banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4302 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160 ... 216  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Okt 2020, 13:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 16:55
U RS mtel ima najbolju pokrivenost, u FBiH dosta zaostaje.
Što se tiče brzine mobilnog 3G/4G neta po mom iskustvu je BH Telecom ubjedljivo najbolji, Eronet najlošiji.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
boroiswanka je napisao:
Treba iščupati fiksni, sad i babama daš mobilni koji ti više ne treba i objasniš kako se javlja na viber. Moja ne zna ni otključati android al se javlja na viber. 15-20 KM je van svake pameti.

Па у принципу, јесте. Како технологије напредују, људи махом самоиницијативно искључују фиксни прикључак, не треба им тај трошак, макар да претплата не поскупљује.

Иако, морам признати да поскупљење претплате за фиксну телефонију, као технологију која је подоста застарјела, нема никакве логике. Једино логично објашњење ми је да се сад наводно фиксни сматра неким антиквитетом, олдтајмером, па ако желиш тај луксуз и задовољство да у кући имаш свједок минулих времена из 20. вијека, плати па се клати.

Да, знам да је у питању бизнис и зарада, али изузевши то, нема смисла поскупљивати застарјелу технологију који људи све мање желе.

Мало се одах у филозофирање о (не)битним темама живота.

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Pa po mom misljenju poskupljenje fiksne telefonije ima smisla. Sve vise ljudi odjavljuje fiksne telefone a odrzavanje mreze vjerovatno ima neke fiksne troskove koji se onda moraju raspodijeliti na sve manji broj korisnika. E sad da li je prva kokos ili jaje tj. da li se korisnici odjavljuju zbog poskupljenja pretplate ili pretplata poskupljuje zbog smanjenja broja korisnika to je pitanje koje treba postaviti nekome u telekomu ili RAK-u.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 16:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2009, 16:08
Daky je napisao:
U RS mtel ima najbolju pokrivenost, u FBiH dosta zaostaje.
Što se tiče brzine mobilnog 3G/4G neta po mom iskustvu je BH Telecom ubjedljivo najbolji, Eronet najlošiji.

Ne mogu se složiti. Eronet meni odlično radi, barem u Istočnom Sarajevu. Majka je na mtelu i internet je katastrofa, jedva otvara a kao 4g, samo čeka da joj istekne ugovor pa će i ona preći na Eronet. Za BH Telekom ne mogu ništa reći jer nisam do sad koristio.

Takođe, baš sam neki dan putovao za Beograd i u svim gradovima ima barem 3G kroz koje sam prošao do granice, a bez signala nigdje nisam ostao, bilo je na nekim dijelovima internet E, ali to je za očekivati.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Zar Cenicka nije u upravnom odboru bht-a?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 21:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Bila do prije dva mjeseca u nadzornom odboru.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2020, 18:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
jovic23 je napisao:
Zar Cenicka nije u upravnom odboru bht-a?

Pa odatle duva vjetar ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2020, 20:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
epek je napisao:
I jos jednom - netacan navod - po mom iskustvu mtel ima mrezu sa ubjedljivo najboljom pokrivenoscu od svih operatera u BIH.

Ne bih baš bio siguran u ovo... U RS da, ali samo pokrivenost. Što se tiče brzine i stabilnosti mobilnog neta, poprilično kaskaju za BHT i Eronetom, barem na relacijama na kojima se ja najčešće krećem.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 06:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Apr 2009, 12:20
epek je napisao:
gagi je napisao:
RAK određuje samo gornju granicu pretplate, a operateri ako hoce mogu ici sa nizom cijenom od te najvise dozvoljene, ali posto nemaju neku konkurenciju, idu naravno sa najvisom dozvoljenom, koja se svake godine pomalo podize i tako ce ici i dalje. Za koju godinu vrlo vjerovatno ce pretplata za fiksni biti 20 KM. Pogledajte cijenu pretplate za fiksnu u HR, koja je mislim trenutno 75 kuna a u paketu isto samo 60 min. Jednostavno se fiksni telefon kuci vise ne isplati imati, osim za poslovne korisnike.

Pa zasto onda RAK kao drzavna agencija koja bi, bar na papiru, trebalo da stiti interese gradjana ne pocne spustati te maksimalne dozvoljene cijene pretplate na fiksni telefon?

Ni meni to nikad nije bilo jasno, ali vjerujem da ima veze sa ovim sto je vec neko spomenuo, kako je broj korisnika fiksne iz godine u godinu sve manji, a troskovi odrzavanja i dalje postoje, ovo je vjerovatno nacin da odrze prihode. Sustina je da RAK svake ili svake druge godine podigne gornju granicu pretplate a operateri automatski dizu pretplatu do te gornje granice.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 07:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2009, 16:08
Kakve troškove održavanja? Telefonsku žicu treba da održava? I sve da je tako, imaš mnoštvo adsl korisnika koji pokrivaju to "održavanje".

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 07:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
troskovi nisu nista veci, sva telefonija svakako prelazi na IP. imam blic trio i nemaju oni nikakvih drugih izdataka prema meni od postojecih, tj razvukli kabl jednom prije 10g i od tada samo naplacuju. svakako i ga razvukli da imam samo kablovsku ili duo

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 07:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
BHT ima LTE+, brzine su mnogo vece nego mtelove. Mtel nema LTE+, vec samo obicni LTE, tj 4G. Meni je na proslom telefonu pisalo 4g+ (s10 plus), ali brzina ne odgovara navedenom. Ima tema na klix.ba gdje ljudi iz raznih gradova testiraju preko speedtest-a i brzine su top. Iako je meni i ovih 60-70/40 Mbps sasvim dovoljno na mtelu.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 07:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Koliko ljudi znaju lupati gluposti na osnovu ikonica koje telefon ispisuje u gornjem djelu ekrana :-?
To sto se koristi odredjena tehnologija ne znaci da ce Internet raditi brze. Mozes ti imati cijev koliku hoces, al ako kroz nju guras malo vode - malo vode ces i dobiti.
Isto tako, odredjena tehnologija dopusta koristenje razlicitih sirina kanala i modulacionih profila... kombinacijom toga se dobija odredjeni kapacitet, te ne znaci da ces na LTE+ (tacnije LTE Advanced) dobiti vecu brzinu.
LTE i LTE Advanced spadaju u 4G tehnologije, ne postoji obicni i neobicni 4G. Neki telefon napise jedan pojam, neki drugi, neki treci... i to su ikonice informativnog karaktera, nista vise od toga.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 11:30 
Veteran
Veteran

Ne lupam hvala Bogu, vec pricam kako i jeste, mozda sam se pogresno izrazio, nema potrebe za takvim ophodjenjem.. BHT radi na skroz drugim frekvencijama, stoga ima LTE + ili LTE Advanced ili 4g+kako hoces te brzine idu preko 100 Mbps.
Ja ti kazem da na s10 plus kada mi je pisalo 4g+ u najuzem centru grada kako BL i PD brzina bila oko 10-15 Mbps, odmaknem se 400-500m od grada, prebaci na 4G i brzina je oko 70/40 Mbps. Mislio sam da je do kartice, odem promijenim karticu opet isto, kontam da je do uredjaja, ali vidim ista situacija i kod kolega na drugim uredjajima na istim lokacijama.
Zovnem njih pitam u cemu je problem, ne znaju naravno, kazu recite adresu problema kao da pokusaju "poboljsati signal". Da li to namjerno rade, zbog veceg broja korisnika, pa se obori brzina, to ne znam, ali da li je redu, nije.
Promijenim telefon u tom periodu, predjem na iOS i svugdje mi je brzina 70/40... Sad ko je lud, mtel ili ja, Boga pitaj. :D

Onda naidjem na clanak iz 2012/2013 kada je Mtel uveliko bio spreman za uvodjenje 4G, ali posto zivimo tu gdje zivimo to se desilo 7 godina poslije. Tada su trebali uvesti 4G, a BH Telekom je 2019. reklamirao uvodjenje 4g+ mreze. Ili je mtelova infrastruktura, ostala na nivou 2013, a BH Telekom krenuo sa novom opremom i samim tim korisnicima omogucuje vece brzine ili nas mtel po obicaju za....va. Po meni je to jedini objasnjiv razlog, zasto mtel nema brzinu preko 70, posto je ionako maksimalna brzina LTE 100/50 Mbps, a LTE+ 10x veca. Ili mtel jednostavno forsira druge frekvencije, te stoga nemamo LTE+. Ako si upucen to mi razjasni. Hvala :)

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja mislim da je to zbog jabuke...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 12:24 
Veteran
Veteran

Uvijek me zanimalo kako neko nabije par hiljada postova na forumu, sada vidim kako je to moguce. I ja mislim da je zbog trule jabuke, ali sta ces, bice bolje i kod tebe.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
vojopd je napisao:
BHT ima LTE+, brzine su mnogo vece nego mtelove. Mtel nema LTE+, vec samo obicni LTE, tj 4G. Meni je na proslom telefonu pisalo 4g+ (s10 plus), ali brzina ne odgovara navedenom. Ima tema na klix.ba gdje ljudi iz raznih gradova testiraju preko speedtest-a i brzine su top. Iako je meni i ovih 60-70/40 Mbps sasvim dovoljno na mtelu.

Ima i mtel LTE+.
O maksimalno dostupnim brzinama ne mogu pisati jer na pripejdu ne može preko 25/6.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2020, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Suludo je pricati o brzinama 100Mbps dok su paketi kod operatera ograniceni na 2-3-5-10GB mjesecno

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2020, 05:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Куку мајко, неће емћел имати од чега да одржава фиксну мрежу, није им довољна зарада, банкротираће јадни тајкуни и капиталисти
:crybaby:
goxon je napisao:
Suludo je pricati o brzinama 100Mbps dok su paketi kod operatera ograniceni na 2-3-5-10GB mjesecno

Тачно тако. И након тога се брзина спусти на 64-128 kbps. Па де :roll:

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2020, 06:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Apr 2009, 12:20
Postoji i kod mtel-a LTE+ ali nažalost brzine su takve kakve jesu zbog malog kapaciteta mreže, imam dojam da su trenutni kapaciteti za duplo manji broj korisnika nego što ih trenutno imaju, mislim konkretno na kapacitete za prenos podataka. Trebalo bi da ulože da prošire kapacitete a što je teško za očekivati s obzirom na svoj monopolski položaj na ovim prostorima, a vrlo moguće je i da ograničavaju brzinu na prepaidu iako sam ja više puta zvao i pokušavao dobiti odgovor na to pitanje, uglavnom bi dobijao odgovore kao i ostali, tipa da prijavim lokaciju da provjere stanje mreže, da se provjeri podešavanje na tel i slično.
Bht će ovdje u RS imati sigurno duplo veće brzine jer ima jako malo korisnika i mreža nije opterećena. Siguran sam da su i brzine mtel-a dosta veće kad se mjeri u federaciji gdje ima puno manje korisnika.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4302 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160 ... 216  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]