danijell je napisao:
Da, obična robna kuća. Puna običnih detalja, recimo video nadzor koji je Čajavec pravio. Koji su isto ti komunisti napravili. Sve obično. ali daj sada neobični neboder kao tržni centar iako su i postojeći prazne kako se novi napravi... Jer ipak ovaj grad će rasti do bar 500000 narednih 10-15 godina. Pa treba tako i planirati. jer gdje će toliki narod trgovati...
@Rocker Jeste simbol jednog vremena. Obnavljanja grada nakon zemljotresa i vraćanja u normalan život. I rasta grada nakon toga. Ono da li je izrađena na lokaciji epicentra, nisam siguran. Iako su to neki spominjali. Ali kako god, od tih robnih kuća kao simbola gradovi tog vremena. Nije ih mnogo ostalo... Ali prije je Boska bila žila kucavica grada jer kroz nju se prolazilo. Skoro kao nastavak Gospodske...
Ali ne mora uvijek da bude ono što je sada. Kao što nije ostala da bude ono što je bila. Ali ne možeš gledati Bosku sada samo kao New Yorker, apoteku, banku...
Možda ste i vi u Tesliću imali neku prodavnicu, gdje ste se okupljali pa vam nešto znači. Ili neki SUR.
Prostor na kojem se boska nalazi , i one udžerice oko i iza nje je iz današnje perspektive naružen i zagušen upravo boskom i objektima iza nje. Današnjem gradskom centru treba bar tri puta veći trg i naravno ideja koju je wizzy predložio je jedina logična, taj prostor od palasa pa do danšnjeg malbašića bi trebalo sjediniti sa parkom a saobraćaj izmjestiti ili tunelom ili preko stare autobuske (i tako jebati one lopove koji su to zemljište praktično oteli gradu).
Kad se malo bolje pogleda, jasno je da su boska i muzej izašli iz "istog pera" i glavu dajem da su arhitekte koji su osmišljavali kako to sve treba da izgleda imali odlične ideje koje su naravno degradirane količinom novca sa jedne i manjkom ukusa kod "glavonja" sa druge strane.
Iz arhitektonsko-urbanističkog ugla Boska kao objekat nije ruglo i slažem se da je u neku ruku postala sinonim za banjalučki centar, no ja i dalje ne vidim u čemu je njena stvarna vrijednost u današnjim vremenima kad taj koncept više nema namjenu prema kojoj je zamišljen i projektovan ?
Mi smo u tesliću imali "staru" i "novu" robnu kuću, ni jedna ni druga više ne služe svrsi za koju su napravljene, ali, naravno, još niko ne razmišlja o rušenju

. Beše tu i gradska kafana/hotel, zgrada koja je nekad pripadala SPC pa je komunisti oduzeli, sad je to porušeno i napravljena "zgrada"

. Što se tiče teslića, tu je napravljeno urbanističko ruglo u svakom smislu, ali ko ga jebe ja sam sad balanjučanin.