@supersonic
Ma ne boli mene to što sam ja studirao "kako treba". Ja nisam studirao da bi me neko gledao ovakvim ili onakvim očima, pogotovo ne neki Pero, Marko, Janko, PDP, SNSD ili SDS... Ja sam to svoje vrijeme utrošio da bih usvojio neka znanja i to mi je nagrađeno tako što sam dobio posao u struci, u super firmi i što imam priliku da se dalje obrazujem i napredujem. Ali nije moja biografija tema...
Ne boli me ni to što se kojekakvi dujdupi zovu akademskim građanima. Okači mačku o rep, kad ne znaju pertle zavezati. Tu ubrajam sve škole, što privatne, što državne, gdje se diplome dobijaju za pare. Poenta diplome nije da je uramiš i okačiš na zid.
Ono što mene boli je činjenica da na zaista odgovorna mjesta dovodimo ljude koji nisu stručni, odgovorni ili pošteni. Što kojekakvi prolupi koji su došli tu preko štele odlučuju o stvarima u koje se ne razumiju, svjesno ili nesvjesno utiču na živote gomile drugih ljudi.
Isto me boli to što ne vidim neku stvarnu mogućnost za iskonske promjene. Jednostavno takav je sistem, odnosno takva je nepostojanost sistema. Na buđave zidove lijepimo pločice i molimo se bogu da to drži još par godina... A ono zapravo samo truli još više...
Ma nemam ja ništa protiv konobara ili bilo koga drugog. Daleko od toga, to je sad malo iščupano iz konteksta. Pisao sam tamo ranije o konkretnim kandidatima: jedan konobar, jedan trgovac, jedan šnajder šta li... I dalje stojim iza toga, momak od okruglo 20 godina, konobar, možda i bez radnog iskustva, nema šta da traži u Skupštini. Nije toliki problem što je on konobar, koliki je problem što očigledno nemamo nikog boljeg za to mjesto...
Što se tiče samih profesija, za sve ima mjesta i potrebe. Svako treba da radi svoje... Tako ni ja ne mogu da pričam o nekim ekonomskim reformama, jer jednostavno nemam znanje o tome, džabe što sam VSS. Ne uče ljudi škole džabe...
Šta je dobro, a šta ne teško da se može reći bez odgovarajuće struke. Ja ti mogu reći koji auto mi je lijep, ali ne mogu reći koji je motor dugotrajniji, jer ne znam kako je konstruisan i ne razumijem prednosti i mane.
Tako i ovdje za grad, ja ti mogu reći da bih volio da moje naselje dobije još 5 mostova, ali ne mogu objektivno reći gdje ih treba staviti i kako. Neko ko je saobraćajni inženjer, ko ima uvid u sve podatke i metapodatke, u plan i strategiju razvoja, vidi ipak malo dalje od mene i može reći objektivnije gdje, šta i kako treba... Isto tako postoji neko ko se razumije u toplane pa će reći treba nam to i to, zbog toga i toga, tamo treba neka podstanica, tamo neka područna toplana. Temperatura na ulazu, izlazu, delta, ovako onako... Ima razlog zašto građevinac pravi plan, a zidar zida...
Boli me i to što sam otišao sa 18 godina, ostavio roditelje. Što želim da se vratim, ali nisam spreman da se borim sa vjetrenjačama. Što sam probao u par navrata nešto da uradim, pa i altruistički, a naišao sam na zatvorena vrata. Što osjetim neku potrebu da dam svoj doprinos kroz nauku ili posao, da nam vrhunac industrije ne bude varenje ploča ili motanje kablova za strance, a ne vidim način kako. Boli me i to što mi je i buraz otišao sa 18 godina i što je sad univerzitetski profesor negdje tamo vani, što ne planira da se vraća. Boli me to što je ovo stanje "normalno" i što je ljudima svejedno. Samo ne talasaj...
I uopšte nemam neko naročito mišljenje o sebi. Znam gomilu ljudi iz moje generacije koji su bolji, pametniji i uspješniji od mene. Otišli, da se ne vrate...
_________________ Ciao seljazzi...
Ja nisam uštva iz tvoga društva!
Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.
|