teksviler je napisao:
Zašto? Možda što su najskuplji i što im je garancija rijetko preko dvije godine? Elem, pišite mi vašu preporuku za TV od 40 do 43". Hvala.
A šta mi znači Teslina garancija od 5 godina ako će svakih 6 mjeseci biti na servisu po 30+ dana? Na kraju krajeva, svi sad imaju akcije na produženu garanciju. Ja sam kupio Samsungov QLED sa garancijom od 5 godina.
Skupoća je relativan pojam. Ako tražiš kvalitet, ako tražiš performanse, onda ne možeš očekivati da je jeftino. Ne kupujem TV svake 3-4 godine. Radije ću platiti 300-400 KM više jer to posmatram kao investiciju, a ne trošak. To je moj način razmišljanja, možda nisam u pravu. Uostalom pogledaj recenzije na rtings-u npr, po forumima. Barem sam ja tako kad sam bio u potrazi napravio detaljnu analizu i tako odlučio. I zadovoljan sam.
Sony je uvijek bio sinonim za kvalitet, istina, u posljednje vrijeme žive na račun stare slave jer su cijene cca 10-15% više u odnosu na konkurenciju (može im se).
LG ću uvijek pohvaliti jer imam više uređaja i ni sa jednim nemam ni najmanji problem. LCD TV koji je star 12 godina i koji je radio dan/noć bez ijednog kvara. Takođe, u familiji i kod prijatelja još 5 modela (starih 10, 8, 5 godina), ista stvar. Ko ne želi puno istraživati, kome nije bitno kakav je panel, kontrast, karakteristike, ko traži dobar omjer uloženo-dobijeno, pouzdano, sa jednostavnim i fluidnim interfejsom, to je to.
Nemam tačne podatke, ali po broju modela koje izbace na tržište i prodatih uređaja, Samsung je definitivno u TOP 3. Kome je OLED skupa priča, a želi nešto barem približno tome, tu je QLED bez brige da li će doći do "burn-in", a s druge strane, jako kvalitetna slika. Naravno, i to košta.
Eto, sad sam smorio sa romanom, ali kad si me već pitao, da odgovorim i pokušam objasniti zašto oni.
A što se tiče preporuke, obrati pažnju na udaljenost sa kojeg ćeš gledati. Ako želiš 4K, po današnjim standardima, mislim da je 40 isuviše mala dijagonala. Osim ako nisi na metar, metar i po udaljenosti.
Ne, ne mislim na Teslu i njihove od 400 KM. Prosto me kao kupca odbija onih dvije godine garancije. OK, ima i produžena ali trebaš ganjati te akcije. Čemu? Ako su vrh, kao što jesu, zašto ne garancija od pet godina. To je više psihološki. Svakako da tada ne bih žalio tu razliku. Ovako...već nekoliko dana istražujem i dvoumim se između TCL i Toshiba. Možda, ali možda uđe i neki Panasonic model u konkurenciju... Eto, dao bih za Samsung ili LG par stotina više ali ovako vjerovatno ne.
P.S. Ne, nisi smorio. Hvala ti kao i ostalim kolegama na forumu.