_зока je napisao:
Castra je napisao:
Razumijem kako i zašto se koriste maske, ali šta se dobija rukavicama? Zašto pranje ruku sapunom nije dovoljno?
Ulaziš u market > stavljaš rukavice > pipaš robu, kolica, rashladne vitrine > izlaziš iz marketa > skidaš rukavice i bacaš ih u korpu
Ako si imao koronavirus na rukama nisi ga prenio na stvari koje si pipkao, a ako nisi imao virus nisi ga mogao pokupiti pipkajući stvari koje su pipkali potencijalni zaraženi. Ista stvar je u pošti, apoteci, opštini, haustoru.....
To ima smisla, ali ako ideš u apoteku i prodavnicu, po tome šta si napisao ti treba 4 para rukavica. Jedne za stubište, jedne za apoteku, jedne za prodavnicu i opet jedne za stubište.
Vjerujem da to kod nas drugačije funkcioniše. Više u fazonu: izlaziš iz kuće > stavljaš rukavice > obavljaš sve što trebaš obaviti > vraćaš se kući > bacaš rukavice. Ako je ovako, onda smo to sve mogli zamijeniti pranjem ruku.
Na kraju krajeva, ako roba koju kupujemo ima virus na svojoj površini, šta se dešava kad dođemo kući sa tom robom? Mi to opet pipkamo, slažemo, ali nemamo rukavice.
Ili ako radnica na kasi nosi rukavice, ali ih ne dezinfikuje/mijenja redovno, onda te rukavice služe savršeno da se kontaktom širi virus na sve proizvode koje ona dira dok radi.
Koliko sam upratio, nije problem pipkati stvari koje imaju virus na površini, već je problem kad nakon toga pipkaš oči/usta/nos. A to možemo i sa i bez rukavica... Vjerovatno sam nešto previdio, ali ne mogu da skontam šta, jedino mi padaju na pamet rane na rukama...
Da li dezinfikujete kvake?