Ubr, naravno, ta vlast neće biti u Banjaluci ili Beogradu, već u provajderu AI i generalno visoko-tehnoloških usluga, u centrali koja će da ima realnu moć.

Moće da se odbrane zemlje poput npr. Rusije, koje mogu da budu samodovoljne, da zatvore granicu hermetički, ali... đavo ne spava... i to tek na neko vrijeme, dok ovi ne postanu toliko tehnološki napredniji da ih ne napadnu i unište s lakoćom.

Što se tiče trenutnog kapaciteta AI da mijenja svijet, pa, nažalost ima kapacitet već sada da izazove ozbiljne potrese na tržištu rada. National Geographic je otpustio ne znam koliko radnika, da li preko 1000... a i dalje će objavljivati mjesečno izdanje. Bild je otpustio preko 150 novinara... Šta će ti kad sve što ti treba je po minuta da osmisliš pitanje i ljuljneš mu u prompt. "give me a blog post about kastel in banjaluka":

Spoiler:
Title: Exploring the Historical Marvel of Kastel in Banja Luka

Introduction

Welcome to Banja Luka, a city steeped in history and culture, where ancient landmarks stand as proud testaments to the region's rich past. Among these remarkable landmarks, Kastel rises majestically, commanding attention with its imposing presence. In this blog post, we will embark on a virtual journey to discover the historical marvel of Kastel in Banja Luka and learn about its significance in shaping the city's identity.

A Glimpse into the Past
Kastel, also known as Banja Luka Fortress, stands as a formidable reminder of Banja Luka's captivating history. Originally constructed during the Roman era, this fortress has witnessed the rise and fall of empires and undergone multiple transformations throughout the centuries. Its strategic location, nestled between the rivers Vrbas and Crkvena, has played a crucial role in shaping the city's destiny.

The Ottoman Influence
One of the most significant periods in Kastel's history was during the Ottoman rule in the 16th century. The Ottomans reinforced and expanded the fortress, turning it into a mighty defensive structure. The fortress was integrated into the larger defense system of the region, providing protection against external threats and acting as a vital stronghold during times of conflict.

Austro-Hungarian Renaissance
Following the decline of the Ottoman Empire, Banja Luka fell under Austro-Hungarian rule in the late 19th century. The Austro-Hungarians brought a touch of European elegance to the fortress, renovating and modernizing parts of it. Kastel became a prominent administrative center, serving as the headquarters of the Austro-Hungarian garrison.

A Symbol of Resilience
Throughout its existence, Kastel has withstood numerous challenges, including wars, fires, and earthquakes. Despite facing destruction and reconstruction, the fortress remains standing, a symbol of resilience and endurance. Each layer of history adds to the charm and allure of Kastel, making it a must-visit destination for history enthusiasts and curious travelers alike.

The Contemporary Kastel
In recent years, the city of Banja Luka has made significant efforts to preserve and promote the cultural heritage of Kastel. Restoration projects have been undertaken to maintain the fortress's structural integrity and ensure that it continues to be a well-preserved historical site for generations to come.

Visitors to Kastel can now explore its ancient walls, bastions, and towers, each holding tales of the past. The panoramic views from the fortress offer a breathtaking glimpse of Banja Luka's urban landscape, with the Vrbas River meandering through the city below.

Events and Cultural Activities
Kastel has evolved into more than just a historical monument. It has become a vibrant cultural hub, hosting various events, concerts, art exhibitions, and festivals throughout the year. These events bring locals and visitors together, fostering a sense of community and celebration of the city's heritage.

Conclusion

Kastel in Banja Luka stands tall as a timeless witness to the city's turbulent past and vibrant present. Its historical significance and cultural value make it an integral part of Banja Luka's identity. As you explore the fortress, you'll find yourself immersed in the captivating stories of its past inhabitants, and you'll witness how a structure can be both an architectural masterpiece and a symbol of the human spirit's endurance. So, next time you find yourself in Banja Luka, don't miss the opportunity to visit this historical marvel and discover the beauty of Kastel for yourself.

P.S. Mislim da se ne treba bojati "AI koji preuzima svijet". Za to bi trebalo da AI ima neke ljudske iskonske porive, a nema niti će ih moći imati... možda najdalje što će moći otići u nekom "bagovanju" je da ljude posmatra kao brojke i da neke instrukcije protumači bez savjesti te našteti dijelu populacije čisto jer je matematički optimalno tako izvršiti zadatak, a ne zbog želje za dominacijom ili nekakve mržnje prema ljudima.

----------------------------------------------------------------------

A propo rata - jutros vijesti da je Ukrajina bacila rezerve naprijed i da su krenuli u punu ofanzivu. Ruski kanali zasad dosta šturi sa informacijama, što se obično dešavalo kad su teške borbe u toku i situacija nije izvijesna.
Ukrajnici, naravno, od 40 ispaljenih raketa oborili 48, ništa novo po suncem...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]